2020. január 31., péntek

Trükkök

Reszelj le 25 gramm szappant oldd fel fél liter vízbe, adj hozzá egy kanál glicerint és kész a folyékony szappan.


Mosószer házilag
Hozzávalók:
1 darab 150 grammos mosószappan (790 Ft)
150 g szódabikarbóna (73 Ft)
200 g mosószóda (98 Ft)
4 + 4 liter víz
Így készítsd!
Kezdj el kis lángon melegíteni 4 liter vizet. Reszeld le a mosószappant (almareszelő nekem erre tökéletesen megfelelt). A szappanreszeléket öntsd a melegedő 4 liter vízhez. Habverő segítségével homogenizáld a folyadékot. Ha a szappanreszelék elegyedett a vízzel, azaz nem látsz úszkáló darabkákat, öntsd hozzá a mosószódát és a szódabikarbónát (továbbra is kis lángon van a lábas, ne forrald fel, csak melegítsd)! Ekkor hirtelen begélesedik a folyadék. Homogenizáld ismét, de ehhez a habverő már kevés lesz, én inkább merőkanalat használok hozzá. Ha már homogén, adj hozzá további 4 liter vizet, és homogenizáld ismét. Ha van botmixered, ennél a fázisnál mindenképp vesd be! Tipp: mivel nekem nem fért volna a lábosba további 4 liter víz, ezért kiszedtem belőle kb. fél adag mosógélt egy másik edénybe, és külön-külön, 2-2 liter víz hozzáadásával homogenizáltam. Ha ez is megvan, már kész is vagy tulajdonképp, gratulálok a saját házi készítésű folyékony mosószeredhez! 🙂 Ezután már csak át kell töltened a mosószert az erre szánt edényekbe. /én ezt a végső homogenizálás után azonnal meg szoktam tenni, amikor még langyos a mosógél. Csinálhatod úgy is, hogy megvárod míg teljesen lehűl, és akkor újból homogenizálod botmixerrel/ Ugye, milyen egyszerű? Mintegy 30-45 perc alatt, készült el 8 liter folyékony mosószer.


Szappanfőzés házilag
Nagyanyáink is mosakodtak, igaz tudták, hogy mit is kenjenek magukra, ezért nem voltak allergiásak. A disznónak minden porcikáját felhasználták, s mi is felhasználjuk. A bélzsír, ami a mangalicánál több kilóra rúg, kiváló erre a célra. A zsiradékhoz szódát és hamulúgot kell adni, majd lassan, órákig főzni, amíg a főzet alján a feketelúg meg nem jelenik. A szappant egy keretbe helyezett vászonra rászedjük és hagyjuk kiszikkadni. Régen használt citerahúrral szeletelték, most megteszi a legvékonyabb drót is. Igyekezzünk akkor felszeletelni, amíg nem szikkadt, száradt ki teljesen, mert később nem tudjuk ezt elvégezni. Évtizedekig eltárolható az ilyen főzött szappan. Hallottam egy ismerősömtől, hogy találtak a nagymamája padlásán legalább 40 éves szappant, ami egyáltalán nem avasodott, kiváló a mosásra, mosakodásra. Azt kevés fiatal tudja, hogy a bőrön keresztül mennyi szennyezőanyag kerülhet a szervezetbe. Megfontolandó, hogy használjanak-e különböző pacsulikat vagy a tiszta illatú háziszappant érdemes választani, amitől egészségesebbek maradnak.

 Körömvirágkrém
A körömvirág nem hivalkodó, de annál hasznosabb gyógynövény, amely számos betegség tüneteinek enyhítésére, illetve gyógyítására használható. A körömvirág krém készítése házilag sem ördöngösség: tapasztaljuk meg, milyen jót tesz a szépséges, apró sárga virág a bőrünkkel. A házi körömvirág krém hatékonyan alkalmazható a vágások, horzsolások és kisebb égési sérülések – ilyen a napégés is –, valamint bőrpír esetén, puhítja a száraz bőrt, enyhíti az ekcémát és a bőrgyulladások tüneteit, kezeli a fekélyeket, segít eltüntetni az irritációkat, a pattanásokat, ápolja a csecsemők és a gyermekek érzékeny bőrét.
Hozzávalók:

Negyed pohár szárított körömvirág szirom (kb. 25 g)
Fél pohár, 150 ml extra szűz olívaolaj (napraforgó olajat is használhatunk)
Nyolcad pohár, 25 g méhviasz
Tíz-negyven csepp levendula esszencia (elhagyható)
Készítése:
Tegyük a szárított körömvirág szirmokat és az olívaolajat egy tálba, majd melegítsük alacsony hőmérsékleten három órán keresztül. Konyharuhán keresztül nyomkodjuk ki az olajat a szirmokból, a folyadékot fogjuk fel egy pohárba. Tegyük a méhviaszt egy serpenyőbe, adjuk hozzá a körömvirágos olajat és kis lángon melegítsük. Amikor a viasz felolvadt, csepegtessük bele a levendula esszenciát. Ha lágyabb krémet szeretnénk, csökkentsük a méhviasz mennyiségét. A krémet öntsük egy tiszta, és lehetőleg zárható, széles nyakú üvegbe és máris használhatjuk. Házi körömvirág krémünk egy évig biztosan eláll! Ha nem sietünk annyira, és még jobb eredményt szeretnénk elérni, az első lépés helyett a következőt alkalmazzuk: A körömvirág szirmokat és az olajat zárjuk üvegbe, majd tegyük el két-három hétre. Minden nap lehetőleg egyszer jól rázzuk össze. Amikor az olaj aranybarna lesz, a második lépéstől változtatás nélkül folytassuk a krémkészítést.

https://kertfelujitok.hu/cimke/gyepszonyeg-hazilag/

Ragasztó készítése házilag csirizből iskolai használatra, igazán hulladék nélkül. A vegyszermentes elkészítési módot. Az iskolai felszerelések beszerzésekor, az egyik legnagyobb kihívást számomra mindig a ragasztó jelentette. Jobb híján megvettem a hagyományos technokol ragasztót, mivel az iskolában mindig kértek tubusosat, és általában ezt javasolta az iskola. Idénre azonban megelégeltem nem csak a tubussal járó szemetet, hanem a vegyianyagokat is. A tubus elvileg fém és műanyag kupak, azaz ha kitisztítom, akkor bedobható a szelektív gyűjtőkbe. De ember legyen a talpán, aki a fém tubus belsejét olyan állapotba tudja hozni, hogy azt nyugodt szívvel a szelektív fém hulladékok közé tudja dobni. A műanyag kupak jelenti ebben az esetben a legkisebb problémát, már ha eltekintünk a műanyag alapvető problémájától, azaz hogy nem bomlik le. A kupak jobb esetben könnyebben kimosható és bátrabban eljárhatunk vele a szelektálásakor. A bolti ragasztókban lévő vegyianyagokkal kapcsolatos fenntartásaim viszont már más dolog. Még kamasz koromból emlékszem olyan fiatalokra, akik aluljárókban, sötét sarkokban megbújva neylonzacskóból szívták ki a ragasztó bódító hatású gőzeit. Igaz ma már a hagyományos piros színű mellett kapható annak kék, környezetbarátabb, és veszélyes oldószert nem tartalmazó változata is, mégis úgy éreztem, hogy itt az ideje mást is kipróbálni.
Ragasztó készítése házilag lépései
Utánaolvastam és a régmúlt korban élő emberek számára is megfelelő csirizre bukkantam, mint tökéletesnek tűnő hulladékmentes és természetes alapanyagú alternatíva. Az olvasgatás eredményeképpen az alap csiriz receptet kicsit turbóztam, és a következő recept alapján készítettem el első házilagos ragasztónkat:
Hozzávalók:
50 g kukoricaliszt (volt olyan recept ami sima fehér lisztet használt és volt olyan ami kukoricaliszttel készítette, egyenlőre még nem jöttem rá az okára – ha valaki tud segíteni, megköszönöm)
25 g cukor
1/2 mokkáskanál só
2 dl víz
1 lapos kávéskanál zselatin (elhagyható, az erősebb ragasztóhatás miatt alkalmazható)
pár csepp tartósítószer
Elkészítése:
A cukrot és a lisztet keverd össze. Fokozatosan keverd bele a víz egyharmadát, figyelj hogy csomómentes legyen, és ha szükséges akkor óvatosan adagolj még hozzá vizet. Tedd fel melegíteni, és folyamatos keverés mellett addig melegítsd amíg be nem sűrűsödik.
Adagold hozzá keverés mellett a maradék vizet, majd a sót, zselatint. Végül keverd bele a tartósítószert. Én azt az Euxyl PE típust használom, amit a kozmetikumokhoz is szoktam keverni.

Mézes almaecetes fokhagyma:
Nagy mennyiségű fokhagyma kerül kiáztatásra jó minőségű akácmézben és almaecetben.
A fokhagyma immunerősítő és vértisztító hatását a méz és az almaecet tovább fokozza. Meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet megerősítésére kiválóan alkalmas. Almaecet nélkül (a fokhagymás-méz) húsok pácolásához is nagyszerűen felhasználható de pirítós kenyérre kenve is fenséges!

Egyszerű napi energiaital elkészítése:
Pucolj meg két (termetes) gerezd fokhagymát, reszeld le, vagy préseld össze, keverj hozzá két teáskanál (jó minőségű) almaecetet. Kevergesd, préselgesd néhány percig, és tegyél hozzá két teáskanál mézet. Ezt is jól keverd el, és öntsd fel két-három dl buborékmentes ásványvízzel. Az így készített (zavaros) italt óvatosan (!!) lassan kortyolgatva idd meg. Egy huzamra lehajtani TILOS!Energetizáló, fáradtságűző, fogyasztó vitaminbomba. Fogyasztása éhgyomorra reggel a legjobb, felezve is hatásos (de nem helyettesíti a reggelit).
Ha nem szeretnél naponta fokhagymát pucolni az alábbiakkal (kíméletesebb változat) ezt elkerülheted:
Tedd a következőket turmixgépbe: 1 dl almaecet, 1 dl méz, 8-12 gerezd (méretfüggő) fokhagyma (darabolva). Keverjük össze a nagy sebességgel 1 percig. Öntsük a keveréket egy jól zárható üvegedénybe és hagyjuk a hűtőben öt napig.

Az elixír szokásos napi adagja: kettő-négy teáskanálnyit tegyél egy pohár (min 2dl) szénsavmentes ásványvízbe vagy gyümölcslébe, (100%-os szőlő-vagy narancslé). A legjobb reggeli előtt negyed-órával fogyasztani. A hatóerő természetesen függ az összetevők származási állapotától. Minél jobban bio annál több az erő.

Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. Az egyiptomi piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. A római katonák étrendjéhez is hozzátartozott fokhagyma Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották.Magas a magnézium, B6 és C vitamin, triptofán, szelén, kalcium, foszfor, B1 vitamin tartalma. A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatjuk.Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. Természetes “antibiotikumként” használható, főként a meghűléses betegségek esetén hatásos. Különösen jó antioxidáns, hiszen megköti a szabad gyököket, lelassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az immunrendsert, rendszeresen fogyasztva pedig még a vérnyomást is csökkenti.

Természetes és vegyszermentes tisztítószert, amit biztonságosan használhat otthonában.
Hozzávalók:
1 db pumpás flakon
2 db citrom héja, lehet narancs és lime is, apró darabokra vágva
10%- os ecet
víz
teafa illóolaj
citrom vagy narancs vagy levendula illóolaj

Elkészítése:
A citrusok héját kis darabokra vágjuk és egy üvegbe helyezzük. Leöntjük 10%-os háztartási ecettel. Ez a fázis 4-5 napig tart, ennyi ideig kell áztatni a citrom héj darabokat az ecetben. Ez idő alatt az ecetbe kiáznak a héjakból a finom illatanyagok, és az ecet zsíroldó, fertőtlenítő hatását is fokozni fogja.Ez után töltsünk meg félig egy pumpás flakont a citromos ecettel. A maradék héjakra már nem lesz szükségünk.Az ecethez adjunk hozzá pár csepp teafa olajat, ami antibakteriális hatású és kiválóan fertőtleníthetjük vele a tisztítandó felületeket és adhatunk még hozzá pár csepp citrom, narancs vagy levendula illóolajat, melyekkel fokozhatjuk a finom illatát a tisztítószernek. A keveréket rázzuk össze enyhén. Mi egy 100 ml-es flakonban készítettük el a keveréket, 2 csepp teafa és 2 csepp citrom illóolajjal. Töltsük meg a flakon másik felét vízzel. Tekerjük rá a pumpás kupakot és már készen is van a házi készítésű, vegyszermentes, de nagyon hatékony tisztítószerünk. Használat előtt mindig felrázandó!

Wc tisztító tabletta házilag
Hozzávalók:
1/2 rész citromsav
1 és 1/3 rész szódabikarbóna
20 csepp tetszőleges illóolaj
szórófejes flakonban víz
igény szerint valamilyen forma
Azért nem bögrét, poharat írtam, hanem részt, mert így mindenki maga döntheti el, mi is legyen a mércéje annak függvényében, hogy mekkora adag tablettát akar készíteni. Maga az összeállítás igazán egyszerű, csupán egy kis figyelmet igényel. Először öntsük egy tálba a citromsavat, adjuk hozzá az illóolajat, és keverjük jól össze. Ha ez kész, szórjuk bele a szódabikarbónát is, és elegyítsük őket. Ezután jöhet a móka része. Annyi vizet kell spriccelni a keverékre, hogy formázható masszát kapjunk, de ne pezsegjen el a szódabikarbóna – ugyanis ha utóbbit víz éri, reakcióba lép vele. Ezt úgy a legkönnyebb elérni, ha szórófejes flakonból apránként adagoljuk a vizet, és minden fújás után gyorsan elkeverjük a masszánkat. Jobb szót nem tudok rá, olyan állagúnak kell lennie, mint a vizes homok, amiből már várat lehet építeni. Ha kész a massza, formálhatunk belőle akár golyókat is, én azonban egy szilikonos formába nyomkodtam bele jó alaposan, hogy tömör tablettát kapjak. Körülbelül fél órát pihent a formában, ezután kipattintottam őket, és hagytam még egy napot száradni. Én a fentebb is látható, aprócska poharat használtam mércének, ezzel az alább is látható mennyiség született, azonban utána készítettem még egy adagot. Mindenféleképpen érdemes aromazáró dobozban tartani, így az illatok nem tűnnek el – az én szórófejes flakonom és aromazáró dobozom az All in packaging cégtől van, ezekről bővebben olvashattok ITT-. És hogy miért is jó ez a wc-nek? Természetesen egy tabletta használata nem elég az alapos tisztításhoz, én ezt mindennapos tisztításra használom, azaz minden nap dobok egyet a wc csészébe. A szódabikarbóna a csészében található vízzel érintkezve elegyedik, ez segít feloldani az esetleges vízkövet, lerakódást – csakis a könnyebb, nem makacs lerakódásokat! -. Miután elpezsgett, a wc kefe segítségével szétdörgölöm a felületen a citromsavat, ami így a már kissé makacsabb foltokat is segít eltüntetni. Mindenki maga dönti el, milyen illóolajat szeretne használni, én teafaolajat csöpögtettem bele, így pluszban fertőtlenít is a kis tablettám.

Koffeines hajpakolás házilag
Csak úgy kidobja a kávézaccot a reggeli kávéfőzés után? Ezentúl ne tegye, inkább készítsen belőle hajpakolást! A koffeines hajpakolás házilag, egyszerű konyhai alapanyagokból összekeverve, alaposan a fejbőrbe masszírozva fokozza a hajhagymák vérellátását, így támogatva a hajszálak egészséges növekedését! Koffeines hajpakolás házilag A koffeines hajpakolás házilag kétféle módon is elkészíthető: kávézaccból, vagy ha nem kávézik, őrölt kávéból is elkészítheti a fejbőr helyi keringését élénkítő hajpakolást. A koffeines házi hajpakolás receptje nagyon egyszerű: egy evőkanál őrölt kávé vagy a lefőzött kávé után visszamaradó kávézacc 2 evőkanál kókuszolajjal vagy olívaolajjal és 1 evőkanál ricinusolajjal elkeverve A keveréket a hatás fokozása érdekében alaposan oszlassa el a fejbőrén és néhány percig masszírozza be a bőrbe. A masszírozás erősíti a koffein helyi keringést élénkítő hatását. A fejbőr enyhe dörzsölése során a hajhagymákat körülvevő hajszálerekbe több vér áramlik, ezáltal javul a hajhagymák tápanyag ellátása, ami pedig elősegíti élénkebb működésüket, azaz a hajnövekedést. A hajhagymák működését serkentő házi hajpakolás száraz hajra is kiváló lehet. A ricinusolaj hajpakolás formájában táplálja és fényessé teszi a száraz, töredezett hajat. Figyelem! A ricinusolaj hajpakolás száraz hajra ajánlott, a zsíros hajat viszont sűrű állaga miatt még jobban lelapíthatja, elnehezítheti. Amennyiben az Ön haja zsírosodásra hajlamos, a kávét inkább egy nyers tojással keverje el, és csak akkor tegyen hozzá egy kiskanál olívaolajat, ha a keverék kenhető állagának biztosításához erre szüksége van. Akinek a koffeines hajpakolás házilag, kávézaccból vagy őrölt kávéból kikeverve túl macerás vállalkozásnak tűnne, ne adja fel! Próbálja ki a különböző hajnövesztő, hajregeneráló koffeines samponokat vagy a koffeines hajtonikot hajpakolás helyett! A koffeines házi hajpakolás vagy a koffeines hajtonik hatása általában 2-3 hónapon át tartó, heti kétszeri alkalmazás után mutatkozik meg teljesen. Ne várjon tehát csodát egyetlen alkalomtól, a hajhagymák és a hajszálak megerősödéséhez csak a kitartó, kúraszerű használat vezet.
https://bidista.com/kolbasz-keszites-hazilag-recept-mert-a-falusi-a-legjobb/
https://www.bollershop.hu/kolbasz-fustolese-hazilag/


Natúr kozmetikai krém készítése házilag
Annyiféle és fajta krémet lehet venni, hogy se szeri se száma, akár egy drogériába megy be vásárolni az ember, akár valamelyik nagyáruházba, sőt néhol natúr krémet is árusítanak. Akkor mégis mi az oka annak, hogy egyre többen úgy gondolják, hogy házilag, otthon akarnak krémet keverni, akár arckrémnek, akár testápolónak, akár a kisbabájuk popsijára. Manapság mindenre lehet krémet kapni a boltokban: külön kézkrémnek, külön lábkrémnek, külön masszírozásra, külön testápolónak, külön arckrémnek, külön szemránckrémnek.  Azt, hogy ennyiféle – sőt  több – krémet lehet kapni, az csak részben indolkolt. Van úgy, hogy az egyiket lehet a másikkal helyettesíteni, de van olyan is amikor ez a csere nem célszerű. Kozmetikai krémek tulajdonságai és csoportosítása A krémek különböznek egymástól abban, hogy mennyire zsíros tapintásúak,  mennyire gyorsan, vagy lassan szívódnak be a bőrbe, milyen egyéb hatóanyagokat tartalmaznak még a krém alapját képező összetevőkön túl,
van-e bennük valamilyen dörzsanyag, mint például az arcradírban, testradírban, milyen színűek, és illatúak. A kézkrémtől például az az elvárás, hogy gyorsan beszívódjon, ne kelljen sokáig várni miután bekented a kezed vele. A masszázskrém viszont ellenkezőleg, az a célod vele, hogy sokáig a bőr felszínén maradjon, lassan szívódjon be. A lábkrém  attól több, mint egy testápoló, hogy ha valamilyen hatóanyagot is tartalmaz, ami a fáradt, vagy duzzadt lábakat nyugtatja. Ezt teheti gyógynövény kivonat formájában, vagy illóolajként is. A testápolók lassabban szívódnak fel, mint a kézkrém, de gyorsabban, mint a masszázskrém, viszont ezeket  lehet használni kézkrémnek és lábkrémnek is. A popsikrém például egy speciális, és alapvetően zsíros krém, jó, ha van benne bőrnyugtató hatóanyag is, és lassan beszívódó. Ha boltban veszel kozmetikai krémet Mindenképp azt javaslom, ha a boltban veszel akár natúr, akár nem natúr krémet, akkor alaposan olvasd át az összetételét. Ha előre kutatsz egy jó krém után, akkor érdemes a krémmánia oldalt használnod, nagyon sok kozmetikai krém adatai fent vannak ezen a weboldalon, és közérthető nyelven jelzik, hogy az alkotórészek közül melyik mennyire megfelelő. A kritikus összetevők: (ettől nem natúr egy krém) Ásványi olaj származék (kőolaj származék) ezek konkrétan a vazelin és a paraffin.
Nem bőrazonos a szerkezetük, ezért nem szívódnak fel, ha a bőrödre kened, nem tud levegőzni alattuk a bőröd. Ha ilyen arckrémet használsz, akkor olyan érzést kelt, mintha egy nejlonzacskót húztál volna a fejedre. A parabének olyan tartósítószerek, amik hosszú évekre tartósítják a kozmetikai krémet. Hiszen mire eljut a gyártótól a vásárlóig, addig 1-2 év is eltelhet. Az viszont meggondolandó, hogy egy ilyen drasztikus tartósítószert használj. Manapság már lehet kapni olyan natúr készítményeket, amelyekben a parabének helyett más, enyhébb tartósítószert tesznek, igaz, ezáltal a minőség megőrzési idejük sem 3 év. Mesterséges színanyagok és illatanyagok, melyek akár bőrallergiát is okozhatnak.


Hogyan készíts házilag natúr kozmetikai krémet
Ha saját magad, házilag fogod készíteni magát a krémet is
Alapvető kérdések a készítés előtt:

konkrétan mire fogjuk használni,
mennyire legyen zsíros, illetve vizes a krém,
mi legyen benne az emulgeálószer,
milyen gyorsan szívódjon fel, azaz gélesítő kell-e bele,
milyen egyéb hatóanyagokat tartalmazzon, ami szükséges.
Ha már a fenti kérdésekre tudjuk a választ, akkor kell egy jó recept, amit például internetes oldalakon néha lehet találni, amiből érdemes kiindulni.

Az emulgeálószer a krém összetartó ereje. Nem mindegy, hogy melyik krémhez melyik emulgeálószert használod. Van olyan, amelyik zsírosabb krémeket tud összetartani, és olyan is akad, amelyik inkább vizesebbet. Néhány emulgeálószer: lysolecitin, emulsan, olivem, lamecreme, plantemuls, xyliance.

Növényi gélesítőszert akkor érdemes tenni a krémbe, ha a felszívódást akarjuk gyorsabbá tenni. Ez lehet xantán, solagum, alginát, vagy egyéb növényi gélesítőszer.

Egyéb hatóanyagként növényi kivonatot, vagy vitamint, valamilyen agyagot, vagy dörzsanyagot lehet beletenni a krémbe, attól függ, mire fogjuk használni.  Növényi hatóanyag például a körömvirág olaj, kamilla olaj, orbáncfű olaj, levendulavíz. A növény értékes hatóanyagait tartalmazzák. Az agyag lehet vörös, rózsaszín, zöld, sárga, bőrtípustól függően ajánlott, és pakolásokban szokták alkalmazni. Dörzsanyag pedig lehet őrölt zabpehely, vagy mandulahéj őrlemény, epermag, vagy más finomabb, vagy durvára őrölt növényi rész.

Ha készen vett natúr krémalapot használsz otthon, házilag
Használd az Emese Műhelye Keverd magad natúr krémalapot erre a célra.

Itt korlátozottabbak ugyan a lehetőségek, viszont biztosan sikerül a saját natúr krémed elkészítése. Azért korlátozottabbak, mert ha túl sok vizet vagy túl sok olajat adsz hozzá, akkor szétesik a krém, mivel az emulgeálószer csak egy tartományban tartja össze a krémet.

Ötletek:
Ha arckrémnek használod:
ráncok ellen tegyél bele argán olajat és E-vitamint,
extra hidratálásra tegyél bele egy kevés aloe kivonatot, vagy levendulavizet,
száraz arcbőrre tegyél bele avokádó olajat, vagy vadrózsa olajat,
zsíros arcbőrre tegyél bele kávéskanál vízben feloldott sörélesztőt (B-vitamin), és pár csepp jojoba olajat.
Ha kézkrémnek használod:

tegyél bele egy kevés extra szűz olíva olajat, mandula olajat vagy szőlőmag olajat és mellé, ha a krém beszívódásán szeretnél gyorsítani, akkor Emese Műhelye Keverd magad natúr gélalapot is.
Ha popsikrémnek használod,
tegyél bele extra szűz olíva olajat, mandula olajat. Ekkor gél nem kell mellé, mert lassú felszívódás a cél.
Saját illatot is adhatsz a kész, házilag készült natúr krémednek
valamilyen illóolajjal (1-2 csepp elég)
virágvízzel (pl. levendulavíz, ami hatóanyag és illatosító is egyszerre).
Kívánom, hogy lelj örömöt a krém készítésben, és használd örömmel a saját natúr krémedet.

Házilag készített illatgyertya az illatos otthonért
Illatos otthon házilag készített illatgyertyával
Illatgyertya segítségével nemcsak illatos, hanem szép is lesz otthonod. Te magad is egyszerűen elkészítheted a kedvenc illatgyertyádat.
A házi gyertyakészítés egyáltalán nem bonyolult dolog, kiváló családi kreatív program. Készíts gyertyát három egyszerű lépésben, ahogy gyertyaöntésről szóló cikkünkben mutatjuk.
A finom illatokért a viaszba önts kávészemeket vagy fahéj rudat. Illatosíthatod illóolajjal is.

http://www.medenceepites.eu/medence-epitese-hazilag

A legolcsóbb immunerősítők házilag
A következő keveretekből egyetlen adag elegendő ahhoz, hogy az immunrendszered talpra álljon és szerencsésen átvészeld ezt a meghűlős, náthás, taknyos időszakot. A legjobb, ha megelőzésként használod. Nézzük, mik is ezek:
 A következő keveretekből egyetlen adag elegendő ahhoz, hogy az immunrendszered talpra álljon és szerencsésen átvészeld ezt a meghűlős, náthás, taknyos időszakot.
A legolcsóbb immunerősítők házilag
 A legerősebb és legolcsóbb házi immunerősítők
 Készíts Te is szuper hatásos elixírt házilag, olcsó összetevőkből. Rendkívül hatásos megelőzésre és kezelésre az alábbi 2 recept, melyeket melegen ajánlunk Nektek is.

I. recept
 Fokhagymás immunerősítő
Hozzávalók:
1 citrom
2 cikk fokhagyma
csiper vörösbors
1 evőkanál méz

Elkészítés:
1. Vágd ketté a citromot.
2. Csavard ki a citrom egyik feléből a levét. A megmaradt héjat tartsd meg.
3. Aprítsd fel a fokhagymát, és hagyd így állni 10 percet. Aztán tedd bele a citromlébe, a vörös borssal együtt.
4. Add hozzá a mézet is, és keverd őket alaposan össze.
5. Öntsd vissza a kapott „masszát” a citrom héjába, és idd meg, rostostól, mindenestől.

 II. recept
 Hozzávalók:Almás immunerősítő
1 citrom
2 alma
1 kávéskanál reszelt gyömbér
1 evőkanál méz
 Elkészítés:
Keverd össze egy tálkában a hozzávalókat és már kanalazhatod is a finom elixírt. Kitűnő nassnak is.

Egyszerű szúnyogriasztó krém házilag 
Sok illóolaj rendelkezik rovarűző hatással, ilyenek a szőlőmag olaj, a citronella olaj, a levendula olaj, a csepp citromfű olaj, vagy a teafa olaj.
A meleg idő egyik kellemetlen velejárója a szúnyogok megjelenése. Az esős időben gyorsan szaporodtak a szúnyogok, nem csak folyóparton, hanem a hegyekben is.
Ezek a kellemetlen szúrkálók kisebb hegeket is ejtenek, amit főként a kisgyerekek hajlamosak elvakarni.
Sajnos a boltban kapható szúnyogriasztók mindenféle kemikáliát tartalmaznak, de van más megoldás is. A csak természetes összetevőkből készült szúnyogriasztó a legjobb alternatíva.
Szúnyog elleni krém receptje szunyogriaszto házilag
Hozzávalók:
1/2 liter alkohol
100 gramm egész szegfűszeg
100 ml  illatos olaj (mandula, szezámmag, kamilla, levendula, édeskömény stb)
Elkészítés:
Áztassuk a szegfűszegeket négy napig az alkoholban, és kevergessük minden nap reggel és este.
4 nap után adjuk hozzá az olajat, és máris használatra kész.
Használati utasítás:
 Finoman dörzsöljünk néhány cseppet a szunyogriasztó kenőcsből a karokra és lábakra.
Figyeljük meg hogyan menekülnek a szúnyogok.
A Szúnyogűző krém taszítja a háziállatok bolháit is.
Szúnyogriasztó Házilag
Szúnyogriasztó Házilag

Szúnyogriasztó spray készítése
A szúnyok nem szeretik a citrus aromákat, a citromfű illatát, a fűszeres illatokat és a mentolt sem. Ezek igen hatékony szúnyogűzők!
A szúnyogok távoltartására az illóolajakból készült természetes és vegyszermentes riaszók szuper hatékonyak!
Szúnyogűző spray citrom-illóolajból
A citrom az egyik legegyszerűbb házi praktika szúnyog ellen. Ha megérzi az illatát, azonnal fejvesztve elmenekül.
Hozzávalók:
1 ek alkohol (gyógyszertárban kapható)
2 dl tiszta víz
5 csepp citrom-illóolaj
1-1 csepp rozmaring, vagy geránium illóolaj (elhagyható)
1 db pumpás flakon
Elkészítés:
A pumpás flakont töltsük tele tiszta vízzel, majd adjunk hozzá egy evőkanál tiszta alkoholt és az öt csepp citrom-illóolajat. A házi szúnyogriasztó keveréket a pumpás flakonba öntjük.

Azonnal felhasználható!

Töményebb változat is készíthető, ilyenkor figyeljünk az arányok megtartására.

Tovább fokozható a hatás, ha egy-egy csepp rozmaring és levendula illóolajat is adunk hozzá.

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

megfázás kezelése házilag
Húsleves
A húsleves talán nem nevezhető gyógymódnak, de ez egy nagyszerű választás, amikor megfázásos betegséggel küzdünk. Kutatások szerint egy tál csirkehúsleves sok zöldséggel lassíthatja a neutrofilok mozgását a szervezetben. A neutrofilok a fehérvérsejtek bizonyos típusai. Ezek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Mikor lassan mozognak, egyre inkább koncentrálódnak a testük azon területeire, ahol a leginkább szükség van rájuk.

Egy tanulmány megállapította azt is,  hogy a csirkehúsleves hatékonyan csökkentette a felső légúti fertőzések tüneteit. Az alacsony nátrium mennyiséget tartalmazó leves sok tápértéket hordoz magában, és segít hidratálódni. Így biztosan állíthatjuk, hogy náthásan egy leves a legjobb választás ebédre vagy vacsorára!

Gyömbér
A gyömbér gyökérének egészségügyi előnyeit már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték, de most már tudományos bizonyítéka is van a gyógyító tulajdonságainak. Néhány szelet nyers gyömbér forró (de nem forrásban lévő) vízben, segíthet megnyugtatni a köhögést vagy a torokfájást. A kutatások szerint elhárítja az émelygés érzését, amely gyakran jár az influenzával és a megfázással. Bizonyított, hogy már 1 gramm gyömbér elfogyasztása is segít a hányinger csillapításában!

Méz
A méz különféle antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A citromos és mézes tea fogyasztása csillapítja a torok fájdalmát. A kutatások szerint, a méz is hatékony köhögéscsillapító: gyermekeknek adott 10 gramm méz lefekvéskor csökkentette a köhögési tüneteik súlyosságát. A gyerekek sokkal nyugodtabban aludtak, ami szintén segít csökkenteni a megfázásos tüneteket. Figyelem! A méz 1 éves kor alatt nem adható!

Fokhagyma
A fokhagyma allicint tartalmaz, mely vegyület antimikrobiális tulajdonságokkal bír. A fokhagyma fogyasztása segít enyhíteni a tüneteket megfázáskor, de egyes kutatások szerint egyfajta természetes probiotikumként segít elkerülni a megfertőződést!

Echinacea
Az amerikai indiánok több, mint 400 éve használják az echinacea növény virágát és gyökerét a fertőzések kezelésére. Aktív összetevői közé tartoznak a flavonoidok, olyan vegyi anyagok, amelyeknek számos terápiás hatásuk van a testben, például a flavonoidok erősítik az immunrendszerét és csökkenthetik a gyulladást.

A gyógynövény hatékonyságát a megfázás és az influenza elleni küzdelemben javasolják leginkább, de megelőzésként is sikeresen használható! Alkalmazása mellet a betegség hossza is csökkenhet. Egészséges felnőttként, megelőzésre 1-2 gramm echinacea gyökerét vagy virágát szedje naponta háromszor, egy hétig!

C-vitamin
A C-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben, és számos jótékony hatása van az  egészségre. Fontos, hogy szervezete a betegség során megkapja az immunrendszerének támogatást nyújtó C-vitamint. Az elegendő C-vitamin hozzájárul a felső légúti fertőzések és egyéb betegségek felszámolásához.

Probiotikumok
A probiotikumok “barátságos” baktériumok, amelyek megtalálhatók a szervezetben, bizonyos ételekben és kiegészítőkben. Segíthetnek a bélrendszer és az immunrendszer egészséges megőrzésében, és a kutatások azt mutatják, hogy a probiotikumok csökkenthetik a felső légúti fertőzések esélyét.

Ketchup házilag - Az igazi!
Ketchup házilag - Az igazi!

  gyűjteménybe teszem  kinyomtatom  elküldöm egy barátomnak
Hozzávalók

Ketchup:

1 evőkanál olíva olaj
3 gerezd fokhagyma, aprítva, vagy préselve
1/2 vöröshagyma, aprítva
2 kg napérlelte paradicsom, lédús, pl Marmande
0,5 dl almaecet
2 teáskanál Himalája só
1 evőkanál halszósz (elhagyható)
1,5 teáskanál őrölt feketebors
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt cayenne bors
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1 dl lágy, barna nádcukor
1 evőkanál méz
Elkészítés

Egyre többen leszünk, akik megelégelik az elénk tett készételek kétes tartalmú tömegét, benne a sok nem kívánatos hozzávalókkal. Igaz, csak akkor kezdtem el házi készítésű szószokat készíteni, amikor az időm megengedte, fiatalabb koromban lefoglalt a megélhetési hajsza. Mára értékelem a lassubb, de nagyságrendekkel minőségibb életvitelt. Gyári ketchupot már nem fogyasztok. Ha kipróbálod ezt a receptet, akkor lehet, hogy te sem fogsz hamarosan.

Egy vastagaljú serpenyőben hevítsd fel az olíva olajat közepes hőfokra, dobd bele az aprított hagymát, állandó keverés mellett, dinszteld üvegesre, kb. 3 percig.
Add hozzá a fokhagymát, és dinszteld még egy percig.
Most jöhet bele a paradicsom, az ecet, a só, a halszósz (ha akarod), az őrölt feketebors, a cayenne bors, és végül a gyömbér. Addig főzd, amíg a paradicsom teljesen szétesik, de legalább 20 percig.
Botmixerrel, vagy álló mixergéppel pürésítsd adagokban, majd szűrd át egy szűrőn, amit kibéleltél egy gézlappal, vagy hasonlóval.
Tedd vissza a főzőlapra, keverd bele a cukrot, és közepes hőfokon főzd, állandó keverés mellett, 15-30 percig, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Ez a felhasznált paradicsom fajtájától is függ, ha keményhúsú, akkor kevesebb, ha szaftosabb, akkor több időt vesz igénybe.
Kóstold, és ha kell fűszerezd, sózd.
Hagyd kihűlni szobahőmérsékletre, ezáltal még tovább sűrűsödik, majd töltsd jól lezárható befőttes üvegekbe, két hétig eltartható hűtőben. Ha hosszabb eltartási időt szeretnél, akkor dunsztold, vagy forrón töltött, és kihűlésig megfordított üvegekbe töltsd a ketchupot.

Így készítsünk parfümöt házilag

Vanília illatú testpermet, rózsavíz házilag? Összegyűjtöttünk néhány remek illat-receptet, melyek alapanyagi könnyen beszerezhetők és akár otthon is előállíthatók.
A tavasz, a nyár a friss illatok, a virágok, a zöldellő növények évszaka. Ilyenkor mi is szeretjük üdének és frissnek érezni magunkat: előkerülnek a színes ruhák, az élénkebb színű sminkek és vidám kiegészítők. Erősebb illatú kölninket is szívesen cseréljük ilyenkor friss és könnyű virágillatokra.
Nagyanyáink előszeretettel paskoltak egy kis kölnivizet a fülcimpájuk mögé vagy a csuklójukra, de időnként a fürdőszoba szekrényben vagy a fésülködő asztalon álló nehezebb illatú parfümöket sem vetették meg. A természet a virágok, gyümölcsök, fák és fűszerek bőséges választékával ajándékoz meg bennünket, amelyekből egy kis utánajárással házilag is kitűnő, saját ízlésünkre szabott illatkompozíciót alkothatunk, amely kecses üvegbe töltve ajándéknak is kiváló.
Rózsavíz
Két marék rózsaszirmot széles szájú üvegbe teszünk, majd ráöntünk fél liter természetes aromájú gyümölcsecetet. Jól lezárjuk és két hétre meleg helyre tesszük. Ha ez letelt, a rózsaszirmokat óvatosan kinyomkodva leszűrjük a folyadékot. Hozzáadunk még 100 ml desztillált vizet, majd 20 ml 70 %-os alkoholt és egy teáskanál rózsaolajat. Alapos keverés után már tölthetjük is díszes üvegekbe az illatos rózsavizet.
Eau De Cologne
Ez a német vidékről származó klasszikus illat máig sem ment ki a divatból. Különösen forró és fülledt nyári napokon ideális illat, régebben egyetlen elegáns fésülködőasztalról sem hiányozhatott. Kell hozzá 12 csepp bergamottolaj, 12 csepp citromolaj, 10 csepp narancsolaj, 6 csepp rozmaringolaj, 10 csepp muskátli olaj, 300 ml vodka és 80 ml desztillált víz. A kölni elkészítéséhez először a vodkát kell összekevernünk az illóolajokkal, majd jól összeráznunk és két napig pihentetnünk. Utána hozzáadjuk a vizet, ismét összerázzuk, végül filter papíron átszűrve üvegbe öntjük.

MOSÓPORT HÁZILAG? IGEN!


     Sok éve mosok saját készítésű mosóporral és kiválóan működik.

Persze nem vagyok túl „finnyás típus”, nem akarom a ruhákat kímélő üzemmódban kizárólag 40 fokon mosni, jó nekem a 60 fok is mind a színes, mind a fehér ruhákhoz. És nem teszek különbséget sem; mindent ugyanazzal a mosóporral!

Jobb ez így, amit én készítek, az nincsen teli sem töltelék anyaggal (a rentabilitás szellemében), sem különféle agresszív enzimekkel, amik (állítólag) a különböző típusú foltokat hivatottak az ipari mosóporok esetében eltávolítani, és a maga természetes módján klór- és foszfát, illetve mindenféle ipari tenzid mentes…

 Hogy hogyan jött ez a mosópor készítés?

Amikor elkezdtem natúr kozmetikumokkal, illetve főként házi szappanokkal foglalkozni, folyton böngésztem a neten új ötletek után. Természetesen a bolti mosóport is szerettem volna kiváltani valamivel, az első dolog, ami szembejött, az a házi készítésű mosógél volt szappanreszelékből.

Kezdő lévén még nem teljesen voltam tisztában a dolgok működési elvével, meglepve tapasztaltam, hogy a blogokon agyon dicsért házi „mosógélből” a nátronszappan egy nap állást követően egyszerűen kiválik; alul a víz, tetején a kocsonya. Na nem. Ez már nekem túl házi.

Valami olyan kell, ami jól működik komolyabb szennyeződések esetén is, gondolni kell a kemény vízben történő mosásra is, tehát a vízlágyításra (a mosószappan önmagában kevés), a folttisztításra a lehetőségekhez mérten természetesebb alternatívát választva, mint az enzimek (amikhez egyébként az ember lánya nem feltétlenül jut hozzá a boltok polcairól).

A mosódió ötlete sem tetszett, mert nem túl környezetbarát Indiából ideutaztatni a mosószerünket, miközben az utak szélén tele vagyunk gesztenyefákkal… és a gesztenye pont olyan jó, mint a mosódió, ha nem kell nagyon nagy piszkot eltávolítani a ruhából.

     Ha viszont mégis… Mondjuk a gyerek belehempergett a zöld fűbe az újonnan vásárolt fehér melegítő nadrágjában…? Az én megoldásom egy kis „előkezelés” a jó házi mosószappannal, majd be a gépbe a házi mosóporral, amiből egyszerre mindig 10 kilót készítek el, adagolni pedig ugyanúgy adagolom, mint bármely más bolti mosóport szoktak (tehát nem kell belőle se több, se kevesebb).

Az összetétel:

4,5 kg mosószóda

3,8 kg szódabikarbóna

1 kg mosószappan reszelék

700 g nátrium-perkarbonát (fehérítő só a hírneves „oxigénes” folttisztítás jegyében! :))

     Szeretnéd illatosítani? Semmi akadálya; már nagyon kis mennyiségű illatanyaggal vagy illóolajjal tartós eredményt érhet el az ember.

Egy tanács: a mosógépnek közvetlenül a dobjába adagold, mert könnyen beleköt a gép mosószer adagolójába, ha csak egy kis vizet kap.

fogfehérítés otthon: citrom, szódabikarbóna…
Szerző: Baumgartnerné Dr. Gémesi Gabriella

Fogfehérítés házilag


„A fogfehérítés, házilag, fogfehérítés otthon, sokkal kényelmesebb megoldás! Olcsó, és persze időt takarítunk meg, nem szükséges elmenni a fogorvoshoz.  Egy citrom, egy kis szódabikarbóna, vagy só, nem drága!  Csak bedörzsöljük vele a fogainkat és már kész is a hófehér mosoly.”

Sorolhatnánk a további ötleteket a fogfehérítés otthoni módszereiről.



Fogorvosként úgy gondolom, hogy az ilyen tévedések miatt szükséges a tájékoztatás, a „fogfehérítés házilag” témakörében.


Ha a fogfehérítés ennyire egyszerű lenne citrommal, szódabikarbónával, sóval, akkor nem épült volna ki egy egész tudományág a fogászat részeként.


A fogfehérítés, mint az esztétikai fogászat egyik területe különböző módszereket kínál a fehérebb mosolyért, attól függően, hogy mi az ok, amiért sötétebb, sárgább, szürkébb, stb… a fogunk.

Mindenre jó lenne a citrom és a társai?



Fogak elszíneződésének okai


A fogak színét befolyásolhatja:

öröklődés – fogzománc vastagsága, fogbél színe
fogfejlődés időszakában ért behatások – kismama táplálkozása, gyógyszerei, vitaminok…
fogelőtörés utáni időszak befolyásoló tényezői
külső felszínt érintő (színes italok, dohányzás!)
egész fogállományt érintő (gyökérkezelt fog, gyógyszerek, életkor…)
Részben az elszíneződés oka határozza meg a fogfehérítés alkalmazott módszerét a professzionális fogfehérítés területében.


Nézzük végig, hogy az otthoni fogfehérítéssel hol lehet a baj:


Fogfehérítés házilag



Citrom, narancshéj, eper, paradicsom, citrusfélék: fehérítő hatásukat az erősen maró tulajdonságuknak köszönhetik. A citromsav hosszabb távon érzékennyé, fájdalmassá teheti a fogakat. A kalciumot pedig kivonja a fogakból, ami sajnos, nem pótolható. Savas hatású étel, italfogyasztása után 25-30 percig fogat sem ajánlott mosni. A savas hatás által fellazult zománcrétegben nagy kárt tudunk okozni egy gyors fogmosással.
Szódabikarbóna hatása: a szódabikarbóna lúgos kémhatása nagyon erős. Ha vízben feloldjuk, képes behatolni a fogzománcba. Megszüntetheti ugyan a kávé, kóla stb., miatt kialakult elszíneződést, de nagy károkat tehet a fogzománcban.
Só: a só szemek is, még a legapróbbak is, dörzsölés hatására szintén felkarcolják a fogzománcot, így könnyebben  megtapad rajta a lepedék. Ezt követően, gyorsabb az elszíneződés is. Ezzel a módszerrel nemhogy fehérítjük a fogainkat, hanem lehetőséget adunk a lepedék, fogkő gyorsabb kialakulásához, amelynek eltávolításához fogorvosi segítség szükséges.
Hidrogén-peroxid: a hidrogén-peroxidnak fertőtlenítő hatása van, így baktérium-, és gombaölő tulajdonsággal bír.  3% -nál magasabb koncentrációban nem szabad használni, mert sérülhetnek a szájüreg szövetei. A fogfehérítéssel kapcsolatban 2011-ben uniós szabályozás korlátozza a hidrogén-peroxid használatát. Az új szabályozást a 2011/84/EU számú irányelv határozza meg.
Sorolhatnánk még az otthoni fogfehérítés ötleteit a fehérebb mosoly eléréséért.  Sajnos a pillanatnyi fehérség megtévesztő lehet.



Összegezve az otthoni módszerek veszélyeit:


érzékennyé tehetik a fogainkat

fogzománcban, ínyszövetekben nagy kárt tehetnek

intenzívebb lepedék és fogkőlerakódás alakulhat ki



a gyors fehér mosoly helyett, fogproblémák jelentkeznek

Otthoni fogfehérítés fogorvosi segítséggel Székesfehérváron




Az orvostudomány, a technika fejlődésének köszönhetően, az EverDentál rendelőjében, Székesfehérváron, van lehetőség otthoni fogfehérítésre! Biztonságban, fogorvos felügyeletével.

Rendszeresen visszatérő pácienseink nagyon szeretik az otthoni fogfehérítést a mi segítségünkkel, mert biztonságban érzik magukat, kényelmes, és nem kell kimozdulniuk.



Aki ezt a kezelést választja a mi segítségünkkel, az általunk adott/készített eszközökkel, pontos utasításokkal ellátva, otthon, pihenés közben fehérítheti fogait a kívánt szín eléréséig.  Ez a módszer nem károsítja a fogat, fogínyt, és a nyálkahártyát sem, biztonságos.

https://cosplay.hu/probababa-keszites-hazilag-2-1920.cp


Parfüm készítése házilag: krémparfüm 10 perc alatt, vegyszermentesen, illatreceptekkel
Szerző: Kump Edina | dec 3, 2016 | DIY, Fürdő, Karácsony, Műanyagmentes, Recept, Szépségápolás, Útmutató, Zero waste | 1 hozzászólás

Parfüm készítése házilag: krémparfüm 10 perc alatt, vegyszermentesen, illatreceptekkel
Parfümöt szinte mindenki használ, azzal azonban már kevésbé vannak tisztában az emberek, hogy egy üvegcse akár több száz illatanyagot és összetevőt is tartalmazhat, amelyek allergiás bőrreakciókat váltanak ki. Pedig a parfüm bőrápoló is lehet egyben, megmutatom hogyan készítsd!

Fontos! Allergiás természetes anyagokra, így illóolajokra (ezeket használjuk a házi kozmetikumokban) is lehetsz! Illóolajból mindig jó minőségűt vásárolj, a bőrödről és az egészségedről van szó! Ha problémát érzékelsz, azonnal hagyd abba a kozmetikum használatát és fordulj bőrgyógyászhoz, kérj allergiavizsgálatot!
Az illatallergia megjelenési formáiról és az allergiavizsgálatról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Hogyan készíts krémparfümöt házilag?

Hozzávalók

1 evőkanál jojoba, vagy mandula olaj (a jojoba olaj eltarthatósága hosszabb)
1 evőkanál méhviasz
20 csepp illóolaj
Így készítsd!

Egy kisméretű lábasban tegyél fel kis lángon forrni kb. 1 dl vizet.


Mérd ki az 1 evőkanálnyi olajat, öntsd abba az edénybe, amiben elkészíted a parfümöt. Nincs szükség speciális edény beszerzésére, de legyen üveg, strapabíró és mindenképp tiszta! Egy befőttes üveg is tökéletesen megfelelhet erre a célra.


Mérd ki az 1 evőkanálnyi méhviaszt. Pasztilla esetén könnyebb a dolgod, arra figyelj csak, hogy ne púposodjon a kanálban lévő anyag, különben alig bírod majd – szakszóval élve – kiszuszakolni a kész illatot. Ha méhviasz lapokat használsz, mint én is, tépj le két nagyjából kanál nagyságú anyagot belőle.


Az olajos-méhviaszos edényt helyezd a vízbe, indul a vízfürdőzés. Lassan kevergesd az anyagokat (legjobb ha szintén üveggel, én üvegbotot használok erre a célra)


Amikor felolvadt a méhviasz, vedd ki az edényt a vízből (elzárhatod a gázt).


Add hozzá az előzőleg kiválasztott illóolaj(ok)at, összesen 20 csepp elegendő szokott lenni.


Keverd alaposan össze, majd töltsd ki a még folyékony parfümöt a neki szánt tégelybe.


Hamar elkezd dermedni, várd meg amíg a folyamat teljesen végbemegy, lehűl a parfüm és csak azután zárd le. Az edényben maradhat vissza némi krémparfüm, próbálj ki belőle egy keveset az alkarod belső részére kenve, ha fél óra után bepirosodik, akkor semmiképp se használd, és fordulj bőrgyógyászhoz!

Ha viszont nincs pirosodás, akkor bátran használd a karodon, füled tövénél, nyakadon, dekoltázson, vagy ahol csak jól esik, a jojoba olaj és a méhviasz ápolja a bőrödet, az illóolajok pedig illatossá is teszik 🙂



Illatreceptek a hozzád illő parfüm elkészítéséhez

Könnyű, virágos

15 csepp levendula
4 csepp rozmaring
2 csepp bergamott
Friss

10 csepp citrom
6 csepp rozmaring
4 csepp indiai citromfű
Virágos

12 csepp levendula
6 csepp ylang-ylang
2 csepp jázmin
Édes

10 csepp vaníliaoldat
10 csepp rózsa
Citrus

8 csepp bergamott
8 csepp citrom
2 csepp rozmaring
2 csepp narancs
Vidám narancsos

13 csepp édes narancs
6 csepp vanília
1 csepp fahéj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése