2018. szeptember 3., hétfő

Lottószámok Python

import random

a = 90
b = 5

random.seed() #Inicializálás
halmaz=set()
while len(halmaz)<b:
    halmaz.add (random.randint(1,a))
szamlista = sorted(list(halmaz)) #Tárolás további felhasználásra
print("A heti lottoszamok: ", ", ".join(str(a) for a in szamlista))
#Ennél egyszerűbben kiírathatnánk a print(számlista) utasítással,
#csak ottmaradna a szögletes zárójel.

#! Modulok
A Python véletlenszám-generátora, illetve a hozzá kapcsolódó utasítások egy külön modulban kapott helyet. A modult (minden modult, nem csak ezt) úgy képzeld el, hogy a program elején betöltjük, és utána a Pythonunk egy rakat újabb utasítást tud. Ezek az utasítások a modulban vannak meghatározva. A modul nem egyéb, mint egy Python-program, amit nem arra terveztek, hogy önmagában futtassuk, hanem arra, hogy más programok kölcsönvehessék az utasításaikat.

A használni kívánt modult a program elején szokás betölteni az import utasítással. Az alábbi programban a véletlenszám-előállítással kapcsolatos modult töltjük be és vesszük használatba:

1
2
3
4
import random

véletlenszám = random.randint(1, 6)
print(véletlenszám)
Az import random parancs kiadása után már használhatjuk a random modul utasításait (igen, több is van benne). Mindegyik utasítás neve a modul nevével, most ugye random-mal kezdődik, és maga az utasítás egy ponttal kapcsolódik a modul nevéhez. A modul egyik utasítása a randint, ami véletlenszerű egész számot ad vissza, esetünkben 1 és 6 közöttit. (A véletlenszám-generátorok alapesetben 0 és 1 közötti törtet adnak vissza, úgy, hogy a 0 benne lehet, az 1 nem. A randint elvégzi nekünk azt a melót, hogy ebből a számból a megadott határok közötti egészet csinál.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése