2017. november 22., szerda

Puli használata, nem telepíthető autorun változat

A Puli egy Puppy Linux disztribúció: egy 666- os kiadás, amelyet kiadott a sablon 6.0.5 továbbfejlesztett, megnövelt biztonsági ramdiszk változata, USB meghajtóról való indításhoz. Betöltés után egy boot eszköz akár ki is húzható.

A Puppy Linux projektet Barry Kauler indította 2003-ban. Részletek és jogi nyilatkozat.
Köszönet illeti 666philb, smokey01, pemasu, Sylvander, S-kami, Kros54, és más fórumtagokat és (itt nem írhatok neveket) munkatársait, köztük etikus hekkereket, akik sokat segítettek tanácsokkal és Puli változatok tesztelésével.

A Puli a 3.14.79 verziójú 32 bites non-PAE Linux kernel épül.
Ez egy statikus Súgó fájl. Ha további részleteket szeretne, javasoljon egy Puli fórum böngészését: http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=96964
Korábbi Puli változatok fóruma: http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=88691

  Juhász Gábor alakította át!

A Puli telepítése:

Ha Ön gyakorlott Puli felhasználó, kövesse a VI. Fejezet szerint leírást.
Azonban (még) sok felhasználó csak Windows XP / 7/8/10 rendszeren van, ők ebben a részben egy "egyszerű, egy-két perces" Windows alapú telepítést találhatnak.
1. A Puli és a LiLi letöltése
a. A Puli verziók a smokey01.com/gjuhasz linken találhatók tömörített formátumban. Töltse le a Puli-6.1.0_Apr2017 mappából a Puli_install.zip fájlt (ez a leírás erről a 6.1.0 verzióról szól).
b. Töltse le a legújabb LiLi (LinuxLive USB Creator) programot innen: http://www.linuxliveusb.com , vagy egy korábbi, de működő verzió innen: smokey01.com/gjuhasz/LiLi .
c. A letölthető fájlok mellett ellenőrző adatokat is talál (sha és / vagy md5)

2. A bootolható Puli eszköz készítése .
Csatlakoztasson egy USB pendrajtót (lehetőleg: 4 GB vagy nagyobb kapacitásút) és futtassa egy LiLi programot. Kövesse az alábbi lépéseket:
a. Válassz ki egy hangot a listáról (figyelj, nehogy egy másik adathordozó név nélkül kattintson)
b. Válasszon forrást - kattintson az ISO / IMG / ZIP ikonra, majd keresse meg és jelölje ki a letöltött Puli_install.zip fájlt
c. Válassz ki egy élő módot a Tartós szekcióban
d. Csak egy második (FAT32) négyzet legyen kiválasztva
e. Kattintson a "villám" ikonra. Az installáció egy környezettől függően kb. egy percig tart.
Az alábbi képen LiLi interfész látható a telepítés kezdete előtt és a befejezése után.
Telepítse a Puli-t



3. Másolja a magyar nyelvet és az egyéb alkalmazási fájlokat az USB eszközre.

a. A Puli magyar nyelvű fájljai egy Puli_install.zip angol verzió mellett, egy 610_hu mappában vannak.
b. Töltse le a hu_HU.zip fájlt . Bontsa ki, és másolja a hu_HU mappa tartalmát az USB eszközre a gyökérkönyvtárba az ldlinux.sys mellé.
c. Az alapcsomag tartalmaz néhány fontos alkalmazást, de letölthető további csomagok mappából és másolja az USB boot eszköz csomag mappájába.
d. Egyszerűen kiválaszthatja, melyik programot, pl. amelyik az Office csomagot kívánja rendszeresen, esetleg más csomagokkal együtt használni. Ha például egy Softmaker -t választja , akkor írja be a puli-SoftMaker.sfs fájlnevét a smartload listába (részletek lejjebb). Az első használatkor meg kell adni a (licence) regisztrálás fejében ingyenes Softmaker licensz kulcsot. Ha a LibreOffice irodai csomagot választja, akkor a LibreOffice hivatkozik egy intelligens fájlra. A LibreOffice esetében nincs szükség személyes licenszért regisztrálnia. Az alapbeállítás, azaz egy irodai csomag ( abiword, gnumeric ) mindig elérhető marad, ezeknek nem kell smartload-dal betölteni.

4. Csatolja le (unmount) az USB eszközt. A Puli futtatásra kész.

5. Mielőtt újraindítaná (a Pulival) egy gépet

a. Érdemes elolvasni a Pulit bemutatót további fejezetek itt lejjebb.
b. Ha rendelkezik Linux gyakorlattal, átállíthatja az indító paramétereket a syslinux.cfg és az /env-0/puli.cfg fájlban.
c. Ellenőrizze a BIOS beállításait. Ha szükséges, állítsa át úgy, hogy a gép alapértelmezetten az USB eszközről bootoljon.

II. A Puli használata röviden:

1. Indítsa el a PC-t a Pulit tartalmazó USB eszközről.

a. Jelentkezzen be root felhasználóként.
b. A kezdeti jelszó gyökere , amit később módosíthat és egy következő belépésekhez menthető.

2. Ellenőrizheti és módosíthatja az első beállításokat a megjelenő Gyorsbeállító segítségével.

a. Ellenőrizze a beállítások időzóna , hely és billentyűzet stb beállítását, és ha szükséges, módosítsa.
b. Kattintson a jobb egérgombbal a Hangerő ikonra, majd válassza ki a Hangerőszabályzó t és ellenőrizze / módosítsa a rögzítési beállításokat: Capture vagy Mic boost , stb. (A megnevezések általában hardverfüggőek).

3. A Puli lecsatolja a rendszerindító eszközt , és a zöld hátterű üzenettel jelzi, hogy a ki ki húzható az USB foglalatból. Ezután szabadon dolgozhat Pulival.

* Ha eddig nem adott meg új jelszót a "root" helyére, a kilépés előtt célszerű megtenni a következőképpen: Nyisson egy terminál ablakot, írd ki a passwd parancsot és írd be az új jelszót.

4 . Most már biztonságban dolgozhat. Mielőtt kilépne, ellenőrizze, nem maradt-e személyes adata a számítógépen, pl. bármelyik lemezmeghajtón. (A Pulinak nincs szüksége lemezmeghajtóra, csak egy memóriát használ.)

5. Különféle módok menthetők el a személyes adatokról a memóriából (USB foglalatba visszaszorított) boot eszköz, de kiléphet akár mentés nélkül is:

a. A képernyő jobb oldalon a biztonsági ikonra kattintva tömörített, időbélyegző mentési fájlt hoz az USB eszköz biztonsági mentései mappájába Puli_backup_ÉÉÉÉ_HH_NN_ÓÓ_PP.tar.gz néven. A biztonsági másolatot szöveges leírást adhat (backup leírás). A biztonsági mentések mappa és benne egy Restore szkript automatikusan létrejön az első biztonsági készítéskor. Ha vissza kívánja állítani a korábban elmentett állapotot, akkor a kiválasztott mentésfájl ikonját húzza át (drag and drop). A Puli segíti a megfelelő mentésfájl kiválasztását azzal, hogy a visszaállítás előtt megmutatja a mentés fájl szöveges leírását. Megjegyzendő, hogy a mentésfájl nem tartalmazza a belépéshez szükséges jelszót , így az egy korábbi visszaállítás helyreállításakor sem változik.
b. Ha "menetközben" elfelejtett volna mentési fájlt készíteni, ez a kilépéskor megteheti, ha a MENTÉS: backup gombra kattint az Első leállítás - Mentés helye ablakban.
c. Dönthet úgy, hogy csak a főbb beállítások (hang, hálózat, jelszó) menti MENTÉS: ... / patch gomb , még az Első leállítás - Mentés helye ablakban.

6. A Puli biztonságos környezetet és munkaképességet biztosít, és kiválasztható biztonsági profilokkal biztosít védelmet a különböző hacker-támadásokkal szemben. Mindezek ellenére:

* Ha ismeretlen gépen dolgozik, óvakodjon egy rosszindulatú billentyűzés-figyelő (keylogger) eszközöktől. A bal oldali tálca megnyithat egy egérrel vezérelhető virtuális billentyűzetet. A jelszavak és egyéb titkosnak szánt kifejezések bevitelére lehetőleg ezt használja.

* Néhány program, például az irodai programok, egyes játékprogramok és az evince stb., Indításakor ajánlott az Ön biztonsága érdekében kapcsolódni egy hálózattól (egy korábbi Puli változatokkal ellentétben ez már nem automatikus). Újbóli csatlakozás és csatlakozás ikonra kattintva kezdeményezhet.

Ha jobb egérgombbal egy mappára, akkor az ott megjelenő menü segítségével titkosítja a tartalmát, vagy titkosított tartalom visszaállíthatja az eredeti formátumot. További részleteket talál a következő fejezetekben.

III. Haladó felhasználóknak:

1. A Kipróbált szoftvercsomagokat megtalálja a http://www.smokey01.com/gjuhasz/packages mappában. Töltsd le a kedvenc USB-eszközt / csomagok mappájába. A javasolt csomagok között találhatók az Office programok, a Java futtató környezet, a profi alkalmazások és egyéb hasznos dolgok.

2. Smartload . Valószíérteljesen nem lesz "egyazon ültében" szükség arra, hogy az összes meglévő szoftvercsomagot együtt tárolja a memóriában. A Puli, mint feljebb említette, megkönnyíti a választást a smartload szolgáltatással:

* A Puli indítása közben a .pet , .sfs, .deb, .tar.7z vagy .rpm fájlok, például a puli.sfs fájlok automatikusan betöltődnek (ha bárhol az USB boot eszköz / csomagok mappájában léteznek). Ezért legegyszerűbb, ha minden, a fent felsorolt ​​kiterjesztésű fájlt, amelyet a Pulival együtt szeretne tölteni, jelölje meg a smartload-ben - akár egy teljes nevén, akár egy egyértelműen beazonosítható rövidített módon: pl. A "bor" akár elegendő lehet "wine-2.4_v2.1.pet" helyett. Az éppen nem szükséges modulok neve elé biggyesszen egy - (minus) jelet, akkor nem töltődnek be. Ne felejtse el, hogy a smartload fájl helyét az USB boot eszközön a / profiles / Common / mappában van. A boot-időben a betöltett modulok kikapcsolásig a rendszerben maradnak. (További részletek lejjebb)

3. Egyéb beállítások

Ha rendszeresen ugyanazt a gépet szeretné használni, akkor érdemes erre berendezkedni. A Puli ezt többféle módon támogatja. De vegye figyelembe, hogy a különböző gépek beállításai egymással inkompatibilisek lehetnek, ezért ezek a géptípusonként külön profilokban célszerű tárolni.

* Megadhat betöltési (boot) paramétereket, pl. pkeys = hu plang = hu_HU.UTF-8 , egy boot eszközön a syslinux.cfg fájlban (a telepítőkészlet része), amelyre minden gépre érvényes lesz , amit a Pulit futtatni akar. Ugyanakkor megadhat gépfüggő paramétereket (időzóna, numlock, internetes idő- szinkron, hardver-óra, tűzfal stb.) egy boot eszköz (gyökérkönyvtár) env- <macaddress> mappáiban. Az alap térkép az env-0 , ami mellett különböző gépeken kell futni után különböző, pl. env-001ee4532a23 stb. mappák társulnak. A mappák egy Puli automatikusan létrehozza és a taralmukat kitölti (egy boot folyamat végén megjelenő, és ott változó adatok alapján), ha majd kilépéskor egy intelligens mentési opciót választja vagy futás közben ment ikonra kattint). Legközelebb, ugyanezen gépen indított Pulit, már nem kell tartani a beállításokat. Például, az alapértelmezett időzónát (GMT), egy Puli az indításkor felülírja a gépespecifikus mappák puli.cfg fájljának időzóna adatait. Az alkalmazható időzóna-kódok az / usr / share / zoneinfo mappából olvashatók, pl Ausztrália / Perth.


* A rendszer indulásakor a Puli automatikusan frissíti és elindítja a reklámblokkoló szolgáltatását (az / etc / hosts fálj tartalom alapján blokkol).

* A beszerezhető programcsomagok (a gyártó MIME beállításától függően) az egyes fájlok alapértelmezett kiszolgálói lehetnek (pl. A .docx dokumentum-fájlok vagy az Abiword vagy, ha azt töltötte, akkor a LibreOffice megnyithatja).

* A Puli automatikusan létrehoz egy Linux swap fájlt a memóriában, kivéve ha a merevlemezen, pl. egy gparted programmal, Ön előkészített egy alkalmas swap-et. A kicserélhető méretű gépen (egy kemény drájvon) optimálisan azonos a használható memória méretével vagy legfeljebb kétszeresével. 4 GB-nál nagyobb swap szükségtelen.

Ha az USB rendszertöltő eszköz tartalmaz egy / patch-et , esetleg más néven egy / profiles / Common nevű mappát, akkor a Puli ezeket a tartalmakat összefésüli és felveszi a saját fájlrendszerébe még azelőtt, hogy elindítaná az X-et (egy patch mappa tartalmával felülírhat egy Common-et).

* Bejelentkezés (pontosabban az Gyorsindítóból való kilépés) után a grafikus interfészen a / root / Startup mappa fáljai hajtanak végre, ezek közül utoljára Puli-specifikus zsupp szkript. Érdemes végigböngészni egy sorait. Természetesen a zsupp lecserélhető a / patch könyvtárból, mielőtt még (a zsupp) lefutna.

* A telepítő csomagban (példaként) megtalálható trükkös biztonsági profilokat tartalmaz, amelyek különböző fájlrendszereket tartalmaznak. A profilok közül az aktív lesz, azaz a .DirIcon ikonja egy boot eszköz / patch mappájába kerül, melynek segítségével kattinthat a profil szelektor ikonjára. Legközelebbi Puli a választott biztonsági profil választja ki. Megjegyzendő, hogy a profilok elsősorban az internet-használat, pl. böngészés közben nyújtják a rájuk jellemző védelmi szolgáltatásokat:

Szelíd Szelíd (enyhén temperált)

a. Ez az alapbeállítás, akkor aktiválódik, ha nincs / patch mappát a boot eszközön, vagy ez egy mappa üres, vagy nincs tartalmaz .DirIcon profil ikont.
b. A Puli a profiljában csak szelíden jelzi, ha a gazdája gyanús weboldalra navigál. A tálca jobb oldalán pirossá válik az aktív hálózati csatoló ikon színe, egészen egy gyanús weboldal elhagyásaáig.
c. A gyanús weboldalakat és az időpontokat a / var / log / suspicious_connections fájlban olvashatja el

Szigorú Szigorú

a. Kettőt ugat, ha valószínűleg gyanús weboldalra tévedt böngészés közben. Itt pirossá válik az aktív hálózati csatoló ikon színe.
b. A nagyobb bajok megelőzése céljából azonnal módosítja a tűzfal beállításokat (feketelistára helyezi az adott weboldalt). Persze, jó pulihoz méltóan, nem engedi el, hanem (például SYN_SENT állapotban) fogva tartja, ráadásul a felös portjait "begyűjti". A részletekért érdemes végignézni a böngészőt indító szkripteket: / usr / local / apps / defaultbrowser és / usr / bin / netchecker .
c. Ha egy rosszul konfigurált weboldalnál egy Puli téves riasztást adott meg, akkor a / etc / suspicious_hosts fájlt tartalmazó (még) barátok fájlt hozzák hozzá egy boot eszközhöz megfelelő biztonsági profiljainak patch struktúrájába).

flúgos Flúgos (Crazy)

a. A profil neve és elvárható viselkedése. Nem törődik a betolakodók listázása, "csak" a bolondja járja velük: megszakítja a hálózati kapcsolatot, még előttem érdemi munkához kezdhetnének. Részletek az / usr / bin / netkiller fájlban.


Lusta Lusta (Lusta)

a. Hasonló a Szelíd profilra, még nem alkalmazott trükkös kivétellel. Böngészés közben az Ön kedvencének Pulija elálmosodik és el is alszik. Szakszerűbben megfogalmazva: egy Linux-segédprogram (k) a végrehajthatóságát megszünteti, ezáltal megakadályozza, hogy akár egy hacker vagy egy trójai program shell szkripteket vagy utasításokat hajtson végre. A boot eszközön, a "lusta" profil-szelektor mögötti szkriptben megadhatja, hogy (egy változás elmentése, egy lusta profil-szelektorra kattintva újraaktiválódik, majd Puli újraindítás után) milyen fantázianevű mappában működnekek egy Linux segédprogram "lusta" módban való böngészés közben. Ilyen mappát jelöl ki például egy lazybin = "/ usr / share / tyúkanyó /" beállítás (adjon meg egy teljes útvonalat, és a végén írja ki a "/" karaktert). Legyen óvatos! Ha létező mappát ad meg, akkor az eredeti tartalma felülíródhat! Vigyázat! Nem működik a védelem, ha olyan mappát ad meg, amely a Linux keresési útvonalak közé tartozik! Ne használjon szóközt, "ő" vagy "ű" betűt, sem speciális karaktereket a fantázianévben! A Puliban egy Linux segédprogram, amely alapértelmezett dugi hely a / bimbam / mappa.
b. Néhány fontosabb szolgáltatás A "fájlok", "súgó", "szerkeszt", "ír", "számol", "telefon" ikonok egyikére kattintva elérhető.
c. Böngészés közben a jobboldali puli ikon kap új kapcsolási funkciót: alapjában véve a lókövek maradnak , de a "felkelek" és a szelíd profil hasonló módon működnek. Amíg ez egy "sugárzóan" szelíd ikon látszik, addig az összes, eddig biztonsági okok miatt letiltott funkció elérhető a menüből vagy a asztali ikonok kattintva (magyarul a / bin mappa átmenetileg aktív, tehát a védelem is szünetel).
d. A bal alsó meghajtó-ikonok helyett egy közös ikon látható böngészés közben, amely "lusta" módban inaktív, de "sugárzóan szelíd" módban a Pmount meghajtó-csatolót indítja ..
e. Vigyázat! Ne húzza ki az esetleges bedugva hagyott USB meghajtót a lusta üzemmódban böngészés közben!
f. Ha "lusta" profilból kilép a bőngészőből, legyen türelmes. Három-négy másodpercen belül visszaáll az eredeti állapot, azaz egy jobboldali puli ikonhoz egy "mentés" funkció és egy meghajtó ikonok látszanak, mint egy böngésző indítása előtt.

* A javasolt böngésző egy körültekintően beállított stabil Chromium változat Ha több böngésző van telepítve, akkor a preferencia sorrend: Vas, Slimjet, Vivaldi, Firefox ESR, Mozilla Light, Opera.) A kedvelt sorrend nem jelent qualő sorrendet. A "böngésző" kifejezés mögött egy honlapjukról letölthető 32 bites gyári csomagokat kell érteni. Ha lehet, frissítéskor egy .deb vagy egy Vivaldi esetében az .rpm kiterjesztésű telepítőcsomagot válassza. A Puli számára kialakított Firefox ESR és MozillaLight csomagokat a http://www.smokey01.com/gjuhasz/packages mappából töltheti le.

A böngészők többsége nem tartalmaz Flash játékos plugint. Egy újat letölthet innen innen . A fájl neve ilyen szerkezetű: " adobe-flashplugin_ <új dátum> .1-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb ".

* Az Iron, a Slimjet és a Vivaldi böngészők egy Lusta profil kivételével Inkognitó módban futnak és több böngészőablak nyitható. Célszerű ez így hagyni.

* Az Opera böngésző valószínűleg nem működik, ha a hálózat vagy a kiválasztott szerver lassú.

* Az összes profilban elérhető Links2 böngésző, ha nincs más, magasabb prioritású betöltve. Ezt egy spot felhasználó futtatja.

* Szülői kontroll: Egyetlen IP címek vagy akár domainnevek (például 1.2.3.4 és / vagy akármilyenweboldal.com) külön sorokban kell szerepeltetni az / etc / suspicious_hosts fájlt. Természetesen ez egy olyan boot eszközön van, amely megfelelõ profilstruktúra (k) ban az / etc / friends fájllal együtt. A Puli értelmezi ezeket a fájlokat és automatikusan beállítja a fekete / fehér listákat.

* Néhány szokokott Puppy szolgáltatás, pl. az alapértelmezett alkalmazás-választó vagy néhány gyenge tűzfal-generátor elhagyja a Puliból az Ön biztonságát és könnyebb profil-beállítások érdekében.

* Az aktuális profil emlékeztetőjeként ennek a profilnak az ikonja (a fájl mappájában található .DirIcon fájlból kivágott kép) jelenik meg a képernyő jobboldalán a mentési ikonként.

* Ha egy MTP (Media Transfer Protocol) -kép eszköz, pl. fényképezőgépet, mobiltelefont stb. csatlakoztatott USB kábellel, egy Puli ezt automatikusan felismeri és média-tartalomat kijelzi. Ha minden ok miatt az automatikus érzékelés elmarad, akkor valószínűleg csak korlátozottan MTP-képes egy csatlakoztatott eszköz. Ekkor

a. Nyisson egy terminál-ablakot
b. Adja ki az mtp + parancsot. A média-tartalom megjelenik a / root / MTP mappában.
c. Ha befejezte a munkáját, adja ki az mtp- parancsot egy terminál-ablakban.
d. Most kihúzhatja az USB csatlakozót a gépből.

IV. A mindenre képeseknek:

Ha ugyanazon USB boot eszközről különböző környezetben több, különböző konfigurációjú gépet szeretnénk indítani, a Puli ezt messzemenően támogatja. Az egyes gépek (esetleg egymással inkompatibilis) beállításait különálló "környezetleíró mappákban" tárolja az USB boot eszközön.
* Egy "macaddress" egy egyedi gép, 12-jegyű hexadecimális azonosítója, pl. Env -0123456789ab . Egy Puli a bootolás közben felismeri, hogy már elment-e már az elérhetőséghez szükséges környezetleíró mappát, és ha igen, akkor az egész környezeti paraméterek (pl, nyelv.időzóna, billentyűzet fajtája, wifi beállítások, de akár egy gépre jellemző háttérkép is köztük lehet). Ha nem talál megfelelő környezetleíró mappát, létrehoz egy a / root / tmp-t, alapul véve az általános env-0 mappát és az Ön (QuickSetup ablakát) tett futásidejű beállításokat. (Az így összeállított új környezetleíró mappát akkor mentsd el a boot eszközön a többi közé, ha például, például egy kikapcsoláskor, a Mentés: smart menüpontot választja.)
* Mint már feljebb említettem, a beépített szoftvercsomagok mellé mindenféle .sfs, .pet, .tar.7z, .deb és / vagy .rpm kiterjesztésű standardos csomagot választhat ki, hogy a gép indításakor a Pulival együtt töltődik. Egy ilyen intelligens fájl példány a telepítő csomagban található. A Puli az itt felsorolt ​​szoftvercsomagokat (saját indulásakor) betölti az USB boot eszköztől / csomagok mappájából. Megjegyzendő, hogy a .tar.7z kiterjesztésű fájlokról feltételezik, hogy titkosítva vannak és jelszót kérnek. Ha nem titkosított egy fájlt, akkor Enter-t kell nyomnia a továbblépéshez.

* Az USB boot eszközön akár több intelligens fájl is lehet, pl. smartloada, amartloadb, vagy smartload1, amartload2 stb., mindegyikben más szoftvercsomagok lehetnek felsorolva. Közülük egy boot folyamat során tud választani, amikor egy Puli kéri a "Nyomjon meg egy kulcsot a smartload egy csomagkészlet ..." felirat jelzésekor. Ha nem választ semmit 5 másodpercen belül belül, akkor az alapértelmezett (smartload) listában talált csomagok töltődnek be. Ha nincs szóközt nyom, vagy olyan betű, melynek nincs elegendő megfelelője (pl "p" betű, de nincs intelligens fájl, akkor az alap-Puli töltődik, további csomagok nélkül.

* A .pet, .deb csomagok vezérlő fájljainak végrehajtása során végrehajtott intelligens folyamatok végrehajtása, de a betöltett szoftver nem lesz regisztrálva. A smartload során betöltött .sfs fájlok a többi Puppy Linuxtól eltérően nem a szokásos felcsatolás révén kerülnek a rendszerbe, ezért az ő esetükben sincs számbeli korlátot. Megjegyzendő, hogy egy későbbi, "valódi" felcsatolás a különböző típusú USB meghajtókhoz.

* A boot során töltődik be a fájlok a Puli összegyúrja az / initrd / pup_rw mappában a következőket: először egy közös mappa tartalmát, majd egy környezetleíró mappákat, majd egy intelligens fájlt megadva az ott található sorrendben (tehát nem ABC szerint), majd egy patch map tartalmat, végül a biztonsági profilban megadott fájlokat. Ebből a (fordított) preferencia-sorrendből következnek tehát egy korábban feltölthető fájlok egy későbbi felülírhat, pl. A / Közös mappából tölthetjük fel a / patch mappában lévők, stb. Természetesen egy így feltöltött fájl azonnal "eltakarja" az / initrd / pup_ro2 azonos nevű al-mappáját azonos azonosítójú fájlt és helyette fog alkalmazásra kerülni. * Később, a többi puppyhoz hasonlóan, az SFS gyorscsatoló menüponttal még további 5 .sfs fájlt futási idővel fel- majd lecsatolhat. Ha több mint 5 sfs fájl szeretne betölteni, akkor az összes .sfs fájlt (az abc sorrendben, akár a puli.sfs fájlban is lehetnek köztük) Beállítások> SFS fájlok egybegyúrása menüponttal / root mappában egy közös /root/puli.sfs fájllá szerkesztheti . Ha kész, akkor ez az USB-eszközt megfelelő eszközre állítja, hogy a legközelebbi Puli elinduljon.

* Az adatok automatikus mentése, a bevont mappák és a fájlok körét kedve szerint személyre szabhaja. A Puli ezt támogatja, hogy a / smartsave mappa fájljai a kikapcsolás előtt még végrehajtódnak. Egyes Puli-specifikus .pet vagy .sfs csomagokból bekerülhetnek a / smartsave mappába (az alapbeállításokat a boot eszközön, a / profiles / Common / smartsave vagy a / patch / smartsave mappában keresse).

* Mint már említettük, elmenthetünk különböző beállításokat egy boot eszközre (vagy annak egy környezetleíró mappájába). A kilépéskor választható MENTÉS: intelligens opció tartalmaz egy beépített szkriptet. Előtte azonban ellenőrizze, hogy a jelenlegi beállítások tényleg működnek-e:

a. Állítsa be a hangokat egy Retrovol tálca-ikonnal.
b. Ellenőrizze a sns hálózati beállításokat.
c. Ha regisztrált szoftvert használ, pl. egy Softmaker irodai programot ( Softmak kezdeti aktív sorban van egy intelligens fájl-fájl listájában), akkor adja meg a (licence) regisztrálás fejében ingyenesen kapott softmaker licensz kulcsot. Ezt csak az első alkalommal kell megtenni.
d. Kattintson a Ment ikonra és a megjelenő menüben válassza a Mentés: intelligens opciót.
e. A szkript elindul, jelszót kér (het), majd elmenti a gép-specifikus beállításokat az USB boot eszköz környezetleíró mappájába. Módosítsa bátran a mappa tartalmát, hogy megőrizze az újabb beállításokat, pl. a háttérképet, a böngésző profilját és a könyvjelzőit, vagy akár egy webről letöltött fájlokat (amelyek a / root / spot / Downloads / mappába rakott).
f. A Puli minden indításakor az így megadott beállítások a fentiekben megadott "fordított" preferencia-sorrendet veszik figyelembe.

* Egy másik puppy Linux változat, itt nem mentheti el a munkáját egy puli.2fs fájlba, sem USB eszközre, sem máshova. Ahelyett, hogy használhatja a fentebb részletezett mentés asztali ikont vagy kilépéskor a Save : smart vagy Mentés: backup opciót.

* A puppy_puli_6.1.0.sfs Puli fájl "csak olvasható" tartalmát módosíthatja a következőképpen:

a. Csatlakoztassa az USB eszközt (mindegy, hogy mountolva van-e).
b. Nyisson egy terminál-ablakot és ott adjon ki egy frissítési parancsot
c. A frissítési szkript kijelzi, hogy az általa kibontott sfs fájl tartalma megtekinthető / módosítható a / root / squashfs-root mappában. A legtöbb példát például felveszi a / patch mappa tartalmát, vagy módosíthatja kedvenc szkriptjeit.
d. Ha befejezte a kézi műveletet, akkor üssön be és várjon, amíg a visszaírás az USB eszközre befejeződik.

* A zsugorodó szkript ugyanazt csinálja, mint egy frissítést , kivéve, hogy visszaírja előtt meghívja a Beépített fájlok törlése szolgáltatást.


* A Skype-t egy spot felhasználó futtatja ha a Skype-4.3.0.37ap-puli.pet csomagot töltötte be. Ez a csomag egy pulseaudio emulátort használ, ami esetleg hardverrel vagy más programokkal inkompatibilis lehet.


* Egyedi ikonok kattintva a smartload fájlban megadva kijejölések közül az adott kategóriába betöltett legfejlettebb program elindul el. A preferenciák megváltoztathatják az adott profil / usr / local / bin / defaultxxx fájlokat.


Vigyázat! A Puli leválasztja az USB eszközt a kikapcsolási folyamat végén, nehogy egyes BIOS verziók a "piszkos bit" -et állítsák. Azonban még egy újabb géptípus emlékszik a lecsatolásra és a következő boot nélküli "nem veszi észre" az USB boot eszközt. Ilyenkor (a gép visszacsatlakozása előtt) húzza ki, majd dugja vissza a készüléket az USB foglalatba. Ez nem jelentős probléma, amíg a Linux környezetben marad, de soha ne engedje, hogy a "piszkos bit" - a Windows kezelje! A Puli egyébként automatikusan helyreállítja azt minden bootoláskor. * A Windows 10 alapértelmezésben nem kapcsolja ki teljesen az NTFS fájlrendszerét, csak mélyalvó (hibernált) állapotba helyezi a saját boot folyamatát meggyorsítása érdekében. Az így hagyott NTFS fájlrendszer csak olvasható a Puli (és a többi Linux) számára. Ha mégis szeretné írni az NTFS partíciót Puliból, vagy változtassa meg a saját Windows 10 rendszerén belül a kikapcsolási beállításokat, vagy tartsa a Shift billentyűt lenyomva, miközben a saját Windows 10 rendszert leállítja.
* Néhány USB telepítő program nem fogad el .zip kiterjesztésű fájlokat. Ha ilyenek akarsz egy Pulit telepíteni, akkor a letöltött Puli_install.zip fájl nevét manuálisan írja át a Puli_install.iso névre, amit a telepítő már elfogad installálásra.

VI. A Puli használata Linux környezetben

Az első részben leírtam egy egyszerű, Windows XP / 7/10 alapú módszert a Puli installálására. Egy gyakorlott Linux felhasználó az alábbi, Linux alapú telepítés sem bonyolultabb:
Ha a Puppy Linux rendszert pl. Puli 6.0.5, vagy Puli 3.8.3 kéreg 6, vagy Upup Precise 3.8.3.1,

1. Készítsen egy bootolható USB eszközt

Kattintson a Telepítõ (Desktop) ikonra. A telepítő ablakban kattintson a BootFlash USB telepítő gombra, és kövesse az utasításokat. (Ha nincs telepítő ikon a asztalon, próbálja meg a Beállítás / BootFlash telepítése Kiskutya USB funkciót a menüben megkeresni és ott követni az utasításokat. Lépjen ki, amikor egy segédprogram telepíti a CD-t.
* Ha egy Bootflash funkció esetleg hiányzik az adott Puppy változat menüjéből, akkor még létezhet. Próbálja meg terminálból kiadni a bootflash parancsot.
* Ha így sem sikerül, töltse le és használja a smokey01.com/gjuhasz/sfs/bootflash-0.6p.pet csomagot.
b. Ha kész, az USB eszközön csak ldlinux.sys fájl szükséges. Minden más törölhet.

2. Másolja a Pulit az USB eszközt.

a. A Puli változatok ebben a linkben vannak tömörített formában.
b. Töltse le a Puli_install.zip fájlt . Bontsa ki, hogy elérje a Puli_install mappát. Másolja a mappa tartalmát az USB eszközre a gyökérkönyvtárba az ldlinux.sys mellé.
c. Az alapcsomag tartalmaz néhány fontos alkalmazást, de letölthető további csomagok mappából és másolja az USB boot eszköz csomag mappájába.
d. Válassza ki, melyik Office csomagot kívánja használni. Ha a Softmaker -t választja , akkor a puli-SoftMaker.sfs fájlnevet írja be a smartload listába (részletek lejjebb). Az első használatkor meg kell adni a (licence) regisztrálás fejében ingyenes Softmaker licensz kulcsot. Ha egy LibreOffice irodai csomagot választ, akkor a puli-LibreOffice.sfs hivatkozik egy intelligens fájlra. A LibreOffice esetében nincs szükség személyes licenszért regisztrálnia. Az alapbeállítás, azaz egy irodai csomag ( abiword, gnumeric ) mindig elérhető marad.

3. A magyar változathoz a hu_HU mappát nyissa meg és annak (kibontott) tartalmát másolja az USB eszköz gyökérkönyvtárába. (Egyes fájlok felülíródnak, de ezek megtalálhatók, ha szükséges, az en_US mappában.)

4. Csatolja le (unmount) az USB eszközt. A Puli futtatásra kész.


Ha másfajta Linux rendszere van:
a. Töltse le a legfrissebb Puli_install.zip fájlt a smokey01.com/gjuhasz/Puli-(legőzverzió_kiadásdatja) mappából
b. Nevezz át egy letöltött Puli_install.zip fált Puli_install.iso nevű
c. Töltse le (például) ezt a Linux alapú USB telepítő alkalmazást.
d. Indítsa el a letöltött Linux alapú USB telepítőt, és kövesse annak utasításait. Amikor (ISO) telepítendő csomagot kell megadnia, jelölje ki az átnevezett Puli_install.iso fájlt forrásként.

Mielőtt újraindítaná (a Pulival) egy gépet

a. További letölthető Pulinál bevált alkalmazások, pl. böngészők, Adobe Flash plugin, Java futtató környezet (jre), Office csomagok, bor XP emulátor, stb. Nézze át a javasolt csomagok listáját . Ha letöltött közülük néhányat, küldd el az USB-boot eszközt / csomagot könyvárába. Lehetséges, hogy talál újabbakat a készítője honlapján. (Lásd a Hasznos linkek részt feljebb).
b. Érdemes elolvasni a Pulit bemutató korábbi fejezeteket is.
c. Ha rendelkezik Linux gyakorlattal, átállíthatja az indító paramétereket a syslinux.cfg és az /env-0/puli.cfg fájlban.
d. Ellenőrizze a BIOS beállításait. Ha szükséges, állítsa át úgy, hogy a gép az USB eszközről bootoljon.


https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&prev=search&rurl=translate.google.hu&sl=en&sp=nmt4&u=http://smokey01.com/gjuhasz/Puli-6.1.0_Apr2017/olvasdel.html&usg=ALkJrhj3Ckyiin9tg8sDj7a4XYBqkp0V9w

http://www.smokey01.com/gjuhasz/Puli-6.1.0_Apr2017/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése