2019. január 10., csütörtök

Régi gépre mit válasszak?

Sokan kérdezik meg tőlem, íme néhány lehetőség

Linux régebbi gépre

Zorin OS 12.1 magyar 32 bites

 Ingyenes, gyors, biztonságos operációs rendszer. A Lite verzió régebbi gépekre lett kifejlesztve, viszont minden alap eszköz és funkció megtalálható benne. Mára már tömérdek Linux disztribúcióból válogathatunk, melyek használatához közel sem kell akkora elszántság mint gondolnánk. Sőt ha a Windows világából érkezünk több olyan változat is létezik, amely megpróbálja a lehető legjobban utánozni azt, így rögtön egy olyan rendszert kaphatunk, amely azonnal kényelmes és ismerős. Ezek egyike már évek óta a Zorin OS nevezetű disztribúció, amelynek legújabb változata már egyenesen a Windows 10-től les el dolgokat, mindazt pedig elég profi módon. Elég csak ránézni a felületre és rögtön feltűnnek a hasonlóságok: kapunk egy startmenüt, egy Windows 7 stílusú tálcát, valamint egy Windows 10 szerű letisztult dizájnt. De pár a modern Windowsban megtalálható extráról sem kell lemondanunk, az ablakokba való betekintés itt is lehetséges a tálcáról, valamint a Windows 10-es feladatnézethez és virtuális asztalokhoz hasonló felület is adott (tevékenységek). Mindezzel pedig lényegében a rendszer használatának módja alig tér el a Windowsban megszokott alapoktól, sőt a haladóbb funkciók is ott vannak ha kellenek. De pár egyszerű testreszabási lehetőséget is biztosít a Zorin OS 12, amellyel akár a klasszikus Windows XP szerű tálca is visszahozható, valamint az alap GNOME elrendezés is kiválasztható. Variálható még a kitöltési szín is, a fehér helyett pedig van sötét ablakmód, amivel az alkalmazások teljesen sötétek lesznek. A megjelenés esetén kísérteties a részletesség, hiszen a kijelölés és keretszíneken kívül számos egyéb felhasználói elem, például a fájlkezelő a mappaszínei is alkalmazkodnak. Természetesen ennél a hozzáértők még jóval tovább is mehetnek a testreszabásban, de a legtöbb felhasználónak mindez bőven elég lehet. Hogy egy kicsit a technikai részleteket is megemlítsem, a Zorin OS 12 egy Ubuntura építkező disztribúció, abból is a legutóbbi LTS kiadásra, a 16.04 Xenial-ra. Tehát aki már járatos az Ubuntu disztribúciókban, a Zorinnál is teljesen otthon érezheti magát. Ami a felületet érinti, ahogy az már említésre került, a GNOME 3.18-as verzióját futtatja, amelyre több kiegészítőt készített a Zorin fejlesztői csapata, hogy elérhesse a megfelelő Windows szerű kinézetet és működést. Alapból pedig megkapjuk a legtöbb szükséges alkalmazást:
Chromium - Webböngésző
Geary - Windows 10 Posta szerű email kliens
Nautilus - GNOME fájlkezelő
Terminál
Aktivitásfigyelő
Gnome Fényképek
Térképek - Windows 10 szerű térkép alkalmazás
Időjárás - Windows 10 szerű időjárás alkalmazás
GIMP - Képszerkesztő
Empathy - Üzenetküldő
LibreOffice - Irodai csomag
Brasero - CD/DVD/Blu-ray író
Cheese - Webkamera eszköz
Pitivi - Videó szerkesztő
Rhythmbox - Zenelejátszó
Totem - Videólejátszó
WINE és Play On Linux - Windows programok és játékok futtatása
Szoftverközpont - alkalmazások beszerzése, mint Firefox, Transmission, vagy VLC médialejátszó.
Amiben viszont nagyon cselesek a Zorin OS fejlesztői, hogy két kiadást is készítettek, melyből az alap Core a fentebb felsorolt alkalmazásokat tartalmazza és ingyenesen letölthető. De van egy Ultimate változat is, ami 19 euró fejében pár extrát is tartalmaz. Ehhez hozzátartozik három plusz kiválasztható asztalelrendezés (macOS, Unity, Gnome 2), 20 játék, élő videó hátterek, DJ szoftver, valamint a Kodi médiacenter is helyet kapott benne. Bár ezek némelyike utólagosan a Core verzióhoz is hozzáadható, de itt látszik, hogy a készítők gondoltak azokra, akik alapból egy készre konfigurált rendszert szerzetének kézhez kapni. Igazából talán ez is a legjobb körülírása a Zorin OS-nek, mivel valóban egy teljesen jól használható, és legfőképp igényesen összeállított rendszert kapunk már a telepítést követően. Tökéletes azoknak is akik a Windowsról először térnek át a Linux világába, de azokat sem zárja ki, akik már tapasztaltabbak ezen a téren. A Zorin OS 12.1 Core verziója tehát ingyenesen letölthető és használható, így aki szeretné, az alább be is szerezheti azt. A rendszerrel kapcsolatos kérdéseket, tapasztalatokat és véleményeket a hozzászólásokban pedig ne felejtsétek el megosztani velünk, illetve egymással.  Letölthető

Ubuntu LTS 

A Linux Lite egy Ubuntu LTS-en alapuló pehelysúlyú és könnyen használható Linux disztribúció. Ha új vagy még a Linux világában, és Linuxot telepítenél egy régebbi gépre, akkor a Linux Lite jó választás lehet. A Linux Lite a pehelysúlyú XFCE asztali környezetet használja.

Minimális rendszerfeltételek
CPU:700 MHz
RAM:512 MB
VGA:1024x768
TÁR:DVD vagy USB meghajtó a telepítéshez

A Linux Lite elég sok csomagot feltelepít, szóval a pehelysúlyúságon lenne még mit reszelni, de ha az Ubuntuhoz vagy a Fedorához hasonlítjuk akkor egész jó.    Letölthető



Lubuntu

Lehet, hogy már hallottál is erről a Lubuntu nevű, Ubuntu alapú disztribúcióról. Rengeteg dolog van, ami miatt a Lubuntut kicsi, gyors és stabil. Legelőször is az asztali környezete az LXDE. Az LXDE különösen a szerényebb hardverekre lett tervezve és a nagyon gyors működéséről híres.

A Lubuntu sokkal kevesebb csomagot telepít, mint a többi Ubuntu alapú Linux disztribúció. De ennek ellenére nem csak régi gépeken, hanem modern gépeken is kiválóan használható.

Minimális rendszerfeltételek
CPU:Pentium II vagy Celeron CPU PAE támogatással
RAM:128 MB
HDD:2 GB    Letöltés



Bodhi Linux

A Bodhi Linux szintén egy Ubuntu alapú Linux disztribúció. A Bodhi arra lett tervezve, hogy a gyors számítási teljesítményt nyújtson alkalmazások seregének betöltése nélkül. Kizárólag olyan alkalmazásokkal érkezik, amikre a legtöbb felhasználónak szüksége van, úgy mint fájl kezelő, internet böngésző, szövegszerkesztő, terminál, stb. Bármilyen további alkalmazás is telepíthető az AppCenter vagy az APT csomagkezelő segítségével. Nem magyar a menü

A Bodhi Linux alapértelmezetten az Enlightenment asztali környezetet használja. Az Enlightenment a nagyon egyszerű felhasználói felületéről ismert.  Letöltés

Minimális rendszerfeltételek
CPU:500 MHz
RAM:128 MB
HDD:4 GB


Puppy Linux

Az egyik leginkább pehelysúlyú Linux a Puppy Linux. Kicsi, de erős és új gépen gépeken is használható. A Puppy Linux telepítő ISO mérete 200 és 300 MB között mozog. Az alap rendszer csak néhány, szükséges alkalmazást tartalmaz.

A legjobb a Puppy Linuxban, hogy a RAM-ba töltődik be, így az alkalmazásokat is nagyon gyorsan futtatja. Asztali környezethez az JWM-et, vagy az Openboxot használja.

Minimális rendszerfeltételek
CPU:500 MHz
RAM:128 MB
HDD:512 MB szabad hely az opcionális mentéseknek


Tiny Core

Na, erről biztos, hogy még nem hallottál! Ez olyan kicsi, hogy még egy szövegszerkesztő is nagyobb ennél a teljesen testre szabható operációs rendszernél. Az egész csak 16 MB grafikus felülettel! Csak nagyon kevés csomagot tartalmaz és nagyon kevés erőforrással is beéri.
Az, hogy nagyon kevés alkalmazást telepít alapból, még nem jelenti azt, hogy nem is lehet többet telepíteni. Természetesen telepítheted és használhatod a kedvenc alkalmazásaidat itt is.
 A Tiny Core három verzióban érhető el: Core, TinyCore és CorePlus. A Core verzió csak 11 MB és csak parancssoros felületet tartalmaz. Ez a verzió inkább tapasztalt felhasználóknak való. A TinyCore 16 MB-os alapja a Core kiegészítve X/GUI kiegészítőkkel és grafikus asztali környezettel. A CorePlus 116 MB-os, további eszközöket tartalmaz a rendszer telepítéséhez. Új felhasználóknak talán ez való leginkább. Letöltés
Három verzió közül választhatunk:
– Core – 8 MB;
Ez a legkisebb verzió, ezt választva egy grafikus felület nélküli operációs rendszert kapunk.
– TinyCore – 12 MB;
Ezt letöltve már kapunk grafikus felületet is, ezen leírás is ennek alapján készült.
– CorePlus – 64 MB;
Ez lenne az „Ultimate” verzió, többek közt támogatja a nem amerikai billentyű-kiosztást, Wireless támogatás stb.
Minimális rendszerkövetelmény:
Gyakorlatilag mindenen elfut, amiben van legalább 24 MB ram, az optimális működés érdekében ajánlott 128 MB-ot biztosítani a számára.
Telepítés
Bootoljunk be a telepítőmédiáról, majd indítsuk el az AppBrowser-t. Kattintsunk a Connect gombra, majd a keresőbe mezőbe írjuk be a következőt:
tc-install.tcz
, majd pedig kattintsunk a Go gombra.
Ekkor a rendszer feltelepíti a rendszer telepítőjét. 🙂
Ezek után a lenti ikonsoron meg kell, hogy jelenjen a TinyCore telepítőjének az ikonja (a CorePlus-al nem kell végigmenni ezen a procedúrán, alapból benne van a telepítő program).
Indítsuk el a telepítőt!
Ekkor első lépésként meg kell adnunk a telepítőmédia helyét. Az /mnt/ könyvtárban fogjuk megtalálni a meghajtóinkat, ott keressük meg a telepítő meghajtóját, majd a /boot/ mappában levő core.gz fájlt válasszuk ki. Ha az egész merevlemezt fel szeretnénk áldozni, akkor pipáljuk be a Whole Disk-et, ha pedig nem, akkor az Existing Partition-t (ebben az esetben telepítés előtt kell elvégeznünk a partícionálást). Pipáljuk ki az Install boot loader-t. Ha több partíciónk van, akkor a Mark Partition Active-ot is jelöljük be! Ezután mehetünk tovább.
A következő lépés a kiválasztott partíció megformázása.
Ezután a következő ablaknál írjuk be a szövegmezőbe a következőt:
vga=788 noions
A következő lépés így néz ki:
Majd a következő ablakban, ha minden rendben ment, akkor kattintsunk a Proceed-re.
Kb. fél perc múlva lefut a telepítő, indítsuk újra a gépet!
Ismerkedés a rendszerrel
Mint láthatjuk, nem sok mindent kaptunk a rendszerrel, még fájlkezelője sincs, a beállítások közt sem találunk sok mindent:
Alkalmazásokat az előbb már említett AppBrowser, valamint az ScmBrowser segítségével telepíthetünk.
Az AppBrowser segítségével ugyanúgy telepítünk, mint ahogy fent leírtam, csak írjuk be a keresőbe az alkalmazás nevét, pl.: Firefox és telepítsük fel.
Az ScmBrowser sem bonyolultabb. Indítsuk el, kattintsunk az ScmApps –> Remote –> Browse-ra, majd a keresőben böngészhetünk az alkalmazások között.
A népszerűbb szoftverek közül a legtöbbet megtalálhatjuk TinyCore-ra is, mint pl.: a Firefox, LibreOffice, GIMP, Opera, Chrome stb., mindössze csak keressünk rájuk.
Kezdésnek telepítsünk egy fájlkezelőt. Keressünk rá a következőre: Xfe, majd telepítsük fel.
Flash telepítése: keressünk rá a getflash csomagra, majd telepítsük fel. Ezek után kattintsunk a Desktopon, majd kattintsunk az Applications –> GetFlash11-re, és lefut a Flash telepítője.
Hang bekonfigurálása: telepítsük az alsa, alsaconf csomagokatm majd nyissunk egy terminált:
sudo alsaconf
, majd OK-OK-OK, lépjünk ki a terminálból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése