Gyors, olcsó, finom és nem ráz, ez a lángos!
HOZZÁVALÓK:
3 dkg élesztő (friss)
1/2 liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 ek só
0,5 dl olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföl lel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük. A tésztát kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra. Forró, bő olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy. Extra tipp: A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.
Kapros krumplis lepény
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt
1.5 dkg élesztő
3 dkg vaj (vagy margarin)
2 teáskanál só
2 dl tej
1 teáskanál cukor
0.5 kg krumpli
2 dkg vaj
só
0.5 csokor kapor
1 db tojás (sárgája)
A krumplit kockára vágva, sós vízben megfőzöm, lecsepegtetem, összetöröm a vajjal, tejjel, még kicsit sózom és hozzáadom az apróra vágott kaprot. Lényegében egy kapros krumplipürét készítek.
Az élesztőt elmorzsolom a langyos, cukros tejben, tetejét liszttel megszórom, felfuttatom, majd a megsózott liszttel, a vajjal, vagy margarinnal és a maradék tejjel, amit szintén meglangyosítok tésztát dagasztok. Duplájára kelesztem, egy kerek pizzasütő formába teszem, kezemmel széthúzom a szélig, körben.
Tócsni
Hozzávalók
20 dkg burgonya
60 dkg sárgarépa
4 evőkanál liszt
só
őrölt fekete bors
1 csokor snidling
2 db tojás
zsemlemorzsa
A megtisztított burgonyát és sárgarépát felvágjuk kis kockákra, és bő vízben puhára főzzük azokat. Azután leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Késes aprítóban krémesre törjük a zöldségeket, majd simára keverjük az elegyben a lisztet. Beledolgozunk egy kevés sót, borsot, a felaprított snidlinget, továbbá a tojásokat. Ezután hozzáadun annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. A masszából tetszőleges méretű lapos kroketteket formázunk, elrendezzük azokat egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, és a 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 25 percre. Pirospaprikával ízesített tejföl és saláta illik hozzá.
Csicsókás röszti
Hozzávalók
20 dkg csicsóka
20 dkg burgonya
1 db tojássárgája
1 teáskanál liszt
só
bors
1evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál repceolaj
A meghámozott csicsókát és burgonyát durvára reszeljük, majd összedolgozzuk a tojással és a liszttel. Megsózzuk, megborsozzuk. Egy tapadásmentes serpenyőben eloszlatjuk az olajat. Ezután négy halmot rakunk bele a burgonyás masszából, és mindet laposra nyomkodjuk. A serpenyőt feltesszük a tűzre, és a rösztiket mindkét oldalon aranybarnára sütjük 4-6 perc alatt.
Csöröge
Hozzávalók
40 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
5 dkg cukor
10 dkg vaj
2 db tojás
3 evőkanál tejföl
porcukor
A sütéshez: olaj
A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, a sót és a kristálycukrot. Alaposan összekeverjük. A lisztbe morzsoljuk a vajat, majd a tojásokat és a tejfölt is hozzáadjuk, és tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Porcukorral megszórva tálaljuk.
kövér porcsin rántotta
Hozzávalók
3 tojás
20 g hagymaszár
30g gomba
30 g porcsin / a kertből
1 evőkanál étolaj
Ízlés szerint só, őrölt feketebors
A tojásokat feltörjük sózzuk, borsozzuk. A porcsint mossuk, leitatjuk róla a vizet, a kis hajtásokat lecsipkedjük. Apróravágott hagymával vagy hagymaszárral, gombával, serpenyőben az olajon rövid ideig pároljuk.
A tojásokat felverjük ráöntjük a porcsinra és megsütjük. / hagyhatjuk lágyabbra vagy sültebbre...ahogy szeretjük /....
Egy régi paeaszt étel a rongyos lángos (lapóka)
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 ek. só
0,5 ek. szódabikarbóna
1 dl aludttej
1-2 dl langyos víz (amennyit felvesz)
3 ek. sertészsír + a sütéshez
Elkészítés:
A kimért lisztbe szórjuk a sót és a szódabikarbónát, beleöntjük az aludttejet és a víz egy részét. A többit apránként adagolva adjuk hozzá dagasztás közben, ha szükséges. Annyi vizet adjunk hozzá, amennyit pont felvesz.
A tésztát kézzel kidagasztjuk. Ezt a tésztát alulról felfelé, „felverve” kell dagasztani, és mindenképpen kézzel. Géppel nem lesz a megfelelő állagú. A dagasztással levegőt is adunk a tésztához. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarva pihentetjük 20-30 percet, akkor jó a tészta pihentetés után, ha a felületén kisebb légbuborékok is felfedezhetők.
A tésztát ezután lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, és lekenjünk hideg zsírral. Minél hidegebb, annál jobban lesz kezelhető a következő nyújtás után. Miután lekentük, feltekerjük. A henger formájú tésztarudat felszeleteljük nagyjából 2-3 ujjnyi szeletekre, a keletkezett tekercseket lefektetjük, a csigák tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és letakarva ismét 20 percig pihentetjük.Rétközi étel a Tócsni.
A tésztacsigákat egy nyújtófa segítségével óvatosan kilapítjuk, korongokat formázunk belőle, közben egy serpenyőben közepes lángon zsírt hevítünk, és egyik oldalát két-három perc alatt ropogósra sütjük, majd megfordítjuk, és 1-2 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. Akkor dolgoztunk jól, ha sütés közben kissé hólyagos, buborékos lesz a tészta állaga a szódabikarbónának köszönhetően.
Az elkészült lapókát (lapótyát) lecsöpögtetjük, papírtörlőre tesszük. Az összes csigát ennek megfelelően sütjük meg, figyelve arra, hogy a serpenyőben pótoljuk a zsiradékot. Az elkészült lapótyát még melegen, kapros-fokhagymás tejföllel vagy szilvalekvárral tálaljuk, és úgy fogyasztjuk, mint a kakaós csigát. Lehet krompés, málés meg rongyos lapotya.
Porcsinkrémleves
A krémlevesek ideális alapanyaga is a porcsin. Ha szeretnénk hagyományos, sűrűbb levest kapni, főzhetünk bele krumplit vagy kukoricakeményítőt is adhatunk hozzá. Készíthetjük azonban könnyeden, nyáriasan is, mint az alábbi receptben.
Hozzávalók:
0,5 kg kövér porcsin
5 dl alaplé vagy ízfokozómentes ételízesítővel felfőzött lé
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
2 evőkanál étolaj
Ízlés szerint só, bors, lestyán
Elkészítése:
Az olajon futtassuk meg a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
Adjuk hozzá a megmosott, leveleire bontott porcsint és a fűszereket.
Forraljuk fel, főzzük össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejfölt, és botmixerrel vagy turmixgéppel elegyítsük a hozzávalókat.
Fetás porcsinsaláta meleg lencsével
Egy igazi superfood saláta, amely hús nélkül is kiváló fehérjeforrás a lencsének és fetának köszönhetően. Köretként is bevethetjük frissensültek mellé!
Hozzávalók:
4 marék kövér porcsin
50 g barna lencse
100 g feta sajt
100 g koktélparadicsom
1 nagy fej salottahagyma (ennek híján vöröshagyma)
2 gerezd fokhagyma
2 mokkáskanál mustár
2 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint só, bors
Salátaöntet: 3 evőkanál citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, a fél fej salottahagyma aprítva, csipet só és cukor, friss vagy szárított zöldfűszerek
Elkészítése:
A lencsét 2-3 órás (nem egész éjszakás) előáztatás után többször átöblítjük. A hagyma felét és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd olajon megfuttatjuk, és ráöntjük a lencsét.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, és fedő alatt puhára pároljuk.
Közben a porcsint átöblítjük, és leveleire bontjuk. A nagy fej salotta megmaradt felét vékony szeletekre vágjuk, a rétegeket szétszedjük, és a porcsinra szórjuk, a megmosott és felezett/negyedelt koktélparadicsomokkal. A mustár pikáns ízt ad neki.
A végén a fetasajtot kézzel a friss, könnyed, nyári salátára morzsoljuk.
Porcsin-lencse főzelék mustárral és csicsókával
A szokásos módon készülünk a panírozáshoz. Liszt- felvert tojás, amibe sót és őrölt szerecsendiót teszünk- zsemlemorzsa. A szeletkéket bepanírozzuk, majd forró olajban aránylag kis lángon átsütjük, hogy a csicsóka kicsit megpuhuljon. Nem kell, hogy pürészerű legyen, de azért nyers se maradjon
Pirított csicsóka
Csicsóka receptek
Csicsóka fasírt
Hozzávalók:
- 10-12 db közepes csicsóka
- liszt
- ízlés szerint: őrölt bors, vegamix, só,
- petrezselyem, fokhagyma
- olaj, a tepsi kenéséhez.
Elkészítése: A csicsókát, amit jó alaposan megtisztítottunk, kefével megsúroltunk lereszeljük, kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk pár percig, ezután a levétől kinyomkodjuk.
Hozzátesszük a lisztet és ízlés szerint a fűszereket, amit természetesen tovább variálhatunk.
( pl. vöröshagyma, snidling…)
Alaposan összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle, majd kicsit ellapítjuk.
Süthetjük forró olajban, vagy tepsiben, mindkettő nagyon finom.
A tepsisnek nagy előnye, hogy nem szívja tele magát zsiradékkal.
A reszelésből kimaradt csicsóka darabokat, forró olajban meg lehet sütni. Bármilyen főzelék mellé kiváló feltét, de egy hatalmas adag salátával is nagyon finom!
Csicsóka püré recept
Hozzávalók: csicsóka, tej, zsírszegény tejszín, zsírszegény, margarin
fokhagyma, só, víz.
Elkészítés:
A megtisztított csicsókát feldarabolom, sóval, reszelt fokhagymával ízesítem, kevés víz hozzáadásával (nem kell ellepnie!) megfőzöm. Ha megpuhult krumplinyomóval áttöröm, kevés margarinnal, tejszínnel és tejjel kikeverem.
Köretként tálalhatjuk, mint a burgonyapürét.
Csicsóka pogácsa
20 dkg főtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztő megfuttatva, 1 dkg só, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája kenéshez, 3 dkg dióbél. Az anyagokat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, vékonyra nyújtjuk a tésztát és háromba hajtogatjuk, majd vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejére diót szórunk.
Csicsókaköret
A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, felkarikázzuk. Teflonedényben kevés vajon megpároljuk, sóval, borsfűvel, fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezzük. Roston sült hal vagy csirke mellé gyorsan elkészíthető kímélő, egészséges és fogyókúrás étel.
Ínyenc csicsóka
Hozzávalók: 1 kg csicsóka gumó,
- 1dl olívaolaj,
- só,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1dl tejszín,
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése: A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
- Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.
- Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával.
- Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük.
- Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal.
- Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Akkor jó, mikor a sajt megpirul.
Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.
Csőben sült csicsóka
Hozzávalók: 0,5 kg csicsóka,1,5-2 dl tejszín,3 tojás,só, bors, rozmaring.
Elkészítés: A csicsókát tisztítsd meg (ami nem könnyű feladat, mert igen göcsörtös), és vékony karikákra vágva szórd bele egy tálba. Fűszerezd sóval, borssal, rozmaringgal, add hozzá a tejszínt és a három tojást. Keverd össze a masszát. Öntsd az egészet egy jénai tálba, és alacsony hőfokon süsd meg. (Kb. 25-30 perc alatt elkészül.)
Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.
Csicsóka-rösti
A zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle
Csicsókachips:
A hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.
Csicsókás pogácsa 2.
Hozzávalók 6 főre: - 40 dkg finomliszt - 20 dkg tisztított főtt csicsóka - 15 dkg margarin / 10 dkg zsír olvasztv - 2,5 dkg élesztő - 1 tojás - 4 ek búzakorpa - 4 ek lenmag - 1 ek só - fehér bors - fekete bors ízlés szerint - szükség esetén 1-2 ek tejföl Elkészítés: A csicsókát megfőzzük, ha megfőtt megtisztítjuk, pépesítjük, kissé hagyjuk hűlni. Az élesztőt megfuttatjuk. Amikor a csicsóka éppen langyos már, a többi összetevővel, és ha kell, 1-2 kanál tejföllel könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle. Kicsit pihentetjük, ha van időnk, akkor úgy 15 percet, ha nincs, nem muszáj, kihagyható. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából ujjnyi vastagra nyújtjuk. Késsel bekockázzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsírozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a pogácsákat. Tetejüket pirospaprikás tejjel megkenjük, és hagyjuk kelni.Amikor megkelt (kb. fél óra), előmelegített sütőben pirosra sütjük. 40 percig
Csicsókás nokedli
Hozzávalók:
- 20 dkg főtt csicsóka összetörve (nem püré, hanem kissé darabos volt nekem)
- 15 dkg Diabestar liszt, 1 tojás
- pici langyos víz
- 1 teáskanál burgonya pehely
- csipet só
Elkészítés:
- Összekavarni, ne legyen folyós, inkább összeálló.
- Fél órát pihentetni. Ha kell még lehet lazítani vízzel, de akkor újra pihentetni kell egy kicsit.
- Utána lobogó nem sós vízben (elég sós így is, mert a Diabestar lisztben van só - vagy max egy kis csipet só)
- Feljön a víz színére, forr egyet és ki lehet szedni.
- Pici olajat lehet rá tenni, ha lecsöpögött, hogy ne ragadjon össze.
Nagyon finom nokedli akár egy csirkepörkölt mellé is.
Csicsókás lángos
Hozzávalók:
- 25 dkg Diabestar liszt (infó a lisztről:
- 15 dkg főtt és tört csicsóka
- 1 dl tej
- 20 g friss élesztő
- csipet fruktóz
- 15 g burgonyapehely
- 15 g szárított paradicsom
- pici víz
- só nem kell bele, mert sós ez a liszt
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a fruktózos langyos tejben.
- A burgonyapelyhet felengedjük kevés jó meleg, vagy forró vízzel.
- Ha az élesztő felfutott összegyúrjuk a hozzávalókat.
- A szárított paradicsomot apróra vágva tegyük a száraz hozzávalókhoz mielőtt összegyúrjuk.
- Ezután egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap reggelre megkel.
- Forró olajban lehet sütni. Nem nagyon szívja magába az olajat ez a tészta, de a felesleget papírtörlővel le lehet itatni róla. Sovány sajttal és tejföllel lehet tálalni. A csicsóka miatt érdekes, izgalmas íze van a lángosnak.
Csicsókakrémleves 1.
Hozzávalók 3 főre:
- 60 dkg csicsóka
- 2 közepes fehérrépa
- 0,7 l. zöldség alaplé
- 1 fej salátahagyma
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 dl tejszín
- só
- frissen tört fehér bors
Elkészítés:
- A csicsókát és a fehérrépát megpucoljuk, kockákra vágjuk.
- A finomra vágott salátahagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és magasabbra véve a hőt, néhány percig pirítjuk.
- Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.
- Lefedve, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket.
- Botmixerrel pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk/ szűrjük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, teszünk még bele sót/ borsot.
- Összeforraljuk és kész.
- Szárazon felhevített serpenyőben a dióbelet illatosra pirítjuk.
- Pirított dióval és kék-sajt kockákkal tálaljuk a levest.
Csicsókakrémleves 2.- tárkonyos
Hozzávalók 3 főre:
- 0,5 kg csicsóka
- 1 kicsi fej krumpli
- fél fej vöröshagyma
- 1 ek vaj
- só
- őrölt bors
- tárkony
- petrezselyemzöld
- fél tk ételecet
- 1 tk étkezési keményítő
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
- Megtisztítjuk és apró kockára vágjuk a zöldségeket, majd a vajon mind a hagymát, mind a csicsókát megfuttatjuk.
- Felöntjük fél liter vízzel, majd beletesszük a felkockázott krumplit is.
- Sóval, őrölt fekete borssal, tárkonnyal és petrezselyemzölddel ízesítjük.
- Miután megfőttek a zöldségek, botmixer segítségével pépesítjük.
- Az étkezési keményítőt elkeverjük a tejszínnel, majd a tejszínt a levesbe öntjük és még egyszer felforraljuk
- Egy teáskanál ecettel és ha szükségét látjuk, a fentebbi fűszerekkel utánaízesítjük.
Előkészület: 15 perc, főzés: 30 perc
Csicsókás burgonyagombóc
Hozzávalók 6 főre:
Gombóchoz:
- 1 kg friss csicsóka , felkockázva
- 1,2 kg burgonya, felkockázva
- só
- víz
- 3 tojás
- 3 ek házi sertészsír
- 60-70 dkg liszt (esetleg több)
Párolt káposztához:
- 40-50 dkg friss fejes káposzta
Hagymás -backonos feltéthez:
- 1 ek étkezési olaj
- 2 vöröshagyma, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- só
- 20 dkg bacon, felcsíkozva
- 2 cs virsli (140 g) Tálaláshoz:
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítjük a párolt káposztát. A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk. Külön főzzük meg a kettőt sós, bő vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig. Egy tálban leszűrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk. Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifőzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre főtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük. A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a felkockázott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedő alatt, kevés keveréssel sütjük. Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése