2017. szeptember 9., szombat

Emeltszintű érettségire felkészítés informatikából; Az internet

Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető hálózatok összessége. Lehetővé teszi mind magánszemélyek mind vállalatok számára, hogy egymással összekapcsolt számítógép-hálózatokon keresztül információt, erőforrásokat és szolgáltatásokat osszanak meg.
Kezdetben az internetet kizárólag tudományos, oktatási és katonai kutatásokhoz használták. 1991- ben a szabályok megváltozása tette lehetővé a vállalatok és felhasználók számára is a csatlakozást. Az internet gyorsan növekedett és ma már világméretű. A folyamatosan megjelenő új technológiák egyre könnyebbé és vonzóbbá teszik használatát. A felhasználók számára on-line alkalmazásokat biztosít, mint például az elektronikus levelezés, webböngészés, zene- és videofolyamok továbbítása, játékok és az azonnali üzenetküldés.
Az internet folyamatos fejlődésének megfelelően változik az emberek közti kapcsolattartás, a kommunikáció és üzleti élet is. Az internet nagyobb érdeklődést és fogyasztói bázist teremt a hálózaton nyújtható üzenetek, termékek és szolgáltatások iránt. Számos vállalat számára az internetkapcsolat nem csak a kommunikáció, hanem a mindennapi működés szempontjából is nélkülözhetetlen. A vállalatok egy része az internet alábbi felhasználási területeit használja:
e-kereskedelem
Kommunikáció
Együttműködés és képzés
Az internet
Az on-line elérhető új technológiák és eszközök számának növekedése mellett hogyan lehet a változásokat követni, és olyan megbízható szolgáltatásokat nyújtani, mint például az elektronikus levelezés? A felelet az, hogy az internetszabványok segítségével.
Egy szabvány a működéshez szükséges szabályok gyűjteménye. A hálózati és az internetszabványoknak köszönhetően a hálózathoz csatlakozó minden eszközre ugyanazon szabályok érvényesek. Szabványok használatával lehetővé válik különböző típusú eszközök kommunikációja az interneten keresztül. Egy elektronikus levél formázása, továbbítása és vétele például szintén egy szabvány alapján történik. Egy személyi számítógépről elküldött elektronikus levelet a címzett mindaddig képes mobil telefonján fogadni és elolvasni, amíg a telefon és a számítógép ugyanazt a szabványt használja.
Egy internet szabvány minden részletre kiterjedő vita, problémamegoldás és tesztelés eredményeként jön létre. Új szabvány ajánlásakor a fejlesztési és jóváhagyási folyamat minden lépését rögzítik egy számozott RFC (Request for Comments) dokumentumban, melyben a szabvány fejlődése nyomonkövethető.
Az internetszabványok ezrei határozzák meg a hálózati eszközök kommunikációjának szabályait. Ezeket a különböző szabványokat több különböző szervezet készíti, teszi közzé és tartja karban. Az ilyen szervezetek által készített és karbantartott szabványok teszik lehetővé, hogy számos különböző eszközt használva, mint például a személyi számítógépek, mobiltelefonok, PDA-k, MP3 lejátszók és televíziók, emberek milliói kapcsolódjanak az internethez.

1.2 ISP-k
1.2.1 Az internet-szolgáltatások eljuttatása a végfelhasználókhoz
Az internethez történő kapcsolódáshoz elsődlegesen egy internetszolgáltatóval kell kapcsolatot teremteni. Az internetszolgáltatók a csatlakozások széles választékát kínálják. Otthoni és kisvállalati felhasználók által leggyakrabban használt kapcsolódási formák:
Betárcsázásos hozzáférés
A betárcsázás egy nem túl költséges, telefonvonal és modem használatával megvalósított internet elérési módszer. Az internetszolgáltatóhoz való kapcsolódáshoz a felhasználó felhívja a szolgáltató elérési számát. A leglassabb kapcsolódási forma, és jellemzően akkor használják, ha nagyobb sebességű kapcsolat nem építhető ki, illetve a több helyszín között ingázó dolgozók között elterjedt.
DSL
A digitális előfizetői hurok vagy DSL a betárcsázásnál költségesebb, de gyorsabb kapcsolatot biztosít. Szintén telefonvonalat használ, de a betárcsázásos hozzáféréssel ellentétben állandó internet kapcsolatot nyújt. Ez a kapcsolódási megoldás speciális nagysebességű modem segítségével választja szét a DSL jelet a telefon jeltől, és szolgáltat ethernetkapcsolatot egy számítógép vagy LAN számára.
Kábelmodem
A kábelmodem a televíziós társaságok által nyújtott kapcsolódási lehetőség. A hálózati kommunikációhoz szükséges jeleket ugyanaz a koaxiális kábel továbbítja, mint a televízióműsort. Egy speciális kábelmodem különválasztja a hálózati jeleket a többitől, és ethernetkapcsolatot biztosít egy számítógép vagy számítógéphálózat számára.
Műholdas
Műholdas kapcsolódást a műholdas szolgáltatók biztosítanak. A felhasználó számítógép ethernethálózattal kapcsolódik a műholdas modemhez, mely a műholdas hálózat legközelebbi szolgáltatási pontjához (POP) közvetíti a jeleket.
"A" ISP
(T elefontársaság)
Betarcsázós
modem
Telefonvonal
DSL modem
DSL
"B" ISP
(Kábelszolgáltató)
Kábelmodem
"C" ISP (Műholdas
szolgáltató)
Műholdas modem

Sávszélesség mértékegysége a bit/s. Nagyobb sávszélességek megadására a Kbit/s, Mbit/s, illetve a Gbit/s mértékegységeket használjuk.
A vállalatok által leggyakrabban használt három nagysávszélességű kapcsolódási forma a következő:
T1 kapcsolat, mely 1,544 Mbit/s -os adatátvitelre képes. Ez egy szimmetrikus kapcsolat, abban az értelemben, hogy a feltöltési és letöltési sebesség azonos. Egy középméretű vállalatnak összesen egy T1 kapcsolatra van szüksége. Az E1 kapcsolat egy Európai szabvány, mely képes akár 2,048 Mbit/s-os adatátviteli sebességre is.
A T3 kapcsolat maximálisan 45 Mbit/s-os adatátvitelt biztosít. Habár meglehetősen nagyobb költségekkel jár a T3 kapcsolat, mint a T1, nagyobb vállalatok esetén mégis megfelelőbb az alkalmazottak igényeinek kielégítésére. Többtelephelyű nagyvállalatok számára a T1 és T3 kapcsolatok együttes használata ajánlott. Az E3 kapcsolat egy Európai szabvány, mely képes akár 34,368 Mbit/s-os adatátvitli sebességre is.
A Metro Ethernet a nagysávszélességű lehetőségek széles választékát kínálja, beleértve a Gbit/s-os kapcsolatot. Olyan nagyobb vállalatok, melyek egy városon belül több helyszínnel is rendelkeznek, mint például a bankok, Metro Ethernetet használnak. A Metro Ethernet a
telephelyeket kapcsolt technológiával köti össze. Nagymennyiségű adat olcsóbb és gyorsabb átvitelét teszi lehetővé, mint más nagysebességű kapcsolat.
A kapcsolat típusának meghatározása után az interneteléréshez szükség van az ISP-hez történő kapcsolódásra. Egyéni számítógépek és vállalati hálózatok a szolgáltatási pontnál (POP) kapcsolódnak az internetszolgáltatóhoz. A szolgáltatási pontok (POP) általában az internetszolgáltatók hálózatának szélén találhatók és egy meghatározott földrajzi területet szolgálnak ki. A végfelhasználók számára helyi csatlakozási pontot és hitelesítést (jelszó védelem) biztosítanak. Egy internetszolgáltatónak több szolgáltatási pontja is lehet, attól függően, hogy mekkora a POP mérete és az a terület, melyet a POP kiszolgál.
Az ISP hálózatán belül nagysebességű forgalomirányítók és kapcsolók továbbítják az adatokat a szolgáltatási pontok között. Több útvonal is összeköti a szolgáltatási pontokat, hogy alternatív útvonalat szolgáltassanak forgalom túlterhelés vagy kiesés esetén.

Internet hierarchia
Az internet hierarchikus felépítésű. A hierarchia csúcsán az internetszolgáltató szervezetek találhatók. Az internetszolgáltatók szolgáltatási pontjai (POP) egy internetcsatlakozási ponthoz csatlakoznak (IXP - Internet Exchange Point). Bizonyos országokban ezt hálózatelérési pontnak (NAP - Network Access Point) nevezik. Egy IXP vagy NAP az a pont, ahol több internetszolgáltató csatlakozik egymáshoz, hogy elérjék egymás hálózatát és információt továbbítsanak. Jelenleg több, mint 100 fő csatlakozási pont (IXP) található világszerte.
Az internet-gerinchálózatát a különböző szervezetek hálózatainak csoportja alkotja, melyeket IXP pontokon keresztül magán társkapcsolat köt össze.
Az internet-gerinchálózat olyan, mint egy információs szupersztráda, amely nagysebességű adatkapcsolatokat biztosít, hogy összekösse a POP-okat és az IXP-ket a világ nagyvárosaiban. Az elsődleges átviteli közeg, mely az internet gerinchálózatát összeköti, az üvegszálas kábel. Ezeket a kábeleket általában földfelszín alatt vezetik a városok összekötéséhez. Üvegszálas kábeleket a tenger alatt is vezetnek a kontinensek, országok és városok összekötésére.
Az internetszolgáltatókat különböző osztályokba sorolják annak megfelelően, hogy hogyan érik el az internet gerinchálózatát. •
Fizetek egy Tier 1 vagy Tier 2 iSP-nek a tranzit
szolgáltatásért, így elérhetem a világot.
1.2.3 Az internet feltérképezéséhez használható eszközök
A hálózati eszközök segítségével az internetszolgáltatók hálózatainak csatlakozásairól és a kapcsolódási pontok elérési sebességéről kaphatunk információt.
A ping parancs egy megadott IP-cím elérhetőségét teszteli. A ping parancs egy ICMP (Internet Control Message Protocol) visszhangkérés csomagot küld a célállomásnak és várja, hogy a visszhangválasz csomagok megérkezzenek. Az ICMP a kommunikáció ellenőrzésére szolgáló internet protokoll. Méri a kéréscsomag elküldése és a válaszcsomag megérkezése között eltelt időt. A ping parancs kimenetéből leolvasható, hogy a válasz sikeresen megérkezett-e, valamint megmutatja az oda-vissza átviteli időt.
A ping használatához gépelje be a Cisco parancsoros felületén (CLI) a forgalomirányító vagy a Windows parancssor promptja után a következő parancsot:
ping <IP-cím>,
ahol az <IP-cím> a célállomás IP-címét jelöli.
Például: ping 192.168.30.1
Ha a csomag nem éri el a célállomást, vagy a csomag útvonalán késés lép fel, hogyan határozható meg a probléma helye, illetve az, hogy mely forgalomirányítókon keresztül haladt a csomag?
A traceroute paranccsal egy csomagnak a forrástól a célállomásig tartó útvonala jeleníthető meg. Minden, a csomagtovábbításban résztvevő forgalomirányító egy ugrásnak (hop) felel meg. A traceroute parancs az útvonal egymás utáni ugrásait jeleníti meg és minden közbenső forgalomirányítónál kiszámolja, hogy mennyi idő telik el kérés elküldése és a válasz megérkezése között.
Ha probléma történik, használja a traceroute parancs kimenetét, hogy segítségével megállapíthassa, hol veszett el a csomag, vagy hol történik a késleltetés! A kimenetből az is leolvasható, hogy a
forrástól a célállomásig terjedő úton egy csomag mely internetszolgáltatók hálózatán utazik keresztül.
A Windows tracert parancsa hasonlóan működik. Számos vizuális nyomkövető (traceroute) program is létezik, melyek grafikusan is megjelenítik a csomag útját.
York#traceroute RÓMA
1. LONDON (209.165.201.1) 8 msec 8 msec 4 msec
2. PÁRIZS (209.165.202.129) 8 msec 8 msec 8 msec
3. RÓMA (209.165.200.225) 8 msec 8 msec 4 msec
1.3 ISP kapcsolat
1.3.1 ISP követelmények
Egy internetszolgáltatónak számos különböző eszközzel kell rendelkeznie a felhasználók adatainak továbbításához és szolgáltatások nyújtásához. Ahhoz, hogy részt vegyen egy szállítási hálózatban, tudnia kell kapcsolódni más internetszolgáltatókhoz, illetve képesnek kell lennie nagymennyiségű adat kezelésére.
A következő eszközök szükségesek a szolgáltatások biztosításához:
Elérési eszközök, melyek segítségével a felhasználók kapcsolódhatnak az internetszolgáltatóhoz. Ide tartoznak a DSL hozzáférési multiplexer (DSLAM - DSL Access Multiplexer) a DSL kapcsolathoz, a kábelmodem lezáró rendszer (CMTS - Cable Modem Termination System) a kábelmodemes kapcsolathoz, modemek a betárcsázáshoz és vezeték nélküli hidakra a vezeték nélküli kapcsolathoz.
Határátjáró-forgalomirányítók, amelyek az internetszolgáltatók számára kapcsolódást és adatátvitelt biztosítanak más internetszolgáltatókhoz, internet-csatlakozási pontokhoz, ügyfél nagyvállalati hálózatokhoz.
Kiszolgálók, melyek a levelezésért, a hálózati címfordításért, webes tárhelyért, FTP oldalakért és multimédia anyagok tárolásáért felelősek.
Áramellátási berendezés tartalék tápegységekkel a folyamatos szolgáltatás biztosításához áramkimaradás esetén.
Nagyteljesítményű légkondicionáló berendezések a folyamatosan ellenőrzött hőmérséklet biztosításához. 
Az internetszolgáltatók más vállalatokhoz hasonlóan terjeszkedni szeretnének a bevételek növelése érdekében. A terjeszkedési képesség azon múlik, hogy tudnak-e újabb előfizetőt szerezni és több szolgáltatást értékesíteni. Azonban az előfizetők számának növekedésével az ISP hálózatának a forgalma is nő.
Végül, ez a megnövekedett forgalom túlterhelheti a hálózatot, ami a forgalomirányítók meghibásodásához, csomagvesztéshez és túlságosan nagy késleltetéshez vezethet. Egy túlterhelt hálózatban az előfizetők akár percekig is várhatnak egy weboldal letöltésére, sőt a hálózati kapcsolatot is elveszíthetik. Ezek a felhasználók választhatnak egy másik alkalmas ISP-t a jobb teljesítmény érdekében.
A felhasználók elvesztése azonban bevétel kieséssel jár, így az internetszolgáltatónak az az érdeke, hogy megbízható és skálázható hálózatot biztosítsanak.
A skálázhatóság a hálózat növekedésének képessége. Skálázható hálózatok gyorsan növekedhetnek újabb és újabb felhasználók és alkalmazások támogatására anélkül, hogy veszélyeztetnék a már létező felhasználóknak nyújtott szolgáltatások minőségét.
A skálázhatóságot leginkább támogató eszközök moduláris felépítésűek és a bővítésre szolgáló modulok beilleszthetősége érdekében bővítőhellyekkel rendelkeznek. A különböző modulok akár különböző számú interfésszel rendelkezhetnek. A moduláris forgalomirányítók (chassis router) megfelelő bővítő modulokkal többféle interfészt használhatnak, így többféle kapcsolat létesítésére is alkalmassá válnak. 
1.3.2 Az ISP feladatai és kötelezettségei
Az ISP szervezetek több csoportból és részlegből állnak, amelyek felelősek a hálózat problémamentes működéséért és a szolgáltatások eléréséért.
A hálózati szolgáltatások a hálózat működtetésének minden összetevőjére kiterjednek, beleértve az új berendezések és vonalak megtervezését és kiépítését, új előfizetők felvételét, a hálózat javítását és karbantartását, illetve a felhasználók hálózati csatlakozásának üzemeltetését.
Amikor egy új vállalati előfizető ISP szolgáltatásokat igényel, a különböző szolgáltatásokat támogató csoportok együttes munkával biztosítják a megrendelés feldolgozásának kifogástalan folyamatát, valamint a szolgáltatásokhoz történő lehető leggyorsabb hozzáférést
Minden csoport saját feladatkörrel és kötelezettségekkel rendelkezik:
A vevőszolgálat fogadja az előfizetők megrendeléseit és biztosítja, hogy a felhasználók különböző igényei pontosan kerüljenek be a rendeléseket nyomonkövető adatbázisba.
A tervezés és beszerzés részleg megvizsgálja, hogy vajon az új előfizető rendelkezik-e meglévő hálózati berendezésekkel vagy újakat kell telepíteni.
A helyszíni telepítés (On-site Installation) csoportja javaslatot tesz a szükséges felszerelés és vonal kiépítésére a felhasználói oldalon.
A hálózat üzemeltető központ (Network Operations Center, NOC) felügyeli és teszteli az új kapcsolatot és biztosítja a megfelelő működést.
Az ügyfélszolgálatot a NOC értesíti, amikor a vonal működőképes, majd kapcsolatba lép az ügyféllel, hogy segítse a jelszó és egyéb felhasználói paraméter beállításában.
1.4 A fejezet összefoglalása
■ Számos vállalat használja az Internetet e-kereskedelem, kommunikáció, együttműködés és továbbképzés céljából.
A hálózati és Internet szabványok biztosítják, hogy a hálózathoz csatlakozó minden eszköz egyazon szabályokat használjon, a szabványok létezése teszi lehetővé a különböző típusú eszközök kommunikációját az Interneten keresztül.
Függetlenül attól, hogy egy magánszemély vagy vállalat milyen eszköz segítségével szeretne kapcsolódni az Internethez, az eszköznek internetszolgáltatón (ISP - Internet service provider) keresztül kell csatlakoznia.
A nagyobb vállalatoknak általában nagyobb sávszélesség és sebesség szükséges, mint például a T1/E1, T3/E3 és a Metró Ethernet.
Az internetszolgáltató szolgáltatási pontjai (POP - Point of Presence) egy internetcsatlakozási ponthoz (IXP - Internet Exchange Point) csatlakoznak, ahol az ISP-k egymás hálózatához hozzáférhetnek és információt cserélhetnek.
Az internet gerinchálózata különböző szervezetek tulajdonában levő hálózatokból áll, amelyek IXP-n vagy magán társkapcsolaton keresztül kapcsolódnak össze.
Az ISP-k 1,2 vagy 3 rétegű osztályozása a gerinchálózat elérése alapján történik.
Egy internetszolgáltatónak a végfelhasználóktól jövő igények elfogadásához és szolgáltatások nyújtásához számos különböző eszközzel kell rendelkeznie, mint például az elérési eszközök, határátjáró-forgalomirányítók, nagyteljesítményű légkondicionáló és az áramellátást szabályozó berendezések.
Az internetszolgáltató megbízható és skálázható hálózatot biztosít.
Egy skálázható hálózat a meglévő teljesítmény veszélyeztetése nélkül képes gyorsan növekedni újabb felhasználók és alkalmazások támogatásához.
Az internetszolgáltató szervezetek több csoportból és részlegből állnak, melyeknek együttes kötelezettsége a hálózat problémamentes működése. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése