2018. október 13., szombat

A virtuális interfész - SVI (Switch Virtual Interface)


A fix konfigurációjú Integrated Services Routerek integrált kapcsoló portjai és a HWICs / EHWIC kapcsolóportjai nem támogatják a 3. rétegbeli címeket vagy a 3. rétegbeli szolgáltatásokat. Ezeket egy SVI-hez kell hozzárendelni, és VLAN interfészt használ a 3. rétegbeli funkciókhoz. Az SVI egy logikai Layer 3 interfészt jelent egy kapcsolón. Az alapirányítás mellett az SVI használható az SVI által képviselt hálózat további funkcióinak támogatására. Bár az SVI-k mindkét L2 és L3 kapcsolóban rendelkezésre állnak, érdemes hozzáfűzni, hogy a kapcsolónak rendelkeznie kell egy útválasztó motorral , azaz. L3 kapcsolónak kell lennie, hogy képes legyen erre, csak azért, hogy világos legyen.
Minden a L3 kapcsolóban futott portként értelmeződik, és az átirányítást a globálisan engedélyezett "ip routing" -kal végzi.

Tehát a lényeg az SVI-kkel a kapcsoló a virtuális 3. réteg interfészt alkalmazza a forgalomnak az egyéb 3. rétegbeli interfész felé történő átirányításához, így megszüntetve a fizikai útválasztó szükségességét.

Összekapcsolja a 3. rétegű hálózatokat olyan protokollokat használva, mint az Útválasztási információs protokoll (RIP), a nyitott legrövidebb út első (OSPF) protokoll és a továbbfejlesztett belső átjáróirányú protokoll (EIGRP)
Hagyományosan a kapcsolók csak az ugyanazon sugárzott tartomány (Single VLAN) és az útválasztók ugyanazon sugárzott tartományban lévő gazdagépeket küldenék forgalomba, és a különböző broadcast tartományok közötti különbözõ VLAN-okat kezelik. Ez azt jelentette, hogy a különböző hálózati tartományokban lévő hálózati eszközök nem tudtak router nélkül kommunikálni.
Az SVI-k segítségével a kapcsoló a virtuális 3. rétegfelületet fogja használni, hogy a forgalmat a 3. rétegbeli interfész felé irányítsa, ezzel megszüntetve a fizikai útválasztó szükségességét.
A VLAN-k csökkentik a hálózat terhelését úgy, hogy egy LAN-t kisebb szegmensekre osztanak fel, és a helyi forgalom egy VLAN-on belül maradnak. Mivel azonban minden VLAN-nak saját domainje van, a VLAN-ok számára mechanizmusra van szükség ahhoz, hogy adatokat továbbítson más VLAN-oknak, anélkül, hogy az adatokat átirányíthatja útválasztón keresztül.
A megoldás az átkapcsolt virtuális felület - SVI használata. Az SVI rendszerint megtalálható a kapcsolókon (3. réteg és 2. réteg). Az SVI-k segítségével a kapcsoló elismeri a helyi VLAN-ba küldött csomagcsomópontokat, és átkapcsolja azokat a csomagokat és csomagokat, amelyek különböző VLAN-okhoz vannak irányítva.
VLAN és SVI között egy-egy leképezés van, így csak egyetlen SVI-t lehet leképezni egy VLAN-ba. Alapértelmezett beállítás esetén az alapértelmezett VLAN-hoz létrehoz egy SVI-t (VLAN1) a távkapcsoló felügyeletének engedélyezéséhez.
A legtöbb tipikus terv esetében az alapértelmezett átjáró az SVI kapcsolókra mutató gazda számára, akkor a kapcsoló a csomagokat a Layer 3 tartomány többi részére irányítja.
Megjegyzés: Az SVI nem aktiválható, kivéve, ha a VLAN létrehozása megtörtént, és legalább egy fizikai port van társítva és aktív az adott VLAN-ban. Hacsak nem hoz létre VLAN-t, nem lesz olyan spanning tree példány fut, így a vonal protokoll le fog kerülni az SVI VLAN számára.

SVI létrehozása CLI parancsokkal
SWITCH (config) # interface vlan 20                                           <- létrehoz egy SVI-t a Vlan 20-hoz
SWITCH (config-if) # leírás SALES                                     <- Frissíti a leírást
SWITCH (config-if) # ip cím 10.0.0.1 255.255.255.0                <- IP-cím hozzárendelése az SVI-hez
Parancsok megjelenítése
SWITCH # sh ip interfész rövid i Vlan
Felület                              IP-cím           RENDBEN?     Eljárás                    Állapot                    Protokoll
VLAN1                                      nem hozzárendelt          IGEN      hatástalanított                         fel                            le-   
Vlan20                                   10.0.0.1                 IGEN      hatástalanított                         fel                            le-
https://www.yumpu.com/hu/document/read/6041839/tortenet-juhorka1


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése