2021. március 11., csütörtök

Az oszcilloszkóp kezelőszervei




Ezt is kell kalibrálni beállítani a mérés előtt.
 

 Tanultuk a multimétert amivel megmértük a feszültség mértékét, az oszciloszkóp megmutatja a hozzá tartozó frekvenciát hullámtartomány értékét. A váltakozó áramú mennyiségek középértékei
















Miért kell nekünk az oszciloszkóp? 
Elektromos jelek mérésére és működésére szolgáló szabályozó készülékeket kell használni, amelyek lehetővé teszik a jel által végzett mérés vezérlését.
Ha van egy panelunk amin digitális eszközök vannak felforrasztva és összekapcsolva, ott valamilyen nemeneti és kimeneti jel keletkezik, ezen jelek mérése, ellenőrzése kalibrálása céljából használjuk az oszciloszkópot.
Mi az oszcilloszkóp?
Az oszcilloszkóp olyan eszköz, amelyet fizikai kísérletek során meghatároznak egy elektronikus mérést, emiatt különböző szakterületek szakemberei használják, akiknek szakterülete az elektronika.

Ez a mérőeszköz egy képernyőből áll, amelyben az elektromos jeleket egy speciális grafikon mutatja, amelynek függőleges és vízszintes tengelye jelzi az amplitúdót és az időt.

Az optimális működés érdekében kiegészíthető egy funkciógenerátorral, amely felelős az oszcilloszkópon a grafikon megjelenítésének paramétereinek beállításáért, hasonlóképpen a multiméterrel meghatározzák a mérendő feszültséget egy adott amplitúdóértékkel, ill. fordítva, ezért az elektronika szakterület hallgatói megtanulják ennek a hangszernek az alkalmazásait.

Az ezen a tanulmányi területen bemutatott egyik nagyon gyakori kérdés a következőkből áll: mi az oszcilloszkóp és hogyan működik; Amint azt korábban kifejtettük, elektromos jelek mérésére és működésére szolgáló szabályozó készülékeket kell használni, amelyek lehetővé teszik a jel által végzett mérés vezérlését.

Hogyan működik egy oszcilloszkóp?

Az oszcillátorra alkalmazott megfelelő beállítás lehetővé teszi ennek a berendezésnek a különböző funkcióit, ehhez rendelkezik az oszcillátor első szabályozójával, amely az "X" tengely vezérléséért felel, amely a grafikus ábrázolás vízszintes tengelyéből áll. jelenik meg a képernyőn, így az elektromos jel meghatározása előtti megfelelő idő meghatározása.

A második szabályozó számára lehetséges az «Y» tengely vezérlése, amely abból a függőleges tengelyből áll, amelyben az oszcilloszkópba belépő feszültség képviselteti magát, és jelgé alakítja, amelyet a képernyőn egy grafikon mutat; ily módon különböző egységekben, például Voltban, millivoltban adhatja meg az értékeket.

Végül, van egy harmadik szabályozó, amelynek célja az összes jel szinkronizálása, amelyek bejutnak az oszcilloszkópba, hogy referenciaként választhassuk ki, hogy a berendezéssel végrehajtott többi mérés elemzésével kezdjük; Hasonlóképpen, a képernyőn megjelenő táblázatok megkönnyítik az elektromos jel megfelelő értékének meghatározását, hatékonyabb eredmények elérése érdekében.

Bemeneti kimeneti jelek ellenőrzése kapcsolási rajz alapján is történhet.





















Analóg oszcilloszkóp
Az analóg oszcilloszkóp egy olyan mérőműszerből áll, amelyet sok évvel ezelőtt használtak, a technológia fejlődésével lehetőség nyílt más olyan eszközök kifejlesztésére is, amelyek optimális eredményt nyújtanak, azonban ezeket a műszereket továbbra is analóg módon használják, alapfunkciójuk miatt és Az a képességük, hogy fizikai kísérlet során alapértékeket szerezzenek, hasonlóak digitális társaikhoz, így az elektromos jel csúcsértékei hatékonyan elérhetők.

Emiatt kétségei lehetnek a következőkben:hogyan működik egy analóg oszcilloszkópMivel ez egy megszűnt műszer, ezek vízszintes függőleges alakító lemezekkel rendelkeznek, amelyek felelősek az áramkör által generált és katódcsővel elmozdított jel elküldéséért, így az elektromos jel pontos mérése elérhető.

