2017. július 25., kedd

A borfogyasztás jótékony hatásai

Többek között tartalmaza resveratrolt, csersavat, tannint, önotannint. Mivel a vörös, bogyós gyümölcsök héjában, pl. a vörös szőlőben és így a belőle készített vörösborban is megtalálható a resveratrol, melyről a klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy magas antioxidáns hatással rendelkezik, megvédi a növényi sejteket a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben.  Az elvégzett számos kísérlet során bebizonyosodott, hogy a resveratrol emellett jelentős gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkezik, valamint képes ellensúlyozni a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását, csökkenti a vércukor szintet, javítja a máj- és szívműködést, valamint a motorikus képességeket. A sok bor csorbát ejthet a szépségünkön is.Ne feledjük azonban, hogy a túlzásba vitt borfogyasztás – bármely másik alkoholhoz hasonlóan - belső szerveinkben, bőrünkön, és arcunkon is maradandó károsodásokat, torzulásokat idéz elő. Bor (alkohol) fogyasztása esetén a hajszálerek kitágulnak, így a bőr kipirul. Normál esetben ezek a hajszálerek hamar összehúzódnak és a pirosság gyorsan elmúlik. A huzamosabb ideig tartó, rendszeres alkoholfogyasztás azonban megerőlteti a hajszálereket, így az arc és az orr pirossága (rosacea, rhinophyma) tartósan megmarad. Gondoljunk csak bele, mennyire jellemző a piros arc azok esetében, akik túlzásba viszik az alkoholfogyasztást.
Bár jelenleg még nincs bizonyított kapcsolat a pattanások (akne) kialakulása és az alkohol között, ismert, hogy az alkoholfogyasztás hormonális változásokat indít be a szervezetben, növekszik a tesztoszteron és az ösztrogén szint, ezek a hormonváltozások pedig hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Az alkohol – így a bor is - vizelethajtó hatása miatt vízhiányt is okoz a szervezetben, így szárítja is a bőrt. Az alkohol okozta dehidratációt csak úgy pótolhatnánk gyorsan, ha minden egyes pohár alkoholra két pohár vizet innánk. Mindezek mellett a rendszeres, tartós  alkoholfogyasztás károsítja a szervezet vitamin- és káliumháztartását, a nyálkahártyákat, a vérereket, a májat, a hasnyálmirigyet, a gyomrot, a szívet.  A bor, vagy az alkoholok önmagukban nem váltanak ki allergiás reakciót, ugyanakkor a különféle összetevők (kén-dioxid, élesztő, baktériumok által termelt hisztamin), adalékanyagok, és az előállítás során keletkezett melléktermékek bárkinél okozhatnak az allergiás reakciókhoz rendkívül hasonlító intolerancia-tüneteket. Ilyen anyag lehet például a fehérbor esetében a kén, vagy a Campari esetében a karminvörös ételszínezék.
Ugyanakkor nemrég egy borásznál diagnosztizáltak valódi allergiás tüneteket is, melyeket a borban található konzervált növényi fehérjék váltottak ki.  A bor által kiváltott intolerancia tünetek közt leggyakrabban kiütések, bőrpír, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, hőhullám jelentkezik, de asztmások esetében légszomj, vagy hörgőgörcs is előfordulhat. A tünetek vörösbor fogyasztásakor súlyosabbak lehetnek, mint fehérbor esetében. Mindezeket a bor nagyüzemi készítése során felhasznált adalékanyagok és melléktermékek okoznak. Tehát a "manipulált" borok esetében gyakrabban tapasztalhatunk allergiás tüneteket is a másnapi sajogató fejfájás mellett, ez persze csak a pancsolt szalmaborokra jellemző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése