2019. október 7., hétfő

Webcím meghatározása

Iskolánk webcíme lesz a példa
A webcím, más néven URL (amely a Uniform Resource Locator,
Egy tipikus, egyszerű webcím tehát így néz ki:

http://orarend.wmk.hu/orarend191005/

A HTTP (HyperText Transfer Protocol) egy információátviteli protokoll
Ennek részei:
    A http határozza meg a használandó protokollt. A protokoll neve után kettőspont (:) írandó.
    A wmk.hu adja meg a célgép tartománynevét. Ez elé két perjel (//) írandó.
   A célgép hálózati portszámát, amin kérésünket várja; ez elé kettőspont (:) írandó. Ezt a részt gyakran teljesen elhagyhatjuk, például esetünkben a HTTP protokoll alapértelmezett portszáma a 80.
    A" /orarend191005/" a kért elérési út a célgépen. Ez a rész mindig a per-jellel (/) kezdődik.

A legtöbb böngésző nem is igényli, hogy a http:// részt begépeljük egy weblap eléréséhez, hiszen az esetek döntő többségében úgyis ezt használjuk.


A világháló (angol eredetiben World Wide Web, WWW hiperhivatkozásokkal összekötött szövevényes hálózat.

A tartománynév (domainnév) leírása
A domén a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz. A számítógépek közötti kommunikáció (adatátvitel) ezen címek között zajlik. A doménnevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé.

 A nemzetközi fődomének (Top Level Domain – legfelső szintű tartomány nevek) közé tartozik például a .com (kereskedelmi tevékenységet jelöl), a .net (hálózatot – network-öt jelöl) vagy épp a .org (szervezet) kiterjesztésű doménvégződések. A nemzeti domének végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések (az ISO 3166-1 szabvány szerint), például: .hu – Magyarország, .at – Ausztria, .de – Németország, .fr – Franciaország, .jp – Japán. A doméneket speciális alkalmazások (DNS – névszerverek) tartják számon és böngészés alkalmával azonosítják, párosítják a hozzá tartozó IP-címmel. Amennyiben a domén mögött világhálós tartalom (honlap) van, a doménhez tartozó, tárhelyen lévő kezdőlapot (index.html vagy index.php stb.) a szerver kiszolgálója elküldi a világháló segítségével a böngésző számítógépére és a honlap megjelenik a monitoron.
A legfelső szintű tartomány (angolul top-level domain, TLD) az internetes névfeloldást végző Domain Name System (DNS) hierarchiájának legmagasabb szintjén lévő tartomány. A DNS gyökérzónájában találhatók. Alacsonyabb szinten lévő tartományneveknél a doménnév utolsó részére, a teljes doménnév (FQDN) utolsó címkéjére, tehát az utolsó pont utáni részre utal. 


GOV goverment kormányzat
EDU education oktatás
COM commercial (kereskedelmi).
MIL  military katonai
ORG organization (szervezet
NET network hálózat
hu hungary magyar
ru russia orosz
UNI univercity egyetem

A legfelső szintű domain (TLD) az egyik legmagasabb szintű domain az internet hierarchikus domain névrendszerében

domain
szli.inf.hu






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése