2025. június 11., szerda

Gyorsan olcsón finomat!

Gyors, olcsó, finom és nem ráz, ez a lángos!
HOZZÁVALÓK:
3 dkg élesztő (friss)
1/2 liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 ek só
0,5 dl olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföl lel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük. A tésztát kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk tetszés szerinti nagyságú formákra. Forró, bő olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy. Extra tipp: A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk.  Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.

Kapros krumplis lepény
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt
1.5 dkg élesztő
3 dkg vaj (vagy margarin)
2 teáskanál só
2 dl  tej
1 teáskanál cukor
0.5 kg krumpli
2 dkg vaj 
0.5 csokor kapor
1 db tojás (sárgája)

A krumplit kockára vágva, sós vízben megfőzöm, lecsepegtetem, összetöröm a vajjal, tejjel, még kicsit sózom és hozzáadom az apróra vágott kaprot. Lényegében egy kapros krumplipürét készítek.
Az élesztőt elmorzsolom a langyos, cukros tejben, tetejét liszttel megszórom, felfuttatom, majd a megsózott liszttel, a vajjal, vagy margarinnal és a maradék tejjel, amit szintén meglangyosítok tésztát dagasztok. Duplájára kelesztem, egy kerek pizzasütő formába teszem, kezemmel széthúzom a szélig, körben.

Tócsni

Hozzávalók
20 dkg burgonya
60 dkg sárgarépa
4 evőkanál liszt
őrölt fekete bors
1 csokor snidling
2 db tojás
zsemlemorzsa
A megtisztított burgonyát és sárgarépát felvágjuk kis kockákra, és bő vízben puhára főzzük azokat. Azután leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Késes aprítóban krémesre törjük a zöldségeket, majd simára keverjük az elegyben a lisztet. Beledolgozunk egy kevés sót, borsot, a felaprított snidlinget, továbbá a tojásokat. Ezután hozzáadun annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. A masszából tetszőleges méretű lapos kroketteket formázunk, elrendezzük azokat egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, és a 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 25 percre. Pirospaprikával ízesített tejföl és saláta illik hozzá.


Csicsókás röszti

Hozzávalók
20 dkg csicsóka
20 dkg burgonya
1 db tojássárgája
1 teáskanál liszt
bors
1evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál repceolaj
A meghámozott csicsókát és burgonyát durvára reszeljük, majd összedolgozzuk a tojással és a liszttel. Megsózzuk, megborsozzuk. Egy tapadásmentes serpenyőben eloszlatjuk az olajat. Ezután négy halmot rakunk bele a burgonyás masszából, és mindet laposra nyomkodjuk. A serpenyőt feltesszük a tűzre, és a rösztiket mindkét oldalon aranybarnára sütjük 4-6 perc alatt.

Csöröge
Hozzávalók

40 dkg liszt
0.5 csomag sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
5 dkg cukor
10 dkg vaj
2 db tojás
3 evőkanál  tejföl
porcukor
A sütéshez:  olaj
A csöröge fánk elkészítéséhez a lisztet keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot, a sót és a kristálycukrot. Alaposan összekeverjük. A lisztbe morzsoljuk a vajat, majd a tojásokat és a tejfölt is hozzáadjuk, és tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd rombuszokat vágunk belőle (derelyevágóval vagy késsel), aminek a közepébe vágást ejtünk és a vágáson keresztül átfordítjuk az egyik sarkát. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és bő olajban kisütjük a csöröge fánkokat. Porcukorral megszórva tálaljuk.

kövér porcsin rántotta
Hozzávalók
3 tojás
20 g hagymaszár
30g gomba
30 g porcsin / a kertből
1 evőkanál étolaj
Ízlés szerint só, őrölt feketebors
A tojásokat feltörjük sózzuk, borsozzuk. A porcsint mossuk, leitatjuk róla a vizet, a kis hajtásokat lecsipkedjük. Apróravágott hagymával vagy hagymaszárral, gombával,  serpenyőben az olajon rövid ideig pároljuk.
A tojásokat felverjük ráöntjük a porcsinra és megsütjük. / hagyhatjuk lágyabbra vagy sültebbre...ahogy szeretjük /....

Egy régi paeaszt étel a rongyos lángos (lapóka)


Hozzávalók:

0,5 kg liszt
1 ek. só
0,5 ek. szódabikarbóna
1 dl aludttej
1-2 dl langyos víz (amennyit felvesz)
3 ek. sertészsír + a sütéshez
Elkészítés:

A kimért lisztbe szórjuk a sót és a szódabikarbónát, beleöntjük az aludttejet és a víz egy részét. A többit apránként adagolva adjuk hozzá dagasztás közben, ha szükséges. Annyi vizet adjunk hozzá, amennyit pont felvesz.
A tésztát kézzel kidagasztjuk. Ezt a tésztát alulról felfelé, „felverve” kell dagasztani, és mindenképpen kézzel. Géppel nem lesz a megfelelő állagú. A dagasztással levegőt is adunk a tésztához. Sima felületű tésztát kell kapnunk. Letakarva pihentetjük 20-30 percet, akkor jó a tészta pihentetés után, ha a felületén kisebb légbuborékok is felfedezhetők.
A tésztát ezután lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, és lekenjünk hideg zsírral. Minél hidegebb, annál jobban lesz kezelhető a következő nyújtás után. Miután lekentük, feltekerjük. A henger formájú tésztarudat felszeleteljük nagyjából 2-3 ujjnyi szeletekre, a keletkezett tekercseket lefektetjük, a csigák tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és letakarva ismét 20 percig pihentetjük.
Rétközi étel a Tócsni.
A tésztacsigákat egy nyújtófa segítségével óvatosan kilapítjuk, korongokat formázunk belőle, közben egy serpenyőben közepes lángon zsírt hevítünk, és egyik oldalát két-három perc alatt ropogósra sütjük, majd megfordítjuk, és 1-2 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. Akkor dolgoztunk jól, ha sütés közben kissé hólyagos, buborékos lesz a tészta állaga a szódabikarbónának köszönhetően.
Az elkészült lapókát (lapótyát) lecsöpögtetjük, papírtörlőre tesszük. Az összes csigát ennek megfelelően sütjük meg, figyelve arra, hogy a serpenyőben pótoljuk a zsiradékot. Az elkészült lapótyát még melegen, kapros-fokhagymás tejföllel vagy szilvalekvárral tálaljuk, és úgy fogyasztjuk, mint a kakaós csigát. Lehet krompés, málés meg rongyos lapotya.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése