2018. november 30., péntek

Érdekességek a cmd-ben

SSID neve
netsh wlan show profile
jelszó titkositás feloldása
netsh wlan show profile NTWN  key=clear

key content



netsh vlan set hostednetwork mode=allow  ssid=ABC key=password123 
netsh vlan stop hostednetwork
netsh vlan start hostednetwork
dir | clip

altgr+w copy parancs

server
net session

hálózati eszközök
NetStat -o
Ha problémákat tapasztal a hálózati kommunikációval kapcsolatban, akkor a hálózati statisztikák néha segítenek a probléma legfőbb oka felé mutatni. Ott jön a megfelelő NetStat parancs. Ez a parancs számos különböző funkciót tartalmaz, de ezek közül a leghasznosabb a hálózati összefoglaló információk megjelenítése az eszközön. Az ilyen összefoglaló információk megtekintéséhez csak írja be a NetStat -e parancsot.

ARP
Az ARP parancs megfelel a címfelbontási protokollnak. Bár a hálózati kommunikáció könnyű megértése az IP-címzés szempontjából, a csomagok kézbesítése végül a készülék hálózati adapterének Media Access Control (MAC) címétől függ. Itt lép fel a címfelbontási protokoll. Az a feladata, hogy IP-címeket MAC címekre térképezzen.

A Windows eszközök fenntartják az ARP gyorsítótárat, amely a legfrissebb ARP lekérdezések eredményeit tartalmazza. A gyorsítótár tartalmát az ARP -A parancs segítségével láthatja. Ha problémái vannak egy adott állomással való kommunikációban, csatolhatja a távoli gazdagép IP-címét az ARP -A parancshoz.

hálózati eszközök

nbtstat
Biztos vagyok benne, hogy valószínűleg tudja, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógépekhez számítógépnév tartozik. Gyakran előfordul, hogy van egy tartománynév vagy egy munkacsoport neve, amely szintén a számítógéphez van rendelve. A számítógép nevét néha NetBIOS névnek nevezik.

A Windows számos különböző módszert használ a NetBIOS-nevek IP-címekbe történő leképezéséhez, például a műsorszóráshoz, az LMHost-kereséshez, vagy akár a WINS-kiszolgáló lekérdezésének majdnem kihalt módjához.

Természetesen a NetBIOS a TCP / IP felett esetenként leállhat. Az NbtStat parancs segíthet az ilyen problémák diagnosztizálásában és kijavításában. Az NbtStat -n parancs például megjeleníti a NetBIOS neveket, amelyeket egy eszköz használ. Az NbtStat -r parancs megmutatja, hogy hány NetBIOS-név van a készüléknek a legutóbb megoldható módon.

hostname
A korábban tárgyalt NbtStat parancs megadhatja a Windows eszközhöz rendelt gazdanevet, ha tudja, melyik kapcsolót használja a parancs használatával. Ha azonban csak a számítógép nevének gyors és egyszerű azonosítását keresi, akkor próbálja meg a Hostname parancsot használni. A gépnév gépelése a parancssorba visszaküldi a helyi számítógép nevét.

tracert
Ellentétben azzal, amit egy meglehetősen hírhedt YouTube-videó vezethet ahhoz, hogy elhiggye, a Tracert nem mondható el a "Tracer T" -nek, és nem is tudja megmutatni, hogy hány ember használja a Google-t a másodikban. Ehelyett a Tracert vagy a "Trace Route" egy segédprogram, amely megvizsgálja a távoli gép elérési útját.

Funkcionálisan a Tracert a Pinghez hasonlóan működik. A legfontosabb különbség az, hogy a Tracert egy sor ICMP echo kérést küld, és a kérés TTL-je minden alkalommal 1-szel megnövekedett. Ez lehetővé teszi a segédprogram számára, hogy megjelenítse azokat a routereket, amelyeken keresztül a csomagok elhaladnak. Amikor lehetséges, a Windows megjeleníti az egyes hopok időtartamát és IP-címét, vagy teljesen minősített tartománynevét.


ipconfig
Az egyik segédprogram, amelyet állandóan állandóan használok, IPConfig. A legegyszerűbb esetben az IPConfig parancs megjeleníti az eszköz alapvető IP-cím konfigurációs adatait. Egyszerűen írja be az IPConfig parancsot a Windows parancssorba, és megjelenik az eszköz által jelenleg használt IP-cím, alhálózati maszk és alapértelmezett átjáró.

hálózati eszközök

Ha részletesebb információkat szeretne látni, írja be az IPConfig / all parancsot. Ennek oka az, hogy a Windows az IP-címek konfigurációját jeleníti meg, amely sokkal szembetűnőbb. Ez az a parancs is, amelyet akkor kell használni, ha meg szeretné tudni, hogy melyik DNS-kiszolgálót használta a Windows-eszköz.

Az IPConfig  IPConfig / FlushDNS parancs beírása törli a számítógép DNS-megoldó gyorsítótárának tartalmát.

nslookup  alapértelmezett DNS-kiszolgálójának nevét és IP-címét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése