2019. február 21., csütörtök

Videó forgalom hálózatra gyakorolt hatása és vizsgálata

Az internetes forgalom háromnegyedét videók jelentik. Nagy mértékben nőni fog a mobiltelefonok és a kábel nélküli internetszolgáltatások által generált forgalom 2021-re. A tartalmat pedig főleg a videó dominálja majd ebből a szempontból, amely a globális forgalom tavaly mért 73 százaléka helyett már 82 százalékot fog kitölteni. Az éves globális IP forgalom négy év múlva elérheti a 3,3 zettabájtot, ami a 2016-os adatok szerint 1,2 zettabájt volt - írja a Cisco most megjelent Visual Networking Index kutatása. Havi szintre lebontva tavaly 96 exabájtos volt a forgalom, amely négy év múlva már 278 exabájt lesz az előrejelzés alapján. Ezzel párhuzamosan a napi legforgalmasabb 60 perces idősáv forgalma is növekszik (2016-ban 51 százalékkal), sokkal inkább mint az átlagos internetes forgalom, amely tavaly 32 százalékkal nőtt.
Főleg az internetes videónézés dominálja jelenleg is az internetforgalmat, de a jövőben még inkább ez lesz a jellemző. A tanulmány külön tárgyalja a hagyományos tévéadás internetes verzióját (IP VoD), amelyben csökkenést jelez előre 2021-re az egyéb internetes videók javára. Emellett megjelennek még a nagyobb forgalommal járó területek között a webes és egyéb adatforgalmak, valamint a fájlmegosztás, amelyek aránya szintén csökkenni fog. A videónézés mellett egyetlen terület nő kiemelhetően, de ez is szolidabb mértékben - az internetes játékok tavaly mindössze a forgalom 1 százalékát jelentették, de ez várhatóan 4 százalékra fog növekedni a következő években.
A különféle videós tartalmak együtt 2016-ban is kitettek 73 százalékot, négy év múlva pedig már 82 százalékra emelkedhet a videónézés miatti forgalom, beleértve az On-demand tartalmakat, a Netflixet és az IP VoD-ot. "Egy embernek több mint 5 millió évbe telne megnézni azt a videómennyiséget, amely a globális IP hálózatokon keresztül 2021-ben minden hónapban keresztül fog menni" - írja a tanulmány. Az most is látható, hogy azok akik csak az internetet használják erre a célra, kétszer annyi forgalmat generálnak, mint a televízió előfizetéssel is rendelkezők a Cisco megállapítása szerint. Viszont nem csak több ember fog több videót nézni, hanem jobb minőségi videókat is fognak majd igényelni.

Egy speciális terület az élő videó, amely az internetes videók közül a leggyorsabban növekvő szegmens az olyan szolgáltatások miatt mint például a Facebook Live, a Twitter Live vagy a YouTube Live. Ez a terület 2021-re várhatóan már a forgalom 13 százalékát fogja kitenni 25 exabájttal, a tavalyi 3 százalékos aránnyal elért 1,6 exabájtos forgalomhoz képest.
Még egy érdekes előrejelzés, hogy az okostelefonok által generált internetes forgalom négy év múlva lekörözheti a PC-k forgalmát. Tavaly még a személyi számítógépek 46 százalékát tették ki a teljes IP forgalomnak, de 2021-re ez már csak 25 százalék lesz a a Visual Networking Index alapján. A változás okozói kifejezetten az okostelefonok, amelyek a mostani 13 százalékos arányról négy év múlva már 33 százalékra nőhetnek. Ebből következik az is, hogy jelentősen megnő a vezetéknélküli hálózatok forgalma, míg 2016-ban a fix eszközök jelentették az 51 százalékát, addig a következő négy évben lecsökken az arányuk 37 százalékra, mert a Wi-Fi és a mobileszközök forgalma már el fogja érni a 63 százalékot. Eközben a sávszélesség sebessége közel megduplázódik, és eléri az 53.0 Mbps-t a Cisco előrejelzése szerint.
Metodológia
A Cisco a Visual Networking Indexet elemzői következtetések, saját céges becslések és előrejelzések, valamint közvetlen adatgyűjtés alapján állította össze. Az elemzői következtetések a sávszélességről, a videó előfizetésekről és az internetes alkalmazások felhasználásáról különböző elemző cégek tanulmányain alapulnak. A Cisco ezeket a saját becsléseivel vetette össze, úgy mint az alkalmazások adaptációja, a percalapú és a kilobájt per perc alapú használat. Majd pedig a vállalat a felhasználási és a forgalmi adatokat megvizsgálta a szolgáltatók által megosztott adatokkal összefüggésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése