2021. december 13., hétfő

Szerkezeti részek az irányítástechnikában

készülék(berendezés), szerv, elem, jelvivő vezeték. 


Elem
Az irányítási rendszer szerkezeti részei: a készülék, a szerv, az elem, a jelvivő vezeték. Az elem az irányítástechnikai szempontból tovább nem bontható szerkezeti rész. Az elem egy vagy több alkatrészből áll.

Szerv
Az irányítási rendszer szerkezeti részei: a készülék, a szerv, az elem, a jelvivő vezeték. A szerv az irányító rendszernek irányítási részfeladatot önállóan ellátó szerkezeti egysége. A szerv egy vagy több elemből állhat.


Berendezés
Az irányítási rendszerünk foglalja magába az irányító berendezést és az irányított berendezést. Ezekre a berendezésekre jellemző, hogy műszaki építmények, amelyek kimenetükön képesek létrehozni az elvárt jelet vagy terméket.

Jelvivő vezeték
Az irányítási rendszer szervei, szerkezeti részei között jelek haladnak. Ezeket a jeleket a jelhordozók közvetítik. A jelhordozó fizikai mennyiséget szállító vezeték a jelvivő vezeték. Lehet villamos vezeték, sűrített levegőt vagy olajat szállító csővezeték, lehet optikai jelet továbbító fénykábel, de egy mechanikus rudazat, amelyik a mozgást továbbítja.

A hatáslánc az irányítási rendszer azon szerkezeti egységeinek sorozata (láncolata), amelyek az irányítási hatást közvetítik. A hatásvázlat a hatáslánc elvi elvonatkoztatott ábrázolási módja, amelyben a tagokat és a jeleket egyszerű geometriai alakzatok jelképezik. A tagokat jelképező alakzatba beírt függvény a tag dinamikus viselkedést, jelátvívő tulajdonságait írja le.

Működési vázlat
A hatáslánc az irányítási rendszer azon szerkezeti egységeinek sorozata (láncolata), amelyek az irányítási hatást közvetítik. A működési vázlat a hatáslánc szerkezeti részeinek ábrázolási módja, amely e részek irányítástechnikai lényegét, ezek irányítástechnikai funkcióit tünteti fel.

A működési vázlat a hatáslánc szerkezeti részeinek ábrázolási módja, amely e részek irányítástechnikai lényegét, ezek irányítástechnikai funkcióit tünteti fel.

Érzékelőszerv
Az irányítástechnikai szerepük igen nagy. Feladatuk egy fizikai mennyiség (jelhordozó) érzékelése, átalakítása másik fizikai mennyiséggé. A követő vezérlésekben érzékelők hozzák létre a rendelkező jelet. A szabályozásokban azt az ellenőrző jelet hozza létre, amelyiket összehasonlítunk az alapjellel.

Az érzékelő szervek jelátalakítók. Feladatuk egy fizikai mennyiség (jelhordozó) érzékelése, átalakítása másik fizikai mennyiséggé.

Parancsadó szerv
A parancsadó szervekkel a vezérléseknél találkozunk. A parancsadó szerv a vezérlési vonal kiinduló szerve, bemenő jele a vezető jel (ez származhat érzékelőtől vagy kezelőszervtől is), kimenőjele a rendelkező jel. Ez a jel felerősítve, formálva változtatja meg a vezérelt berendezés módosított jellemzőjét, végül is a vezérelt jellemzőt

Erősítő, jelformáló szerv
Az erősítő szerv feladata létrehozni a megfelelően formált és megfelelő energiatartalmú végrehajtó vagy beavatkozó jelet. Bemenőjele a kis energiatartalmú rendelkező jel, amit olyan energiaszintre kell emelni (erősíteni), hogy képes legyen a végrehajtó vagy a beavatkozó működtetésére. Kimenő jele a végrehajtó jel. A közbenső jelformálásra több oknál fogva is sor kerülhet. A leggyakoribb a szabályozott berendezések energiatárolóiból adódó időkésleltetések, tranziensek megszüntetésének igénye.

Végrehajtószerv
A megfelelően formázott és megfelelő energiatartalmú végrehajtó jelnek kell működtetni a végrehajtó szervet. Végrehajtó szervet akkor alkalmazunk, ha a beavatkozó szerv bemenőjele elfordulás, vagy elmozdulás. Feladatuk a végrehajtó jellel arányos elfordulást, elmozdulást létrehozni, ezzel mozgatni a beavatkozó szervet. A végrehajtó szerveket pontosságának fokozására gyakran egészítik ki helyzetbeállítóval. Ez nem más, mint belső, saját pozíciószabályozás.

Beavatkozószerv
A módosított jellemző szükséges értékének beállítását, megváltoztatását a beavatkozó szerv végzi. A módosított jellemző változtatása anyag vagy energia áramváltoztatását jelenti. Mivel igen sokféle formában létezik az anyag, az energiát is igen sok fizikai mennyiség közvetítheti, ezért a beavatkozó szervek világa is színes. Gyakran alkalmazzák a különféle szelepeket, az anyagmennyiség változtatására, de az energiát átadó villamos fűtőbetét is lehet beavatkozó szerv.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése