2025. február 23., vasárnap

Élet a Rétközben


Milyen volt az élet akkoriban a tanyán Burisnéni?

Egykor a petróleumlámpa adta a fényt meg a hóld nálunk a vártanyán, mára a tanyákon a faluban is villanytól csillog minden. A növényeket se úgy híjták ,mint most, akkoriban nem vót ilyen nyápic világ. Hajnal 4-kor keltünk, addigra apám befogta a lovakat este 9-kor feküdtünk, még apám utánna csutakolta és látta el az állatokat. Nyáron kinn aludtak a fiúk férfiak az istáló padján a szénában.

Miért pont oda épült a vártanya?


 A tanyát igyekeztek a magasabb fekvésű hátakra építeni, hogyha a Tisza jön ne árassza el a házakat. Amikor a víz elársztotta a mezőt, alig vót 4-5 olyan magaslat mi kilászott belőle. Ott álltak éltek az emberek. Mivel a birtokok tanyaépítésre legalkalmasabb része különböző távolságra esett a földek végén haladó úttól, a régi tanyák és az út távolsága is nagyon különböző vót. Általában arra törekedtek a tanyaalapítók, hogy tanyájuk sem túl közel, sem túl messze ne legyen az országúthoz vagy a dűlőúthoz. Úgy tartották, hogy az úthoz nagyon közel eső tanya nem jó, mert abba mindenki bemegy, ha akarja a tulajdonos, ha nem. Ellenben, ha messzire kerül a tanya, kedvezőtlen időjárás esetén nehézségeket okozhat a megközelítése. A tanyák többsége 50–100 méterre áll a földek végén haladó úttól. Akadnak azonban olyan tanyák is, amelyek a falusi házak mintájára közvetlenül az út mellé épültek, és első szobai végükkel az út felé néznek. Ezek általában újabbak, és keskeny, kis földterület tartozik hozzájuk. A ház mindég háttal állt északnak. A bejárati ajtó délfelé nézett. Az ükapám mesélte, hogy az ü idejibe, a házakat még 50cm-re a fődbe ásták, könnyebb vót felfűteni. Olyanok vótak mint a mostani verem, a sátortető a fődön támaszkodott, alacsonyak vótak.

 Hogy nevezték régen a növényeket, amiket vetettek? 

A kert végibe a szérün vót csete, meg kakojza. Bentébb vót csicsóka, az magátul költ. A csicsóka szárát szerette a kecske is meg bárány is. A legkissebb fiú egy jókora azsaggal őrizte az állatokat. Mégbentébb vótak a kapások, mint a pityóka, a rubra, a mángold, a büszke, a piszke, a démutka. Odébb a pipitér meg a kelvirág, meg az állatoknak a törökbúza(málé), meg a csalamádé. Vót még a kertbe löböstök fosóka a murok a csibágó szurokfű vinetta biber padledzsika petruska pityóka antosfű piszke kapszin csirág spinác, esztragon, fuszujka celler. Az udvar kicsi vót, állt rajta egy eperfa meg egy diófa. Vót egy nyári konyha meg egy udvari kemence, egy páskom vagy legelő, a góréban a baromfi, az istálóban a tehén meg a lú, az ólban meg a disznó. Vót még egy farakás is. A páskomban a vályogvető gödör vót a dagonyázó a disznóknak, vót vizesárok, vizesgödör a bivalyoknak, de vót természetes „pocsolya”, zsombékos, „sömlékes” mélyedés is, itt fürdőztek a kacsák libák. Vót a birkáknak nyári jászol. Az udvar közepén a ház előtt a gémeskút, szérűskert, pince, verem, tengerikas, disznóól mellett trágyarakás, ganédomb, ne meg az istáló közelében a szalmakazal meg a szénaboglya. Odébb vót a nádkúp, a tengeriszárkúp, amit a tehenek is szerettek.
A háború alatt se éheztek?

Vót aki igen, aki életrevaló vót annak vót hal a vízbe, kisvarnyú a fán, meg vadgerle, meg kisgalamb, vót szalonnya meg hozzá Mózes pecsenye, meg savanyú kápuszta. Húrkoztunk nyulat, lüttünk fácánt, gyűjtöttünk tojást a mezőn. A csicsókát még télen is kiástuk a fődbül ha muszály vót. A keritésen vót málna és szeder. Persze a kerités gallybul vót fonva, az állatok benntartására szolgált nem a tolvaj távoltartására. A ház előtt tornác vót, előtte szőlőlugas. odébb gyümölcsös, veteményeskert és szőlőskert is vót. Sok gyereköt csináltak, mert áldott a sok kéz mondták.

Kenyeret milyen időközönként kellett sütni?

Akkor sütöttunk ha vót mibül, vót úgy hogy fű nőtt a kemencepadkán. Valamilyen ganona mindég vót, vagy törökbúza. Ha nem vót, akkor is vót, mert gyűjtöttünk ledecia magot, szelíd gesztenyét, a vadgesztenye mérgező, fődimogyorót, gombát, papsajtot, cserbókát, tyúkhúrt, vackort, medvehagymát, galagonyát. A tök is mindenütt megnőtt.

De hát akkor mikor pihentek?

Nagyapámnak 20 hód fődje vót, teli dohánnyal, nem igen vót idő mulatságra, csak vasárnap, vótak akik szekérrel bementek a faluba a templomba, vagy a vásárba, mások délután szomszédoltak, vagy az öregasszonyok kiültek a kapu előtti padra pletykálni. A fiataloknak vót táncmulatság, rongyosbál. A vásában csak petróleumot, kaszakövet, fenkövet vettünk, mert minden más vót otthon. Persze nem pinzzel hanem dohánnyal fizettünk. Szokás vót; Szent György estéjén az istállót szentelt vízzel (melyet rendesen minden család tart magánál) meghintik, és köles kását szórnak szét az alom között, hogy „a rontás ne ártson a jószágnak.

Mi volt ha valaki megbetegedett?

Vót a tanyán javasasszony, aki kikúrálta a beteget ha tudta, ha nem akkor jött a pap, mert az hamarabb kijött mint az orvos. Sok gyógynövényt gyűjtöttek az asszonyok, vigyáztak az egészségre. Nem vót cukor zabálás, meg édes kólák, víz vót, vagy nyírfavíz. A fogak egészségesek vótak, az emberek nem vótak kövérek. A bort nem azért itták, hogy lerészegedjenek, hanem hogy bírják a munkát. Az itt élő embereknek nem kellett a világ, mert volt sajátjuk. Nem volt kocsma, mert mindenkinek volt saját bora pálinkája, és senki nem akart lerészegedni.

Öngyógyítás a tanyán

AGYDAGANAT: minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.

AGYI VÉRELLÁTÁS: félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl.almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AGYI EREK TISZTÍTÁSA: Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.

ALLERGIA ÉS ASZTMA: Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea,ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni.EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER.

A legjobb köptető: ökörfarkkóróból készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni.

ARANYÉR: Az aranyeret tökéletesen lehet gyógyítani útifűvel, de csak a frissel. Itt nem jó a lándzsás útifű pedig az a jobbik, abban van több hatóanyag, hanem a nagy útifű kell !!! Letépjük,megmossuk,megcsipkedjük körömmel és az eres oldalával befelé egy kis szivarkát csavarunk belőle és odatesszük az aranyerünkhöz. Reggel egyet, este egyet – 12 órán keresztül ott lehet tartani, ott marad. Nekem is volt aranyerem, elmúlt 6-8 hét alatt. Érdemes használni, de mint mondtam csak a friss útifű jó. A száraz nem alkalmas erre, mert akkor már nem kezdi termelni az aukubin nevű anyagot.

ARCÜREGGYULLADÁS: diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre.A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.

Mandulagyulladás esetén: közönséges galajteát kell inni.Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

BÉLRENDSZER:Amikor a bélrendszerünk nem jól működik. begyulladnak a beleink és ott pang a salak a bélrendszerünkben, a vastagbélben. Érdemes kitisztítani, úgy, hogy csinálunk egy hashajtást, nem túl erős, egy gyenge hashajtóval. Úgy hívják, hogy gyújtoványfű egy csészével megiszik belőle, az biztos, hogy székletet csinál, és kitisztítja a beleit, két nap is meg lehet csinálni egymás után, még akkor sem száradunk ki. Nagyon lényeges, hogy tiszta legyen a vastagbelünk. Gyulladásra a diólevél, szintén a diólevél – 6-8-10 héten keresztül iható napi egy csésze. Crohn betegségre is lehet alkalmazni a diólevél teát, korlátlanul egy ideig iható. De Crohn betegségnél megy is a hasa az illetőnek. Amíg a hasa megy, addig a vadsóska vagy lósóska magját kell használni, megenni – megdarálni, megenni úgy a leghatékonyabb. Lehet teát is csinálni belőle. Egy evőkanálnyit kell naponta megenni belőle, egy csészével a diólevéllel meginni és akkor elmúlik. Csak addig kell használni, amíg a hasunk megy, utána abba kell hagyni.

BŐRRÁKRA: diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.

Ciszta, vagy mióma a petefészken: diólevél tea ½ l készíteni, ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.

CUKORBETEGSÉG: Esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint.Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikor vagy: kukoricahéj tea vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inniHa már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni. Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.





CUKORBETEGSÉG1: Nagyon rosszul étkezünk, keveset mozgunk. Maga a mozgás elég ahhoz, hogy ne alakuljon ki a cukorbetegségünkNekünk van ez a cukorteánk (DIABESS), amit a Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezettmmár, a patikában kapható.Ha a cukorbetegség kialakult akkor – epekövesek kivételével – ez a tea kiválóan működik.

CSONTHÁRTYAGYULLADÁS, CSONTBETEGSÉG: Mindenféle gyulladásra jó a diólevél, és emellett pedig vasat kell etetni – a szederlevélben nagyon sok a vas. Vagy céklát, vagy a fekete ribizlinek a levelét. Vagy magát a fekete ribizlit, vagy magát a fekete szeder gyümölcsöt, és hihetetlen, hogy a diólevél mi mindent tud csinálni. Kívülről-belülről.

CSONTRITKULÁS: Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

EKCÉMA: A friss útifű levele nagyon jó. Zölden kell szedni, és beledörzsölni az ekcémás helyre, ha száraz már nem használ.

EMÉSZTÉSJAVÍTÁS: Sav vagy koleszterin gond lehet, nem jól indul az emésztés, de a rágásunkkal van a legtöbb baj. Nem rágunk rendesen.

EPE: Amikor már probléma van az epénkkel, akkor érdemes a tyúkhúr mellett a veronikát használni.

EPEKŐ: minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi aszervezetet a retek.

FOGINYSORVADÁS: két növényt ajánlunk. Az egyik a diólevél teájával kell ecsetelni afogínyünket, a másik pedig a fagyalkéreg, de ez egy mérgező növény, csak ecsetelni szabad vele,kiköpni és utána kimosni a szánkat, viszont hihetetlen jó fogínysorvadásra.

FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB: 3 gr /egy csapott evőkanál/ diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

FÜLGYULLADÁS: Mindenféleképpen azt kell megnézni, hogy jó e az agynak és a fülnek a vérellátása – nyaki ultrahang. Ha ott minden rendben van, azért belül lehet még egy kis elzáródás, szűkülés, vagy egy gyulladás a hallójáraton belül. Kakukkfű teával ki kell mosni, naponta kétszer-háromszor. Fültisztító pálcikára kakukkfűtea, ezzel kitisztítani kétszer-háromszor és a kövirózsának a levét belecseppenteni, egy-két-három cseppet. Ha a fültőmirigy is be van gyulladva, akkor hátul körömvirág kenőccsel bekenem. Ez általában jól működik. Magának a hallásnak a javítására is jól működik ez a módszer.





GERINCSÉRV: A gerincsérvnél az a gond, hogy a két csigolya összecsúszik, hiányzik a síkosító anyag kettőjük közül, és el van meszesedve. Ahogy mondtam fokhagymás almaecettel be kell kenni, lemosni a meszet róla, utána étkezési zselatint elkészíteni, rákenni, rászárad, lemosni (naponta kétszer legalább), a vékony hártyát nem szabad lemosni, és fekete nadálytő krémmel bekenni, és be fog épülni 6-8 hét múlva a zselatin a két porc közé.És ha kicsi a gerincsérv még vissza is húzódik.

GYOMOR problémák gyomorfekély, nyombélfekély, reflux, nyelőcsőfekély: Mindenképpen az alapbajt kell meggyógyítani. Az alapbaj pedig a gyomorideg, gyomorhurut, a hurutos gyomor rengeteg savat termel, és az felbüfög, rengeteg savat termel és az marja a nyelőcsövet, a számat, a hangszalagjaimat teszi tönkre.

GYOMORÉGÉS: Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomor savat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg.6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap meginni.A savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea.Lúgosításra fehér árvacsalán tea.A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről.2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.

HAJ-növesztő: Diólevél teával. Bekenni. Hajmosás után a diólevél teát rajta hagyni.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ: 3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.Van egy még jobb: Egy fél citromlé, ugyanannyi tejszínnel és 4-6-8 csepp mandulaolajjalösszekeverni és azt beledörzsölni hajmosás után a hajba, és ezt egy fél óra után le kell mosni, mert akkorra a mandulaolaj beszívódik a hajhagymákba, hihetetlenül jó korpásodásra és hajnövekedésre.

HASMENÉS: Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat.Diólevél tea fogyasztása 6 hétig.Vadsóskamag nyersen darálva.

HOMLOK, ORR, FÜL ÉS ARCÜREGGYULLADÁS: diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre.A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.


Rétközi tájszólás magyarul;

Áfonya havasi meggy, boronyica, havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kokojza, molabogyó, afinya
Akác virága Isten papucsa
Articsóka olaszparéj
Bazsalikom bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors
Bodza csete
Borsikafű pereszlén, borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű
Burgonya krumpedli, kolompér, kompér, korompér, gruja, földialma, svábtök, pityóka csucsorka kolompér
Búza gabona, kenyérgabona
Cékla vörös répa, rubra, mángold
Csicseriborsó bagolyborsó
Csicsóka csókapityók, földialma, tótrépa, jeruzsálemi articsóka, indiángyökér, indiánkrumpli, napgyökér, földi napraforgó, földi szarvasgomba, szegények krumplija
Egres piszke, büszke, köszméte
Fekete ribizli fekete ribiszke
Fodormenta köményes menta, kerti menta, zöld menta
Fokhagyma büdöshagyma
Homoktövis homokfa, ezüsttövis, tűztövis
Kakukkfű balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű, vadcsombor
Kamilla pipitér
Karfiol kelvirág
Kelkáposzta vadkáposzta
Kerti zsázsa salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű
Kukorica tengeri, törökbúza, málé
Lestyán lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya
Majoránna majoranna, pecsenyevirág
Málna himpér, Boldogasszony csipkéje
Metélőhagyma pázsithagyma, snidling
Mirabella szilva fosóka
murók sárgarépa
Napraforgó szotyola, csibagó, napvirág, makuka
Orbáncfű Szent Antal füve
Oregánó vadmajoránna, szurokfű
Padlizsán tojásgyümölcs, kék paradicsom, török paradicsom, török paprika, vinetta
Paprika törökbors, árdéj, biber
Paradicsom paradicska, tomato, tomata, padledzsika
párhagyma póré
Pasztinák peszternák, olaszrépa
Petrezselyem petruska
pityóka kompré
Ribizli piros ribiszke, ribiszke, ribizke, piszke
Rozmaring rozmarin, antosfű
Sárgabarack tengeribarack, majombarack, kajszi, kajszibarack, kapszin
Sóska savanyú lapu
Spárga csirág, nyúlárnyék csirág
Spenót spinác
Szeder szederje, szedernye, fekete málna
Tárkony esztragon, tárkonyüröm
Veteménybab paszuly, paszulyka, fuszulyka
Vöröshagyma zsidószalonna, mózespecsenye
Zeller celler


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése