A nagyszülők háza volt
nekünk a paradicsom. A falu főutcáján ma is áll a kicsi vályog házikó, faragott
akácfa volt a keritésoszlop és fakerítés, a ház ablakain horgolt függönyök
voltak, a konyha asztalon lenvászon abrosz, hokedli, sámli, karosláda, az
udvaron gémeskút, mellette diófa. Az udvar közepén kemence állt, akik arra
jártak iskolába sokáig megcsodálták a fehér kemencét. Sok időt töltöttünk
nagyszüleinknél, akiknek háza a pékséggel szemben volt, így 1971-ig Barati
András bátyánk aki a pékségben dolgozott mindennap kinyitotta a vasajtót és
nekem és testvéremnek adott egy-egy meleg kiflit. Nagybátyánk orosz
hadifogságból tért haza. Tízórakor már néztük a vasajtót mikor nyílik, de egy
nap nem nyílt ki többé, meghalt a nagybácsi, csak a fájó emléke maradt a
szívekben. Nagymamám és édesanyám készítette a világon a legfinomabb ételeket.
A cikóriakávéval ízesített tej, vagy a citromos tea, a fokhagymáspiritós, vagy
a bundáskenyér illata ma is kisért ha megéhezem. Nagymamám elvesztésével
tudomásul kellett vennünk, hogy már soha nem eszünk olyan finom húslevest vagy
csirkepörköltöt, palacsintát ahogy Ő készítette! Hiába csináltam mindent úgy
mint ő, mégsem olyan az íze, mert nincs benne az a szeretet amit hozzáadott,
ahogy mondani szokták benne volt szíve-lelke. Nagymamámnak nehéz élete volt ezért
gyermekeinek és unokáinak igyekezett élete során mindazt a szeretetet, törődést
és gyengédséget megadni, amiben neki talán soha nem volt része. Azt hiszem,
bárhogy is keresgélek, nem találok olyan élményt a múltban, amikor ő
türelmetlen vagy önző lett volna, olyan alázattal és önmaga háttérbe
szorításával élt és dolgozott értünk, amitől most is könnybe lábad a szemem. Sok
emberen segített mert arany szíve volt. Ha elloptak tőlünk valamit annyit
mondott szegény ember biztos rá volt utalva. mindenkinek megbocsátott.
Gyerekkoromban hetente egyszer vasárnap került hús az asztalra, de nem is
hiányzott, mert nem válogattunk megettünk mindent ami az asztalra került. Volt, hogy a
palacsinta órákig készült, mert minket is oda engedett, hagyta hogy csináljuk és játszva tanított meg bennünket a készítésére. Ma is kedvencem a palacsinta amit persze én készítek feleségem nagy örömére. Vannak kincsek amiket sosem dobok ki, ilyen a nagymama
énekeskönyve, bibliája, vagy receptfüzetje amit sajátkezüleg írt, vagy imátságainak
füzete. Ha eddig nem volt menyország a jó Isten biztos létrehozta mert a nagymamám megérdemelte, hogy a tiszta önzetlen lelke miatt odakerüljön. Kéthavonta látogatok el a Demecseri tememtőbe, hogy friss virágot
vigyek a nagyszüleim és a szüleim sírjára és arra másik 7 sírra, amiben Barati
nagybátyám is nyugszik, minden alkalommal megköszönöm neki a finom frissen sült
kiflit aminek illatát máig nem feledtem el. Isten nyugosztalja szeretteimet
békében!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése