2018. május 10., csütörtök

LAptop gyorsítása

– Szoftver:
a szoftver (software) magába foglalja mindazon programokat, amelyeket futtatsz a laptopodon. Ide tartozik a Windows operációs rendszer (mint legnagyobb program), a Chrome böngésződ, a Microsoft Excel programjai, a játékprogramok és így tovább. Ha emberi hasonlattal szeretnénk élni, akkor a szoftver alkotja a „gép lelkét”.

– Hardver:
Ezzel szemben a hardver (hardware) azon alkatrészek összessége, amelyek együttesen felelősek a laptop működéséért, és megalkotják a környezetet a szoftverek futásához. A laptop különböző, egyaránt fontos alkatrészből épül fel, úgy mint az alaplap (motherboard), a processzor (CPU), a memória (RAM), a háttértár (HDD vagy SSD) és a videóchip (GPU).

A laptopod akkor lesz gyors, ha szoftveresen és hardveresen is karban van tartva. Ennek több lépcsője van, kezdjük először a szoftveres tisztítással.

SZOFTVERES KARBANTARTÁSI TIPP:GYORSABB INDÍTÁS

A laptopra akkor kell a legtöbbet várni, amikor bekapcsolod. A korától függően akár percekig is tarthat, ameddig elindul a Windows és megjelennek az ikonok az asztalon. A legtöbb program, amit telepítesz a laptopodra valószínűleg elhelyezett egy bejegyzést az automatikus indításba.

Ezért indul minden bekapcsoláskor magától a vírusirtód, a Skype és még egy sor másik program. Természetesen nem szeretnénk kikapcsolni a vírusirtód, de van, amit nyugodtan kilőhetsz.

Az automatikusan induló programokkal nem csak az a baj, hogy lassabban lesz munkára kész a laptopod, hanem feleslegesen használják a memóriát is – olyan programok elől, amelyeknek valóban szüksége lenne rá.

Az Automatikus indítás szerkesztése:

1. Nyisd meg a Feladatkezelőt (a Ctrl, Shift és az Esc gombok egyidejű lenyomásával)
2. Kattints az „Indítás” fülre
3. A listában szereplő programokat jobb egér gombbal kattintva tudod kiválasztani
4. Az „Engedélyezés” opcióval megengeded a programnak indulást
5. A „Leiltás” opcióval megtiltod a program indulását

Miután ezzel végeztél akár meg is felezhetted a laptop indulásához szükséges időt.

SZOFTVERES KARBANTARTÁSI TIPP :VIZUÁLIS EFFEKTEK

Míg a Windows 7-ben ki tudtuk kapcsolni a félig áttetszőséget és szép ablakokat nyújtó Aero módot, addig ez a Windows 10-ben nem ennyire egyszerű.

A Windows 10 számos olyan vizuális effekttel rendelkezik, ami nagyon pofásan néz ki, de bizony minden alkalommal lassítja a laptopod. Ilyen effektek a beúszó menük, a Start menü felnyitási animációja, annak áttetszősége, az ablakok animációi és így tovább.

Az első pár nap használat után biztosan kigyönyörködted magad ezekben, de itt az ideje a sebességre koncentrálni.

A vizuális effektek kikapcsolása:

1. Nyisd meg a Teljesítmény beállítások ablakot a kereső segítségével
2. A megjelenő ablakban válaszd ki a „Legjobb teljesítmény” opciót
3. Nyomj az OK gombra és indítsd újra a laptopod

Ha nem szeretnél mindent kikapcsolni, akkor csak a képen sárgával kiemelteket kapcsold ki az arany középút eléréséhez.

SZOFTVERES KARBANTARTÁSI TIPP:VIRTUÁLIS MEMÓRIA

A számítógéped a memóriában tárolja az éppen futó programok adatait. Minél több memóriával rendelkezel, annál gördülékenyebb a géped működése.

Előfordulhat, hogy túlzottan sok program van megnyitva, és belassul a rendszer. Ilyenkor a Windows a virtuális memóriát használja, amely a rendszermeghajtón (C: meghajtó) található nagy méretű fájl. Ide menti a hagyományos memóriába már nem férő adatokat. A virtuális memória méretét meg tudod változtatni, ezzel is egy kis plusz sebességet adva a Windowsnak.

1. Egyidejűleg nyomd meg a Windows logó gombot és a Pause gombot
(alternatív megoldás: Start menü > Sajátgép ikonon jobb kattintás > Tulajdonságok).
2. A megjelenő ablakban a Speciális rendszerbeállítások opciót válaszd
3. A megjelenő ablakban az alapértelmezett Speciális fül alatt a Teljesítmény rész alatti Beállítások gombra kattints
4. A megjelenő ablakban kattints a második, Speciális fülre
5. Ezen az oldalon válaszd a Virtuális memória rész alatt a Módosítás… gombot
6. A megjelenő ablakban válaszd ki a C: rendszermeghajtót, majd az Egyéni méret beállítását.
7. A számítógépben lévő fizikai memóriamodulok méretét állítsd be Kezdeti méretnek, és ennek 1,5x-szeresét Maximális méretnek. A értékeket megabájtban (MB) kell megadni (1 GB = 1024 MB).

Tehát amennyiben 2 GB memóriával rendelkezik a laptopod, úgy a Kezdeti méret legyen 2048 MB, a Maximális méret pedig 3072 MB.

SZOFTVERES KARBANTARTÁSI TIPP :GYORSABB KIKAPCSOLÁS

Észrevetted már, hogy néha lassabban kapcsol ki vagy indul újra a laptopod, mint a bekapcsolás? Ez azért van, mert a kikapcsoláskor a függőben lévő programok megakasztják a leállítás folyamatát.

Ennek oka pedig az, hogy a Microsoft nem szeretné, ha elveszne a munkád egy véletlen gombnyomás folytán. Természetesen ha rendszeresen mented a munkád, és akarva kattintasz a leállításra, akkor jogosan várod el, hogy ne 2-3 percig tartson, mire kikapcsol a laptopod.

A kikapcsolást szerencsére tudod gyorsítani. Ehhez egy parancsikont kell létrehoznod, amit az asztalon elhelyezhetsz.

Gyorsabb leállítás parancsikon létrehozása:

1. Kattints az asztalon jobb gombbal és válaszd az Új > Parancsikon opciót
2. Az „Adja meg a parancsikon célját” mezőbe a következőt írd:

3. A tovább megnyomásával nevet adhatsz a parancsikonnak, ami megjelenik az asztalodon

Ezzel az ikonnal várakozás nélkül, azonnal fog kikapcsolni a laptopod.

HARDVERES KARBANTARTÁSI TIPP :SSD BŐVÍTÉS
Miután rendbe tettük a laptopod szoftveresen ideje körülnéznünk a hardver háza táján. A laptopban jóval kevesebb dolog bővíthető és fejleszthető, mint egy asztali számítógépben.

Amit mégis lehet és érdemes bővíteni:

– SSD:
Az SSD bővítés a lehető legjobb dolog, amit tehetsz a laptopoddal, ugyanis így a Windows villámgyorsan (körülbelül ötödannyi idő alatt) fog indulni, a programok pedig azonnal. Emellett az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így sokkal ellenállóbb a leejtéssel ellen.

– Memória:
Az éppen futó programok itt tárolják a működéshez szükséges adatokat. Ha elfogy a memória, akkor a Windows a sokkal lassabb virtuális memóriához nyúl, amit úgy érzékelsz, hogy lelassult a laptopod. Szerencsére majdnem minden gépben lehet memóriát bővíteni.

Kezdjük az SSD-vel, ugyanis nem győzöm eléggé hangsúlyozni mennyire megtérülő befektetés a laptop HDD-jének lecserélése SSD-re.

Az SSD meghajtók ~0,1 ms elérési idővel rendelkező NAND chipek segítségével tárolják az adataid. Az SSD- kkel az elérési idő szinte nullára csökken. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A rendszerindítás, programok indítása és futtatása villámgyorssá válik.

Nem mellékesen az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, ami azt jelenti, hogy ha leejtesz egy HDD-vel rendelkező laptopot, akkor jó eséllyel keresztet vethetsz a rajta tárolt adatokra, míg az SSD-nek kutya baja sem lesz. Ezáltal az SSD-k sokkal optimálisabbak laptopban való használatra. Ráadásul könnyebbek és energiatakarékosabbak is, a különbségekről részletesen összehasonlító cikkünkben írtunk.


Aki egyszer megtapasztalta milyen SSD-vel felszerelt laptopon dolgozni soha nem akar majd HDD-re visszatérni. Részletesen itt olvashatsz az SSD bővítés rejtelmeiről, ha pedig már váltottál SSD-re, akkor annak karbantartásáról.

HARDVERES KARBANTARTÁSI TIPP:MEMÓRIA BŐVÍTÉS

Amikor érezhetően lelassnak a programok, akkor rendszerint az történik, hogy elfogyott a rendelkezésre álló memória. Ilyenkor a Windows a fentebb is említett virtuális memóriához nyúl, ami azonban jelentősen lassabb, ha HDD-n van tárolva. Emiatt két módon érhető el a laptop régi sebessége: vagy kevesebb programot futtass egyszerre vagy bővítsd a laptopod memóriáját.

Minél több programot nyitsz meg, annál kevesebb memória marad szabadon. Egy komolyabb program (Photoshop, 3D tervezőprogram, PC játék) akár több GB memóriát is felemészt. Arról, hogy szükséged van-e memóriára, könnyen meggyőződhetsz. Nyisd meg a Feladatkezelőt, és ott navigálj a Teljesítmény fülre. Itt látod a memória kihasználtságát.

Ha a szokásos programjaidat megnyitva kevesebb, mint 500 MB marad szabadon, akkor ajánlott bővíteni. Hiába marad mindig párszáz megabájt szabad memória, a Windows azt fenntartja magának, így a programjaid nem férnek hozzá.

Milyen memóriát vegyél? Három generációjuk van, a DDR1, DDR2 és a DDR3 (úton a DDR4-el). Méretben is különbözőek, a legáltalánosabb 1 GB-os modultól a 8 GB-os modulokig. Üzletünkben ingyenesen beszereljük Neked a nálunk vásárolt memóriákat, amit a helyszínen meg is várhatsz (nem kell itt hagynod hozzá a laptopot). A memóriáinkat az alábbi hivatkozásokon találhatod meg:

A gyári új memóriákra 12 hónap, míg a használtakra 1 hónap garanciát adunk. A nálunk vásárolt memóriák kiváló minőségűek és teszteltek. Részletesebben itt olvashatsz a memóriabővítésről.

HARDVERES KARBANTARTÁSI TIPP:LAPTOP TISZTÍTÁS

Most, hogy túl vagyunk az összes lehetséges szoftveres és hardveres laptop karbantartási lehetőségen, ideje, hogy napirendre vegyük a feketelevest, amitől a legtöbb laptop lelassul és idővel tönkremegy: a laptop tisztítás hiánya.

Körülbelül egy év elég ahhoz, hogy a laptop hűtéséért felelős ventilátor és hőelvezető cső eltömődjön porral, kosszal és szöszökkel. Hogy mi történik ilyenkor? Ha a laptop belsejében termelt nagy mennyiségű hő nem képes távozni a laptop belsejéből, akkor a laptop processzora (CPU) túlmelegszik.

Ilyenkor két dolog történhet:

1. Ahhoz, hogy elfogadható hőmérsékleten tartsa magát a processzor, csökkenti a saját órajelét, aminek egyenes következménye, hogy lassabb lesz.

2. Ha a sebesség csökkentése sem vezet eredményre, akkor a laptop védelmi mechanizmusa, hogy leállítja önmagát (és ezzel együtt a laptopot is kikapcsolja).

Ilyenkor könnyen előfordulhat adatvesztés is, ami a legtöbb esetben nem visszaállítható!

Egyértelmű audiovizuális jeleket ad a laptopod arról, ha túlmelegszik, csak tudni kell ezekre odafigyelni:

● hangosabb a laptop, ami a gyorsabban pörgő ventilátor miatt van

● tapintásra nagyon meleg vagy forró a laptop akár rövidebb használat (30 perc) után is

● mindezek ellenére nem forró, hanem hideg levegő áramlik ki a szellőzőrácson (vagy épp semmi sem)

Használhatsz laptop-hűtő padot, de ez nem az okot kezeli, hanem a tünetet. Az ok a hűtésed rossz működése, a tünet pedig a túlmelegedés. Elvezet valamennyit a laptop-hűtő pad, de a problémát nem szünteti meg. Attól függően, hogy olykor-olykor lelassul-e vagy akár le is kapcsol a készüléked tudunk Neked megoldást nyújtani!  A valós megoldás a laptop évente egy alkalommal való kitisztítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése