2025. december 16., kedd

Gyors leves ételek mikróban

A kollégiumi tanulók számára írtam ezeket a tanácsokat, mert látom otthon nem tanították meg őket rá. A mikróban elkészíthető instant levesekhez vehetsz kész bögrés vagy zacskós levesport (pl. Maggi, Szafi Free, COOP), és forró vízzel felöntheted, de házilag is csinálhatsz: egy mikrózható edénybe rétegezz gyorsan fővő tésztát (pl. kagyló/csavart), reszelt répát, spenótot, gombát, konzerv zöldségeket, és öntsd fel forró vízzel, majd mikrózd 3-5 percig. Feltétekkel (tojás, sajt, tejföl, sült gomba) turbózhatod. Ha apróra vágot krumplit 5 perc alatt megfő a levesedben, petrezselyem is kapható zacskós szárított formában, ételizesítők, leveskockák stb. Kész instant levesek mikróban: A bögrés vagy zacskós levesek elkészítése, dobj be egy bögrébe/tálba a port, öntsd fel forró vízzel, keverd át, én pár percig szoktam főzni. Fel lehet egy kicsit túrbózni, hogy lkatatósabb legyen, például főtt tojással, tejföllel, reszelt saj, vagy sült gombával, én a bablevesnél a felét összetöröm villávak és úgy sűritem, de lehet tenni bele apróra vágott karalábét, káposztát, petrzselymet, krumplit, csicsókát, vagy gyorsan megfővő tésztát is de akkor tovább kell főzni. Az instant levesek mikróban egy alap tészta leves, amihez kell (1 főre): 100g gyorsan fővő tészta, fele reszelt sárgarépa (vagy más zöldség), marék spenót (vagy kelkáposzta). Az elkészítése egyszerű tedd a hozzávalókat egy mikrózható tálba/bögrébe. Öntsd le forró vízzel. Mikrózd 3-5 percig. Keverd át, és fogyaszd.  Minestrone jellegű, ami azt jelenti, hogy egy gazdag, olasz, mindent bele zöldséglevest készítünk, ami szezonális zöldségek (sárgarépa, zeller, cukkini, bab), paradicsom, fűszerek (bazsalikom, oregánó) és gyakran tészta vagy rizs, valamint hüvelyesek (fehérbab) és olívaolaj felhasználásával készül, tetejére reszelt parmezán kerül. Nincs egyetlen "eredeti" recept, minden családnak megvan a saját variációja, attól függően, hogy mi van éppen kéznél.  Paradicsom, bab, zöldbab, borsó, tészta, oregánó, olívaola. Én személy szerint a lencsefőzelék híve vagyok, bár a rántás elkészítése már ügyességet igényel. A habarás készítése egyszerű sűrítési technika főzelékekhez, levesekhez, melynek lényege, hogy lisztet (vagy keményítőt) csomómentesre keverünk valamilyen hideg folyadékkal (tejföl, tej, tejföl, víz), majd hőkiegyenlítés után, állandó keverés közben öntjük a forrásban lévő ételhez, amit utána összeforralunk, hogy lisztes íz ne maradjon, és az étel besűrűsödjön. A karfiolkrémleves esetén kell; karfiol, tejföl, víz, só, ételízesítő, mikrózva. Kollégista verzió: Maggi bögrés leves, amihez csak forró víz kell.  Tehetünk bele konzerv zöldségeket; borsó, gomba, lencse, krumpli,) Főtt tojás, sült csirkecsíkok, tofu Fűszerek: curry, kurkuma, petrezselyem, bors, kapor. Találjátok ki mik vannak a képen, és legyetek találékonyak, ha az alapanyagok jók abból csak jó dolog lehet. Ne feledjétek egy ügyes szakács mer improvizálni. A leves sűrítésére többféle módszer létezik: a klasszikus rántás (liszt zsiradékon pirítva, paprikával vagy anélkül), a habarás (liszt és tejföl/tejszín/joghurt/kefír keveréke), az önmagával sűrítés (turmixolás), a keményítők (liszt, kukoricakeményítő) használata, vagy akár zöldségek/kenyér/zsemle pürésítése. A választott módszer a leves típusától és az elérendő textúrától függ.  Rántás; Magyaros (paprikás) rántás: Zsiradékon zsemleszínűre pirított liszt, lehúzva a tűzről belekevert fűszerpaprika, majd hideg vízzel vagy levessel felöntve, csomómentesre keverve. Világos rántás: Lisztet csak melegített vajban vagy zsiradékban melegítjük össze (nem pirítjuk), majd vízzel, tejjel vagy levessel engedjük fel. Habarás; Lisztet tejföllel, tejszínnel, joghurttal vagy kefirrel csomómentesre keverünk, majd felöntjük egy kevés leves alaplével (összemelegítjük), és vékony sugárban a forrásban lévő leveshez öntjük, felforraljuk. Önmagával sűrítés (Pürésítés) Egy merőkanálnyi levest külön tálba teszünk, botmixerrel elturmixoljuk (zöldségekkel együtt), majd visszaöntjük, és összeforraljuk. Főzelékeknél burgonyát, babot vagy más zöldséget is használhatunk pürésítésre. Keményítő és egyéb Liszt: Zsiradékon párolt zöldségekre szórjuk, átforgatjuk, majd felöntjük. Kukoricakeményítő: Kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd a forrásban lévő leveshez adjuk. Zabpehely/Burgonyapehely: A főzés végén hozzáadva megpuhul, és besűríti az ételt.  Kenyér/Zsemle Száraz kenyeret, zsemlét tejbe áztatunk, kinyomkodunk, és pürésítés után adjuk a leveshez (főleg erősebb ízű levesekhez). Tojássárgája/Tejszín Tojássárgája-tejszín: A levest lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a felvert tojássárgáját és tejszínt, hogy ne csapódjon ki, nem forraljuk csak melegitjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése