2020. február 4., kedd

Windows Server 2019 Standard és CORE ADD-ON és a 2016 különbségek


Windows Server 2019 Standard

A standard népszerű 2016-os verzió továbbfejlesztett változata. Szinte minden infrastruktúrában használható és olyan alkalmazásoknak sem áll ellen, mint a Microsoft SQL Server, vagy a Microsoft SharePoint. A biztonsági szabványok még hatékonyabb védelmet nyújtanak elődjénél, ami még inkább megnehezíti a támadók dolgát. Tartalmazza a Windows Defender Advanced Threat Protection-t is. Ez megelőző védelmet biztosít már a nulladik napi támadásokkal szemben is. A Windows Server 2019-ben hibrid felhő-alapú környezetek is létrehozhatók, amikhez könnyen csatlakoztathatóak a már meglévő felhő szolgáltatások. A felhasználó ezáltal egyszerűen integrálhatja az Azure Backup, a Disaster Recovery, az Azure File Sync és a többi Microsoft-szolgáltatást a meglévő infrastruktúrákba és alkalmazásokba. A Project Honolulunak köszönhetően az olyan tipikus feladatok, mint a teljesítményfigyelés vagy a szerverkonfiguráció lényegesen egyszerűbbé válnak benne. A Windows Server 2019 Standard a korábban megszokotthoz képest több eszközzel támogatja a konténertechnológiákkal dolgozó felhasználókat a meglévő alkalmazások korszerűsítéséhez. Ehhez nyújtanak segítséget az operációs rendszer tárolólemezképei (Windows Server Core Container Base Image) Ezeknek a képeknek a mérete a harmadára csökkent. Az alkalmazás távoli asztali munkamenetgazdaként is (Remote Desktop Session Host (RDSH)) használható. Ekkor a gazdagépen futó Windows-alapú programok vagy maga a teljes asztal megosztható a felhasználók között. Figyelemre méltóak a tárhelykezelő funkciói is. A tárolóáttelepítési szolgáltatások (Storage Migration Services (SMS)) révén a régi fájlkiszolgálók a 2019-es verzióra frissíthetők. Ennek során átvételre kerülnek az adatok, a hozzáférési jogosultságok és a beállítások is. A tárolóáttelepítéssel a régi kiszolgáló identitása átkerül egy új szerverre, így az előző számítógép leválhat a hálózatról. A szükséges eszközök a Honolulu-tools segítségével érhetők el. A Windows Server 2019 Standard  a tárreplika (Storage Replica) funkciót is elérhetővé teszi. Ezt már a Windows Server 2016 Datacenter Edition is tartalmazta, és egy olyan eljárást takar, amely lehetővé teszi a kötetek szerverek és fürtök közötti replikációját. A Windows Server 2019 egy olyan grafikus felületet is tartalmaz, amelyet néhány felhasználó a 2016-os verzióból hiányolt. Míg a klasszikus Standard verzió megteremti egy rendszer kiépítésének alapját, a Windows Server 2019 Standard Core Add-on rugalmas licencbővítést kínál. Mióta a Windows Server 2016 áttért a processzor alapú licencelésről a mag alapú licencelésre, a core add-on licencek költséghatékony megoldást jelentenek a nagy teljesítményű szerverek további licencekkel történő ellátására mind az üzembe helyezéskor, mind pedig később.

A Windows Server 2019 Standard főbb újdonságai

A Microsoft Windows Server 2019 Standard Core Add-on vásárlói a Microsoft jelenleg elérhető leghatékonyabb szerver operációs rendszeréhez jutnak hozzá. Elődjéhez, a Windows Server 2016 Standard verzióhoz képest a 2019-es kiadás számos új funkcióval rendelkezik. Közéjük tartozik a tárolólemezkép 1,7 GB-ra csökkentése. További újdonságnak számítanak az expressz frissítések, amelyeket már az asztali gépekhez készült Windows 10 operációs rendszer is használ. Ezek révén a Windows Server 2019 és a Windows Server 2019 Standard Core Add-on frissítései sokkal kisebbek, és nem csak a telepítési időt csökkentik, de a szükséges újraindítások számát is.

A Windows Server 2019 Standard Core Add-on nagyobb biztonságot kínál

A Windows Server 2019 Standard Edition jelentős javítássokkal gazdagodott az adattitkosítás, a virtuális gépek és a hálózati forgalom területein. A biztonságot a Windows Server 2019 és a Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) együttműködése teszi teljessé. Ez a védelmi mechanizmus nem igényel aláírásfájlokat, és sokkal magasabb szintű védelmet nyújt a rootkit és a nulladik napi támadásokkal szemben. A felhőkapcsolat révén a rendszer megbízhatóan felismeri a hagyományos víruskeresők által nem észlelt támadásokat is. A Windows Server alkalmazással a Microsoft a Linux-gépekre is átvitte az előző verzióban bevezetett „árnyékolt VM-koncepciót”.

A Windows Server 2019 Standard Core Add-on további előnyei a vállalatok számára

Windows-alrendszer Linuxhoz: A Windows Server új verziója nemcsak kibővített biztonsági koncepciókat hozott be a Linux-szerverhez, de egyszerűsítette annak kezelését is. A Linux-disztribúciónak közvetlenül a Windows-telepítésbe történő integrációja mellett figyelemere méltó, hogy a Linux-szerver adminisztrációja kényelmesen intézhető a Windows-szerverről Linux-parancsokkal. Hiperkonvergens infrastruktúra: A redmondi szoftvergyártó a Windows Server 2019 esetében már a hiperkonvergens infrastruktúra trendjét követi, mivel jelentősen leegyszerűsített egyes kezelési és telepítési műveleteket. Zökkenőmentes Microsoft Azure integráció: A jelenlegi verzióban a Windows Server és Microsoft Azure szorosan együttműködik. Egy szempillantás kérdése az adatszinkronizálás, az Azure Backup révén nagyon egyszerű a biztonsági mentés, és a Microsoft Azure-ön ráadásul fürtök is kezelhetők. Jobb konténerkezelés: A Windows Server 2019 esetében a Microsoft közvetlen integrációt biztosít a Kubernetes menedzsmentplatformhoz, ami lehetővé teszi a hibrid konténerkörnyezetek üzemeltetését.

  Tárolóáttelepítés varázsló: 

Egy másik új funkció a tárolóáttelepítés, amely többek között segít az adatszervereket és az adatokat a Server 2019-re migrálni. Ez a NAS rendszerekből származó adatok lehetséges migrációja mellett szorosabb együttműködést jelent a Microsoft Azure-rel. Mivel a tárolóáttelepítés varázsló számos eszközt forrásként tud használni, a Windows Server 2019 Standard Core Add-ont megvásárló felhasználók számára rendívül egyszerű folyamattá válik a migráció.
Merevlemez
Legalább 160 GB lemezterület legalább 60 GB kapacitású rendszerpartícióval
Processzor
Legalább 1,4 GHz-es, (Single-Core) processzor, de minimum 1,3 GHz (Multi-Core) - 3,1 GHz vagy több ajánlott (Single- és Multi-Core), max. 2 CPU foglalat támogatott
RAM
legalább 2 GB RAM (ill. 4 GB, ha a Windows Server Essentials telepítése virtuális gépként történik), 16 GB RAM ajánlott, max 64 GB támogatott

Persze egy WindowsServer STD CORE 2019 Sngl OLP 16-Licenses NoLevel CoreLic ára több mint 400.000 forint, míg egy WindowsServerSTDCORE Sngl License/SoftwareAssurancePack OLP 2Licenses NoLevel CoreLic 60.000 forint alatt van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése