2010. október 19., kedd

Ami ingyen van az mindig drágább?

Amikor az ember számítógépet vásárol, csak nagyon ritkán kalkulálja bele a költségekbe az operációsrendszer, a felhasználói programok vagy a vírusírtó és a kémprogramírtó árát. Az ingyenes operációsrendszerek kevésbé ismertek, ezért egy mezei felhasználó számára nehezen megtanulhatók. Erre is igaz a mondás ami ingyen van az mindig drágább mint ha fizetnénk érte. Aki mégis inkább a tanulást választja, annak mindenképpen egy grafikus linuxot javaslok mandriva,ubuntu,sulix,minix,slax, akik régi 6-7 éves laptopra szeretnének linuxot azoknak damn small linux,Lightweight Linux,Puppy linux 5.1 (Lynx csomagkezelőt használ elég gyors), DSLinux,UHU-Linux 2.0-t javasolnám. Aki idegenkedik a linuxtól annak a SUN Solaris 10 ingyenes operációsrendszert ajánlom vagy a ReactOS-t esetleg a Xandrost azoknak akik szeretik a windowshoz hasonló megoldásokat. A felhasználói szoftverek között is találunk néhány figyelemre méltó ingyenes lehetőséget, de itt már alkalmazkodnunk kell az operációs rendszerünkhöz. A legeltejedtebb az Open Office, Oxygen Office, Symphony, Star Office, Magyar Office. Szükségünk lesz még egy megfelelő webböngészőre és egy levelező kliensre is. Az ingyenes vírusírtók között is találunk néhányat ami komoly védelmet jelenthet gépünkre, de ne feledjük el hogy mindig kihagynak belőle valamit amiért érdemes a fizetős változatát megvenni. Alkalmas lehet még erre a célra a Microsoft Security Essentials ingyenes vírusírtója is, de spyware írtóként az Adawere Spybot Search and destroy vagy az XP Antispyt javaslom. Tűzfalként a Comodo a ZoneAlarm vagy a PCTools Firewalls a legismertebb. Levelező kliensek közzül a legismertebbek a Foxmail az Eudora, Thunderbird, Outlock, Pegazus stb. Természetesen kompromisszumot kell kötnünk ha ingyenes dolgokat rakunk fel, ami túl nagy lehet akkor, ha nem vagyunk elég járatosak ezen programok használatában. Kétségtelen hogy tanulni sokkal könyebb egy ismertebb de fizetős csomag segítségével. De senkit ne riasszon el a tanulás lehetősége, mert egy életen keresztül tanulnunk kell ha tetszik ha nem.
Irodalom:
http://ingyenszoftver.com/
http://www.szoftver-zona.hu/ingyen-szoftver
http://download.cnet.com/windows/
http://www.brothersoft.com/

3 megjegyzés:

 1. Kedves Tanár Úr!

  Most aztán elkeserített, a gépemen csak illegális programok futnak, de én külömben sem tudnám megtanulni ezt a sok idegen hieroglifát. Inkább vállalom a kockázatot.

  K.P

  VálaszTörlés
 2. Kedves Tanár Úr!

  Én még csak most kezdtem el egy ECDL. tanfolyamot, de jólenne ha volna otthon egy gép amin gyakorolhatok. Amiket leírt szép, de én még ezekből egy szót sem értek. Mit tegyek? Vegyek egy gépet?

  Hajnal Anna

  VálaszTörlés
 3. Kedves Anna!

  Semmiképp sem javaslom még a gépvásárlást, majd a hardver és szoftver ismeretek birtokában hozza meg ezt a nehéz döntést, addig javaslom, hogy látogasson el a közelében lévő könyvtárba és ott gyakoroljon. Ha van a családban ismeretségében olyan aki egy kicsit több tapasztalattal rendelkezik, kérjen tőle bátran segítséget.

  Sok sikert az életben...

  VálaszTörlés