2014. november 19., szerda

Kék halál vagy amit akartok...


http://www.memtest86.com/downloads/memtest86-iso.zip

Mi is az a kékhalál?
Ezzel a jelenséggel akkor találkozunk amikor az operációs rendszerünk egy súlyos rendszerhibából már önerőből nem tud helyreállni.Ilyenkor egy kék képernyő fogad egy stop üzenettel illetve a hibát pontosan vagy megközelítőleg leíró hibakóddal.Ezt a képernyőt hívjuk a tipikus kékhalál képernyőnek.  A Windows operációs rendszerekre jellemző hiba.

klasszikus kékhalál

kiváltó okozatai:
Kiváltója valamilyen hardveres vagy szoftveres változás idézheti elő. Jobb esetben a számítógép újraindítása megoldás tud lenni a problémára. Ennek tünetét tudja okozni bizonyos vírusfajták is. Megfelelő védekezéssel elkerülhető.Ha az újraindítás nem hoz várható eredményt,nem maradt más lehetőség mint a hibakódok értelmezése,ami ha nem hardveres hibára utal talán kiút lehet gépünk meghibásodásából.A hibaüzenet sokszor néhány másodpercre jelenik meg mivel gépesünk egyből újraindítja magát.Az újraindulás azért következik be mivel alapbeállítás szerint a gép hiba esetén a további károsodás elkerülése végett egy védelmi mechanizmust indít el annak reményében hogy következőre már minden rendben van. Tehát a hibakód megszerzéséhez ki kell kapcsolni az automatikus újraindulást.Ilyenkor következik be a klasszikus kékhalál.
Kikapcsolása a rendszerhibáknál az automatikus újraindítás menün és vegyük ki a pipát,xp esetén.Ilyenkor áll be a híres kékhalál.Ezt most szándékosan idéztük elő.
Vistánál,az indítás és helyreállítás menüelem,automatikus újraindítás kikapcs! S láss csodát van egy szép képernyőnk.

képernyőkép értelmezése

Kékhalál javítása
Ha a hibakód hibás driverre utal keressük meg a hibásnak vélt filét a kód alapján.Ha valahol elakadnánk a Google segít.csak üssük be a kódot és láss csodát,máris okosabbak lettünk.
Ha mégsem boldogulsz látogasd meg a fórumomat és ott kérdezz. Ha a kékhalál kiváltó oka szoftveres ok lenne és a gépünk el tud indulni csökkentett módban,csináljunk egy rendszer visszaállítás egy korábbi időpontra.
Olyan időpontot válasszunk amikor még gépünk normálisan működött.Igaz a visszaállítás csak átvitt értelemben fogható fel mivel egy korábbi időpontról csak pillanatképet készít a gépünk.ami egy súlyos hiba esetén nem vezet eredményre.Egy próbát megér!Az esetek 70%-ában hatásos.
Hozzunk létre új lapozófájlt:
xp esetén:
csökkentett módban vagy ha váltakozó periódussal jön elő a bluescreen amíg megfelelően működik,akkor normál üzemmódban,rendszer-speciális fülecske-virtuális memóriarésznél ne legyen lapozó fájl ezt válasszuk.Minden partíciónál megismételjük és újraindít.
Vista esetén:
Rendszer-speciális-speciális fülecskén válasszuk a ne legyen lapozó fájl,restart. Aki nem biztos magában írja fel egy lapra hogy miken változtatott.
Ha szoftveres gáz van végső megoldásként mehet egy javítótelepítés is ha véletlenül kéznél lenne gépünk telepítő lemeze.
Windows 7 esetén csodát képes tenni,ennél a rendszernél van egy beépített önjavító mechanizmus amit lemez nélkül is el tudunk végezni.Sajnos csak Windows 7 esetén igaz.
Itt adódik mód a memória tesztelésére is, a hardver hiba egyik lehetséges mint jelölt kizárására.

 csökkentett módu indítás

Kékhalál kizárása memória tesztelésével
Kékhalál kizárása winchester tesztelésével
Nem zárható ki a kiváltó okozatai közül a winchester hibája sem.A gyártó cég weblapjáról sok olyan hasznos információt tudunk szerezni, illetve programot tudunk letölteni amivel ki tudjuk zárni hogy hol a hiba.

kékhalál hibakódok
A bekövetkezése esetén az csak egy dolog hogy tudjuk van hibakód, információkat közöl de nem árt ha azzal is tisztába vagyunk mit is jelent hogyan álljunk a probléma elé.
Elég bonyolultnak tűnhet,de el lehet hinni hogy egy kis elszántsággal mi is le tudjuk küzdeni ezt a kékhalál nevezetű szörnyecskét.Tehát nem kell egyből szervizbe rohanni hanem adjunk magunknak is egy esélyt(természetesen az is fontos hogy mennyire vagyunk otthon a témában,ha már a gép bekapcsolása is gondot okoz, inkább bízzuk szakemberre a megoldását,nekem volt olyan ismerősöm hogy minden műszaki érzék nélkül állt neki a dolognak és több kárt csinált mint hasznot.)így pénztárcánk tartalma sem csökken fölöslegesen.
Kékhalál hibakódok az esetek többségében olyan információkat tartalmaz számunkra ami támpont lehet.A lista nem teljes de igyekszem minél többet felsorolni.
Lássuk ezeket sorban:
Stop 0x0000000A or IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL Stop 0x0000000A or IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Ezzel a hibaüzenettel akkor találkozunk ha egy eszközillesztő telepítése során valamilyen hiba lép fel mivel a rendszer nem válaszol.A munkaelem végrehajtásakor az eszközillesztő kétszer hívja meg.
Hogyan szüntessük meg:
A felsorolt hibaüzenetekről kiderül hogy a kék halál melyik.sys illesztőnek köszönhető.
Ha nemrég telepített programra utal töröljük le vagy telepítsük újra,megoldásként szolgálhat ha elérhető újabb verzió frissítsünk arra.
Driver hiba esetén vegyük fel a kapcsolatot a gyártó céggel és használjuk az általuk javasolt programot.Mivel a hiba ezen okára csak így tudunk gyógyírt.
Ha a hiba nem oldódna meg válasszunk le egyenként minden külső eszközt.Ne hagyjuk ki a vírusirtókat sem mivel ő is tud gondot okozni.Ha vele volna a gond akkor csere vagy újratelepítés.

kizárás memória teszteléssel

Stop 0x0000001E or KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

Ezzel a hibaüzenettel Windows NT rendszerrel működő gépek esetén lehet találkozni.A kernel hibát észlelt és az NT futtatását ezért leállította.A hibakód a problémát okozó illesztőprogramra vagy funkcióra utal.Lehet érvénytelen cím vagy memória hozzáférési hiba.
kékhalál stop hibakódot a következő hexadecimális jegyek kísérik:
0×AAAAAAAA:Az éppen kezelt azonosítója a rendszernek
0×BBBBBBBB:Annak a címe ahol megtörtént a kivétel
0×CCCCCCCC:Első paramétere a kivételnek,kódban szereplő cím is lehet
0×DDDDDDDD:Ennek a jelentése mindig változik,ez a kivétel második paramétere
Az első paraméter a kékhalál hibájának típusára utal.
A második paraméter tudatja velünk hogy melyik kódmodulban következett be a kiváltó hiba jelensége.Nagy segítség lehet számunkra mivel konkrét utalást tesz az adott illesztőprogramra vagy problémás hardverünkre.
Az utolsó kódkészlet a hibától függően teljes eltérést mutathat.
Előfordulhat olyan eset is hogy a hibakódhoz nincsenek paraméterek,ilyenkor a 0×00000000 érték szerepel.

Bluscreen

Megszüntetése:
A stop hibaüzenetben azonosított illesztőprogram cseréjével amit a gyártó ajánl.Érdemes a gyártó weblapján tájékozódni.
Tiltsuk, vagy telepítsük újra a hibás illesztőprogramot valószínűleg a kékhalál közvetlen bekövetkezte előtt lehetett feltelepítve.
Ha új eszköz lett gépünkre telepítve,rádugva távolítsuk el hogy meg e szűnik a hiba,esetleg telepítsük újra a driverét.
Próbáljon az operációs rendszerrel kompatibilis illesztőket telepíteni VGA esetén.
Próbáljunk rendszer diagnosztikai teszteket elvégezni.Elsősorban a RAM állapotát ellenőrizzük.
Nézzünk szét a vírusirtók és a biztonsági mentést készítő szoftverek háza táján,tiltsuk le őket ideiglenesen.A diagnosztizálása után természetesen vissza lehet kapcsolni.
Stop 0x00000024 or NTFS_FILE_SYSTEM
Ez a hibakód az NTFS.sys fájl meghibásodását igazolhatja szép kis kékhalál kerekedhet belőle.Ez egy illesztőprogram fájl ami az NTFS fájlrendszer olvasásáért van kitalálva.Merevlemez hiba esetén is találkozhatunk ezzel a stop üzenettel.Illetve SCSI vagy IDE hibás illesztőknél is lehetséges.
Hogy szüntethető meg?
A stop hibaüzenet utáni paramétereket elnézegetve a következő dolgokra jöhetünk rá:
A sorszáma a forrásfájlnak illetve a neve
Kivételrekord címe
Környezeti rekord címe
A kivétel eredetileg történt címe
Az első paraméter a hibás fájlra utal.
Próbáljunk hardverdiagnosztikai tesztet futtatni a gépen,töredezettségmentesítés, biztonsági mentés,vírusirtó ideiglenes letiltásával ezeket is ki tudjuk zárni.
Futtassunk xp esetén chkdsk meghajtó/r parancsot a fájlok strukturális sérüléseinek megszüntetéséhez.
Stop 0x0000002E or DATA_BUS_ERROR
Kékhalál üzenetünk rendszer memória paritás hibára utal.Hibás RAM okozhatja,ha gépünkön nemrég történt memória csere vagy bővítés akkor nagyon valószínű a memória modul probléma,vagy kompatibilitási gond vagy hiba ezek jöhetnek szóba.
Nem elképzelhetetlen ok lehet egy esetleges vírus támadás következménye.
Megoldás:
Ha újonnan behelyezett a modul okoz bluescreen üzenetet, cseréljük ki.Különböző tesztprogramok futtatásával a hardver hiba kizárható.Esetleges hibás illesztők cseréje.A merevlemez fizikai sérülése is okozhat ilyen üzenetet,javítása értelemszerű:csere.
Vírustámadás esetén érdemes megfontolni frissülő jogtiszta vírusirtó beszerzését.

Megfelelő vírusirtó alkalmazása

Stop 0x00000050 or PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
A rendszerhiba ezen verziója akkor csap le ránk ha a HaxDoor vírus valamelyik gonosz szándékú fajtája telepedik meg a gépünkön.A regisztrációs kulcsokban rejtett kódokat helyez el hogy törlése esetén gond nélkül vissza tudjon térni.Az Mszx.23.exe állományt hozza létre,igaz ha nem találjuk gépünkön nem jelenti hogy nincs ott mivel készítője a rejtőzködés céljából más nevet is adhat neki.Védekezésként használjunk jogtiszta vírusirtót.
Ha gépünket mégsem vírustámadás érte akkor a hiba oka érvénytelen memória cím vagy hibásan működő RAM vagy video RAM.
Megoldás:
Vírus esetén ha a vírusirtók sem tudnak megbirkózni az esettel nem maradt más mint az újratelepítés.Itt a kékhalál komoly időveszteséget okozhat, nem csak felismerni nehéz hanem eltávolítani is.
Ha gépünkbe nemrég került új hardver cseréljük ki vagy válasszuk le a hiba okának felderítéséhez.Próbáljunk minden újonnan telepített illesztőt is ellenőrizni ha indokolt cseréljük újabb verzióra amit a hardver gyártójának weblapjáról érhetünk el.
Tiltsunk le átmenetileg minden vírusirtó, biztonsági mentést készítő alkalmazást.

Merevlemez tesztelése

Stop 0x00000077 or KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR

Egy lapozófájlból a memóriába kért adat nem olvasható.Akkor is ezzel a hibával találkozhatunk ha a rendszerbetöltő vírussal fertőződik.

hibás illesztők keresése


A kékhalál hibakód paramétereiből ki lehet deríteni mi történt.
Az első és a harmadik érték nulla akkor.
1. 0
2. A laptáblázat bejegyzés értéke a hiba előfordulásakor
3.0
4. Kernelverem aláírásának címe
Ha az első és a harmadik nem nulla:
1.Állapotkód
2. Bemenet,kimenet állapot kód
3. Lapozófájl szám
4. Eltolás a lapozófájlba



Megoldás:
Vírustámadás esetén távolítsuk el a betolakodót.Ha nem erről lenne szó,nézzük meg az eseménynapló bejegyzéseit.A bejegyzésből kiderülhet a kékhalál okozója.
A hardverelemek cserélgetésével kizárhatjuk ezt a hibát.
Ellenőrizzük a kábeleket.A szektor hibát sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Csatlakozók, illetve csatolók ellenőrzése, a kontakt hiba és szennyeződés kizárásához.
Végső esetben a gyorsítótár kikapcsolása.Ha semmi nem használ az alaplapunk mehet a szervizbe.
Stop 0x00000079 or MISMATCHED_HAL
Akkor találkozhatunk vele ha ACPI firmwaren változás következik be, amit a rendszer nem tolerál.
Az ACPI ki be kapcsolgatása szép galibát tud okozni.

értelmezzük a képernyő tartalmát
Stop 0x0000007a or KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR
Kompatibilitási problémák okoznak ilyen hibakódot.A merevlemez vagy valamilyen hardver illesztő okozza.
A végződésű kód esetén lapozott források hiányára utal.
C végződés esetén hibás blokkokra a merevlemezen hívja fel a figyelmünket.
D végződésű hibakód esetén kontakt hibára vagy nem megfelelő lemez konfigurációra mutat.
16A végződés hibás blokkok, szektorok találhatóak a merevlemezen

185 végződésű kód esetén hibás merevlemezre vagy egyszerre két eszköz használja ugyanazt az erőforrást.