2014. április 22., kedd

Gondolnád...

A Föld


Ha a világ lakosságát egy 100 lelket számláló faluba lehetne redukálni, és minden nép aránya megmaradna, ebben a faluban lakna:

- 57 ázsiai
- 21 európai
- 14 amerikai (észak-, közép- és dél-amerikai)
- 8 afrikai

Lenne benne:

- 52 nő és 48 férfi
- 30 fehér és 70 nem fehér
- 30 keresztény és 70 nem keresztény
- 89 heteroszexuális és 11 homoszexuális
- 6 személy birtokolná az összes vagyon 59 %-át, és minden 6. az USA-ból származna.

100-ból:

- 80 élne omladozó faházban,
- 70 lenne analfabéta
- 50 szenvedne alultápláltságban
- 1 éppen meghalna
- 1 éppen megszületne
- egynek lenne számítógépe
- egynek lenne egyetemi végzettsége.

Ha a világot ilyen módon szemügyre vesszük, az elfogadás és megértés iránti igény nyilvánvalóvá válik.

A következőket sem árt végiggondolni:

- Ha ma reggel felkeltél, és akár egészséges vagy, akár beteg, jobb sors jutott neked, mint annak a félmillió embernek, akik a jövő héten már nem fognak élni.
- Ha még soha nem voltál egy háború veszélyében, a fogság magányában, a kínvallatás haláltusájában, vagy az éhezés satujában, jobb helyzetben vagy, mint 500 millió ember a Földön.
- Ha templomba járhatsz anélkül, hogy attól kellene félned, hogy megfenyegetnek, megkínoznak, vagy megölnek emiatt, szerencsésebb vagy, mint 3 milliárd ember.
- Ha van étel a hűtődben, ruha a testeden, tető a fejed felett, ahol aludni térhetsz, gazdagabb vagy, mint a Föld lakosságának 75 %-a.
- Ha van pénzed a bankban, a pénztárcádban és a malacperselyedben, a világ legkiváltságosabb 8 %-ába tartozol.
- Ha a szüleid még élnek, és még mindig házasok, akkor már tényleg egy ritkaság vagy.
- Ha ezt az üzenetet megkaptad, kétszeres áldásban van részed: először, mert valaki gondolt rád, másodszor pedig, mert nem tartozol azon sok millió ember közé, akik nem tudnak olvasni.



Dolgozz úgy, mintha nem lenne szükséged pénzre.
Szeress úgy, mintha soha, senki nem ártott volna neked.
Táncolj kedvedre, úgy, mintha senki nem figyelne.
Énekelj a magad öröméért, úgy, mintha senki nem hallgatna.
Élj úgy, mintha a Paradicsom a Földön volna.

2014. április 13., vasárnap

A kastély titkai

A volt Elek-kúria Késő klasszicista épülete a kastély. A századforduló idején eklektikus stílusban átépített korábbi udvarház, boltozott pincékkel, homlokzatának közepén három tengelyes, nyitott rizalittal. Az oktatási intézményeket 1948. június 2-án államosították. 1950-ben a tantestület létszáma 16 főre emelkedett, nyolc osztályban folyt a tanítás. 1959-60-ban megépült az emeletes iskola 5 tanteremmel, szolgálati lakással. A műemlék jellegű "kastélyban" (az egykori Elek-kúrián) beindult a napközi otthonos étkeztetés, ami jelenleg is működik.


Híres a falu Odescalchi Jenő Zoárdról és Radnóti gyilkosáról, aki Tálas András hadapród őrmester, demecseri magántisztviselő állítólag.


Lónyay Pálma 1901. június 8-án ment férjhez szerémi herceg Odescalchi Jenő Zoárdhoz (Bolhás, Somogy vármegye, 1876. október 10–Demecser, 1917. április 3.). E házasságból 1902 május 6-án született meg Miklós, 1903. december 8-án pedig Margit. Rangjuknak megfelelő neveltetésükről a nagymama és a szülők gondoskodtak. Nevelők és házitanítók segítségével sajátították el az arisztokrata társasági élet szabályait. Miklóst három tanító oktatta: Dietrich Gyula, Egyedy László (korábban katolikus pap, később a herceg titkára) és Bay Jeromos torna- és vívómester. A fiú Tuzséron tanult meg lovagolni, már gyermekkorában is nyitott társasági ember volt, szeretett és tudott táncolni. Példaképe egyrészt apja volt, aki bátorságra, edzettségre, a fizikai fájdalom tűrésére, határozott és férfias viselkedésre nevelte, másrészt II. Rákóczi Ferenc, akinek emlékét nagy tekintély övezte a családban, hiszen a nagymama egyenes ági leszármazottja volt a nagy fejedelem generálisának, gróf Forgách Simonnak.

1917. április 3-án Odescalchi Zoárd Demecserben öngyilkos lett. Április 6-án Tuzséron temették el. Az előzmények: miután a szerb harctérről hazatért, a hadügyminisztérium megbízásából hadiüzemeket létesített Szabolcs vármegyében, Nagyhalászon burgonyafeldolgozót, zöldségszárító telepet, sertésfiaztatót és hizlaldát, Demecserben káposztasavanyítót. Ott lett öngyilkos, miután április elején vizsgálóbizottság jelent meg a gyárban. A halál okai, körülményei nem tisztázottak, panamáról suttogtak, amiből a hercegnek sok millió korona haszna származott. Búcsúlevele csak ennyit tartalmazott: „Szeretteim, bocsássatok meg! Becsületembe gázolnak, nem bírom tovább, Zoárd.” Ugyanakkor lett öngyilkos a demecseri üzem egyik magasabb beosztású vezetője is, többeket pedig letartóztattak. A vizsgálati jegyzőkönyv elveszett. Lónyay Pálma második férje sédeni Ambrózy György (Sátoraljaújhely, 1885 március 7–Budapest, 1970. január 18.), jogászdoktor, történész, huszárkapitány, a katonai Mária Terézia rend lovagja. Demecser, nagyközség, 226 házzal és 2021, jobbára ev. ref. vallásu lakossal. Demecserrel már 1333-ban találkozunk egykorú iratokban, amikor "Dewecher" és "Keménydevecser" (Kemendeuecher) néven van említve. Később csupán Devecser néven fordul elő. Két okíratban, és pedig 1333-ban és 1361-ben, Szent-György tiszteletére szentelt temploma is 22említve van. Ugyanekkor már 30, névleg felsorolt halászó-helylyel bírt. Földesura Robert Károly alatt Magyar Pál volt; a XV. században, a mikor mint város szerepel, az ólnodi Czudar, a Rozgonyi, a Kállay és a Monoki család bírta. A XVIII. sz. végén és a XIX. század elején a Korda, Barkóczy, Walter, Zoltán, Buday, Dombrády, Irinyi, Jármy, Krucsay, Okolicsányi, Erőss, Elek, Szikszay, Serte, stb. családok voltak itt birtokosok, jelenleg pedig gr. Hadik-Barkóczy Endre, Elek Emil, László és Dezső, Török Gyula és Grósz Ignácz. A községben két templom van: a református, mely 1820-ban épült, és az 1890-ben épült róm. kath. Itt van Elek Emil csinos urilaka, melyet pazonyi Elek Pál 1840-ben építtetett. Azonkívül van itt két gőzmalom is. A községnek van postája, távírója és vasúti állomása. Dülő nevei közül felemlítendők: Rofaj, Porkoláb, Jakabrét, Bertény, Heteje, Kolbárt-tó, Remete, Gergely-lese, Beke-láp, Matyi-sziget, Bekés, Bábolytó, Lapuvas tava, Bersény, Orozd, Vár-sziget, Dombocz tó, Nagy-Heketó, Konyhok sziget és láp, Vereshid tó, Vásáros hegy.



Egyesek szerint a kastély előtt jobb oldalon állt egy eperfa, az alá helyeztek el egy időkapszulát, másokszerint a baloldalon úgy 30 méterre, mindenesetre 1969-ben, a tanácsköztársaság 50. évfordulóján azzal, hogy majd a 100. évfordulón kiveszik az iskolások és elolvassák mit üzentek nekik 50 évvel ezelőtt idejárt iskolástársak. 2019-ben ki kellenre ásni, de a politika megváltozott, és vele a helyi komcsik is köpönyeget cseréltek.!



2014. április 11., péntek

Praktikus ötletek

Fogfehérítés házilag:
 30 perc Citromhéj, Szódabikarbóna, kaolinpor, eper
A fogszuvasodást a tojáshéj segítségével gyógyítjuk! Lyukas foggal egészen biztosan mindenki küzdött már életében, van, aki szerencsésebb, de akad olyan is, aki egész életében a fogorvosokat kell járja. Nézzünk egy nagyon könnyű megoldást, hogyan előzhetjük meg a fogak szuvasodását. tojashej A tojás héját sokszor haszontalannak tarjuk, és egy mozdulattal dobjuk a szemetesbe, pedig számtalan dolog van, amire használhatnánk. Természetes módon erősíthetjük a csontokat, de kezelhetjük a szuvas fogakat is, hiszen nagyon nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, és 27 féle ásványi anyagot is. A tojás héjának ásványi anyag összetétele nagyon hasonlít a fogak felépítésére. Mielőtt azonban használni kezdenénk a tojás héját, győződjünk meg róla, hogy semmilyen szerves anyagot nem tartalmaz, és a csirkék nem kaptak antibiotikumos kezelést. Így készítsük elő a tojás héját  A tojást mossuk meg, majd főzzük 5 percig, így szüntethetjük meg a héjon található kórokozókat. Hagyjuk megszáradni, majd bontsuk le a héjat, és kávédarálóban zúzzuk porrá. Ha szeretnénk minden nap a szükséges kalciummennyiséghez hozzájutni, együnk egy fél teáskanál porított tojáshéjat. A kalcium D-vitamin jelenlétében szívódik fel a legjobban, ezért tartózkodjunk minél többet a napon, és fogyasszunk sok májat. Fogkrém tojáshéjból Ha azt szeretnék, hogy megszabaduljunk a lyukas fogaktól, készítsünk fogkrémet a tojás héjából. Szükségünk lesz egy negyed csésze porított tojáshéjra, 2 evőkanál szódabikarbónára és 2 evőkanál kókuszolajra. Ízlés szerint adhatunk hozzá néhány csepp borsmentaolajat. Egy tálkába keverjük jól el a hozzávalókat, majd tegyük egy jól záródó üvegecskébe, és használjuk a fogkrémet a megszokott módon. Miért jó a tojáshéj?     összetétele hasonló a csontok és fogak felépítéséhez     magnéziumot, foszfort, szilíciumot, nátriumot, káliumot, vasat, ként és más esszenciális ásványi anyagokat tartalmaz     nagyon hasznos a gyerekek számára, mert a szervezet megköti a kalciumot, és segíti az  egészséges csontszövet kialakulását  ha rendszeresen beillesztjük napi étrendünkbe a tojáshéjat, megelőzhetjük a vérszegénységet
Húsvéti kölni házilag:
Többfajta illóanyag kapható, válasszunk egyet, amelyik számunkra a legjobban tetszik. Közkedveltek például a vanília, a rózsa vagy a teafa illatok. 3 hét áztatás  hogy az illatok jól összeérjenek. A rózsa illatú kölnihez szükségünk van rózsasziromra, rózsa illóolajra, koncentrátissimusra 70%-os alkoholra gyógyszertári alkoholt jelent és növényi glicerinre. három héten keresztül minden nap kavarjuk, rázogassuk meg. A három hét elteltével leszűrve töltsük kicsi parfümös üvegbe.szinezés néhány csepp ételfestékkel.

Húsvéti képeslap házilag
Üres 100 grammos papír, szárított virágot is ragaszthatunk rá, egyedivé téve, vagy matricával. Lehet nyomtatni rá az internetről, belecsempészhetjük saját fotónkat. Lehet egy szép húsvéti szalvétára, melynek csupán a mintás vékony rétegét fogjuk felhasználni. Ezt réteget óvatosan ragasszuk fel egy fehér kartonpapírra, majd hagyjuk száradni. Miután teljesen megszáradt, használhatjuk is, mint képeslapot. Lehet laminálni, lehet egymásra több réteget térhatásúvá téve.

A lábszag és izzadás ellen házilag
 A szódabikarbóna, ami minimálisra csökkenti a baktériumok számát, semlegesíti az izzadság pH-értékét. Beszórhatjuk vele a cipőt, a zoknit, de vízben feloldva esténként 15-20 percig a lábat is érdemes áztatni benne. A levendulaolajnak nemcsak az illata finom, de beválik a baktériumok ellen is, fertőtlenítő hatásával megállítja a szaporodásukat. A lábvízhez keverjünk hozzá néhány csepp levendulaolajat és áztassuk benne a lábunkat naponta kétszer. A timsó hasonlóan jótékonyan hat, mivel fertőtlenít, ezáltal a lábszag kiváltó oka, a baktériumok ellen hat. Egy teáskanál timsót keverjünk össze egy bögre meleg vízzel és ezzel mossuk le a lábakat. Ha megszárítottuk, szórjunk egy kevés timsót a lábfejre, különös tekintettel a lábujjak közére. Naponta egyszer érdemes ezt elvégezni. A fekete tea magas csersav tartalma miatt képes szembeszállni a kórokozókkal, de ecetet, almaecetet is tehetünk a lábvízbe.

Ínygyulladás kezelése házilag
Az ínygyulladás szinte mindenkit érint, de néha a tünetei olyan enyhék, hogy sokan már csak későn ismerik fel. Az ínygyulladás számos kellemetlen tünet mellett végső esetben a fogak elvesztését is okozhatja, de ha időben kezeljük, enyhíthetjük a panaszokat és akár visszafordíthatjuk a folyamatot.
Az aloe vera megnyugtatja a gyulladt fogínyt, hatékony a baktériumok ellen, ezáltal elősegíti a gyorsabb gyógyulást. Az aloe vera gélt kenjük közvetlenül az ínyre, hagyjuk rajta néhány percig, majd vízzel gargalizáljunk. Ezt naponta egyszer addig ismételjük, míg a tünetek meg nem szűnnek. A szódabikarbóna fertőtlenítő hatása is megkönnyebbülést hozhat, ha kevés vízzel elkeverve bedörzsöljük vele a fogínyt.
A baktériumok okozta kellemetlen szájszag ellen borsmenta illóolajat csöpögtessünk egy pohár vízbe és öblögessünk vele. Szájvizet citromból is készíthetünk, ami szintén erős antibakteriális hatást fejt ki. A fogmosás után fájdalmas és irritált fogíny megnyugtatására zsályateával öblögessünk, amihez a fertőtlenítő hatás fokozásához tehetünk egy csipet sót

Szájszag megszüntetése házilag
szajszag-megszuntetesSzájszag megszüntetése házilag
Reggelente senki sem ébred üde lehelettel, de az egész napos szájszagot nem lehet természetesnek nevezni. Sok kellemetlenséget és kínos helyzetet okozhat, romba döntheti a magabiztosságot és kihathat akár a munkahelyi vagy magánéleti kapcsolatokra is. Jó hír, hogy nem kell együtt élni vele, több módszerrel is megszabadulhatunk tőle!
Mivel a szájszagot legtöbbször az elszaporodó baktériumok okozzák, kézenfekvő, hogy ellenük az egyik legjobb megoldás a fogmosás. Ha ezt elhanyagoljuk, ne csodálkozzunk, ha leheletünktől a virágok is elhervadnak. A fogmosást fogselyem és szájvíz használatával is kiegészíthetjük, a legjobb, ha mentolos termékeket választunk. Nagyon egyszerű módszer a szájszag enyhítésére a vízzel való öblögetés.
Ezt minden étkezés után ajánlott néhány másodpercig végezni, hogy az ételmaradékokat kimossuk a fogak közül. A fahéj és a szegfűszeg nemcsak azonnali friss leheletet adnak, de a problémát rögtön a gyökerénél orvosolják antibakteriális hatásuk révén. Szegfűszeget, édesköményt vagy petrezselymet bármikor rágcsálhatunk, az őrölt fahéjból egy teáskanállal tegyünk egy bögre forró vízbe, majd szűrjük le és öblögessünk vele.

Izzadságszag eltüntetése ruhából
Az izzadás természetes folyamat, ám a vele együtt járó szagok sok kellemetlenséget tudnak okozni. Sokszor még a mosás sem képes megbirkózni velük, de néhány egyszerű módszerrel frissé tehetjük az izzadságszagú ruhákat.A szódabikarbóna segít semlegesíteni az izzadságszagot. Keverjük össze egy kevés vízzel és dörzsöljük be vele a ruhán a problémás részeket. Hagyjuk rajta jó negyedórán keresztül vagy még tovább, majd a szokott módon mossuk ki a ruhát. Az ecet erőteljes szagsemlegesítő hatással rendelkezik. Egy lavór vízbe öntsünk 1 bögre ecetet és áztassuk be a ruhákat legalább 10 percre, majd tegyük a gépbe.
A só is jó szolgálatot tehet a kellemetlen izzadságszag eltávolításában. Oldjunk fel több kanál konyhasót egy lavór vízben és áztassuk benne a ruhákat. Frissen facsart citromlevet és azonos mennyiségű vizet összekeverve szintén a szagok ellen hatékony oldatott kapunk. Tegyük rá közvetlenül a ruhára, de a mosógépbe is önthetünk belőle. Háztartási ammóniát és vizet egyforma arányban keverjünk össze, majd itassuk át vele a ruhán a hónalj körüli területet. Mosáskor tegyünk a gépbe is fél bögrével, hogy maradéktalanul eltüntessük az izzadságszagot.


Fogkrém készítés házilag
A házilag készített fogkrém legnagyobb előnye, hogy kihagyhatjuk belőlük az összes káros anyagot, ami a bolti termékekben megtalálható. A művelet csupán perceket vesz igénybe, a hatékonyság garantált.
A házilag készített fogkrémek valamennyi hozzávalója természetes, ezért érdemes őket a hűtőben tartani, így szavatosságukat tovább megőrzik.1 bögre szódabikarbóna, 1 teáskanál finomított tengeri só és 1-2 teáskanál borsmenta kivonat vagy 10-15 csepp illóolaj  és víz keverékéből remek fogkrémet gyárthatunk. A hozzávalókat keverjük össze és addig higítsuk vízzel, míg el nem éri a megfelelő állagot. Fogkrémet készíthetünk 1 bögre kókuszolaj, 2-3 evőkanál szódabikarbóna, 2 kis csomag stevia por és 15-20 csepp illóolaj keverékéből is.Tetszés szerint adhatunk hozzá grapefruitmag olajat, ami nagyszerű fertőtlenítő. A vegánok számára is létezik fogkrém recept. Ehhez 2 teáskanál növényi glicerinre, 4 evőkanál szódabikarbónára, 1 teáskanál guargumira, 8 evőkanál vízre és 5 csepp illóolajra van szükség. A fogkrémekhez tetszés szerint bármilyen illóolajat használhatunk, de fertőtlenítő hatása miatt a legjobb a citrus-, a borsmenta- és a szegfűszegolaj.

Lábhintőpor készítés házilag
Szükségünk lesz:
- 60 g nyílgyökérporra (vagy kukoricakeményítőre)
- 2 evőkanál fehér kozmetikai agyagra
- 9 csepp citrus illóolajra
- 10 csepp levendula illóolajra
- 4 csepp pacsuli illóolajra
Keverjük össze a kozmetikai agyagot a nyílgyökérrel (vagy kukoricakeményítővel). Adjuk a keverékhez az illóolajokat és egy pálcika segítségével keverjük össze a hozzávalókat. Tegyük a hintőport egy jól záródó (lehetőleg nem átlátszó falú) tégelybe. Hagyjuk pár napig állni felhasználás előtt, hogy az illatok összeérjenek. Naponta kétszer hintsük be vele lábunkat!

Szemránckrém készítés házilag
A szemkörnyék az egyik legérzékenyebb terület, ami különleges gondoskodást igényel. Ápolása a mindennapos rutin része kell, hogy legyen, de nem mindegy, hogy mit használunk hozzá. A szemránckrémek a legdrágább kozmetikumok közé tartoznak, az olcsóbb, ám annál hatékonyabb és természetes összetevőket tartalmazó változatot házilag is elkészíthetjük.
A legegyszerűbb szemránckrém recept csupán két összetevőből áll: E-vitamin kapszulából és kókuszvajból, mégis sokan a legjobb krémnek tartják. A kókuszvajat 3-5 másodperc alatt olvasszuk fel a mikróban, tegyük egy kis tégelybe, majd préseljük bele a kapszula olaját és egy fogpiszkálóval keverjük össze. Tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon és már használhatjuk is.
Érdemes hozzá csepegtetni egy kevés nyugtató hatású levendula illóolajat is. 1 evőkanál lanolinból, 1 evőkanál mandulaolajból és 1 teáskanál lecitin porból is remek szemránckrém készíthető. Ezek az összetevők mélyen hidratálnak és puhítják a bőrt. A lanolint vízfürdőben olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a mandulaolajat. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lecitint, ezután cseppenként adagoljuk bele a hideg vizet és jól keverjük össze.

Testápoló házilag
Ahelyett, hogy a flakonok címkéit böngésszük és próbáljuk megtudni, milyen káros anyagokat tartalmaznak, készítsük el inkább saját testápolónkat. Kevés hozzávalóból rövid idő alatt fantasztikus illatú és hidratáló hatású krémek születhetnek. A testápolót maximálisan személyre szabhatjuk, variálhatjuk az illatokat és a hozzávalókat is bőrtípusunknak megfelelően.Vegyünk 1 bögre mandula- vagy olívaolajat, 1 bögre kókuszvajat, 4 evőkanál vizet és 1 bögre méhviaszt. Az olajokat és a méhviaszt olvasszuk össze egy edényben közepes lángon vagy a mikróban, közben kevergessük, majd hagyjuk kihűlni. Utána adjuk hozzá az illóolajokat és alaposan dolgozzuk össze. Ha fokozni szeretnénk a testápoló feszesítő, ránctalanító hatását, tegyünk hozzá E-vitamin olajat, 2 evőkanál shea- vagy kakaóvajat.A testápolót sötét helyen tároljuk, mivel fény és meleg hatására az illóolajok hamar megromlanak. Testápolót már három alapvető összetevőből – kókusz-,  sheavaj és méhviasz – készíthetünk, kiegészítésként pedig szinte bármit felhasználhatunk. Nemcsak illóolajat, de akár szárított levendula- vagy kamillavirággal, mézzel, szeletelt mandulával is gazdagíthatjuk.

Szúnyogriasztó készítés házilag
szunyog-riaszto-hazilagSzúnyogriasztó készítés házilag
A nyár legkellemetlenebb hozadékai a szúnyogok, amik teljesen tönkretehetik nemcsak a szabadtéri programokat, de a házba bejutva az éjszakákat is. A szúnyogok nappal a hűvösebb zúgokban húzzák meg magukat, majd alkonyatkor támadásba lendülnek. Több módon is védekezhetünk ellenük.
A szúnyogok bizonyos illatoktól távol tartják magukat, ilyen a kakukkfű, a szegfűszeg, a teafa, a levendula, a fokhagyma vagy a borsmenta, amiket illóolaj formájában, vízzel elkeverve magunkra kenve vagy a ruhánkra permetezve megelőzhetjük a csípéseket.
A vegyszerektől mentes szúnyogriasztót kevés hozzávalóból házilag is elkészíthetjük: 1 bögre vízhez vagy almaecethez keverjünk hozzá 25 csepp tetszőleges (a legjobb a levendula, borsmenta vagy fokhagyma) olajat, majd alaposan rázzuk össze és töltsük egy szórófejes műanyag flakonba.
A flakont nagyjából félig töltsük meg, hogy elegendő hely legyen a folyadékok összekeveredésének a rázás során. Minden használat előtt rázzuk fel, mivel az illóolajok nem oldódnak a vízben, hanem a folyadék tetején gyűlnek össze. Bőrünkre, ruhánkra és a helyiségekbe is permetezhetjük. A házi szúnyogriasztó spray a hatását nagyjából 2 órán át fejti ki.

Gyógynövénysampon házilag
jojoba-olajGyógynövénysampon házilag
A samponokban lévő szintetikus anyagok roncsolhatják a hajat és nagyon nehéz őket maradéktalanul eltávolítani. A gyógynövénysamponok számos haj- és fejbőr problémára nyújtanak megoldást, ráadásul elkészítésük otthon sem ördöngősség.2 dl vízhez tegyünk 4 evőkanál természetes folyékony szappant, ez lehet natúr, de még jobb, ha olívaolajosat választunk. Hajtípusunknak megfelelően válogassuk össze a gyógynövényeket, majd forrázzuk le őket. A leszűrt vízhez adjuk hozzá a folyékony szappant és gazdagítsuk néhány csepp illóolajjal, amit tetszés szerint megválaszthatunk.A samponhoz használhatunk jojobaolajat vagy bármilyen növényi olajat, de ha hajunk zsírosodásra hajlamos, inkább kevesebbet tegyünk belőle. Zsíros hajra rozmaring és szárított rózsaszirom főzetéből készíthetünk sampont, a száraz haj hidratálásához ideális a mandula- és a kókuszolaj. A töredezett, elvékonyodott haj számára a méz a legjobb tápanyagforrás, E-vitamin olajjal pedig a káros hatásoktól óvhatjuk meg a hajszálakat. Ha korpás hajra készítünk sampont, adjunk hozzá citrom- vagy levendulaolajat, hajhullás ellen pedig a borsmenta vérkeringést fokozó hatását használhatjuk fel.

Fürdőgolyók házilag
furdogolyo-hazilagFürdőgolyók házilag
Az illatos, pezsgő fürdőgolyókat ajándékba és saját magunk kényeztetésére is érdemes elkészíteni. Ha beszereztük a hozzávalókat, bő negyedóra alatt összeállíthatjuk egyedi fürdőgolyónkat. Színek, illatok és formák tekintetében a lehetőségeink korlátlanok.
Száraz hozzávalók:
- 2 evőkanál citromsav
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 bögre szódabikarbóna
Nedves hozzávalók:
- 1 teáskanál illóolaj, ami a fürdőgolyó illatát adja
- 3-6 csepp ételszínezék
- 3 evőkanál növényi olaj (kókusz-, avokádó-, mandula-, olívaolaj)
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, egy másik tálban a nedves összetevőket. Az olajos keveréket nagyon lassan öntsük hozzá a száraz keverékhez, különben reakcióba lépnek egymással. Alaposan dolgozzuk össze és mielőbb formázzuk őket vagy kézzel vagy a fürdőgolyókhoz készült formák segítségével. Használhatunk jégkocka tartót vagy muffinsütő formát is.
Tegyük őket egy üvegtálcára vagy egy tálba és 24-48 órán át hagyjuk őket száradni. Ekkor és később is tartsuk nedvességtől távol a fürdőgolyókat, mert könnyen szétporladnak. Mivel a fürdőgolyókban nincs tartósítószer, van viszont víz és olaj, 6 hónapon belül használjuk fel őket.


Ajakbalzsam készítés házilag

Narancsos ajakbalzsam
Télen a hideg miatt gyakran érdemes kenegetni az ajkainkat. Íme egy ajakbalzsam recept, ami garantáltan segít a száraz, cserepes ajkakon, nincs benne semmi ártalmas, és nagyon könnyű elkészíteni házilag is.
1 tk (teáskanál) kakaóvaj
1 tk shea vaj
1 tk mandula olaj
1 E vitamin kapszula
15 csepp narancs olaj
Elkészítés:
A vajakat gőz felett olvasszuk össze a mandula olajjal. Mikor jól elkeveredtek vegyük le a gőzről, és keverjük bele az E vitamint és a narancs olajat. Töltsük az ajakbalzsamot kis dobozba (lehetőleg ne műanyagba), és tegyük a mélyhűtőbe. Mikor megszilárdult már használhatjuk is. Gyönyörű puha ajkakat csinál.
Tőzegáfonyás ajakbalzsam
Hozzávalók:
10 friss tőzegáfonya
1 teáskanál méz
1 teáskanál mandulaolaj
1 csepp E vitaminos olaj
Elkészítés:
Keverd össze az összetevőket, főzd két percig, amíg nem kezd forrni. Ha ennyi idő alatt a tőzegáfonya nem fő szét, akkor egy turmixban pépesítsd össze a keveréket. Ha kihűlt, tedd tégelybe, majd használd egészséggel!
Mézes ajakbalzsam receptje
2 evőkanál reszelt méhviasz, 1 teáskanál napraforgóolaj, 1 teáskanál sárgabarackolaj, 1 kapszula E-vitamin. Minden hozzávalót rakjuk egy tálba. Lassan melegítsük, keverjük meg, hogy az összetevők jól összevegyüljenek. Töltsük ki üveg- vagy műanyag tartóba, és hagyjuk megdermedni.

Poloskairtás házilag
Először alaposan porszívózzunk ki mindent, a matracot, a kárpitozott bútorokat, a lambériát, a szőnyegeket, a függönyöket, figyelve a legkisebb résekre is, amiket eltömíteni is érdemes, mivel a poloskák ott húzzák meg magukat. Ezután mindent mossunk ki olyan forró vízben, amilyet csak elbír az adott anyag. Ne hagyjuk ki a plüssjátékokat, párnákat és semmi olyan tárgyat, amibe a poloska befészkelheti magát. Amit nem tudunk berakni a mosógépe – pl. az ágymatracot -, azt gőzöljük át, mivel a poloskák magas hőmérsékleten elpusztulnak.Ahogy a legtöbb rovar, a poloskák sem bírják bizonyos növények illatát. A levendula, az eukaliptusz, a kakukkfű és a rozmaring illóolaja elriasztja őket, vízzel felhígítva permetezzük szét a helyiségben, az ágyra és a szőnyegre is szórhatunk belőlük. Ha elcsípjük a poloskákat, tömény alkohollal lefújva őket azonnal elpusztulnak.

Levéltetű irtás házilag
leveltetu-irtas-hazilagLevéltetű irtás házilag
Ezek az apró élőlények nagy kárt tudnak okozni a kertekben és a lakást díszítő növényekben. Mivel gyorsan szaporodnak, érdemes folyamatosan figyelni a növényeket és azonnal közbelépni, amint látjuk a fertőzés első jeleit, mivel kezdeti stádiumban még könnyen orvosolhatjuk a problémát.

A citromból készített spray azonnali gyógyírt jelent a növények számára. Reszeljük le egy nagy citrom héját és forraljunk annyi vizet, amennyi kitölti a szórófejes flakonunkat. Tegyük bele a citromhéjat és áztassuk egy éjszakán keresztül. Közvetlenül a levéltetvekre és a lárvákra fújjuk. 1 rész ecet és 3 rész víz keverékéből is hatékony szert készíthetünk, de egyes növények nem bírják az ecetet, ezért nézzünk utána, hogy használhatjuk-e.

A levéltetvek természetüknél fogva vonzódnak a sárga színhez. Ezt ügyesen kihasználhatjuk, ha a fertőzött növény mellé vagy alá teszünk egy vízzel teli, sárga műanyag tálat, amibe a tetvek önként fognak belemászni. Ha a növény közelébe fokhagymát ültetünk, erőteljes illata távol tartja majd a levéltetveket. A kertészek esküsznek rá, hogy ha felaprított banánhéjat teszünk a növények gyökeréhez, ugyanilyen hatást érhetünk el.

Darázsirtás házilag
darazsirtas-hazilagDarázsirtás házilag
A darazsak nagyon bosszantó rovarok és ha támadnak, veszélyesek is lehetnek. Legtöbbször kerülik az embert, de sokszor a ház közelébe vagy még rosszabb esetben a házba fészkelik be magukat. A nagyobb baj elkerülése érdekében készíthetünk csapdákat, melyek hatékonyan távol tartják majd a darazsakat.

A legegyszerűbb megoldás, ha egy ásványvizes palack tetejét a háromnegyedénél levágjuk, majd nagyjából félig megtöltjük cukros vízzel. A levágott részt fejjel lefelé, tölcsérként visszahelyezzük az üvegbe, oldaluknál ragasztószalaggal rögzítjük. Az üveg száját bekenhetjük lekvárral és a vízbe csepegtethetünk mosogatószert is. A csapdát 2-3 naponta ellenőrizzük és szedjük ki belőle az elpusztult rovarokat. Csalinak kitűnő egy darabka hús vagy máj is, amit drótra fellógatva tehetünk az üvegbe.

Ha fészekkel állunk szemben, a legjobb, ha kifüstöljük a darazsakat. Tegyük a fészek alá a grillsütőt és száraz levelekből gyújtsunk tüzet. A darazsak a füstben megfulladnak vagy elmenekülnek és nem térnek vissza. Ha a lakásban repdes egy-két darázs, gyors és egyszerű megoldás, ha hajlakkal fújjuk le őket, amitől összetapad a szárnyuk és rövidesen elpusztulnak.


Hangyairtás házilag

A hangyáknak is meg van a maguk szerepe a természetben. Ők a nagy eltakarítók.
Ha viszont a lakásban találkozunk velük, akkor ott már nem szeretem vendégek.
A legfőbb ellenszerük az élelmiszerhiány

Elsősorban a tisztasággal lehet ellenük védekezni, illetve olyan megoldásokkal, hogy ne férjenek hozzá az élelmiszerekhez. Tehát tartsuk lezárt edényekben, hangya biztosan az élelmiszereket.
Hogyan irthatjuk a hangyákat?

Nálunk gyerekek vannak, így állandóan jut néhány falat a hangyáknak. Elegendő ahhoz, hogy fenntartsa a populációjukat.A legegyszerűbb ellenszerük a sütőpor. Melinda, a feleségem egyszerűen fogta és a szegély léc mögötti részt végigszórta sütőporral. Ez elég hatásosnak bizonyult. Ha megeszik egyszerűen felfújódnak és elpusztulnak. Ha nem szeretnéd szétszórni a sütőport, elegendő egy kis tálkában kirakni és egy kis porcukrot keverni hozzá. Ezt behordják a fészkükbe és így a királynő is elpusztul. A másik módszer a kertben, hogy lerakunk egy virágcserepet fejjel lefelé a napra. Ez alá szépen begyűlnek a hangyák. A cserepet ezután szépen beledobjuk egy vödör forró vízbe.

A hangyák nem olyan ostobák, mint hisszük
Ezt már csak érdekesség képen mesélem el. Herman Ottó végezte el az alábbi kísérletet:
Fellógatott az ablakkeretre egy cukorral teli edényt. Ugye azt várnánk, hogy akkor szépen elkezdenek vándorolni a hangyák föl az ablakkereten, le a madzagon, majd vissza a madzagon és a kereten tovább a fészekig. E helyett 2 csoportra oszlottak. Az egyik csoport dobálta lefelé a cukrot az edényből, a többi pedig alulról cipelte a bolyba.

A hangyairtás csak időleges lehet.
Amint elmúlik a szerek hatása, hamarosan megjelennek az új jövevények.
Így talán egyszerűbb lenne távol tartani őket. Több módszer is van a hangyák elriasztására.

Íme két zöld módszer:
Fokhagyma. Ezt helyezzük olyan helyekre, ahol bejöhetnek, vagy éppen közlekedhetnek a hangyák. Pl. terasz ajtó 2 oldalára egy-egy gerezdet, vagy az éléskamrába a polcok alá a földre néhány gerezdet.
Levendula, ezt ültethetjük a kertbe olyan növények közelébe, ahol pl. a hangyák tenyésztik a levéltetveket, vagy ugyanúgy is használhatjuk, mint a fokhagymát. Ezt a módszert még nem teszteltem. Tény, hogy a levendula mellett nem látok hangyákat a kertben.


Kandalló építés házilag
Biztos sokan gondoltak már arra, hogy mi lenne ha, egy szép kandalló díszítené a nappalit otthonukba. Viszont nem álltak neki megcsinálni, gondolván biztos ez nagyon drága mert szakembert kell hívni. Hát ez nem így van. Biztosíthatok mindenkit hogy egy kandalló megépítése nem szakmunkát, csak egy kis elszántságot igényel. Na meg egy kis pénz sem árt.Én belevágtam ,tehát tapasztalatból tudom.

Persze az internet hatalmas segítség, hiszen mielőtt nekiláttam, utána néztem néhány dolognak. Pl: azt írják a szakemberek, hogy csak 45 fokba szabad bekötni a kandallót a kéménybe. Hát ez nem igy van. A lényeg hogy huzat legyen. Állítólag a kémény nem lehet szűkebb mind a füstcső átmérője, de ez sem igaz. Az enyém 14*14-es kémény, és a füstcső meg 18-as. A huzatom tökéletes.

Az alapok lerakása a legkényesebb, mert ha ezt elrontja az ember akkor később csak nehézségei lesznek.Viszont ha a kezdet jó, akkor a többi már adja magát.

Miután az alap elkészült, telibe gletteltem a flexibilis ragasztóval a tűztér teljes közvetlen közelét, biztos ami biztos.

Miután egy napot vártunk a ragasztó megszáradására, felraktuk a tűzteret a helyére. Ezután ellehet kezdeni a tűztér körbeépítését. Úgy mind az alapot, ezt is ytong falazó elemekkel csináltam.

Miután a kéménybekötés kész lett, megejtettük a próbaüzemet. Tökéletes a huzat, és szépen működik a kandalló.Most lehet fojtatni az építést.

Ezután elnyerte az építmény a maximális magasságot, amit ytongból építek. Ezt követi majd a gipszkartonozás, ami a füstcsövet takarja, és a felső rész formáját adja majd. A burkolat csak ezután kerül a kandalló teljes egészére.

Közben a kandalló elkészült.A fennmaradó munkákat szakemberekre bíztam mert időhiány miatt igy láttam praktikusabbnak. Viszont azt le kell írnom hogy a szellőzőrácsok kiválasztásánál ne engedjünk abból, hogy fémszellőzők legyenek. Mi engedtünk, és megvettük az úgynevezett hőálló műanyag rácsokat. Hát szépen elolvadtak. Ezután vettük az alumínium szellőzőket, ami ugyanúgy néz ki, csak nem olvad el. Mi a Baumaxba vettük meg, mert ott találtuk a legnagyobb választékot.

Modern tűzfészek

Működés szempontjából két alapvető kandallótípus van: nyílt és zárt égésterű. Az előbbi a működéséhez – égéséhez – szükséges levegőt az adott helyiségből használja, szemben a zárt égésterűvel, amely a levegőt a külső környezetből fogyasztja. Ehhez természetesen egy csövön át a külső környezeti levegővel össze kell kötnünk. Új építésű házakban a zárt égésterű készülékek beépítését javasolják, mert ez az egyetlen műszakilag megfelelő megoldás arra, hogy kandallónk a lakótér levegőjétől függetlenül működhessen.
Vannak úgynevezett folyton égő kandallók, amelyek egyre jelentősebb szerepet töltenek be otthonunk fűtésében. (A tűztérbetét hatékonysága nagyban függ a méretezés pontosságától. A drágább tűzterek öntvényből, az olcsóbbak lemezből készülnek samottborítással, de ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak is.) Egy átlagos kandallóbetét névleges teljesítménye 8-10 kW körül mozog, hatásfoka pedig 60-70%-os lehet, ami jelzi, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezek a készülékek fűtésre igenis alkalmasak. A kandallóba a nap bármely szakaszában begyújthatunk, a meleget szinte azonnal leadják a környezetüknek. A korszerű, folytonégő tűzterek 8-10 órás, késleltetett égéssel, kevés tüzelőanyag felhasználása mellett egyenletes meleget adnak a teljes üzemidő alatt.
Mi lobogjon?
Kandallónk akkor működik a legmegfelelőbben, ha jó fűtőértékű, száraz, kemény fával tüzelünk, ilyen a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a  nyír, az akác. A tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban vásároljuk meg, tavasszal, így felhasogatva, kellően száraz lesz mire eltüzeljük. A kellően száraz fa hőleadása kétszerese a 70%-os nedvességtartalmú fáénak.(A párolgás hőt von el.)

Jacuzzi házilag
Jön a nyár, és egyre többet élvezhetjük a napsütés kellemes érzését. Ezt leginkább egy szép medence partján lehet élvezni. Nézzünk, hogyan is építhetünk két kezünkkel otthonra egy medencét!

1. tervezés. A medence helyét úgy kellett megtervezni, a nap érje sokat, ne legyen fa 2-3 M es körzetben, jó talaj legyen. Ezután parcellázzuk ki leendő medencénk helyét.

2. Ásás. A legkeményebb fázis. Ki kell ásnunk a földet attól függően, hogy körülbelül milyen mély medencét szeretnénk. Időigényes feladat, akár heteket is igénybe vehet.

3. Betonozás, Betonozzunk be vastagon a medence alját, illetve lépcsőfokokhoz téglát is használjunk. Masszívabb és időt állóbb lesz építményünk, ha betonvasat használunk, legalább az aljára.

4. Falazás. Ezt lehet akár új, akár pedig bontott téglákból elvégezni. Nem bonyolult feladat, egyszerűen körbe kell húzni fallal a medencénket. A később is látható részekre érdemes szebb téglákat használni.

5. Vakoljuk be a falat, szépen, egyenletesre.

6. Készítsünk egy betonperemet, mely el fogja takarni a téglákat. Ügyeljünk arra, hogy gömbölyítsük le az éleket, úgy esztétikusabb lesz. Ezzel körülbelül 2-3 centivel magasabb lesz medencénk pereme.

7. Festés: Ez a legköltségesebb lépés, hiszen a medencefesték nagyon drága mulatság. Ehhez nem mást használnak, mint egy Izofix nevű anyagot, amely körülbelül 3-4 ezer forint körül mozog dobozonként, mely átlagosan 5 négyzetméternyi terület befestésére elég, így ha nagyobb medencét akarunk, akkor ez a lépés kemény tízezreinkbe is kerülhet.


Kerti járda készítése házilag

A térkövezés első lépéseként tűzzük ki a területet, ahová a térkő kerülni fog. Ezt követően jöhet a talaj kiemelése, ami hasonlóan egyszerű feladat, mint a kitűzés, tehát eddig bárki el tud jutni különösebb szakértelem nélkül. Az első jellemző hibát ezután szokták elkövetni a kevésbé gyakorlottak, mégpedig azzal, hogy kifelejtik a járdaszegélyt. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a járdaszegély egyetlen funkciója, hogy optikailag egyfajta keretet adjon a térkőnek. Bár ez is igaz, azért ennél sokkal komolyabb jelentőséggel bír. A járdaszegély – mivel jóval mélyebben van a földben, mint a térkő – megakadályozza, hogy a terhelés során megsüllyedjenek a szélső térkövek. Biztosan látott már ilyet mindenki, de a lenti metszeti ábrán be is mutatjuk, mire gondolunk.

A talaj kiemelése és a szegélykövek lerakása után kezdődhet a feltöltés. A rétegrend – ahogy az alsó ábrán is látjuk – így fog kinézni: alulra sóder, rá homok, majd felülre a térkő. Ennek a három rétegnek az együttese fogja megadni a végső magasságot. Kezdjük a sóderrel.

A sódert körülbelül 20 cm mélyen kell betölteni a kiemelt talaj helyére. Ennek a rétegnek különös fontossága van, ugyanis ez fogja majd a vizet elvezetni a talajba. A sódert alaposan le kell döngölnünk, hogy megfelelő minőségű alapot képezzen majd a térkőnek. Ehhez a munkához még nem szükséges döngölő gépet bérelnünk, egy súlyos farönk is megteszi, amire kétoldalt hosszú nyelet készítünk két lécből. Kissé fárasztó munka, de meglepő, hogy a tinédzser fiú gyerekek mekkora örömmel csinálják. Valószínűleg azért, mert így kiadhatnak némi felesleges energiát.

A megfelelően ledöngölt sóder rétegre jöhet az apró szemcsés homok. Ezt tömöríteni már nem kell, viszont szintezni igen. Mivel erre a rétegre kerül rá a térkő, a homokkal tudjuk meghatározni a pontos magasságot, valamint beállítani az egyenletes, sima felületet. Szükségünk lesz egy szintezőlécre. Ez lehet úgynevezett libellás ölesléc is, amit kifejezetten az ilyen munkákra találtak ki, de könnyű szerrel eszkábálhatunk is, ha van otthon egy kb. két méteres egyenes léc és egy vízmérték. A lehúzott és szintbe állított homok rétegre rálépni már nem szabad, ezért egyszerre csak egy kisebb részt készítsünk el, arra jöhet máris a térkő, és így haladjunk szépen hátrafelé.

A térkő helyére illesztésének több ismert módja is van. Az egyik elterjedt módszer, amikor egy gumikalapács segítségével a végső helyére ütögetjük a követ. Ez nagyfokú odafigyelést és pontosságot igényel, munka közben többször is ellenőrizni kell vízmértékkel a kövek helyzetét. A másik módszer, amikor csak egyszerűen rárakjuk a homokra a térköveket az általunk kitalált minta szerint, és ennek végeztével egy vibrátoros döngölőgéppel addig döngöljük, amíg el nem érjük a kívánt hatást. A legszebb munkát akkor tudjuk végezni – és kezdőknek ez javasolt is –, ha ötvözzük a két módszert. Gumikalapácsra mindenképp szükségünk lesz, ugyanis a makacsabb térkövek nem mindig akarnak a helyükre illeszkedni. Azt javaslom, üssük a helyére a köveket a kalapáccsal, majd menjünk végig a kész művön döngölővel is. Tudni kell, hogy ha lerakás közben mégsem ütögetjük be a köveket, akkor körülbelül 3cm-t fognak süllyedni a gépi döngölés során, de ha beütögetjük, akkor is kell 1 cm-es süllyedéssel számolnunk.

A térkövek helyére illesztéséhez feltétlenül használjunk kicsapózsinórt. A kifeszített zsinór nem csak a végső magasságot mutatja meg, de ha az egyik fuga fölött vezetjük végig, akkor bátran követhetjük a zsinór vonalát, nem kell attól tartanunk, hogy „elmásznak” valamelyik irányba a térkövek. Természetesen a kicsapózsinórt sem kötelező szerszámboltban venni, bármilyen madzag, vagy spárga megteszi, feltéve hogy elég hosszú és nincs rajta csomó.

Kisebb méretű beton- vagy porfír lapok esetében felmerülhet annak igénye, hogy a homokágynál masszívabb alapba helyezzük. Kezdők számára ebben az esetben sem ajánlott a nedves betonba történő lerakás, sokkal ésszerűbb, ha ugyanúgy járunk el, mintha homokba tennénk, de homok helyett cement és homok 1:4 arányú keverékét használjuk, majd a munka végeztével finoman porlasztott vízzel átlocsoljuk a felületet, így a habarcs megköt.

Miután a térkő szépen a helyére került, szórjuk be a teljes felületet homokkal, és egy seprű segítségével tömítsük be a fugákat. Ha ezzel végeztünk, akkor se vigyük a homokot messzire, ugyanis bármilyen alaposak is voltunk, meg fogunk lepődni, hogy az időjárás mennyivel hatékonyabb nálunk. Az elkövetkezendő hetekben még többször meg kell ismételnünk ezt a gyakorlatot, mire minden egyes négyzetmillimétert kitöltünk homokkal.


Térkövezés házilag

Előkészítés, földmunka
A talaj kiemelését kb. 30 cm-el szélesebben végezzük el, mint a tervezett burkolandó felület. Már a kiásás során ügyeljünk a lejtés kialakítására, a csapadékvíz gyorsabb elvezetése érdekében! Mivel a természetes fagyhatár hazánkban 80 cm, ebben a zónában ne legyenek fagy által veszélyeztetett anyagok (pl: agyagos talaj). A terület tükörszintjét a kívánt formára alakítsuk és megfelelő eszközökkel tömörítsük.
Fagyvédő és teherhordó réteg kialakítása

Fagyvédő rétegnek csak humuszmentes, megfelelő szemcseméretű homokoskavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keveréke alkalmas, melyek az időjárással és faggyal szemben ellenállóak, valamint a tömörítés során nem szenvednek szemcseroncsolódást. A 0-16 mm-es kavicsot rétegenként fektesse le, és pl. rázóhengerrel tömörítse (max. 20 cm rétegenként!). E fagyálló réteg vastagsága a helyi adottságoktól és a felület terhelésétől (fagymélység) függően 30-70 cm-es, és esése megegyezik a felület esésével. Erre kerül teherhordó réteg (finomplanírozás) 0-16mm-es kavicsból, melyet úgy kell tömöríteni, hogy a beágyazó homok ne peregjen a tartórétegekbe és víz se mossa ki. A finomplanírozást +/- 1 cm-es pontossággal kell előállítani, hogy elkerüljük az egyenetlen lefektetést.
Szegélyezés

Az oldalszegélyezés biztosítja, hogy a szélső burkolólapok nem lazulnak ki. Ideális esetben ez 6 cm vastag, 20-25 cm magasságú szegélykövekkel történik. Helyezze a köveket egy kiásott árokba, 10-15 cm-es betonágyba.
Burkolatalap elkészítése
A jól tömörített és pontosan elkészített fagyvédő réteg felső síkjára 2/5-ös szemcseméretű zúzalékból ágyazatot hordunk fel lazán, egyenletes (min. 2, max. 5 cm) vastagságban. Durvább szemű zúzalék a bevibrálás során fellépő ellenállása és a fugahomok bemosódása miatt nem alkalmas. Csak mészben szegény (megelőzi a lerakódásokat és kivirágzást), mosott (megelőzi a fagykárt) anyagot használjon! Az ágyazat síkjának kialakítására legalkalmasabb 3-4 cm vastag idomcsöveket használni, melyeket sablonként a fagyvédő réteg tetejére fektetünk, kiszintezünk, közükbe öntjük a zúzalékot, amit léccel lehúzunk. Szintezésénél vegyük figyelembe, hogy vibráláskor a burkolat végleges magassága 0,5-1 cm-rel süllyed. Ne készítsen nagyobb beágyazást, mint amit egy nap ki tud rakni a burkolókővel! A kész ágyazatra már ne lépjünk.
Térkövek lerakása

A fektetés során, amennyiben több raklapnyi kővel dolgozunk, ajánlott a követ a raklapokról keverve rakni; ezáltal csökken az elkerülhetetlen szín és felületbeli különbségek hatása. A fektetést a sarokból kiindulva kezdjük, lehetőség szerint a felület legmélyebb pontján. Aknák, vízelvezetők, fal és egyéb csatlakozási pontoknál végzett illesztési munkák során a köveket megfelelő szerszámokkal (törőolló, vágókorong) tudjuk méretre igazítani. A köveket nem szabad túl szorosan fektetni, összeilleszteni, hanem ügyelni kell egy körbefutó, kb. 3-4 mm-es fugára. Ez azért fontos, mert a fuga átvezeti és kiegyenlíti a terhelés által a kövek között keletkező feszültséget. Az egyenletes fugavonal megtartása zsinór vagy léc segítségével, 1-1,5 m-enként végzett ellenőrzés mellett végezhető. A fektetési minta nem csupán tetszés dolga. A járművek által használt burkolatokon a fő haladási irányra átlós (diagonál) rakási módot válasszunk. Így a kőnek mind a négy oldalán egyenletesen oszlik el a terhelés, felfogja a toló- és csavaró erőket, és az autó kerekei által keltett zaj is csökken. A kövek felső oldalát a beépítmények (csatornafedél, stb.) szintjétől kb. 1,5 cm-rel magasabban kell fektetni, mert a későbbi tömörülési folyamatoknak köszönhetően kb. 0,5-1 cm-rel süllyed.
Fugák besöprése (homoklehúzás)

A fugák kitöltéséhez kötetlen anyagot kell használni. Használjon mészben szegény fugaanyagot (pl. kvarchomokot), mert ez segít megelőzni a kivirágzást. A 0,6-2 mm szemcseméretű homokot szórja a felületre, majd söpörje be. Anyagszükséglet: kb. 2-5 kg/m2. A besöprést addig végezzük, amíg a kövek közötti fugát a homok teljesen ki nem tölti. Bevibrálás előtt a kövekről söpörjük le a maradék homokot, hogy az a gép talpa alá kerülve ne okozzon felületi sérüléseket, karcolásokat.

Járófelület síkba hozása (bevibrálás), záró munkálatok

A lerakott köveket rázólappal (lapvibrátorral) néhányszor keresztben és hosszában is megvibráljuk. Lehetőség szerint a felületi sérülések elkerülése érdekében a vibrátor talpára szereljük fel gumitalpat. Ezután a fugákat újra besöpörjük, a maradék homokot eltávolítjuk, majd újra megvibráljuk. A felület elkészültével a terület teljes mértékben terhelhető. A maradék fugaanyag, ill. annak pora kerti slaggal lemosva eltávolítható. Egy-két hónap elteltével újra átsöpörhetjük a területet, hogy a fugák teljesen feltöltődjenek. A fugázást csak száraz felületen végezzük!

Lekvárkészítés házilag
Lekvárkészítés házilag
Kezdjük mindjárt az egyik legfinomabbal, a málnalekvárral, de sárgabarack, vagy szilva is nagyon finom.



Hozzávalók:

1 kg málna
1 zacskó zseléfix 2:1
o-5 kg. cukor (ízlés szerint)
1 citrom leve (ez nem fontos)
1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:
A megmosott, átválogatott málnát első lépésben daráljuk le húsdarálón, a lukméretet mi válasszuk ki a darálón – annak függvényében, hogy mekkora gyümölcsdarabokat szeretnénk a lekvárba. Majd a cukor egy részével, zseléfixszel (2 in 1 vagy ha kevesebb cukorral szeretnénk 3 in 1 ) , citrommal, ( esetleg kevés fahéjjal ) összekeverjük.  Alacsony hőfokon, állandó keverés mellett felforraljuk, és  ha forr  belekeverjük a maradék cukrot. Kicsit nagyobb lángon 20 percig főzzük, és ne tovább, így ízletesebb marad a lekvárunk mert nem illannak el a gyümölcs aromák mint a klasszikus 10 órás lekvárfőzésnél.

Sokan a lekvárt pihentetik, hűtik és csak utána teszik üvegekbe, de szerintem forrón kell elrakni így sokkal sterilebb a folyamat. Az üvegeket a lekvárral mindig színültig töltjük, majd rögtön légmentesen és fejtetőre fordítjuk. 20 perc elteltével visszafordítjuk a talpára az üvegeket.

A zseléfix gyümölcspektint tartalmaz, mely természetes anyag és a lekvárok megszilárdulását segítik elő. Ez a természetes alapanyag hagyományos lekvárkészítés esetén órákig tartó főzés során fő ki a gyümölcsből. A zseléfix a hosszadalmas főzést 10-20 percre rövidítik. A gyümölcsök rostjai nem főnek szét, nagyobb darabokban maradnak meg, megőrizve eredeti ízüket.  A fenti lekvár recept szinte bármely gyümölcs elrakásához alkalmas.

Szörpkészítés házilag

Az otthoni befőzés egyik nagy előnye, hogy az kerül a befőző fazékba, amit mi szeretnénk. Most amikor a szezonális gyümölcsök piaci ára elérik a legminimálisabb szintet, vagy a konyhakerttel rendelkezők ráuntak a szamócaevésre, ideje nekifogni a télire való elspájzolásnak.

Az otthoni szörpkészítés másik nagy előnye, hogy nem kell tartani a különböző profitnövelő csodaszerekkel való felturbózástól. A saját készítésű itókába nem kerül állagjavító gumiféleség, természetazonos aroma, vagy hirtelen színű hupikék festék. A tartósítást is könnyen rá lehet bízni a fizikára, én sosem használok tartósítószert az eltevésekhez. A titok nagyon egyszerű: a még forrásban lévő – jelen esetben- szörpöt kell beletölteni a tisztára kimosott üvegekbe, majd azonnal jól lezárni a záró fedéllel, és fejre kell állítani öt percre.

Ekkor a még az üveg száján és a fedél sarkaiban elbúvó parányi penészgombák is a hőségtől elpusztulnak. Az üvegben nem marad más csak a steril befőtt és a steril levegő. Így akár több évig is eltartható tartósítószer nélkül. Nem kell szárazdunsztba tenni, öt perc elteltével máris mehet a spájzba – mondta Kaldeneker György a Reggeli szakácsa.

Eperszörp, Szamóca szörp:
Hozzávalók: 1 kg érett eper vagy szamóca, 5 dl víz, 60 dkg cukor, fél citrom leve. A megmosott, megtisztított gyümölcsöket felaprítjuk, és vízzel felforraljuk. 3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük és 10 percig állni hagyjuk. Ezután ritka szövésű vászonkendőn át lecsöpögtetjük. Az így kapott 1 liternyi eperlevet a cukorral és a citromlével kevergetve felforraljuk, habját leszedjük, majd azon forrón, fertőtlenített kis üvegekbe töltjük és lezárjuk. Hideg, sötét helyen legalább 6 hónapig eláll. Ha felbontottuk, hűtőszekrényben kell tartani. Ha fél évnél hosszabb ideig áll, akkor is finom, de elveszíti szép színét, megbarnul. Meggyből, málnából, őszibarackból, ribizliből és szederből is hasonlóan készíthetünk szörpöt.

Bodzavirág szörp:
Hozzávalók: 30-45 ág bodzavirág tányér, 3 db citrom, 3 kg kristálycukor, 30 szem citrompótló. Tegyük a bodza virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszítünk vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Másnap sűrűszövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.

Készíthetjük mézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez. Használhatunk hozzá befőtt tartósítószert is.

Csalánsör házilag
Csalánsör házilag

Régi, bevált recept a gyógynövényes csalánsör. Nemcsak finom, de egészséges is, felpezsdíti szervezetünk kiválasztó-szervrendszerének működését.
Szükségünk lesz:

- egy nagy csokor fiatal friss csalán hajtásvégre
- 80 g cukorra
- 36 liter vízre
- 2 púpozott evőkanál őrölt gyömbérre
- 2 evőkanál borkőre
- 30 gram élesztőre

Forraljuk 20 percen át a vízben a csalánt és a gyömbért, majd tegyük bele a cukrot és oldjuk fel kevergetés közben. Hagyjuk kihűlni az oldatot, majd adjuk hozzá a borkövet, keverjük el benne, és újra melegítsük föl enyhén. Adjuk hozzá az élesztőt, de ne kevergessük közben! Hagyjuk egy éjszakán át letakarva pihenni. Másnap fölözzük le a tetején összegyűlt habot, jól keverjük meg, majd palackozzuk jól záródó üvegekbe. Hagyjuk állni két napig, majd fogyasztható.

Tipp: Fogyasszuk hűtve, s mikor poharakba öntjük, ügyeljünk arra, hogy az üveg alján üledék maradhat. Ne feledjük, alkoholtartalmú, rendes sör ez is, így 18 év alattiaknak fogyasztása nem ajánlott.


Sziklakert építése házilag

Minden kert más és más, tartsuk ezt szem előtt a sziklakert kialakításánál. Sziklakert tervezésénél figyeljünk néhány dologra! Kerüljük a szeles, huzatos helyeket. A sziklakertet lehetőleg napos és nyílt területre építsük, ne fák és magasabb bokrok alá, ahol az őszi lombhullásnál nehéz a sziklakert karbantartása. Egy nagyobb esőnél a lezúduló vízcseppek szétmoshatják a sziklakert növényeit, dekorációit ezért kerüljük az erősen vizes területeket a kertben! Lankás, lejtős részek a tökéletesek a sziklakert építésére. A kert talaja mindegy az építés szempontjából. A sziklakert két meghatározó alkotóeleme a kövek és a sziklakerti növények, évelők. Cégünk tapasztalt sziklakertek építésében, kérje díjmentes árajánlatunkat és olvassa el sziklakerttel kapcsolatos tanácsainkat az oldalon.
sziklakert a kertben sziklakert a kerti tó mellett sziklakert félárnyékban

A sziklakert köveinek típusai
Befolyásoló tényező sziklakert építésénél a környezetünkben található kövek fajtája. A sziklák lehetnek: gránit, andezit, bazalt, dolomit, mészkő, vagy homokkő. A sziklakerti évelők nem kedvelik a meszes kőfelületeket, inkább a vulkanikus köveket szeretik. Ilyen pl. a gránit. Ez világos színárnyalatú kő, de vannak sötét színűek is, mint a bazalt és az andezit. Ha kertünkben természetes környezetükben fordulnak elő ezek a kövek, akkor egyszerű dolgunk van. Ami pedig a formákat illeti: sziklakert építésénél a szabálytalan alakú és formájú kövek éppúgy megfelelnek, mint a szabályosak.

Néhány kődarab egymásra rakásával, majd növények beültetésével is építhető sziklakert. A kertből kiemelkedő növényágyakat is szegélyezhetünk sziklákkal, nagyobb kertekben akár egy kerti út két oldalára emelhetünk szurdokszerű építményt. Építhetünk lépcsős elrendezésű sziklakertet is.

Sziklakert építése
A sziklakert pontos helyét kijelöljük, majd megtisztítjuk a gazoktól, kövektől. Kb. 30cm-es alapot készítünk a sziklakert alá, ami annak vízelvezető funkcióját tölti be. Ebbe a sziklakert alapba rakhatunk kavicsot, köveket vagy murvát. Ha beszereztük sziklakertünk építéséhez a fontos alapanyagokat, köveket, termőföldet, sziklakerti évelőket és a talajkeveréket, ami murva és homok egyvelege–akkor kezdődhet a munka!

Ajánlott lankás, dombos, teraszos kertben, de sík területen is kivitelezhető egy szép szikla kupac, ami szintén természetesnek hat, főleg egy kerti tó szomszédságában.
Kertünket mesterségesen kell kialakítani, de mégis úgy, hogy természetesnek tűnjön. Akkor lesz természetes, ha az adott tájra jellemző terméskő fajták rendezetlen lerakásával építjük meg a sziklakertet. A sziklakert kövek közötti réseket, nagyobb lyukakat termőfölddel tölthetjük fel, és ebbe kerülnek a beültetésre váró, javarészt sziklakerti növények. A sziklakertnek és a sziklakert növényeinek a D-K-i tájolás a legideálisabb.

Támfalat általában olyan területeken kell építeni, ahol nagyobb földtömeget kell megtartani. A támfal készülhet fából, terméskőből vagy betonból. Hasonlóan a sziklakertekhez, a közöttük keletkező résekbe növényeket ültethetünk. Jellemzően lépcsős kialakítású kertekben alkalmazunk támfalakat, ahol akkora lejtése van a teleknek, hogy nem lehet máshogy kihasználható területet nyerni.

A sziklakert növényei a meszes talajkeveréket kedvelik. Fontos a talaj vízáteresztő képessége is. Ezt könnyen kipróbálhatjuk egy vödör víz segítségével. Öntsük a kevert talajra a vizet! Ha átfolyik rajta, akkor tökéletes, ha nem, akkor változtassunk a talajkeverék arányán. A sziklakert gerincét a sziklák alkotják, amibe laza szerkezetű talajkeverék kerül. Ne építsünk földkupacot arra helyezett kövekkel, mert egy év után megsüllyed a sziklakert váza! Az előkészített talajkeveréket a sziklák közé nyomjuk, amibe jönnek majd a növények. Nagy sziklakertnél alakítsunk ki teraszokat az évelők különböző méretei miatt. Itt 3 – 4 követ is egybeépíthetünk, így nagyobb teret hagyunk a növények számára.

Sziklakerti évelők beültetése
Sziklakerti növényeket az év bármely szakaszában lehet ültetni. Tavasztól – őszig, sziklakert építése közben vagy utána. A növényeket legegyszerűbben a sziklakert építése közben lehet a sziklahasadékokba beültetni. Ültetésnél tartsuk szem előtt a növények későbbi méreteit! Fontos a növények ismerete: mit szeretnek, hogyan érzik jól magukat, mennyi a fény és vízigényük. Ültetés után alaposon locsoljuk meg a sziklakert évelőit.

A sziklakerti növények díszítése, takarása
A sziklakertben a talaj takarása történhet apró kőzúzalékkal, vagy mulccsal (közismertebb nevén fenyőkéreggel). Funkciójuk egy és ugyanaz: díszítenek, és a talajban tartják a nedvességet, a gyomokat nem engedik a felszínre törni.



Üvegház házilag
Napjainkban már számos barkácsáruházban kerti faházat, mobilgarázst is vásárolhatunk készen, úgy már kisebb, hobbi célú üvegházak is egyszerűen beszerezhetők. Ezek összeszerelése viszonylag egyszerű, megfelelő működésükhöz mindössze jól kell megválasztani a helyüket a kertben. De házilag is készíthetünk, kevés precíziós vasmunkával megvalósítható üvegházat.

Az üvegház elhelyezésénél fontos a tájolás. A tető dőlésszöge, lejtése úgy álljon, hogy a napsugarakat minél jobban hasznosíthassák a benne élő növények. A hó biztonságos, gyors lecsúszása érdekében 25 foknál nagyobb legyen ez a szög. Az üvegházat észak-déli irányba tájoljuk, kivéve, ha a fekvése és az uralkodó szélirány mást nem indokol. Az egyhajós (azaz nem több párhuzamos épületből összeépített) létesítményeket kelet-nyugati irányba építsük fel, így az üvegfelületek többsége észak-déli irányban áll, ennek köszönhetően a leghosszabb ideig éri a nap.

Az üvegházat lehetőleg olyan helyen helyezzük el a kertben, ahol nem szennyeződik a felülete. Az üvegborítás mosása ekkor is aktuálissá válhat alkalmanként, mivel 1 százalékos fényveszteség (amit az üveg koszolódása okozhat, de ennék jóval nagyobb arányban is) átlagosan 1 százaléknyi termésveszteséggel párosul. Az üvegházban középen célszerű kialakítani az utat, ennek két oldalán lehet elhelyezni a fűtés-, valamint az öntözőcsöveket. Tegyük lehetővé, az üvegház tetejéről lefolyó esővíz összegyűjtését is, amely a későbbi öntözésekhez jól felhasználható.

A készen kapható, házilag is összeszerelhető típusoknál az ablakok szinte bárhová egyszerűen beszerelhetők. Az alapterület függvényében ez alapján könnyen eldönthető, hogy mennyi ablakot rendeljünk a szerkezethez. Lényeges, hogy a fűtőfelület minél nagyobb része a növények közelében helyezkedjen el (vegetációs fűtés), s bizonyos feladatokhoz (magvetés) elengedhetetlen a talajfűtés is.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az üveggel vagy a műanyaggal borított épületek tulajdonságai az előnyösebbek-e. Az üveg kevésbé hőszigetel, mint a légkamrás polikarbonát lemez, tehát egyrétegű üveg esetén nagyobb fűtésszámlára számíthatunk, ám a polikarbonát lemez kevesebb fényt enged át. Ebből következik, hogy az üvegház borítóanyagát a benne tartani kívánt növények főként fény- és hő igényei alapján határozzuk meg.

Az üvegház borítására többféle anyagot is felhasználhatunk. A plexiüveget ha házilag vágjuk méretre, akkor azt úgy tegyük, hogy a gyári védőfólia még rajta van. Ellenkező esetben a fúrásoknál, vagy a fűrészes vágásoknál is maradandó károsodást szenvedhet az anyag, ami legjobb esetben is esztétikai szempontból előnytelen.

A plexi vágásához nagy fordulatszámú, sűrű fogazatú keményfém lappal ellátott körfűrészt használjunk. Fúrásakor pedig a kúpos, vagy lépcsős spirálfúrók a legeredményesebbek, bár felrakáskor a plexiüveg szorítóprofilok közé kerül, így fúrásra a legritkább esetekben van szükség. A műanyagok jó tulajdonságai miatt üveget egyre ritkábban használunk üvegházak borítására. Ezeknél még a gitteléses beillesztés volt a legelterjedtebb megoldás. A műanyag borítólapokat már tömítő-szalagokra fektetve és takarólécekkel rögzítve erősítjük a vázszerkezethez. Üvegnél és műanyagnál is fontos, hogy a lapok legalább 5 mm távolságra legyenek egymástól, és ezt a hézagot, szilikon-tömítőmasszával kell kitölteni. Ennek lényege, hogy az anyag hőtágulásakor a rugalmas szilikon tömítésnek feszülnek a lapok, nem pedig közvetlenül egymásnak, ami törést, repedést eredményezhetne.

A házilag is összeszerelhető hobbiüvegházak kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy a termékre a gyártó hosszú élettartamot garantáljon. Előnyös, ha a váz anyagában színezett, és az UV-sugárzásnak fokozottan ellenálló. Az üvegházunk – annak ellenére, hogy hobbicélú felhasználásra szánjuk – nagy teherbírással kell rendelkezzen; ergonómiai adottságai olyanok legyenek, hogy akár 100 km/h széllökéseknek is ellenálljon. Azoknál az üvegházaknál, ahol télen nem fűtünk, nem fog egyből leolvadni a tetőről a hó, így ez esetben akár 50 centiméter vastagságú hóterhelésnek is ellen kell állnia a szerkezetnek.

Amennyiben a rendelkezésre álló területünk lehetővé teszi, úgy érdemes moduláris, utólag is bővíthető üvegháztípusból választanunk. Az esetleges későbbi áthelyezés miatti előrelátásból érdemes szétszedhető típusban is gondolkodnunk. Ezekből vannak egyhajós önálló, vagy falhoz illeszthető változatok is, amelyek télikert építésére is alkalmasak. A jobb minőségű típusokon finom a felületképzés, nincsenek éles felületek, így biztonságos és gyerekbarát.

Napkollektor készítése házilag


A napkollektor házilag oldalt azoknak ajánlom akik napkollektort szeretnének építeni hogy nagyon kedvező áron jussanak meleg vízhez. Ezt a napkollektort házilag a barkácsolni szeretők is meg tudják csinálni.

Először elkészítjük a kollektor tartó keretét, amely fából készül és a mérete a következő:
2 db 200 x 8 x 2 cm
2 db 100 x 8 x 2 cm
A léceket sarokvasakkal és reiser csavarokkal rögzítjük. Az illesztéseket szilikonnal tömitjük a legkisebb rés elkerülése miatt. Ezután kenjük át a léceket lazúr festékkel.

A napkollektor házilag úgy fog kinézni hogy az aljára kerül egy fenéklemez, utána egy szigetelés következik, majd rézlemez, és réz csőkígyó a legvégén pedig az előlap.
A fenéklemeznek tökéletesen megfelel egy olcsóbb horganyzott lemez amit hozzászegelünk a fakerethez de előtte szilikonnal kihúzzuk a találkozási felületeket.
A napkollektor házilag készítésénél törekednünk kell arra hogy a hő leadást a környezetünk felé megakadályozzuk, ezért a kollektor alsó részét szigetelnünk kell. Erre a célra a legalkalmasabb az 5 cm-es üveggyapot.
A vörösrézlemez amelyre a csőkigyót forrasztjuk ennek a vastagsága 0,6-0,8 mm és ez 1-2 mm-el legyen kisebb mint a fakeret belső mérete.
Erre a rézlemezre forrasztjuk rá a 8-10 mm átmérőjű rézcsövet.
A kollektor előlapját pedig olyan anyagból célszerű lefedni amelyen a napsugár zavartalanul áthatol. Ez lehet üveg vagy polikarbonát.

A napkollektor házilagos készítésének legkritikusabb része az hogy a réztáblára rá kell forrasztanunk a 8-10 mm átmérőjű réz csövet.
A csőkígyót kézzel nagyon egyszerűen és könnyen hajtogathatjuk. Az egymással párhuzamosan futó csövek egymástól való távolsága 10-11 cm legyen. Az ívek hajlítását apró kis hajlításokkal fokozatosan végezzük hogy a cső nehogy megtörjön.
Ezután a csőkígyót a teljes hosszon le kell forrasztani a rézlemezre.
Ehhez a művelethez szükségünk lesz gázmelegítőre, forrasztó ónra, folyató szerre, csiszoló papírra.

A napkollektor házilag egyik fontos része hogy a forrasztásnál a felületnek teljesen tisztának és zsírmentesnek kell lenni.
Miután végigforrasztottuk a csővet akkor a megmaradt csőből egy 5 cm-es darabot levágunk és a házilagos napkollektorunk alsó kimenő csővéhez forrasztunk amibe majd a hőmérséklet érzékelő kerül.

Ezután következik az abszorber vagyis a csőkígyó és a rézlemez festése és miután ez megszáradt akkor a kollektorunk összeszerelése, a fent leirtak szerinti sorrendben.

A rézlemez a ráhegesztett csővel 4,5-5 cm magasságban történő elhelyezését úgy oldjuk meg hogy egy L-profilt rögzítünk belül a fakerethez amire a rézlemezt rátesszük.
A két kiálló rézcső végére pedig forrasszunk réz menetes csonkokat.

És legvégül ha még tartósabbá akarjuk tenni a napkollektorunkat házilag akkor egy vékony lemezborítást tehetünk a fakeretre.
Amikor elkészült a napkollektor házilag akkor kialakíthatjuk azt a cirkulációs kört ami a napenergia hasznosítás szerves része. A melegvíz tárolónak egy 150-200 literes hőcserélővel ellátott szigetelt tartályt ajánlok. Keringető szivattyúval ide vezetjük a megtermelt hőt.

A különböző részegységeket 18mm-es rézcső köti össze amelyben fagyálló folyadék áramlik.
Ezt a folyadékot ugy kell beálitani hogy -25 °C-ig fagypontig fagyálló legyen.

Egy 6 bar-os biztonsági szelepet kell beépíteni a nyári üzemelés miatt biztonsági okokból a túlmelegedés ellen.
Be kell építeni még tágulási tartályt a folyadék tágulására és a rendszer nyomását 3-4 bar-ra
kell beállítani.

Lásd a mellékelt rajzon.

Tapasztalatok alapján a napkollektorral házilag 1 m2 kolektor felülettel 50 liter 50°C-os
meleg vizet lehet előállítani.


Kútfúrás házilag
Egy ásónyomot kiásunk a földből, és egy fél méteres 40-es műanyag csövet befogunk a fúrógépbe, én jelen estben egy Hiltit használtam mert annak erősebb a motorja és lassabban forog. A műanyag cső egyben a fúrószerszám is melynek a vége 45-fokban le van vágva. Ezt a fél méteres műanyag csövet kell a fúrógéppel lefúrni. Ezután már szinte nem is lesz szükség a fúrógépre. Ezután az ásónyomba belerakunk egy 110-es fél méteres műanyag csövet, és ebbe beleteszünk egy 110/50-es T-idomot. A T-idom kifolyásához egy műanyagládát (ez legalább 50 literes legyen) rakunk.

A következő lépés hogy egy búvárszivattyút belerakunk a vízzel teli műanyagládába és a kivezetését összekötjük egy 40-es 90-fokos műanyagsarokkal, melyhez egy menetes toldót rakunk, és persze egy kb. 2-3 méteres locsolócsövet. És így már össze is van kötve a szivattyúnk a fúrócsővel. Nem nagy ördöngősség, érdemes megpróbálnod, mert így lesz kutad házilag. Elindítjuk a szivattyút, és a fúrószerszámot vagyis a csövet (most már 2-méteres csöveket használunk), jobbra, balra mozgatjuk, közben finoman nyomogatjuk lefele. A viz majd a 110/50-es csövön a kimosott földdel, vagy a homokkal visszafolyik a műanyagládába. Néha egy kicsit megállunk, és hagyjuk hogy a víz kiöblítse a talajréteget.

Az öblítés közben finoman mozgatjuk fel-le a fúrórudazatot(műanyag csövet). Ezt majd az első 2-méteres cső után érezni fogjuk, hogy mikor szükséges. Amikor az első 2-méreres cső lement, akkor hőlégfúvóval megmelegítjük a következő csövet, majd az előző cső végét bekenjük műanyagragasztóval és a következő csövet ráigazítjuk. Rácsatlakoztatjuk ismét a szivattyút és már mehetünk is a fúrással lefele újabb 2-métert. Ezután újra ragasztunk és így tovább. És ha még nem adtad fel, amit remélek, akkor lehet egy kutad házilag. Persze közben folyamatosan engedjük a műanyagládába a vizet is mert ahogy fúrunk lefele úgy a ládából is fogy a víz, amit pótolni kell. A műanyagláda aljáról a homokot időnként kiszedjük. Az első vízzáróréteg 6-8 méteren van.

Itt hirtelen eltűnik a víz a műanyag ládából, amikor ezt a réteget elérjük. Gyorsan utána kell tölteni, és még legalább 1,5-2 métert fúrni lefele. Ha ez a mélység megfelel, akkor leállunk a fúrással. Leengedünk pl: egy vasgolyót madzagon a csobbanásig, utána a madzagra kötünk egy csomót, és felhúzzuk a vasgolyót, evvel leellenőrizhetjük a kút mélységét továbbá 1-2 óra múlva a golyóval megnézhetjük hogy megvan e még a vizünk. Ha megvan akkor kihúzzuk a csövet és az előre elkészített szűrőt hozzáragasztjuk és visszanyomjuk. FIGYELEM! A cső kihúzása és visszatolása közt minél rövidebb idő teljen el. Ha túl hosszú a cső kb. 7-50 méter akkor kihúzáskor tetszés szerinti méretre vágható (kb: 5-7 méter) a visszatoláskor pedig újra össze kell ragasztani. Ha idáig eljutottál minden bizonnyal lesz egy házilagos kutad. Következő lépés hogy a megvásárolt 40-es szelepet ráragasztjuk a cső végére, majd rátehetjük a rendes szivattyút.

Eleinte kicsit homokos lesz a víz, de ez elég hamar kitisztul. Gratulálok a jó munkádhoz, most már biztosan van egy jó kutad házilag.

Könyvkötés házilag
Még a legjobb háztartásokban is előadódik egy-egy sérült könyv. Némelyeknek csak a borítóját kezdte ki az idő, és/vagy apróbb gyermekünk vasfoga, némelyeknek a lapjai is kijárnak. Mit is lehet ilyenkor tenni? Egyrészt megvehetjük újonnan, vagy antikváriumban. Esetleg kölcsönkérhetjük valamely rokonuktól, ismerősünktől tudva tudván, hogy soha ebben az életbe nem adjuk vissza neki. Ha nem szeretnénk azok körét csökkenteni, akiktől hó végén rövidlejáratú kölcsönt vehetünk fel, akkor persze mi is beköthetjük házilag. Ehhez próbálok egy jól bevált leírást eszközölni. Persze az eljárás akkor is működő képes, ha gyermekünk maga rajzol teli egy rakat rajzlapot és szeretnénk könyvesíteni őket gondolván a hálátlan utókorra. Esetleg kedvesünknek mi magunk firkálunk képregényt és valami személyre szabottat szeretnénk fabrikálni.


Mi szükséges hozzá?
Először is kell egy készség, amivel majd a könyveink gerincét jó alaposan összefogjuk. Ehhez meg kell saccolnunk, hogy milyen magas, illetve milyen vastag javítandó könyvek fordulhatnak elő környezetünkben. Ha ez megvan, akkor vegyünk/szerezzünk két viszonylag merev lecet, amibe be tudunk fúrni egy-egy lukat a két vége felé. A lukak távolsága fogja meghatározni, hogy mekkora lesz a legnagyobb beköthető könyv. A likakhoz válasszunk két csavart. A csavarok hossza (- lécvastagság x 2 – legalább egy anyacsavarnyi) megadja a maximum beköthető szélességet.

Kell egy fémfűrészlap, amivel majd a könyv gerincét be kell fűrészelni 1-1,5 mm mélyen. Ne legyen sokkal szélesebb a fűrészlap, mint a majd a nyomába belehúzandó spárga!
Kell egy kis kender-, vagy cukorspárga. Ezzel a könyv gerincét fogjuk összefogatni. Az a lényeg, hogy a spárga végét ki tudjuk majd bolyhosítani. A hossza akkora legyen, hogy a könyv gerincének szélességén két irányban kb. 3 cm-rel lógjon túl. Annyi darabot vágjunk, hogy a könyv tetejétől 1,5 cm-re kell majd az elsőt és utolsót betenni és cirka 4-5 cm-enkét kell majd még egy-egy.
Papír ragasztó. Lehetőleg olyan, ami megszáradás után színtelen lesz.
Két kartonlap. Ezek lesznek a fedőlapok. Én a vastagabbakat szeretem, de ha megvan a könyv eredeti fedlapja, akkor az is jó lesz.
Két írógép papír, amit méretre vágva fogunk a fedlap belső felületére ragasztani.
Egy kis hulladék textil. Lehet fehér, vagy mintás is. Hossza a könyv gerincének hossza, szélessége a könyv vastagsága + kétszer kb. 3 cm.
Négy nagyobb újságpapír. Majd a ragasztó száradásáig fogja védeni a könyvet és a környezetet. Ezek természetesen újra felhasználhatók az akció után.
Egy jó nagy lexikon, amivel le tudjuk majd préselni a könyvet.
Egy rongy, amivel a feles ragasztót majd jól letörölgetjük.

Ha ez megvan, akkor a bekötés algoritmusa már viszonylag egyszerű és nem igényel túlságosan nagy ügyességet:

A borítót (ha van) óvatosan szedjük le. Ha a gerincen is van, akkor azt is próbáljuk leműteni. Leműtés előtt nézzük meg, hogy merre olvasható a gerinc. Általában a magyar könyvek gerincét balra biccentve lehet olvasni. A külföldiek jobbra biccentősek. De már láttam olyan magyar könyvet, amit jobbra biccentve kell olvasni. Szerintem ezek külföldi nyomdában készültek.

A kijáró lapokat próbáljuk visszaszuszakolni a könyvbe. A legjobb, ha a könyv ott amúgy is kettéjött. Ha nem, akkor érdemes szétbontani a könyvet. Fontos, hogy a gerinc külső széléig kiérjen a kieső lap.
Rendezgessük össze a könyvet, hogy a lapok ne lógjanak ki alul, felül, oldalt sem.
A fa lecek közé szorítsuk be a könyvet a csavarokkal úgy, hogy 4-5 mm-rel lógjon ki a könyv gerince.
A léc két szélét támasszuk alá, hogy a könyv gerince felfelé nézzen és elég stabil legyen ahhoz, hogy a fémfűrész lappal neki tudjunk állni fűrészelni.
Most fűrészeljük be 1-1,5 mm mélyen keresztben a könyv gerincét. A mélység függ a használt spagóca vastagságától. Elég annyira, amilyen “magas” a megfeszített spárga.
Az így keletkezett vályúkat töltsük fel a papír ragasztóval.
Az előkészített spárga darabokat jó erősen húzzuk bele a vályúkba szimmetrikusan. A két oldalt kinyomott ragasztót kenjük fel a könyv gerincére a takarékosság jegyében.
Ez után a könyv teljes gerincét jól kenjük be ragasztóval. Nem kell túl vastagon, de mindenhová kerüljön anyag.
Hagyjuk száradni a ragasztó által előírt ideig. Én 24 órát szoktam. Biztos, ami tuti.

… telik, múlik az idő …
Nézzük meg, hogy tényleg megszáradt-e a ragasztó. Ha megszáradt, akkor szedjük ki a keretből a könyvet és olló hegyével, vagy tűvel bolyhosítjuk ki a kilógó kötélvégeket.
Vegyük elő a két kartonlapot és tegyük a könyv elejére és hátuljára úgy, hogy a bolyhok belülre kerüljenek. Az egész cuccot tegyük vissza a keretbe úgy, hogy egy kicsit több álljon ki, mint amennyire a gerincnek szánt textil rá fog lógni a borítókra.
Támasszuk ismét meg a keretet, hogy felfelé nézzen a gerinc, majd ismét ragasztózzuk be a könyv gerincét a borító felfelé mutató élével együtt. Továbbá a borító függőleges oldalát is annyira, amennyire a textil csík be fogja fedni.
Szorítsuk rá a textil csíkot a könyv gerincére és a borító lapjára. A kinyomódott ragasztót nyugodtan kenjük el a textilen.
Hagyjuk száradni.

… 24 óra múlva …
Most ismét szedjük ki a keretből a könyvet. Nyissuk ki a fedlapot. Ha jól csináltuk, akkor a kötél bolyhok most a fedőlap és könyv lapjai között vannak. Ha nem, akkor valamit elszúrtunk!
A kinyitott fedőlapot belülről vékonyan kenjük át ragasztóval, a bolyhokat minél jobban simítsuk rá a ragasztós fedőlapra és egy kicsit ragasztózzuk be őket. A méretre vágott írógép papírt simítsuk rá a fedőlap belső, ragasztós oldalára. A kinyomódott ragasztót törüljük le. Az egyik újságpapírt tegyük be a fedőlap és a könyv közé és csukjuk be a könyvet.
Ugyanezt ismételjük meg a könyv másik fedőlapjával is.
A kész könyvet tegyük rá egy újságpapírra, az egészet fedjük be egy másik újságpapírral és tegyünk rá valami nehezet. Én szótárakat szoktam használni.
Ha megszáradt, akkor készen is vagyunk.

Még a gerincre érdemes lehet ragasztani egy írógép papír csíkot a feliratozás végett. Csak az ismétlés kedvéért: Magyarországon a könyvek gerincét úgy szokás feliratozni, hogy a fejet balra biccentve lehessen olvasni. Külföldi könyveknél jobbra biccentős a divat. Ha ez ember nagyon csicsázni akarja, akkor a könyvet színes papírral, vagy textíliával is be lehet vonni. Én ezeket simán rá szoktam ragasztani a borítóra. Textil esetén a feliratot textilfestékkel lehet elkészíteni.


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LFh6j_8LWdU


Sziklakert építése házilag

Minden kert más és más, tartsuk ezt szem előtt a sziklakert kialakításánál. Sziklakert tervezésénél figyeljünk néhány dologra! Kerüljük a szeles, huzatos helyeket. A sziklakertet lehetőleg napos és nyílt területre építsük, ne fák és magasabb bokrok alá, ahol az őszi lombhullásnál nehéz a sziklakert karbantartása. Egy nagyobb esőnél a lezúduló vízcseppek szétmoshatják a sziklakert növényeit, dekorációit ezért kerüljük az erősen vizes területeket a kertben! Lankás, lejtős részek a tökéletesek a sziklakert építésére. A kert talaja mindegy az építés szempontjából. A sziklakert két meghatározó alkotóeleme a kövek és a sziklakerti növények, évelők. Cégünk tapasztalt sziklakertek építésében, kérje díjmentes árajánlatunkat és olvassa el sziklakerttel kapcsolatos tanácsainkat az oldalon.
sziklakert a kertben sziklakert a kerti tó mellett sziklakert félárnyékban

A sziklakert köveinek típusai
Befolyásoló tényező sziklakert építésénél a környezetünkben található kövek fajtája. A sziklák lehetnek: gránit, andezit, bazalt, dolomit, mészkő, vagy homokkő. A sziklakerti évelők nem kedvelik a meszes kőfelületeket, inkább a vulkanikus köveket szeretik. Ilyen pl. a gránit. Ez világos színárnyalatú kő, de vannak sötét színűek is, mint a bazalt és az andezit. Ha kertünkben természetes környezetükben fordulnak elő ezek a kövek, akkor egyszerű dolgunk van. Ami pedig a formákat illeti: sziklakert építésénél a szabálytalan alakú és formájú kövek éppúgy megfelelnek, mint a szabályosak.

Néhány kődarab egymásra rakásával, majd növények beültetésével is építhető sziklakert. A kertből kiemelkedő növényágyakat is szegélyezhetünk sziklákkal, nagyobb kertekben akár egy kerti út két oldalára emelhetünk szurdokszerű építményt. Építhetünk lépcsős elrendezésű sziklakertet is.

Sziklakert építése
A sziklakert pontos helyét kijelöljük, majd megtisztítjuk a gazoktól, kövektől. Kb. 30cm-es alapot készítünk a sziklakert alá, ami annak vízelvezető funkcióját tölti be. Ebbe a sziklakert alapba rakhatunk kavicsot, köveket vagy murvát. Ha beszereztük sziklakertünk építéséhez a fontos alapanyagokat, köveket, termőföldet, sziklakerti évelőket és a talajkeveréket, ami murva és homok egyvelege–akkor kezdődhet a munka!

Ajánlott lankás, dombos, teraszos kertben, de sík területen is kivitelezhető egy szép szikla kupac, ami szintén természetesnek hat, főleg egy kerti tó szomszédságában.
Kertünket mesterségesen kell kialakítani, de mégis úgy, hogy természetesnek tűnjön. Akkor lesz természetes, ha az adott tájra jellemző terméskő fajták rendezetlen lerakásával építjük meg a sziklakertet. A sziklakert kövek közötti réseket, nagyobb lyukakat termőfölddel tölthetjük fel, és ebbe kerülnek a beültetésre váró, javarészt sziklakerti növények. A sziklakertnek és a sziklakert növényeinek a D-K-i tájolás a legideálisabb.

Támfalat általában olyan területeken kell építeni, ahol nagyobb földtömeget kell megtartani. A támfal készülhet fából, terméskőből vagy betonból. Hasonlóan a sziklakertekhez, a közöttük keletkező résekbe növényeket ültethetünk. Jellemzően lépcsős kialakítású kertekben alkalmazunk támfalakat, ahol akkora lejtése van a teleknek, hogy nem lehet máshogy kihasználható területet nyerni.

A sziklakert növényei a meszes talajkeveréket kedvelik. Fontos a talaj vízáteresztő képessége is. Ezt könnyen kipróbálhatjuk egy vödör víz segítségével. Öntsük a kevert talajra a vizet! Ha átfolyik rajta, akkor tökéletes, ha nem, akkor változtassunk a talajkeverék arányán. A sziklakert gerincét a sziklák alkotják, amibe laza szerkezetű talajkeverék kerül. Ne építsünk földkupacot arra helyezett kövekkel, mert egy év után megsüllyed a sziklakert váza! Az előkészített talajkeveréket a sziklák közé nyomjuk, amibe jönnek majd a növények. Nagy sziklakertnél alakítsunk ki teraszokat az évelők különböző méretei miatt. Itt 3 – 4 követ is egybeépíthetünk, így nagyobb teret hagyunk a növények számára.

Sziklakerti évelők beültetése
Sziklakerti növényeket az év bármely szakaszában lehet ültetni. Tavasztól – őszig, sziklakert építése közben vagy utána. A növényeket legegyszerűbben a sziklakert építése közben lehet a sziklahasadékokba beültetni. Ültetésnél tartsuk szem előtt a növények későbbi méreteit! Fontos a növények ismerete: mit szeretnek, hogyan érzik jól magukat, mennyi a fény és vízigényük. Ültetés után alaposon locsoljuk meg a sziklakert évelőit.

A sziklakerti növények díszítése, takarása
A sziklakertben a talaj takarása történhet apró kőzúzalékkal, vagy mulccsal (közismertebb nevén fenyőkéreggel). Funkciójuk egy és ugyanaz: díszítenek, és a talajban tartják a nedvességet, a gyomokat nem engedik a felszínre törni.


Gipszkarton válaszfal házilag
A gipszkarton szerelés szorosan hozzátartozik a lakás felújítás témához. Gipszkarton ragasztással, ki lehet váltani bizonyos kőműves munkákat. (pl. belső vakolás) Mivel a gipszkarton táblák oldalfalra történő belső ragasztása nem más mint “száraz vakolás”.
Gipszkarton alkalmazásával formai gazdagságot, egyediséget, alakíthatsz ki a lakásodban, Íves részeket készíthetsz oda ahol csak egyenes sík felület van. Az egyhangúságot megtörheted kis süllyesztett “kazetták” vagy a falsíkból kiálló polcok kialakításával.
Készíthetsz olyan rejtett, vagy hangulatvilágítást amit más, hagyományos építőanyagokkal nem vagy nehezen lehet megvalósítani. Hogyan is kezdj hozzá a gipszkarton rendszered építéséhez?
Tervezés:
Mint minden tevékenységnél a lakás, vagy a ház körül, ebben az esetben is az első lépés az elképzelésed papírra vetése. Így az alapvető méreteket ráírva, ki tudod számolni, hogy a gipszkarton rendszered, ( falak, polcok, stb. )megvalósításához melyik szerkezeti elemből mennyire is van szükséged. Összekell szedned a gipszkarton rendszer építéséhez szükséges szerszámokat is.
Mik is ezek a szerkezeti elemek?
Az elképzelésed gipszkartonból való megvalósításához az alábbi anyagokra lessz szükséged.- Váz elemek , UW és CW profil, illetve egyéb profilok, vagy fa pallók gerendák, lécek- popszegecs, vagy csavar a szerkezet összeállításához.

- gipszkarton lapok normál, vagy zöld, de legalább 12,5 mm vastag
- gipszkarton csavarok / Fémprofilokhoz 25 mm fához 35 mm hosszú /
- szigetelés a falakba, az illesztési hézagokra hézagoló glett, rácsos háló, festék,
Néhány szerszám
- tapétavágó és pótpenge a gipszkarton darabolásához, lemezolló a fémszerkezet vágásához, fűrész, ha fábólkészül a váz.
- továbbá csavarbehajtó gép, (ez lehet speciális csavarbehajtó gép, vagy egyszerű akkus fúró, ill vezetékes fúrógép, csavarbehajtó hegy (PH2 kialakítású), gipszkarton gyalu
Ezek az alapvető kellékek. Természetesen nem csak ennyi, hanem kell még, mérőszalag, ceruza, glettvas, spakli, vödör, esetleg körkivágó. , a végső művelethez festék, festőszár, nyél, lehúzórács. De ez már a festés része nem a gipszkarton szerelés.
A gipszkarton (mondjuk ) fal építését, a vázszerkezet összeállításával kell kezdeni. A fal helyét ki kell mérni, és a mennyezethez függőzni. Nem biztos hogy szerencsés a fal aljától és a tetejétől mérni az alsó és a felső pontot. Érhet meglepetés. Inkább használd a vízmértéket, vagy a függőt.
Akár fából akár fémből készül a váz, az anyagokat darabolni kell a megfelelő méretre. Szinte mindig az alsó és a felső vízszintes, (vagy ferde ) darabot kell elhelyezni, rögzíteni. A mennyezethez, és a padlóhoz való rögzítéshez használj fúrógépet, tiplit, és csavart. A fémváz építésekkor az UW profil kerül alulra és felülre. A CW profil függőlegesen kerül az UW profil közé.
A fém profilok darabolása a lemezvágó ollóval megoldható, de ha van kéznél sarokcsiszoló, és 1 mm vastag fémvágó korong akkor azzal is. A fa szerkezetet fűrésszel, vagy gérvágó géppel érdemes darabolni. A függőleges tartókat olyan távolságra kell elhelyezni egymástól, hogy a gipszkarton rögzítésekkor az illesztési helyekre eső “oszlopoknak” csak a feléig érjen a tábla. Ezeken a helyeken pontosan kell szerelni, mert a 2 karton találkozásánál mindkét kartonszélt csavarozni kell majd.
Egyenes válaszfal váz szerelésekor is jó ha vízszintesen merevítőket helyezel el. Ez növeli a fal stabilitását. A fémváz elemeit popszegeccsel a legjobb egymáshoz rögzíteni. Ehhez természetesen a szegecselni kívánt helyeken megfelelő méretű fémfúróval elő kell fúrni. A fából készülő vázat egyszerűen össze kell csavarozni, Ebbe is kell a vízszintes merevítés.
Íves fal készítésével kicsit több munka van. A padlóra és a mennyezetre kerülő CW profilt megfelelő ívben meg kell hajlítani. Ezt a műveletet egy kicsi sarokcsiszolóval, és az 1 mm vastag fémvágó koronggal a legegyszerűbb végezni. Az íves részre, alulra, és felülre szánt profilt, kb 7-10 cm.-en ként meg kell vagdosni, úgy hogy csak 1 oldala maradjon egyben. Igy a merev fémdarab, ívesre hajlítható lesz szinte tökéletesen. A padlón kirajzolt helyre az így bevagdosott profilt le kell rögzíteni, olyan sűrűn hogy a profil ne mozogjon. Ezután ugyanúgy mint az egyenes falnál, a mennyezetre függővel, át kell mérni több helyen a felső profil helyét. A rögzítést itt is ugyanolyan sűrűn kell elhelyezni mint a padlón. Ha az alsó és felső ív is a helyén van, lehet bele mérni, rakni, és rögzíteni a függőleges merevítéseket.
Na jó jó mondhatod, de hogyan lesz az egyenes kartonból, íves, görbe kartonlap? A megoldás egyszerű csak kicsit időigényes, vagy egyszerű és költségesebb.
Kezdjük a költségesebbel. Kis országunkban gyártanak ugy nevezett IRDALT, MODULOS, vagy HAJLÍTHATÓ gipszkartont. Ennek beszerzése után a hajlítás szárazon megoldható. A kész kartonlapokat csak méretre kell vágni, és lehet a vázra felcsavarozni.
A második megoldás a nedvesítéses hajlítás. Ez időigényesebb, de olcsóbb. Az íves falfelületre szánt gipszkarton lapokat egyenletesen be kell nedvesíteni, majd olyan módon kell fektetve elhelyezni, hogy a két vége magasabban legyen mint a közepe. Ekkor a karton szépen hajolni fog. A meghajtani kívánt ív kialakításához a nedvesítést és a szélek emelését addig kell ismételni amig a kívánt ív ki nem alakul.
A harnadik megoldás lehet, hogy a gipszkarton táblát magadnak vagdosod, irdalod be. Ez talán a leg munkaigényesebb módszer, és ehhez kell a felrögzítés után a legtöbb glettelés is. De ezzel is megoldható.
Ha minden előkészület megvan, jöhet a gipszkarton lapok felszerelése. Egyenlőre csak a váz egyik oldalára. A fémprofilra való csavarozáshoz 25 mm hosszú csavar bőven elég, mivel a gipszkartonlap 9, vagy 12,5 mm vastag. A faszerkezetre való rögzítéshez ennél a lapvastagságnál legalább 35 mm hosszú csavar szükséges. Én a fához is bátran ajánlom a fém menetes gipszkarton csavart. Amennyiben nincs a fentebb emlitett csavarbehajtó gép, csak más akkus vagy hálózati csavarbehajtó akkor finomabban lehet azt a csavart betekerni a helyére.
Amennyiben a falakat szeretnéd ezzel a módszerrel szigetelni, és burkolni, csak függőlegesen kell a párnafákat a falra rögzíteni. Lehet hogy ékelgetni kell , hogy a váz egyenesen, síkban álljon. Erre érdemes odafigyelni, és használni a vízmértéket, és valami hosszabb és egyenes alkalmatosságot.
A falak hőszigetelésekor, de a válaszfal készítésekkor is érdemes a falakba hőtükör fóliát elhelyezni. Ezzel a szigetelés páramentességét, jobb hővisszaverést, hőszigetelést lehet biztosítani.
Ha elkészült az eggyik oldal kartonozása, érdemes a kábeleket is ha lettek tervezve, a falakban elvezetni a szükséges helyekre. A kapcsolók, és csatlakozóaljzatok kialakításához van szükség a 65 mm nagyságú körkivágóra. Ha a kábel és a a lyukak is megfelelő helyen vannak jöhet a tükörfólia, és a szigetelés is, majd az egész befejezéseként a második oldal kartonozása.
A gipszkartont a vázra legalább 30-40 cm távolságonként kell rögzíteni. A gipszkarton lapokat lehetőség szerint egymástól eltolva kell elhelyezni. Az illesztéseket a rövidebb éleken kb. 45 fokban meg kell vágni, “fózolni kell” azért hogy a hézagoló glett a gipszhez jól hozzá tudjon tapadni. Ha a falak kialakítása sikerült, az illesztési helyekre hálót és glettet, a csavarhelyekre , glettet kell kenni. A háló a szerkezet esetleges kisebb hőmozgásakor keletkező repedés megjelenését akadályozza meg. A csavarfejek eltüntetésének az oka pedig egyértelmű. Az illesztési hézagokat, és a csavarhelyeket legalább 2 alkalommal át kell glettelni, mivel a glett száradáskor összehúzódik. Majd a megszáradt illesztési hézag helyeket, és a csavarhelyeket, finoman át kell csiszolni. Ha ez kész jöhet az alapozás, és a festés.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v8-9IMEXcIc

Afta kezelése házilag
Az afta, azaz a szájpenész nem tartozik a súlyos fertőzések közé, ám sok kellemetlen tünetet tud okozni. A fájdalmas kis hólyag a szájüregben vagy a toroknál alakul ki, gyakran az immunrendszer legyengülését jelzi. Létezik rá gyógyszer, de természetes gyógyírt is találhatunk rá.

Az afta kezelésének legjobb módja, ha különböző oldatokat készítünk és azokkal naponta többször öblögetünk, gargalizálunk. Keverjünk össze 1 evőkanál almaecetet fél bögre meleg vízzel és öblögessünk vele legalább négyszer egy nap. Ecet helyett tengeri sót vagy illóolajokat is használhatunk. A levendula, a teafa, az oreganó és a szegfűszeg jól ismertek antibakteriális hatásaikról.

Ezeknek illóolaját vízzel felhígítva enyhíthetjük a szájpenész tüneteit. A bórsavat felnőtteknél hagyományosan használják szájpenész ellen. Szájvizet készíthetünk belőle, ha 1 teáskanállal hozzákeverünk egy bögre vízhez. Ne nyeljük le, mert savas hatása bánthatja a gyomrot. Amíg az afta fennáll, ne használjunk bolti szájvizet és kerüljük a cukros, valamint élesztőt tartalmazó ételek, az alkohol és a koffeines italok fogyasztását. Élőflórás joghurtból azonban érdemes minél többet enni.


Hasmenés kezelése házilag

A hasmenés minden szempontból kellemetlen, főleg, ha hányinger és erős hasi görcsök is kísérik. Legtöbbször néhány nap alatt magától múlik, de ha nem szeretnénk ezt kivárni, házi praktikákkal még hamarabb visszanyerhetjük komfortérzetünket.

A legfontosabb, hogy sokat igyunk, hiszen csak így tudjuk pótolni azt a rengeteg folyadékot, amit a hasmenés során elveszítünk. Legalább napi 2 l folyadékot igyunk meg, a meleg italokat kerüljük, ilyenkor a hideg kevésbé okoz irritációt. A kamilla tea nagyszerű görcsoldó és enyhíti a bélgyulladást, naponta 3 bögrével is megihatunk. Együnk minőségi joghurtokat, amik élőflórát tartalmaznak.

Ezek helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, segítik a hasznos baktériumokat a kórokozókkal szemben. Ha a hasmenést antibiotikum szedése okozta, a joghurt fogyasztása az egyik legjobb módszer a megszüntetéséhez. A joghurt kivételével azonban az összes többi tejterméket érdemes kerülni ebben a néhány napban. A túl sok cukor is fokozza a hasmenés tüneteit és jól tesszük, ha koffeint, valamint túl rostos és túl zsíros ételeket sem fogyasztunk ez idő alatt. A sok keményítőt tartalmazó ételek azonban kifejezetten jót tesznek.


Ekcéma kezelése házilag

Az ekcéma olyan bőrgyulladás, amelynek a tünetei a hámló, vörös, száraz bőr, esetleg nedvezéssel járó erős viszketés. Az ekcéma minden korosztályban és mindkét nemnél előfordul. Csecsemő- és gyermekkorban az atópiás ekcéma(veleszületett, belső eredetű ekcéma) a leggyakoribb.

Az ekcéma krónikus, vagyis hosszantartó állapot, az időről-időre jelentkező fellángolásokat tünetmentes időszakok tarkítják. Az ekcéma lehet enyhe és lehet olyan súlyos állapot, hogy az alvást is zavarja. Leggyakrabban az arc, a nyak, a könyök, a csukló, a térd és a boka területén fordul elő. Gyakran először csak viszketést tapasztal az ember, majd idővel a terület kivörösödik és kidörzsölődik.

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének 10%-a szenved valamilyen fajtájában. Mivel az ekcéma legtöbbször belső eredetű, kezelni is belsőleg kell, amihez a vértisztító füvek a legmegfelelőbbek.

Népi gyógymódok az ekcéma ellen:

Készítsünk csalán teát és fogyasszuk kúra szerűen reggel éhgyomorra és napközben további 1-2 csészével.
A bőrizgató savas és szárító szappanok helyett használjunk zsíros vagy krém alapú szappant
A viszkető bőr a legtöbb ember esetében javulni fog, ha csak elkezd több vizet inni, és halolajat fogyasztani.
Gyakori oka a száraz és viszkető bőrnek a tápanyaghiány mint például a cink, szelén, biotin és a B-vitaminok hianya
Szedjünk A- és F-vitaminokat a bőr állapotának javítására illetve mikroelemeket (cinket és ként) a hámosodás elősegítésére
Ajánlott tengerifürdő-kezelés
Gyorssegély: viszketés csillapítására áztassunk egy mosdókesztyűt jéghideg tejbe és helyezzük a viszkető területre.
Adjunk finomra őrölt zablisztet a fürdővízhez, ez is csökkenti a viszketést
Az indiai orvosok szerint a vizelet ivásával(1 csepp naponta) főleg a súlyos, más módszerekkel nem kezelhető betegségeket lehet gyógyítani, mint amilyen a tüdő asztma, a bélbetegségek nagy része, ekcémák.

A gotu kóla tinktúra vagy kapszula segít csillapítani a viszketést. Ha kivonatot veszünk, mindig 1 részt hígítsunk fel 5 rész vízben. A Gotu Kola-t használják szifilisz, reuma, a lepra, a mentális betegségek és az epilepszia kezelésére. Ösztönözi vizelést és enyhíti a fizikai és szellemi kimerültséget, továbbá hasmenés, szem betegségek, gyulladások, asztma, magas vérnyomás, májbetegségek, vérhas, húgyúti fertőzések, ekcéma, pikkelysömör kezelésére is használják. Egyes gyártók a növényi kiegészítőként a rák kezelésére is ajánlják. Itthon egyenlőre nem kapható, de interneten megrendelhető.

Szűz kókuszolaj azonnali nyugtató hatással van az ekcémára, a dermatitisre és egyéb bőrproblémákra. A hatékony összetevője az un. Lauruic sav (anyatejben is megtalálható), amely széles körben ismert antivirális és antibakteriális tulajdonságairól. Mivel egyáltalán nincs mellékhatása, egy nagyon vonzó lehetőség az ekcéma kezelésére.

Táplálkozás és étrend-kiegészítés

Az ómega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, és enyhíthe­tik az allergiás reakciókat, ezért fogyasszunk sok diót, avokádót, lazacot, makrélát, tonhalat.
Az ómega-3 zsírsavak másik kiváló forrása a lenmagolaj. Együnk belőle naponta legfeljebb egy evőkanállal. Jótékony tulajdonságai főzéskor elvesznek, ezért keverjük inkább saláta­öntetekbe vagy joghurtba.
A bőr viszketésének enyhítése és kiszáradásának megelőzése érdekében szedjünk naponta E-vitamint. Étrendi úton hozzá juthatunk többek között a búzacsírából, a növényi olajokból, a diófélékből és az olajos magvakból. Vigyázat! Véralvadásgátló gyógyszerekkel együtt csak orvosunk beleegyezésével alkal­mazhatunk E-vitamin-kiegészítőket.
Ügyeljünk arra, hogy elegendő A-vitamint fogyasszunk. Az A-vitamin ajánlott napi mennyisége  800—1000 mikro-gramm. Túl nagy adagban viszont mérgező is lehet, ezért – kü­lönösen a gyerekek esetében – sokkal jobb, ha élelmiszerekből fedezzük a megfelelő mennyiségű béta-karotint (amit a szer­vezetünk aztán A-vitaminná alakít). Jó forrásai közé tartozik a máj, a halmáj, a sárgarépa, a sötétzöld levélzöldségek, a sárga gyümölcsök, a tojássárgája, valamint a tejtermékek.
Vigyázat! Ekcémával nem szabad úszni, mert a klór irritálja az egyébként is érzékeny bőrt. Az úgynevezett atópiás ekcéma – amelyet leggyakrabban a különféle ételekre való érzékenység okoz – a bőr gyulladása, amely viszketéssel, hámlással, kivörösödéssel és pörsenésekkel párosul. A bőr ellenálló képessége csökken, így érzékenyebben reagál a külvilág támadásaira, például az uszodavíz klórtartalmára.

Mi okozhatja? A bőrtünetek hátterében előfordulhat az emésztő- a hormonális és az immunrendszer betegsége, de lelki okok is kiválthatják. Az atópiás ekcéma öröklött hajlamon alapuló betegség.

Csaláncsípés kezelése házilag
A csalán szinte az egész világon elterjedt gyomnövény. Sajnos már mindenkinek okozott kisebb-nagyobb kellemetlen érzést a csípése. A csaláncsípés a növény levelén és szárán lévő kis csalánszőrökkel való találkozás során történt. A növény levelein elhelyezkedő szőrök kovatartalmú, s bőrrel való érintkezésre működésbe lép a fecskendőmechanizmus.

Ennek nyomán a csalánszőrben lévő ingerlő, égető fájdalmat okozó anyagok (acetil-kolin, hisztamin, hangyasav) a bőrbe hatolnak és kellemetlen viszkető, égőfájó tüneteket okoznak. A fájdalom után szinte azonnal megjelennek a csalánkiütések. A bőrelváltozások és az égető, maró fájdalom percekig, órákig is eltarthat attól függően, hogy mekkora a szervezetünk érzékenysége az allergiát okozó anyagokkal szemben.

De hogyan enyhítsük a csaláncsípés tüneteit ?
1. A legfontosabb,  ne vakarjuk a csalán csípést, különösen a  hólyagos részeket !
2. Próbálkozhatunk alkohollal, amennyiben van kéznél.  (Sósborszeszes borogatás)
3. Szódabikarbóna vízzel hígítva,  majd bedörzsölni vele a csípés helyét.
4. Ecetes borogatás.
5. Réti lórom (ott keressük a csalán mellett) levele összezúzva (pakolásként)
6. Állítólag a méz is jó a csípésekre. (csak ragad és drága)

Égési sérülés kezelés
egesi-serulesekÉgési sérülés kezelés
A súlyos égési sérülések azonnali orvosi kezelést igényelnek, de ha kisebb a baj, otthon is találunk olyan kellékeket, melyekkel enyhíthetjük a fájdalmat és a duzzanatot.

A mézet régóta használják égési sérülések kezelésére, mivel csökkenti a fájdalmat és megtisztítja a sebet. A mézes kötést naponta 3-4-szer cseréljük. Sós vízzel óránként leöblítve az égett bőrfelületet, enyhíthetjük a tüneteket. Ehhez 1 teáskanál sót oldjunk fel 8 dl meleg vízben. A teában lévő csersav csillapítja az égést, a lehűtött teát vagy a kihűlt filtereket tegyük a bőrre és borogassuk vele.

Ehhez elsősorban a menta- és a fekete tea ajánlott, de bármilyen tea megteszi. Az ecet nagyszerű fertőtlenítő, egyenlő arányban vízzel hígítsuk és többször öblítsük át vele az égett bőrfelületet. Ha a nyelvünk égett meg, a legjobb, ha bekapunk egy jégkockát, de előtte tartsuk folyó víz alá, nehogy odaragadjon a nyelvünkhöz. Az enyhe égést érdemes tejjel borogatni 15 percen keresztül, majd utána óránként, hogy csillapodjon a fájdalom. Ha van otthon aloe vera gél, bőven kenjük fel a bőrre, azonnal kifejti nyugtató hatását. A burgonyában lévő keményítő semlegesíti a fájdalmat és a hegesedést is megakadályozza.

Herpesz kezelése házilag

A herpesz vírus általi megfertőződések korunk népbetegségei közt vannak számon tartva. A herpesz vírus anyagcseréjéhez argininre, erre az eszenciális aminosavra van szükség. Ilyen élelmiszer a csokoládé, kóla, borsó, müzli, mogyoró, zselatin, kesudió, mandula, dió és a sör. Az alattomos kórokozók az egyszerűbbnek vélt betegségektől kezdve, egészen összetett és heveny lefolyású tüneteket, betegségeket képesek produkálni.

A herpesz vírusok sokfélék

A legelterjedtebb a herpesz szimplex, (herpes simplex) ennek egyik típusa a szájunk szélén, esetleg a szájzugunkban jelenik meg, ahol gyulladást kelt és látványos módon, hólyagos elváltozást okoz. A herpesz szaruhártya- és kötőhártya-gyulladást is okozhat a szemen.

A herpesz szimplex (HSV1) a herpesz vírus családjába tartozik. Lefordítva egyszerű, vagy közönséges herpesznek nevezzük. A Herpesz (HSV2) genitális úton terjed, és a nemi szerveket betegíti meg, elsősorban hólyagos elváltozást, kifekélyesedést, fájdalmat okozva az érintett felületen. De szintén a Herpesz Vírus a felelős az egyik legismertebb gyermekbetegség, a bárányhimlő kialakulásáért is.

Herpesz fertőzés
A herpesz fertőzés egyértelmű bizonyítéka a vissza-visszatérő szájszéli hólyagocskák jelentkezése. A Vírus emberről-emberre terjed, egyik leggyakoribb módja a nyálon keresztüli terjedése. Immunrendszerünk védekezőképességének épségétől függően az ideg-gnaglionokban megtelepszik vagy elkerüli a szervezetet. Ezért a legfontosabb herpesz kezelési módszer, az immunrendszer megerősítése.
Forrás: medicpoliklinika.hu

És akkor lássuk a herpesz kezelését házilag.

1. Betadinos ecsetelés naponta többször.

2. Jeges kezelés, igyunk jeges limonádét vagy üdítőt, a duzzadt ajkunkat merítsük a hideg italba. Esetleg a jégkockákat is odaszoríthatjuk a területre. Alkoholt semmi képen ne fogyasszunk.

2. Aloe vera kezelés. Bioboltokban vásárolhatunk gélt, vagy az élő növény szárából levágva kinyerjük az értékes Aloe vera tartalmat, majd ezzel bekenjük a beteg területet. Ha nem akarunk vesződni ezzel akkor vásárolhatunk kész Aloe vera ajakírt (Foreveres Aloe Lips).

4. Teafa vagy Citromfű olaja, ezek a természetes gyógynövények olyan összetevőket tartalmaznak, melyek bizonyítottan gátolják a herpesz vírus működését.

5. Homeopátiás szerek közül: Apis Mellifica 15CH és Rhus Toxicodendron 15CH nap/3x5golyó


És akkor lássuk a gyógyszertári kínálatot
Compeed tapasz herpeszre
A legdiszkrétebb megoldás a herpesz gyors kezelésére.

Epavir kapszula 30x
Herpes Simplex kezelésére.

Herpatch herpesztapasz
Feloldódó filmtapasz herpesz kezelésére.

Herpatch szérum aktív gél herpeszre

Herpesin krém
Herpes simplex vírus okozta bőrfertőzések, főleg az ajkak, az arc és a nemi szervek területén javallt. Visszatérő fertőzésekre is alkalmazható.Ft

Hevizos kenőcs

PoxClin hűsítő hab 100ml
PoxClin hűsítő hab a bárányhimlő tüneteinek enyhítésére.

Richtofit gél herpeszre 5g
Gyógynövénytartalmú, elősegíti a gyógyulást, gátolja a kifejlődést.

Telviran
Herpesz vírus okozta bőrfertőzések helyi kezelésére szolgáló gyógyszer.

Zovirax ajakherpesz krém 2g
Krém ajakherpeszre

Zovirax Comfort herpesztapasz

Herpesz homeopátiás kezelése
A homeopátia gyors megoldást nyújt a kellemetlen herpesz és afta gyógyítására. Ha a jelenség nem gyakori, az alábbi szerek egyike a tünetek szerint nagyon hasznos segítség lehet. Azonban a rendszeresen visszatérő herpesz és afta krónikus betegségnek tekinthető, ezáltal kezelése homeopata orvos feladata. Az orvos ilyen esetekben személyre szabott, úgynevezett alkati kezelést ír elő.

Apis mellifica:
Idejében alkalmazva megelőzhető a nagy hólyagos elváltozás kialakulása.
Adagolás: 30CH naponta 3-4x

Rhus toxicodendron: herpesz hólyagos stádiumának szere, fájdalommal, viszketéssel.
Adagolás: 30CH naponta 3x

Natrium muriaticum: elsősorban akkor hatásos, ha a herpeszt túlzott napozás, tengeri levegő, sós, tengeri ételek fogyasztása váltotta ki. Égõ fájdalommal
járó, kis, üveggyöngy-szerű hólyagok.
Adagolás: 30CH naponta 3x

Cantharis: nagy, összefüggõ hólyagok esetén.
Adagolás: 30CH naponta 3x

Tanácsok a herpesz megelőzésére:

Napi higiéniai fenntartása.
Körmeinket rendszeresen vágni,  tisztán tartani és nem rágni !!!
Igyál sok vizet.
Bátran nyúljunk a jégakkuhoz, ha érezzük, hogy jön a herpesz.
Lizinben gazdag élelmiszerek fogyasztása. ( Együn több babot, halat, burgonyát, tojást, húst, tejet éd joghurtot.)

Meszelés házilag

A meszelés mind a külső, mind a belső falnál a lehető legolcsóbb és legjobb kezelési módszer. Egyedül a mészfesték engedi a falat szellőzni, ezért nem is szabad semmilyen – főleg nem enyves, szintetikus – adalékkal keverni. Bizonyos hatásokkal szemben ellenállóbb, mint az enyves festékek. Színezhető is, természetesen a színezék anyagát kellően meg kell választani. A meszelés utolérhetetlen előnye, hogy házilagos kivitelben megvalósítható, nem igényel sem bonyolult szerszámokat, sem különösen nagyobb szakértelmet. De azért néhány szabályt itt is be kell tartani.
Noha a meszelés minden vakolatformára (sima, cuppantott, csurgatott) felületre felhordható, a régi vályog parasztházaknál a simított felültet ajánlatos.
A meszelést jól feloldott, átszűrt meszes vízzel kell kezdeni. Ügyelni kell arra, hogy ne érje a meszelést tűző napsütés, mert akkor leválik (ez a szabály a további rétegekre is érvényes). Az első mészvíz réteg akkor jó összetételű, ha az első ránézésre – száradás előtt – nem is látszik, hogy meszeltünk. A meszelést nyeles meszelővel kell végezni, az ablak kávákat, kisebb területeket kézi meszelővel, szélesebb ecsettel kenhetjük be. Ez a réteg egy alapot ad, és ez biztosítja a további rétegek tapadását a falhoz.
Száradás után (ekkor már látszanak a meszelőhúzásokból eredő csíkok) jöhet a következő réteg. Ez már erőteljesebb alapanyagból – mésztejből – készül. A megfelelő mésztejhez oltott meszet hígítunk vízben. A hígításkor lenolajat, vagy mészolajat kell a vízbe keverni. Ez biztosítja a mésztej tapadását. Csak annyi mészolaj kell, amennyi a keveréskor megfelelően el is oszlik a mésztejben, különben foltossá válik a felület. A mésztejbe egy kevés fekete festéket is szoktak keverni, ez kicsit tört fényűbbé teszi a felületet, nem lesz olyan “meszes”, vakító fehér.
A mésztej akkor jó állapotú, ha a körmünkre cseppentve már nem fut szét. Nagyon figyeljünk arra, hogy a falfelületre kerülő mész tiszta legyen, ne tartalmazzon szennyezőanyagot. A keverőedényből minden esetben szűrőn át merjük a vödörbe a mésztejet. Szűrőanyagnak egy már nem használt nylon-harisnya felel meg (ez nem vicc).
A második és harmadik réteget mindig az előző irányra merőleges irányú ecsethúzásokkal visszük fel a falra. Vigyázni kell, nem szabad túl vastag rétegeket felhordani – inkább egyszer többször kenjük át a falat, minthogy a meszelés leváljon az előző rétegről. Legalább háromszori meszelés szükséges, az egyes kenések között hagyni kell megszáradni az előző réteget.
Tudni kell azt, hogy az első két réteg felhordása után kifejezetten ronda kinézete lesz a falnak. Ilyenkor gondolja azt az ember, hogy bár neki sem kezdett volna, inkább hagyta volna olyan állapotban, amilyenben volt. de ahogy megszárad a fal, és rákerül a harmadik mészréteg, messziről már egységes, szép fehérnek fog a fal látszani. És ha ügyesek voltunk: közelről is.
Tipp: a kezünket végighúzva a meszelt falon észrevehetjük, hogy fog a mész. Ezt csökkenthetjük ha a mész bekeverésénél 10 literre számolva, öntünk bele fél liter zsíros hígítót.
Napjainkban ismét népszerűvé vált a régi jól bevált technológia alkalmazása, a meszelés. A mai modern anyagok, mint a POLIFARBE Mészfesték remekül ötvözik a mész előnyös tulajdonságait a mai anyagok tartósságával. A mészfestéknek jobb a páraáteresztő képessége, mint a diszperziós festékeké és erősen fertőtlenítő hatású. Összetételének köszönhetően nem krétásodik, és hengerezéssel is felhordhatjuk a falfelületre.


Vakolás házilag
Az épületek “ruhája” a vakolat, amelynek állapota nemcsak esztétikailag, de szerkezeti szilárdságát illetően is fontos. A két szempont azonban szoros kapcsolatban van egymással. Ha a vakolat repedezett, netán málló foltokkal tarkított, az épület viseltesnek látszik, és ez műszaki szempontból is károkat okozhat a falazatokban.
A vakolatnak igen szélsőséges körülményeket kell évtizedeken keresztül elviselnie, ezért érthető, hogy állaga közben fokozatosan erodálódik. A csapadék, erős napsütés, fagy pedig egyre több kárt tesz a vakolatokban. Ami ma csak egy kis repedés, az lehet, hogy néhány hónap múlva már kiszélesedhet, és akár el is válhat a falazattól. Ezt leginkább a nagy hőmérséklet ingadozások és a vakolatba szivárgó nedvesség okozza. Az ilyen felületi hibákat természetesen mielőbb ki kell javítani, különben a romlás gyorsan nagyobb méreteket ölthet. és akár a falazatban is jelentős károkat okozhat.
A vakolatokon előbb mindig kis repedések keletkeznek, amelyek főként az őszi-téli időszakban alakulnak ki. A résekbe víz hatol be, és a fagy egyre jobban tágítja ezeket. Nyáron pedig a nagy hőingadozások veszik fokozottan igénybe a már repedezett felületeket, amelyek előbb kis részekben válnak le a falazatról, majd idővel egyre nagyobb vakolat darabok lazulnak meg és esnek le. A réseken pedig akadálytalanul újabb nedvesség jut a falba. Ez rontja a falak hőszigetelését, és penészesedést is okozhat.
A kisebb vakolat hibákat ezért mielőbb ki kell javítani, mert ezzel megakadályozható a komolyabb és nagyobb felületű vakolathiányok kialakulása, ami esztétikailag sem nyújt szép látványt.
Ilyen viszonylag már laza, vagy repedezett vakolat részeket előbb le kell verni kalapáccsal. Nem csak a könnyen málló anyagot, hanem az épnek látszó részekből is ajánlatos legalább fél tenyérszélességnyit eltávolítani. Ezzel megteremthető a majd kijavítandó rész folytonossága, és a foltozás is szilárd alapra fog majd tapadni. A levert részt alaposan meg kell tisztítani keféléssel, hogy a málló régi anyagból semmi ne maradjon a falazaton. A hibás málló részt általában tégláig le kell verni.
Az alapos tisztítás után a csupasz foltot ajánlatos mélyalapozóval kezelni, de esetenként a nedvesítés is megfelel, ha a fröcskölt vakolatba tapadásjavító adalék is kerül. Ez az adalék a régi vakolat falra tapadását is fokozza a széleken, és a friss javítóhabarcs számára is ideális tapadást biztosít.
A fröcskölt alapvakolat száradása után következhet az új javítóhabarcsból készült vakolatréteg felsimítása. A kisebb foltokat kőműveskanállal lehet bedolgozni, a nagyobb felületű foltokra pedig a kanállal bőven felcsapott habarcs felületét deszkával lehúzva, szintbe simítva szokás eldolgozni. Külön figyelmet kell fordítani az új és a régi vakolat közötti átmenetre, nehogy ott látható szintkülönbségek keletkezzenek. A vakolatjavítás után nedves ecsettel, vagy vesszőseprővel lehet az átmenetet kiegyenlíteni és elsimítani. A javításhoz használható száraz és előkevert összetételű habarcsanyag az építőanyag telepeken szerezhető be.
A vakolat alapját a tapadásjavítóval bekevert fröcskölt alapvakolat adja. Vannak esetek, amikor csak a besimító vakolat rétege válik le, az alatta levő habarcs szilárdan tapad a falazatra. Ebben az eseten csak a leváló réteget kell alaposan eltávolítani, lekefélni. Az alatta levő réteget pedig mély alapozóval kell megszilárdítani. Száradás után felsimítható rá a javító habarcs, amit simítóval kell egyenletesen eldolgozni. Az ilyen javításoknál mindig “alámetszett” élű legyen az üreg széle, hogy az új vakolatréteg elvékonyodás nélkül kapcsolódjon a régi vakolathoz. A letisztított felületeket mindig célszerű mélyalapozóval átkenni, mert így a javításhoz használt anyag jobban kötődik az alaphoz, vagy a falazat felületére, amelyet meg is szilárdít.
Ha a vakolat sarkokon vált le, akkor az ilyen részeket a letisztítás után két lépcsőben lehet csak korrektül egyenes élűre pótolni. Az élre az eredeti vakolat szintjébe oldalról vezetődeszkát kell erősíteni, vakolathorgokkal vagy acélszegekkel. A vakolóanyagot a deszka mentén kell felhúzni vagy felcsapni. A felülete a deszka éle mentén simítóval már viszonylag könnyen elsimítható. A szikkadt vakolat mellől óvatosan eltávolítható az élvezető deszka, amit a már kifoltozott részre kell újból a sarok élére igazítva felerősíteni. Ezután következhet a szomszéd oldal bevakolása, és a sarok élének elsimítása, összedolgozása.
A javított részek vakolatának kiszáradása után következhet a foltozás átszínezése az eredeti falszínhez nagyon hasonló festékkel, vagy kőporozással. A kőporozott bevonatoknál a javítások szintben alig láthatók, viszont színben nehéz foltmentes hatást kialakítani. A javítás átvonása mindig nagyobb felületű legyen magánál a javított foltnál, hogy az időjárás hatásaival szemben kellő védelmet biztosítson a kifoltozott résznek. A szemcsenagyságra és az anyagösszetételre mindig nagy gondot kell fordítani, mert a nem megfelelő összetételű kőporos bevonat hamar megrepedezhet, és a réseken beszivárgó víz újabb vakolatleválásokat okozhat.
Gyakori hiba az épületek lábazatán és afelett a rossz szigetelés miatt nedves vakolatrétegek táskásodása. Ezeket a hibákat csak tégláig leverve lehet kijavítani, és ez is csak tüneti kezelés, ha az ezt előidéző okok nem szűnnek meg. Ezek oka ugyanis nem csupán a falat ért nedvesség, hanem a környező talajból kioldott sók vakolatot romboló hatása. A sók kikristályosodnak, térfogatuk megnövekszik, és ez okozza a vakolat szétroncsolását, porózussá válását.
Javításakor az összes laza rész teljesen tégláig eltávolítandó. Lekefélés, benedvesítés után következhet a javítóvakolat felfröcskölése, amely páraáteresztő tulajdonságú, vízszigetelő és szálerősítésű habarcs. Ez az építőanyag kereskedésekben szerezhető be. A javítóhabarcsba mindig tapadásjavítót is kell keverni. Ezt az alapot legalább 1,5 cm vastagságban ajánlott a falra hordani. Az anyagot a normális vakolóhabarcshoz hasonlóan kell a falra csapni, majd lehúzni, és simára dolgozni.
Kiszáradása után következhet a felület színezése, lehetőleg vízlepergető homlokzati festéket használva. Ilyen esetekben célszerű az egész lábazatot teljes felületén átfesteni, hogy a felület foltmentes legyen


Szobafestés házilag
Szobafestés, házfestés előtt válasszunk megtelelő színt. Fő szempont a saját ízlés, és színvilágunknak megfelelő színválasztás. Gyerekes családoknál jobb a fehér szín, könnyebb olcsóbb a fal javítása.
Ha szeretjük a színkavalkádot, fontos szempont a szoba mérete. A világos színek tágítják a teret, míg a sötétek összenyomják azt. A színek kiválasztása után érdemes a gyártót, típust, sorszámot feljegyezni. Ezzel megkönnyítjük a dolgunkat ha javítani kell.
Jöhetnek a festési előkészületek. Vegyünk elegendő takarófóliát, amivel megóvjuk féltett bútorainkat, szőnyeget, a padlót. Ha elegendő hely van a szobában, húzzuk középre a bútorokat és takarjuk le fóliával.
Ha a szobafestő nem éri el a falakat,nincs más választásunk át kell pakolni egyik szobából a másikba. A padló, parketta és a szabadon maradt felületek letakarására is fordítsunk elég időt. Ügyeljünk az üveg és tükör felületekre, mert a rácsöppent festéket csak karcokkal tudjuk eltávolítani.
A szobafestés előtt érdemes a dugaljakat, kapcsolókat eltávolítani majd szobafestés után azokat visszaszerelni.
A falfelület ha új, könnyű dolgunk van nem jár sok munkával a falfestés előkészítése. Régi falaknál a tapétát, festéket le kell kaparni, glettanyaggal eltávolítjuk az esetleges egyenetlenségeket. Miután a glettelt terület megszáradt, teljesen simára csiszoljuk a falfelületet. Alapozófesték felhordása igen fontos, mivel az utána történő színek festése foltmentes lesz. Anyag és anyag között óriási különbségek lehetnek, ez határozza meg hány rétegben festjük a szoba falait. Nagy falfelületeket falfestő gép segítségével vagy hengerrel, kisebb éleket, díszítéseket ecsettel végezzük. Szobafestés után várjuk meg míg teljesen megszárad a falfelületünk. Űzzük ki a festékszagot, szellőztessünk sokat. Kezdődhet a bútorok visszapakolása.
Lakásfestés után egyszerű meszelést követően célszerű a csempe és az üvegfelületek lemosása ecetes vagy citromsavas, majd szódabikarbónás vízzel.

Vágódeszka tisztítása házilag
Én a fára szavazok, esztétikusabb és a kés élét sem veszi ki annyira, mint a kemény műanyag vágódeszka. A vásárlásnál feltétlen csak minőségi terméket válasszuk, mivel sok évig fogjuk használni, a másik szempont a méret és funkció meghatározása, mivel más deszka kell húsklopfoláshoz (vastag ragasztott masszív) míg a zöldségaprításhoz, a vékony és kisebb is megteszi.
Tanácsok:A vastagabb deszka midig stabilabb és jobb rajta dolgozni.
Olcsó vágódeszka hamar vetemedhet, vagy repedhet.
A műanyag vagy üveg vágódeszka hamarabb kicsorbíthatja késünk élét.
Amennyiben  fa vágódeszka mellett döntöttünk sose tegyük mosogató gépbe.
Elpakolás előtt mindig szárítsuk meg.
A húsvágó deszkát elmosás után, még vizes állapotában sózzuk jól be, ez baktériumölő hatású.
Időközönként beolajozhatjuk a vágófelületet.  (jó az étkezési is, de kapható direkt erre a célra gyártott ápoló olaj is)Ha csúnya már a deszkának felülete,  finom csiszolópapírral felújíthatjuk.
Erős illatozó dolgok felvágása után (hagyma, gyömbér, menta, halak) érdemes deszkánkat egy karika citrommal átkenni, ami hamar semlegesíti a szagokat.

Üvegvágás házilag
Nem kell félni,  az üvegvágás könnyen elsajátítható bárki számára.  A legfontosabb,  hogy az üveget  sík felületre tudjuk fektetni a vágáshoz. Ezután elő egy fejes vonalzót vagy valami egyenes tárgyat, amely megvezeti az üvegvágónkat. Az üvegek vágásához asználjunk kerekes vágót. (Ne a legolcsóbbat vegyük, 1500 Ft.-tól már egész jó kerekesvágók kaphatóak, javaslom a Bohle és a Silbersnitt márkákat.) Ezután a vágót mártsuk olajos vágó folyadékba vagy petróleumba, majd erős és határozott  nyomás mellett húzzuk végig a vonalzó éle mentén.  Az üvegre nyomott éles acélkerék jól látható nyomot hagy a felületen, miközben csikorgó hangot ad.  Amennyiben nem elégséges a nyomóerő,  vagy akaratlanul csökkentjük a nyomást, a karc nem lesz folyamatos, és e szakaszon szabálytalan lesz a vágás vonala. Ezt jobb elkerülni, de ezt a hibát semmiképpen ne azzal igyekezzünk kiküszöbölni,  hogy másodszor is ezen a nyomvonalon húzzuk végig a vágónkat.  A kerék élét ezzel kicsorbítjuk.
Az üveget a karc vonalában alulról a vágó nyelének végén levő kis gömbbel ütögessük végig, miközben az üveget kissé ferdén a vonalzóra szorítjuk. A karc ennek hatására behasad, és utána már könnyen kettétörhetjük az üveget. Vigyázzunk, mert a vágott üvegek éle olyan éles, mint a sebész szike, ezért ajánlatos az üveg vágását (míg nincs meg a megfelelő rutin) kesztyűben és védőszemüvegben végezni, és minden levágott darab veszélyes élét közepes szemcséjű csiszolópapírral lecsiszolni. (P 80-100)
És hogyan történjen a tükör vágása ?
Lényegében tükör vágása megegyezik azüveg vágásával. A lényeg, hogy a sima felületet kell mindig vágni, nem a foncsoros hátulját. Lendületes mozdulattal egy húzással történjen a vágás. Az üveg vágásakor ügyeljünk a tiszta felületre és az üvegvágó megfelelő kenésére. (vágóolaj esetleg pet

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=L867zNvDUIE

Palacsintakészítés házilag
Többféle palacsinta recept áll rendelkezésére a háziasszonyoknak. Mindig vita tárgyát képzi melyik az eredeti és melyik a legjobb. Most egy alapreceptet közlünk, mely bevált és finom. A legfontosabb, hogy tészta készítésnél a tojás után jöhet a folyadékot, majd a lisztet folyamatos keverés közben, mert így sosem lesz darabos a tészta.
Hozzávalók 12 darabhoz:
1 tojás, 15deka liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, késhegynyi só, cukor. A kisütéshez olajat használunk. – A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és habverővel jól kidolgozzuk úgy, hogy ne legyen csomós. A palacsinta tészta híg, tejszínsűrűségű legyen.
Ha nagyon sűrűnek találjuk, tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. Jó ha előbb próbasütést végzünk. Ha gyenge a palacsinta tészta, még egy tojással vagy kevés tésztával elkevert liszttel sűríthetjük. Keverés után legalább egy órahosszat pihentetjük.

Tésztakészítés házilag
Gyúrt, házi tészta recept leírása:
A liszthez hozzákeverjük a tojássárgákat. Kis vízzel jól összedolgozzuk. Először egy málós anyagot kapunk. De ahogy gyúrjuk, egyre jobban össze fog állni. Ha részben összeállt a tészta, rakjuk ki egy gyúródeszkára, és itt folytassuk a gyúrást 5-10 percig. Ha elkészült, szép, sima tésztát kapunk. Ezt egy fóliába becsavarva, 1/4 óráig pihentetjük. Pihentetés után többféle tésztát is készíthetünk. Csigatészta: Kis csipeteket fogunk a tésztából, melyeket az újjunkkal lelapítjuk. Hurkapálca segítségével elsodorjuk a darabokat. Húslevesek kedvelt betétje lehet. Ha elkészült a tészta, egy tepsin kiszárítjuk és zacskóban tárolhatjuk.
Széles metélt: A tésztából lapos pogácsákat formázunk, majd többször áthúzzuk a tésztanyújtóban. Ha ezzel megvagyunk akkor félbehajtjuk és újra áttoljuk a nyújtón. Ezután vékonyabbra állítjuk a nyújtót és ezen is áttoljuk a tésztát. Ha szükséges a hajtások közben picit meglisztezzük. Ha elértük a kívánt vastagságot, akkor szeletelhetjük a tésztát. Cérnametélt: Ismét ki kell nyújtanunk a tésztát. Többször átengedjük a tésztanyújtón. Ha elértük a kívánt vastagságot, meglisztezzük a tészta mindkét oldalát és késsel vagy géppel felszeleteljük.
És egy tipp:
Takarja le egy tiszta ruhával a tálat, amiben a tészta van. Engedjen a mosogatóba forró vizet. Tegye a tálat a forró vízbe (kb. ¾-ig lepje el a tálat a víz), helyezzen rá egy nehezéket (pl. nehéz könyv, vagy vágódeszka). Ezzel a módszerrel 30 perc alatt megkel minden tészta. Ugyanígy a kelesztő tálat is belet állíthatjuk a forró vízbe. Általában akkor mondjuk, hogy megkelt a tészta, ha a térfogata kb. kétszeresére megnő.

Fürdőkád felújítás házilag
Sokan gondolkodnak azon hogy a régi kopott fürdőkád felújítását házilag hogyan is oldják meg, mert ugye sokkal olcsóbb az újrafestés mint a csere. Nem is beszélve a piszokról és a bosszúságról amivel egy fürdőkád csere jár.
De nézzük is hogy lehet egy fürdőkád felújítást házilagosan otthon nekünk elkészíteni. A fürdőkád felújítás házilag első lépése a kád lecsiszolása. Ez azért fontos hogy a festék a későbbiekben ne hólyagosodjon fel, a tapadása jobb legyen. Ezt a műveletet közepes szemcséjű csiszolópapírral végezzük. Miután jól átcsiszoltuk a fürdőkádat utána jöhet a tisztítás és zsírtalanítás.
A fürdőkádat jól kiöblítjük a lecsiszolt portól és utána megfelelő, lehetőleg ecetes tisztítószerrel átmossuk. Az átmosott fürdőkádat tiszta száraz ronggyal teljesen szárazra töröljük. Majd kb. egy óra hosszat várunk hogy alaposan megszáradjon.
A fürdőkád felújítás házilag következő lépése a festés. Ezt 20°C körüli hőmérsékleten a legjobb festeni. Az ilyen hőmérséklet a legoptimálisabb a zománc száradásához.
Vásároljunk a festékboltban kétkomponensű RENOVA kádfelújító festéket. Ez a festék csak fehér színben kapható, de ha színes kádat szeretnénk festeni az is megoldható ugyanis vásárolhatunk hozzá univerzális színezőt, amivel a megfelelő színt kikeverhetjük.
A művelet elvégzésére és a száradási időre a szellőztetést feltétlenül biztosítsuk!
A kétkomponensű RENOVA kádfelújító zománcot összekeverjük egymással, majd a tökéletesen megszáradt kád felületére 5 cm-es hengerrel felvisszük. A fürdőkád felújítást házilag hengerrel igényesen el lehet végezni.
A minőségi festés érdekében vásároljunk egy festőrácsot amin a festékbe mártott hengert néhányszor végig húzzuk hogy a felesleges festék lecsöpöghessen.
A szélén és a hajlatokban a hengerrel el nem érhető részeken vékony ecsettel kenjük be a felületet.
Ha a fürdőkád felújítást házilag így elkészítettük akkor 24 óra száradás után használatba vehetjük.
Ha a fürdőkádunk felújításához házilag, ilyen fajtájú festéket nem kapunk akkor erre a célra a SUPRALUX radiátorzománc is megfelelő.


Fügebor házilag
1.
Hozzávalók: 1 kg füge, 1 kg cukor, 3,5 l víz, 1 dkg élesztő, 1 dkg borkő.
Elkészítés:
A fügét fölszeletelve 5 literes befőttes üvegbe tesszük. A vizet, a cukorral felfőzzük, majd ha kihűlt, a fügére öntjük. Bele szórjuk a borkővel és a morzsolt élesztőt is.
Kis tányérral lefedve hűvös helyen tartjuk két hétig. Ez után leszűrjük, a leszűrt levet külön tarjuk, a fügére új szirupot főzünk, kihűlve ráöntjük. Ezt kétszer ismételjük meg, majd az utolsó levet 3 hétig tartjuk rajta. Ez után a három szűretet összeöntjük, szűrőpapíron átszűrve, üvegekbe töltjük. Azonnal fogyasztható, de évtizedekig is eláll. Íze, színe a Tokaji Szamorodnira hasonlít. Borkő helyett 15 dkg malagaszőlőt adunk, akkor malaga ízű borunk lesz.

Ilyen bort anyukám is sokszor készített. Ott állt a nagy üveg a konyhakövön hetekig, szuszogott, forrt a lé, szűrögette, végül a kezdeti gyanús löttyből szép borostyán színű, átlátszó, aromás ital lett.
2.
Hozzávalók: 1 kg füge, 1 dkg élesztő, 1 kg cukor, 1 dkg tört borkősav, 3 liter víz
Elkészítés:
Kettévágjuk a fügéket és egy nagy uborkás üvegbe szórjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt, és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot a vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, tüllel lekötjük. A fügét visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást. Amikor a három öntet, összesen 9 liter, elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelődni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk. Megtévesztésig hasonlít a Tokajihoz.

Lúgosítás házilag
Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a pH érték, a sav bázis egyensúly vagy pH egyensúly helyreállításáról. Az elsavasodás oka elsősorban a természetestől elrugaszkodott életmód, gondolkodásmód és táplálkozás. A savasodás a mikroorganizmusok túlzott elszaporodásához vezet. Kezdetben fáradékonyságot, fejfájást, és allergiás kiütések megjelenését figyelhetjük meg magunkon – ezek a jelek egyértelműen utalhatnak arra, hogy megkezdődött testünk elsavasodása. Ha állapotunk tovább romlik, súlyosabb betegségek is felüthetik fejüket, hiszen a savasodás következtében vérünk az ásványi anyagokat kivonja szervezetünkből, ami miatt azok már nem lesznek képesek megfelelően működni. A kalcium csontokból való kivonása csontritkulást, míg a magnézium izmokból való kikerülése izomgörcsöt idézhet elő.
A megoldás pedig innentől kezdve kézen fekvő: lúgosítás, vagyis a savasodás folyamatát megfordítva, vissza kell állítani a szervezet optimális pH egyensúlyát, és lúgosítani kell testünket!
Savasodás – a pH érték, sav bázis egyensúly felborulása
Szervezetünk akkor működik a legoptimálisabban, ha a legtöbb testfolyadékban enyhén lúgos állapot uralkodik, tehát a pH érték 7 és 8 között mozog. Szervezetünk elsavasodása esetén megbomlott az egyensúly, és számos létfontosságú enzim nem tudja a működését elvégezni.
Étkezésünk során számtalan sav keletkezik, melyeket szervezetünk kiválasztás és légzés útján képes közömbösíteni. A baj akkor kezdődik, amikor a helytelen táplálkozás következtében lehengerlődik a szervezet lúgosító rendszere, s már nem képes a savas hatást kiküszöbölni. Ilyen esetben beszélünk a pH érték vagy a pH egyensúly felborulásáról, melynek következményei nem optimális testi működésben nyilvánulnak meg.
A savasodás, illetve a sav bázis egyensúly felborulásának mértékében tapasztalhatjuk a különböző negatív fizikai kihatásokat, mint például betegségek (csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség stb.), felborult anyagcsere (elhízás vagy annak ellenpárja a kóros soványság) vagy rendszeres fáradság érzet. A lúgosítás megerősítése segíthet ezen tünetek kezelésében.
Néhány példa különböző savasító ételekre:
- hús: emésztése során húgysavat termel;
- kóla: foszforsavban gazdag;
- buborékos italok: szénsavasak;
- cukor és finomlisztből készült tésztafélék: ecetsavat termelnek;
- sajt és a sózott, tartósított felvágottak: salétromsavat termelnek;
- bor: kénsavvá alakul;
- kávé, tea: csersavban gazdagok.
Lúgosítás – a pH érték, sav bázis egyensúly helyreállítása
A fenti adatokból következik, hogyha helyre akarjuk állítani szervezetünk sav bázis vagy pH egyensúlyát érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra. A hatékonyabb lúgosítás érdekében hasznos lehet kifejezetten lúgosító táplálékkiegészítők használata is.

Aranyér kezelése házilag
Az aranyér a legtöbb esetben jól reagál az otthoni kezelésekre, de a teljes siker érdekében érdemes az étrendet is megváltoztatni.
A reszelt burgonyából készült borogatás vérzés- és fájdalomcsillapító hatást fejt ki. Ha a lereszelt burgonyát túl száraznak találjuk, adjunk hozzá egy kevés vizet, tegyük egy vékony gézlapra vagy egy ruhazsebkendőre és 5-10 percig borogassuk vele az aranyeret. Néhány cseppnyi ecet, almaecet vagy almabor megszünteti a viszketést és az égő érzést. Az ecet a burgonyához hasonlóan rendelkezik vérzéscsillapító tulajdonsággal, segíti a duzzadt erek zsugorodását.
Az aranyér fájdalmát pillanatok alatt enyhíti a jég. Tegyük egy kis zacskóba, fedjük le egy vékony ruhával vagy egy vastagabb papírral és egyszerűen üljünk rá. Amellett, hogy megszünteti a fájdalmat, érösszehúzó hatásával csökkenti a vér áramlását a kitágult vénákban. A hagyományos orvoslásban az aloe verát használták aranyér kezelésére. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai enyhítik a tüneteket és az irritációt. Az összetört vagy darabokra vágyott fokhagymát egy gézdarabba csavarva akár egész éjszakán át rajta hagyhatjuk az aranyéren, csökkenti a viszketést és a duzzanatot.

Másnaposság kezelése házilag
masnapossag-kezelese-hazilagMásnaposság kezelése házilag
Bár a másnaposságot a legokosabb megelőzni, de ha elvétettük a mértéket, a lüktető fejfájás és az émelygés ellen még mindig több módszerrel szembeszállhatunk. Sok házi praktika él a köztudatban, de van köztük, ami tényleg beválik.Az alkohol elvonja a szervezetből a vizet, ezért ennek pótlása másnap az egyik legfontosabb feladat. Bőségesen igyunk, még akkor is, ha nem kívánjuk, mert ezzel enyhíthetjük a szédülést és a fejfájást. Reggelire egy jó kis rántotta sok mindent helyretehet a szervezetben. Az alkohol lebontja a ciszteint, a tojás pedig pótolja és segít eltávolítani a mérgeket a szervezetből. A banántól is jobban fogjuk érezni magunkat, ez a káliumot biztosítja, amit az alkohol vizelethajtó hatásával ürít ki a szervezetből.
A méznek nemcsak influenza idején, de a másnaposság kezelésében is nagy hasznát vehetjük. A benne lévő fruktóz segít lebontani az alkoholt és a méz, akárcsak a banán, pótolja a káliumot. Legalább 2-6 teáskanállal együnk meg belőle. Hányinger ellen az egyik leghatékonyabb fegyver a gyömbér. Bevehetjük kapszula formájában vagy ihatjuk teaként is, de előtte mindenképp együnk valamit. Másnaposság után legalább 48 óráig ne igyunk alkoholt!

Olajfolt eltávolítása házilag
Akár bútorokra, akár ruhára, kárpitra, betonra vagy kőre kerül, az olaj az egyik legmakacsabb folt. Azonban, ha időben nekikezdünk az eltávolításának, nem fog maradandó kárt okozni.
A szövetre vagy ruhára került olajfoltra bőségesen szórjunk kukoricakeményítőt vagy hintőport és hagyjuk rajta legalább fél, de jobb, ha egy órán keresztül. Ezután dörzsöljük a foltot mosogatószerrel, használhatunk hozzá körömkefét is, ha a szövet szálait ezzel nem károsítjuk. Végül mossuk ki a ruhát vagy vízzel öblítsük ki a mosogatószert a szövetből.
A hajlakkal is hatékonyak lehetünk, bőven fújjuk a foltra, majd mossuk ki belőle és a levegőn hagyjuk megszáradni. Elővehetjük a sampont is, hiszen, ha a hajból képes eltávolítani a zsírt, akkor ugyanezt más felületen is meg tudja tenni, de 1 rész ecetbe és 2 rész vízbe is áztathatjuk a ruhát, majd a szokott programon mossuk ki gépben.
A betonra ömlött olajat egy törölközővel amennyire csak tudjuk, itassuk fel, majd öntsünk rá egy egész üveg kólát és hagyjuk rajta állni legalább 8-10 órán át. A kóla savas hatása semlegesíteni fogja az olajat. Egy kemény sörtéjű kefével és mosogatószerrel dörzsöljük át, majd meleg vízzel öblítsük le.

Vérfolt eltávolítás házilag
A vérfolt az egyik legmakacsabb szennyeződés, amit nagyon nehéz eltávolítani akár a ruhánkra, akár a bútorokra vagy a szőnyegre kerül. A vérfoltos ruhák gyakran a kukában végzik, de ez nem szükségszerű, több módszer is létezik megmentésükre.
A legfontosabb, hogy a vérfolt eltávolításához azonnal fogjunk hozzá. Ha megszárad, szinte biztos, hogy nincs esélyünk ellene. A friss vért hideg vízzel akár teljesen eltüntethetjük. Addig áztassuk a ruhát vagy az ágyneműt, amíg szinte teljesen el nem halványul. Ezután mosógépben mossuk ki őket. A vérfolt ellen az ecet csodákra képes. Közvetlenül tegyük a foltra, majd itassuk fel egy vizes ruhával és dobjuk a mosógépbe. Egy rész szódabikarbónát két rész vízzel elkeverve szintén hatékonyak lehetünk.
A keverékkel addig törölgessük át a foltot, míg az a lehető legjobban elhalványul, ezután jöhet a gépi mosás. Használhatunk üvegtisztítót, mosogatószert és hagyományos vagy folyékony szappant is a vérfoltok eltávolításához. Fontos, hogy a vérrel szennyezett ruhát soha ne dörzsöljük, mert a vér csak még mélyebben beivódik a szövet szálaiba. A melegítést is kerüljük, a tisztításhoz kizárólag hideg vizet használjunk.

Penészfolt eltávolítás házilag
A penészfoltok a lakás bármely részében megjelenhetnek, ahol túl sok a nedvesség. Gyakran találkozunk velük a mosógépben, onnan pedig a ruhákra is könnyen rákerülnek. Eltávolításukkal ne várjunk sokáig, mert a helyzet hamarosan még rosszabb lesz.Ruháról és egyéb szövetekről mosópor és víz keverékéből készített pasztával lehetünk hatékonyak a penészfoltok ellen. A pasztát tegyük közvetlenül a foltra és 15 percig hagyjuk rajta. Ezután a lehető legforróbb vízben, amit az adott anyag még elbír, mossuk ki a ruhát vagy öblítsük át vele a szövetet. A legjobb, ha a penészes ruhákat a napon szárítjuk, hiszen a napfény nemcsak a szagokat semlegesíti, de a penészgombákat és a baktériumokat is elpusztítja.
Műanyag, bambusz vagy linóleum felületekről először kaparjuk le a penészt óvatosan, hogy a felületet fel ne sértsük. Ezután szappanos meleg vízhez adjunk pár csepp háztartási ammóniát és ezzel végezzünk lemosást, majd töröljük szárazra a felületet. A falról kefével szedjük el a penész nagy részét, majd penész elleni szert használjunk, amit szintén kefével, gumikesztyűben vigyünk fel a falra. Sokan a sósavra esküsznek, de már kaphatóak, korszerű penészgátló és eltávolító készítmények is. A mosógépben használjunk ecetet és a legmagasabb hőfokon mosassuk át a gép belsejét. Aki érzékeny rá, csak maszk használata mellett fogjon bele a penész eltávolításának, mert légzőszeri megbetegedéshez vezethet.

Gyantafolt eltávolítása házilag
A ragacsos foltok, főként, ha gyantáról van szó, sok fejfájást tudnak okozni. Azonban a megfelelő módszereket a gyorsasággal párosítva elbánhatunk velük.
A gyantafoltot a szőnyegből egyszerűen kitisztíthatjuk. 2 bögre meleg vízben oldjunk fel 1 evőkanál mosogatószert, majd egy tiszta törölköző segítségével itassuk át vele a foltot. Alaposan dolgozzuk bele a szőnyegbe, míg a folt el nem tűnik. Végül tiszta vízzel öblítsük ki, majd itassuk fel száraz ruhával és hagyjuk a levegőn megszáradni. A bútorokra került gyantát terpentinnel vagy alkohollal átitatott ruhával tudjuk letörölgetni.Teljesen nedvesítsük be velük a foltot, majd száraz ruhával törölgessük, amíg teljesen el nem tűnik. Ha kell, ismételjük meg a tisztítást, végül meleg vízzel töröljük át a bútort és hagyjuk megszáradni.
A gyantafoltok nagyon gyakoriak a ruhákon, nemcsak a szabadban játszó gyerekeknél, de azoknál is, akik otthon gyantával szőrtelenítenek. Gyorsan kell cselekedni, ha nem szeretnénk végleg elbúcsúzni a ruhától. 1 bögre mosószerbe keverjünk néhány csepp ammóniát és áztassuk bele a ruhát fél órára, majd géppel mossuk ki. Ha a gyantafolt nem tűnt el teljesen, ismételjük meg a folyamatot.

Kávéfolt eltávolítása szőnyegből házilag
kavefolt-eltavolitas-hazilagKávéfolt eltávolítása szőnyegből házilag
Reggeli kávézás közben, még félálomban gyakorta megesik, hogy a kávé a szőnyegre borul. Aggodalomra semmi, ok bármilyen variációban is isszuk a kávét, ki tudjuk tisztítani a szőnyegből!
Egy papírtörlővel rögtön kezdjük el felitatni a foltot, de ne dörzsöljük. Töröljük át hideg vízzel vagy 1 evőkanál mosogatószert és 2 evőkanál ecetet keverjünk el 2 bögre meleg vízben és ezzel itassuk át a foltot. Ehhez tiszta, fehér rongyot vagy szivacsot használjunk és egyszerre csak kis adagokban vigyük fel a tisztító oldatot, majd alaposan nyomkodjuk a szőnyegbe.
Ha a kávéfolt már egészen halvány, vizes ruhával oldjuk ki belőle az ecetet, majd finoman törölgessük szárazra. Az ecetet az oldatban citromlével is helyettesíthetjük, de meglepően jó eredményt érhetünk el a víz-szódabikarbóna sűrű keverékével is. Ezt alaposan dörzsöljük bele a foltba, majd hagyjuk megszáradni és porszívózzuk ki a szőnyeget.
A kávéfolt eltávolításához használhatunk folttisztítókat is, de csak elővigyázatosan. A természetes anyagokból – mint a bambusz, a fű vagy a gyapjú – készült szőnyegek rosszul reagálnak a vegyszerekre, de bánjunk óvatosan a különösen értékes vagy antik szőnyegekkel is.

Vörösborfolt eltávolítás házilag
Mindenki tapasztalta már, hogy a vörösbor milyen makacs foltokat tud hagyni a ruhán vagy a szőnyegen. A még friss foltok eltüntetésében több módszerrel is hatékonyak lehetünk.

A foltot vízzel, szódával vagy ha egyik sem áll rendelkezésre, fehérborral hígítsuk fel, majd egy ronggyal kívülről befelé kezdjük el felitatni, hogy megakadályozzuk a terjedését. 1 rész ecetet 2 rész vízzel összekeverve nagyszerű folttisztítót kapunk, de langyos vízben feloldott mosogatószerrel is érdemes megpróbálkozni. Finoman nyomkodjuk a szőnyegbe vagy a ruhába, majd egy tiszta ronggyal és vízzel itassuk fel. Amikor a vörösborfolt még teljesen friss, szórjunk rá sót, ami magába szívja a folyadékot. Hagyjuk megszáradni, majd porszívózzuk ki a szőnyegből vagy rázzuk le a ruháról.

Só helyett használhatunk hintőport is. 3 evőkanál szódabikarbónát keverjünk el 1 evőkanál vízzel, a kapott pasztát pedig óvatosan nyomkodjuk bele a szőnyegbe és hagyjuk megszáradni. A szódabikarbóna savas hatásával képes szembeszállni a foltokkal, a vörösborral is. A beszáradt foltok ellen házi módszerekkel nem sokat tehetünk, ez esetben a legjobb eredményt a szőnyegtisztító folyadéktól várhatjuk.

Bőrkárpit tisztítás házilag
A bőrkárpittal borított bútorok strapabírók ugyan, de az idő múlásával ezek is piszkolódnak. Házilag is kitisztíthatjuk belőlük a foltokat vagy akár felfrissíthetjük az egész bútort.
Mielőtt bármilyen szert alkalmaznak, egy pamut ronggyal portalanítsuk a felületet, távolítsuk el róla a hajszálakat vagy a kisállat szőröket. Ezután egy kevés mosogatószert tegyünk egy puha, nedves rongyra, majd óvatosan kezdjük el törölgetni a zsírt vagy más foltot. Ügyeljünk arra, hogy a bőrt ne itassuk át a mosogatószerrel teljesen. Ha nem helyileg végezzük a tisztítást, hanem az egész bútort szeretnénk áttörölni, egy vödör vízben oldjuk fel a mosogatószert. Ha olyan folttal állunk szemben, ami nem jön ki a mosogatószertől, használjunk fogkrémet, amit aztán nedves ruhával töröljünk le.

Ha az autó bőrkárpitján keletkeztek foltok, szórjunk rá hintőport, ami képes magába szívni a zsíros, olajos szennyeződéseket. Hagyjuk rajta egész éjszaka, majd másnap nedves ruhával töröljük le. Három rész ecet és egy rész forró víz is csodákat művel a bőrrel, a festék- és tintafoltok eltávolítására hajlakkot használhatunk. Bőrkárpiton soha ne használjunk ablaktisztító folyadékot!

Gyümölcsfolt eltávolítása házilag
Ahogy bármilyen eredetű foltnál, a gyümölcsfoltok esetben is az a legfontosabb, hogy mihamarabb fogjunk hozzá a tisztításhoz. Azonban ne a mosógépbe tegyük elsőként a ruhát, mert a gyümölcsfoltokat a gépi mosás örökre tartósítja, akárcsak a szappan, amit se hagyományos, se folyékony formában ne használjunk.

A gyümölcs maradékát távolítsuk el a ruháról, a kárpitról vagy a szőnyegről, majd hideg vízzel öblítsük át a foltot, közben dörzsölhetjük is finoman az anyagot. Ha a folt valamennyire halványodni kezdett, tegyük a ruhát a mosógépbe és használjuk a legmelegebb vizet, amit az adott anyag elbír, öntsünk hozzá a ruhák számára biztonságos folttisztítót. A kárpitok esetében, ha a gyümölcs maradékát eltávolítottuk, 2 bögre hideg vizet keverjünk össze 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel, majd egy tiszta, fehér ruha vagy egy szivacs segítségével vigyük fel az oldatot a foltra.

Addig itassuk vele, míg a gyümölcsfolt teljesen felszívódik. A szőnyegen ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk, azonban ha a folt ellenáll, használhatunk ammóniát is, amit 2 bögre hideg vízzel keverjünk el, szivaccsal vigyünk fel a foltra, majd ha felszívódott, hideg vízzel itassuk át.

Így használd az ecetet!

Az ecet kiváló fertőtlenítő szer, ezért azoknak a ruháknak a tisztításánál is bevetheted, melyek a szokásosnál piszkosabbak – mint amilyenek a pelenkák, a gyerekruhák, vagy a konyhai törölgetőruhák. Ha ezeket mosod, önts egy pohár ecetet a mosógép dobjába, és a szokásos módon indítsd el a gépet.
A reménytelen állapotú, valaha fehér zoknikat is megtisztíthatod, ha egy jó fazéknyi forró vízhez egy pohár ecetet öntesz, és ebben áztatod őket egy éjszakán át. Másnap mosógépben mosd ki őket. A penészfoltos ruhákat ecet és szódabikarbóna keverékébe áztasd néhány órára, utána mosd ki, és máris megszabadultál a foltoktól.

Így segít a citrom

A rozsdafoltos, szürkült ruhákon a citromlé is segíthet: egy pohárnyit tegyél a szokásos mosáshoz a gépbe. A citromlevet keverheted szódabikarbónával, és az ebben áztatott ruhák ismét fehérek és foltmentesek lehetnek. Az izzadtságfoltos, kellemetlen szagú vagy dezodornyomos ruhák megfelelő részét pedig só és citromlé keverékével dörzsöld be, és nemcsak a foltoknak, hanem a szagoknak is búcsút inthetsz. A lavórt is megtöltheted forró vízzel, melybe szeletelj pár citromot, így kiváló áztató, fehérítő keveréket kapsz.

Só az elsárgult, elszürkült ruhákhoz

A ruhák, de főleg a függönyök, a cigarettafüsttől is besárgulhatnak. Ez esetben a sós vízben áztatás a legjobb módszer arra, hogy ismét fehérek legyenek, az áztatás után azonban mindenképpen mosd ki mosógépben az anyagokat. Azoknak, akik szeretik a bio megoldásokat, jó hír, hogy a mosódiót is forgalmazó bio áruházakban környezetkímélő folttisztító-fehérítő sót is lehet kapni a fehér ruhákhoz.


A szódabikarbóna jótékony hatásai

A szóda ereje kivételesen nem csak reklámfogás: a fogaid mellett a ruháid is fehérebbek lehetnek a használatával. A már kissé megszürkült ruhák vagy függönyök fehérítéséhez engedj a kádba körülbelül 10 liter vizet, ebbe szórj fél kilogramm szódabikarbónát, és a keverékben áztasd néhány órát a nagyobb anyagokat. Utána öblítsd át, és kész is. Ha megteheted, a napon szárítsd a fehérített anyagokat, mert az erősíti a hatást. Enyhébb szennyeződéseknél csak szórj a mosóporhoz egy kis szódabikarbónát, és moss a megszokott módon. Ha éppen nem találsz a konyhában, néhány zacskó sütőpor is megteszi. A szódabikarbóna egyébként a szőnyeget is szagtalanítja, és a kissé besárgult körmöknek is jót tesz a szódabikarbónás áztatás.

Meglepő megoldások

Néhány szem aszpirin a mosógép vízzel feltöltött dobjába dobva csodát művel az izzadtságfoltos fehér ruhával: dobj egy-kettőt a dobba, majd csukd vissza a gép ajtaját, és mosd ki a fehér ruhát a szokásos módon. A tányérjaid mellett pedig a ruhákat is tisztíthatod, fehérítheted, ha meleg, mosóporos vízhez egy kevés mosogatógéptisztítót adsz, és ebben mosod ki az anyagot.

Köhögés elleni szirup házilag

Amikor úgy érzi fáj a torka, ne a gyógyszeres szekrényben keresse a megoldást a problémára, mutatunk most egy olyan természetes köhögés elleni szirup receptet, amivel fillérekből meggyógyulhat a kellemetlen betegségből.    A patikákban kapható köhögés elleni szirupok rosszabb hatással vannak a szervezetre, mint ha természetes alapanyagokból készítenénk orvosságot. Nagyon sok antibiotikum és gyulladáscsökkentő van a természetesben, köztük a méz, a fokhagyma, a hagyma, zsálya, stb. Szerinte ezek a természetes anyagok segítenek ellazítani a köhögési reflexet és nyugtatják a torkot. Íme a köhögés elleni szirup receptje:
Keverjünk össze fél csésze mézet fél csésze vízzel. Adjunk hozzá egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd zúzott fokhagymát. Továbbá adjunk hozzá egy csipetnyi zsályát, kakukkfüvet vagy oreganot, és ezt a keveréket hagyjuk összeérni egy éjszakán át, szobahőmérsékleten. Másnap szűrjük le, és használjuk köhögés elleni szirupként. Napi 2-3 alkalommal, a betegség és torokfájástól függően evőkanállal kanalazzuk.

Vízzel keverve kiváló fagyálló készíthető belőle. A keverék glicerintartalmától függően -35 C fokig nem fagy meg. A fagyálló folyadékot bekeverhetjük a gépkocsi hűtővízébe, vagy felhasználhatjuk a hétvégi házak fagymentesítésére. (Tausz György)

Ha a csokoládéfolt friss, felső rétegét először tompa késsel óvatosan kaparjuk le, majd itassuk át benzinnel és dörzsöljük ki a foltot. Amennyiben a folt helye sárga marad, meleg glicerinben áztassuk. Végül a kitisztított részt meleg vízzel mossuk át. (Tausz György)



A hűtőszekrény gumitömítéseit tisztítás után hintőporral is bedörzsölhetjük. A hintőpor kiváló víztaszító, azonban nem helyettesítheti a rendszeres glicerines kezelést! (Tausz György)

A gumitömítések a napfény és hő hatására nem vesztik el rugalmasságukat, nem keményednek meg, és idő előtt nem repedeznek be, ha időnként glicerines vagy szilikonos oldattal bedörzsöljük. A glicerin és a szilikon növeli a gumi ellenállóképességét, késlelteti elöregedését. (Tausz György)

Mosható anyagokból a friss kakaófoltot meleg vízzel mossuk ki. A vízhez kevés glicerint is adjunk. Gyakran elég meleg vízbe mártott lágy kefével dörzsölni a foltos helyet. Finomabb vásznon meleg glicerinnel való dörzsölgetés is célravezető. Ha a kakaófolt már régi, tömény glicerinnel vagy szappanszesszel tisztítsuk. Ahol semmilyen eljárás nem használ, ott a foltot híg ammóniákos hidroperoxid-oldattal (H2O2) kezeljük. (Tausz György)

A bútorok nem porosodnak olyan gyorsan, ha egy liter vízbe egy teáskanál 20%-os ecetet, valamint egy teáskanál glicerint feloldunk, majd puha ronggyal ezzel a keverékkel töröljük le a bútorokat.

Ha az öblítővízhez egy kevés (egy-két kanál) glicerint adunk, a kötött holmi nem megy össze, puha lesz, és nem irritálja a bőrt. Ha pedig az utolsó öblítővízhez egy pohár 10 %-os ecetet is hozzáöntünk, az anyag kevésbé nyúlik meg, rugalmas marad. (Tausz György)

Rekedtségre több háziszer is hatásos. A cukros tea, a korábban forró vízben oldott méz ásványvízzel keverve, de a glicerinnel való gargalizálás is segíthet.

Ha bőrkabátunk poros, piszkos, mossuk le szappanos víz és szalmiákszesz keverékével (egy liter szappanos íz, egy evőkanál szalmiákszesz), majd kenjük be a bőr teljes felületét glicerinnel vagy ricinusolajjal átitatott puha ruhával. A megszáradt bőrt flanellkendővel töröljük át. (Tausz György)

A gumicsizmát először mindig szárazon töröljük le, azután nedves ruhával kívül-belül tisztítsuk. Ha megszáradt, töröljük át glicerinnel. Ha a csizma belül nedves, nyirkos, próbáljuk hajszárítóval kiszárítani. (Tausz György)