2014. augusztus 28., csütörtök

Hasznos tanácsok

 fogszuvasodás és a fogkő

 Az egyik leggyakoribb fogászati probléma. Eddig csak a fogorvosok tudták orvosolni a rossz fogakat, most azonban mutatunk olyan otthoni praktikákat, amelyekkel magunk is kezelhetjük a fogainkat.

Ha folyamatosan rendben tartjuk fogainkat elkerülhetjük a lyukasodást, a rossz leheletet, a vérző fogínyt és a fájó fogakat. A fogkő és a fogszuvasodás általában akkor keletkezik, amikor baktériumok támadják meg a fogat és sértik meg a fog külsejét, majd hatolnak egyre mélyebbre.
Bizonyos tényezők, mint a túl sok édesség, cukor, szájhigiénia tovább rontanak az egészséges fogakon, így kellő figyelmet kell fordítani a szájüregre is, ugyanis ezen keresztül jutunk táplálékhoz. Minden szájbetegség jele és tünete függ attól, hogy milyen szakaszban jár a romlott fog. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fogfájás, fogérzékenység, enyhe vagy erős fájdalom amikor eszünk vagy iszunk, látható és éreztető lyukak, elszíneződések a fogak felszínén.
Ha a sérült fogakat nem kezeljük, súlyos fogfájás, fertőzés és a fogak elvesztése a tét. A napi kétszeri fogmosás reggel és este mindenképp ajánlott, emellett a nyelvek tisztítása és a fogselyem napi egyszeri használata ajánlott.
Íme a leghasznosabb 7 otthoni gyógymód:

1.Szegfűszeg

Az egyik leghasznosabb gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális fűszer, ha a házipatikában alkalmazzuk. Hígítsunk 2-3 csepp szegfűszeg olajat 1/4 teáskanál szezámmag olajjal. Ebből tegyünk néhány cseppet egy vattára és nyomkodjuk az érintet fogra. A másik lehetőség az hogy finoman rágjuk meg a szegfűszeget és néhány percig tartsuk a nyelvünk alatt. Fontos, hogy ne használjunk túl sok szegfűszeg olajat, ugyanis az előírtak alapján elérhetjük az enyhülést.
2.Só

A szegfűszeghez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Oldjunk fel 1 teáskanál sót 1 pohár meleg vízben, és ezzel öblögessünk 1 percig, napi három alkalommal. Másik megoldás, hogy keverjünk össze 1/2 teáskanál sót egy kis mustármagolajjal vagy citromlével, amíg lágy masszát nem kapunk. Ezzel masszírozzuk a fogat, majd gargarizáljunk meleg vízzel. Napi kétszer ismételjük ezt néhány napon át.
3.Olaj

Csökkenti a fogszuvasodást, a fogínyvérzést és a rossz leheltetett. A legtöbb fogászati problémákat okozó baktériumoktól pedig megtisztítja a szájat. 1 evőkanál szemolajjal öblögessünk 5-10 percig. Legyünk óvatosak, hogy ne nyeljük le az olajat. Ezután öblítsük ki a szánkat meleg vízzel, használhatunk sós vizet is. A szokásos módon mossunk végül fogat, ezt a gyógymódot napi egyszer, reggel éhgyomorra végezzük el. A szezámolajat cserélhetjük napraforgó-vagy kókuszolajra is.
4.Fokhagyma

A házi patikából jól ismert fokhagyma a fogakra is csodálatos hatást gyakorol. 3-4 gerezd zúzott fokhagymát 1/4 teáskanál sóval keverjünk össze, hogy masszát kapjunk. Kenjük be vele a fertőzött fogat és hagyjuk hatni 10 percig, majd szájvízzel öblítsünk. Pár héten keresztül napi 2 alkalommal elvégezhetjük ezt a műveletet. A fokhagyma evése is hatékony lehet de a másik módszer fokhagyma olajjal való elkeverése és fogra való alkalmazása lehet.
5.Édesgyökér

Egy amerikai tanulmány szerint az édesgyökér olyan hatásos antibakteriális vegyületekkel rendelkezik, amelyek az egészséges fogak megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszanak. Használjuk az édesgyökér port a szokásos fogmosáshoz alkalmazva, a fogkrémre szórva.
6.Kurkuma

Antibakteriális és gyulladás csökkentő, a szájban alkalmazva megelőzi a fogszuvasodást és a fogkövet. Öntsünk egy kevés a nedvesített fogkefére, pár percig alaposan dörzsöljük a fogakat majd langyos vízzel öblítsünk. A másik lehetőség az, hogy 1/2 teáskanál őrölt kurkumát keverjünk össze egy kis mustárolajjal és masszírozzuk a fogakra és a fogínybe. 10 perc után öblítsünk. Napi egy vagy két alkalommal alkalmazzuk ezeket az alternatívákat legalább néhány napig.
7.Búzafű

Segíthet leküzdeni a fogproblémákat, valamint csökkenteni a fájdalmakat. Plusz, erős A és E vitamin forrás, tele ásványi anyagokkal. Igyunk 1/2 pohár búzafű levet minden nap éhgyomorra. Másik lehetőség, hogy készítsünk erős turmixot a búzafűből és ezzel öblögessünk 1 percig majd köpjük ki. Ez utóbbit napi 2-3 alkalommal végezzük. Egy újabb alternatíva az, ha néhány búzafüvet lassan és alaposan megrágunk.
A fentiek mellett fontos, hogy mindannyian ügyeljünk a száj higiéniára, hogy a baktériumok ne tapadhassanak le a fogainkon. Minden evés után igyunk vizet, ami segít részben leöblíteni a fogakra rátapadt ételt. Próbáljunk mértékkel fogyasztani cukrot, valamint válasszuk a legjobb fogkrémet a tisztításhoz. Mindezek mellett a magas rozstartalmú ételek nagyon fontosak, és a napi minimum kétszer történő fogmosás.

Köhögés

Ha segítségére szeretnél sietni valakinek, aki nagyon köhög, azonnali megoldást nyújthat a méz és kókuszolaj keveréke. Nagyon egyszerű elkészíteni, és hatékony. Próbáld ki, minden korosztály számára használható.
Természetes összetevőkből készül, így nem csak kellemes íze van, hanem gyógyít és az immunrendszert is erősíti. Tehát megelőzés céljából is használhatod.
Hozzávalók:
– 100 ml kókuszolaj,
– 100 gramm méz,
– egy csipet fahéj.
Elkészítés: Addig keverd a kókuszolajat, amíg habozni kezd. Majd ad​d​ hozzá a mézet, és folyamatosan kevergesd​, míg jól összeáll, egyenletes krémes lesz. Végül szór​d​ hozzá a fahéjat, és keverd​ össze.
Öntsd​ a keveréket egy jégtálcába, és ted​d​ húsz percre a fagyasztóba, gyakorlatilag így kókuszolajas-mézes jégkockákat kapsz.. Majd ve​dd​ ki, tedd​ át egy edényben, és tartsd​ a hűtőbe.
Ezeket a cukorkákat kicsik és nagyok egyaránt szeretni fogják, és az egész család egészséges lesz.

Így tedd el a paradicsomot télire! Évek óta így készítem,nem kell a tűzhely mellett állni. Paradicsomlé
Hozzávalók: 5 kg paradicsom 6 ek. kristálycukor 3 ek. só 2 kk. szalicil 1 kk. borkén Elkészítése: A paradicsomot feldaraboljuk,amit megmostunk,a kívánt részeket kivágjuk. Minden hozzávalót bele keverni ! 1 napig állni hagyjuk,közben kevergetjük. Ezután ledarálni ,majd üvegekbe tölteni és légmentesen lezárni.(Folpack és kupak)

Tojásteszt


Pótkávé
A mezei katáng vadon termő, gyűjthető gyógynövény, amelynek vastag gyökeréből készülhet pótkávé, cikóriakávé, macikávé. katáng

A mezei katángról:

A mezei katángot (vagy katángkórót) vad cikóriaként is ismerjük, mint nagyon hasznos növényt. Teának főzéssel  kell elkészíteni – a szárleveles részt is, mert a kórószerű növénynek alig van levele, és a szárból csak főzéssel oldódnak ki a hatóanyagok.
A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme.

 A máj és az epehólyag működésének elősegítésére kúraszerűen alkalmazzuk. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze teát belőle. A második héten már csak minden második reggel, a harmadik héten már csak kétszer, azaz háromnaponként igyunk belőle reggel egy csésze teát. A teát főzéssel készítjük úgy, hogy egy teáskanál füvet vagy gyökeret egy percig főzünk. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni.

A víz elhajtására naponta minden reggel kell egy csésze teát meginni két-három napig. A lép tisztítására egy héten két alkalommal igyanak meg egy-egy csésze teát a nap bármely szakában. Étvágygerjesztőül is használható a katáng. Ebből a célból napi két csésze teát javasolok, reggel és délben étkezés előtt. Fogyasztó teának – egy hét alatt egy-két kilót fogyaszt – egy rész mezei katáng, egy rész veronika, és egy fél rész fehér árvacsalán (virág, levél) keverékét javasolom. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzük, pótoljuk az elfőtt vizet, és minden étkezés előtt egy decit megiszunk belőle. Két-három hét után jelentkezik az eredmény, azaz az első kiló akkor megy le. Minden nap kell inni.

PÓTKÁVÉ ELKÉSZÍTÉSÉHEZ KERESD AZ ÚTSZÉLI GYÓGYNÖVÉNY GYÖKERÉT

Mindenekelőtt szedjünk egy kis alapanyagot a kávéhoz, ami nem más, mint a vadon termő mezei katáng. Katángkóró vagy vadcikória néven is ismert. Szép, égszínkék virágú évelő növény, amiből a mezőkön, útszéleken bőven található. Nyár elejétől ősz végéig virágzik. Rózsaszín és fehér virágú változatai is léteznek.
A növény gyökere a csicsóka gumójához hasonlóan inulint halmoz fel.A boltokban kapható, nemesített cikóriából készült cikóriakávé inulinból többet tartalmaz, mint a vadon élő rokona.A megpörkölt gyökerek jellegzetes színüket és ízüket az inulin karamellizálódásának köszönhetik. Tökéletes koffeinmentes pótkávé lesz belőle, amivel helyettesíthetjük a kávét.A kávékészítéshez először is keressünk egy érintetlen, tiszta helyet a növény begyűjtéséhez. A növényeket gyökerestől húzzuk vagy ássuk ki. Érdemes az ásást választani, így biztosan nem szakad el a gyökér.A gyökerekről alaposan mossuk le a földet, használjunk körömkefét. Papírra vagy pamuttörölközőre téve szárítsuk meg. Távolítsuk el a nagyon vékony hajszálgyökereket, majd éles késsel aprítsuk fel a karógyökereket.Sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180 °C-on 1-2 óra alatt süssük aranybarnára, attól függően, hogy ki mennyire szereti “pörkölten”. Amikor kihűlt, kávédarálóban őröljük meg.Ha kész az őrlemény, akkor a bolti cikóriakávéhoz hasonlóan készíthetjük el a forró italunkat. 250 ml vizet forraljunk fel és tegyünk bele 2 evőkanál őrölt cikóriagyökeret. Fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percet. A kész főzetet csészébe szűrjük le. Ízesíthetjük mézzel, tejjel ízlésünk szerint.

Zsíros sütő kitisztítása vegyszer nélkül, házilag


Hozzávalók :
- egy pohár víz ( 2dl )
-1/3 pohár ecet ( 35 ml )
- fél kávés csésze só
-fél kávés csésze szódabikarbóna
- szivacs
-szórófejes palack ( 199 ft a boltokban )

A takarítás folyamata :
Első lépésként keverd össze a vizet és ecetet a szórófejes flakonba, majd fújd be vele jó alaposan az egész sütőt (nem kell ráfújni mindent!). Ez után szórd rá a fél csésze sót, permetezd le újra az ecetes vízzel, szórd rá a szódabikarbónát is, majd jöhet még egy permet ecetes víz. Ha megvagy a rétegekkel, akkor hagyd állni az egészet fél óráig. Ha letelt a fél óra, vedd elő a szivacsot és engedj egy tálba langyos (fontos, hogy valóban langyos legyen!) vizet, és töröld át az egészet. Ha nem jön fel könnyen a lerakódott zsír és ételmaradék, hagyd még rajta az elegyet újabb fél óráig!