Működése idején azonban vannak bizonyos korlátai, mivel csak olyan jeleket tudnak mérni, amelyek időszakosak a mérési nyom megállapításához; Ha a jelmozgás nagyon gyors, akkor fényerő figyelhető meg, de ha nagyon lassú, akkor a nyom nem jön létre, ami problémákat okoz a mérésekben.

Digitális oszcillátor
A digitális oszcilloszkóp esetében az az előnye, hogy az egyes elvégzett méréseket PC-re továbbítja, így az adatok könnyebben tárolhatók, mivel a jeleket analóg-digitális átalakítóval alakítja át, amelyben a eredményeket láthatóbb módon és jobb minőségben.

Az analóg oszcilloszkóp teljesítményének megértésével képet kaphat hogyan működik a digitális oszcilloszkóp, mivel az eljárást ilyen típusú műszerekkel is alkalmazzák, a jellemzői közötti különbség tükröződik az elvégezhető műveletek számában és az eredmények elérésének sebességében, emiatt ez az egyik eszköz, amely leginkább Fizikai és elektronikai laboratóriumokban használják.

Az egyik használható opció az automatikus mérés, amelyben meghatározza a grafikon értékeit a jel által megállapított maximális és minimális értékek mindegyikében; Rendelkezik olyan tranziensek rögzítésével is, ahol megtekintheti a mérendő jel által végrehajtott átmeneteket, és minimális hibaintervallummal érheti el az eredményeket.

Ha érdekesnek találta ezt a bejegyzést, felkérjük, olvassa el cikkünket A projektornak nincs kép, írja be a fent említett linket, hogy megoldást találjon azokra a kellemetlenségekre, amelyeket ez az eszköz konferencia előtt vagy közben okoz.

Egy 15.000 Ft-os analóg eszköz.












Gépjármű oszcilloszkóp

Az autóipari oszcilloszkóp egy másik mérési eszköz, de szabványosítva, hogy az autóipari diagnózis pontosabban kivitelezhető legyen, ugyanúgy, mint az analóg és a digitális típus felelős az elektromos jelek méréséért, hogy azokat egy speciális feszültséggrafikon ábrázolja. az idő és az amplitúdó függvénye, amely rendelkezik, de egyik értéke nem határozható meg egy hagyományos multiméterben.

Általában az autóipari műhelyekben lehet látni hogyan működik egy autóipari oszcilloszkópMivel ebben a létesítményben használják a járműben keletkező elektromos feszültségek jeleinek mérésére, lehetséges az előállított áram értékeinek az idő függvényében történő megszerzése is; Jelenleg sok vállalat használja ezt az eszközt a járművek használatának ellenőrzése érdekében.

Hogyan lehet megtalálni a mester kardot a The Legend of Zelda: Breath of the Wild-ban
A jelek hullámformában jelennek meg, amely az autó által gyakorolt ​​sebességtől függően változik, mivel különféle alkatrészeket és érzékelőket kell figyelembe venni, ez a műszer felelős paraméterek létrehozásáért, hogy ezeket az értékeket egy grafikonon jelenítsék meg, amely részletezi a különböző előforduló körülményeket. megtalálja.
Az oszcilloszkóp az elektronikai méréstechnika leggyakrabban használt, legsokoldalúbb készüléke. Közvetlenül feszültség–idő függvényt vagy fázishelyzetet jelenít meg a képernyőjén. Ez a megjelenítő képesség az, ami lényegesen több információ megszerzését teszi lehetővé, mint amennyi például multiméterrel lehetséges.

Tranzisztorok mérése




Oszcilloszkóppal az alábbi mennyiségek mérhetők közvetlen vagy közvetett módon:

egyenfeszültség,
váltakozó feszültség,
egyenáram,
váltakozó áram,
idő, időkülönbség,
fázis, fáziskülönbség,
frekvencia.
Oszcilloszkópos vizsgálattal észrevehető a jelalak torzulása, mérhető a jel egyen- és váltóáramú komponense, gerjedés, felharmonikusok jelenléte látható. Többcsatornás készülékkel lehetséges több, általában kettő vagy négy időfüggvény egyidejű vizsgálata és összehasonlítása.
A következőkben a Hameg HM 203 típusú készülék általunk használandó kezelőszerveit ismertetjük (8. ábra), de a leírás értelemszerűen alkalmazható más típusú készülékre is.

A készülék kétcsatornás, legfeljebb 20 MHz frekvenciájú, legalább 5 mV amplitúdójú jelek vizsgálatára alkalmas. A képernyő \setbox0\hbox{$10\times 8$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% -as négyzethálóra van felosztva, ami a jelek kiértékelését segíti. A négyzet oldala, az "osztás", az adott irányú tengely egysége.

A kezelőszervek funkciója:

1. A CH I és CH II csatornákra adott jel képének függőleges mozgatását végző forgató gombok.

2. A készülék ki/bekapcsoló nyomógombja.

3. Az elektronnyaláb intenzitását, ezáltal a jel fényességét beállító forgató gomb.

4. Az elektronnyaláb, ezáltal a kép élességét állító forgató gomb.

5. Ezzel a gombbal lehet kiválasztani, hogy emelkedő vagy csökkenő jelnél induljon-e a szinkronizáló.

6. Ez a forgató gomb a fűrészjelet szinkronizálja a bejövő jelhez és ezzel állítható be hogy a bejövő jel mekkora értékénél induljon a fűrészjel generátor. Ezzel lehet "álló" képet beállítani a képernyőn.

7-8. A triggerelés (az indító jel képző) további beállításai

9. A kép vízszintes mozgatását végző forgató gomb.

10. Az időtengely 10-szeres nyújtása.

11. A fűrészjel generátor periódusidejét állító fokozat kapcsoló. Ha ez például a 2 ms állásban van, akkor a vízszintes tengely (idő!) egy osztása 2 ms, a tengely teljes hossza 20 ms.

12. A fűrészjel generátor periódusidejét folytonosan változtató forgató gomb. CAL állásban ki van kapcsolva, ettől különböző állásában a vízszintes tengelyen nem olvasható le hiteles időadat.

13-14. Külső trigger jel használata.

15. A gomb benyomott állásában a fűrészjel generátor lekapcsolódik a vízszintes erősítőről és a CH II bemenetre adott jel vezérli a vízszintes eltérítést.

16. A CH 2 csatorna invertálása

17. A GND gomb benyomásával a bemenetre 0 potenciál kapcsolódik, ekkor a megfelelő 1. gombbal lehet a CH II képét pozícionálni.

18. Az AC\DC nyomógomb benyomott állásánál a jel egyen és váltakozó komponense is, kiengedett állásában csak a váltakozó komponense látható a képernyőn.

19. A második csatorna (channel II, CH II) vagy a vízszintes bemenet csatlakozója.

20. A két csatorna összege jelenik meg.

21. A nyomógomb benyomásával a két csatorna jele egy időben látható a képernyőn.

22. Mint a 17, a CH I-re vonatkoztatva.

23. Mint a 18, a CH I-re vonatkoztatva.

24. Az első csatorna (CH I) csatlakozója.

24. A CH I erősítőjét állító fokozat kapcsoló. Ha például a 0,5 V-os állásban van, akkor a függőleges tengely egy osztása 0,5 V, a tengely teljes hossza 4 V.

25. CH I vagy CH II csatorna kiválasztása

26. A függőleges erősítést folytonosan állító forgató gomb. CAL állásában ki van kapcsolva, ettől eltérő állásában a leolvasott feszültség értéke nem hiteles.

27-28. Kalibráció és tesztelés
-----------------------------------
Laborszintű, mindig pontos, valós effektív értékek mérésére alkalmas, multifunkciós digitális multiméter és oszcilloszkóp egy készülékben. Rendkívül széles körben alkalmazható, univerzális mérőeszköz mellyel szinte bármilyen elektromos mértékegység megmérhető, ellenőrizhető. A mért értékek, hullámformák jól látható grafikus LCD kijelzőn jeleníthetők meg.

- 128 x 128 képpontos, grafikus LCD.
- 1 csatornás, digitális, tároló oszcilloszkóp.
- Fehér LED háttérvilágítás, három szintű fényerővel.
- Kijelző mérete: 62mm × 62mm.
- Oszcilloszkóp sávszélessége: DC-20MHz (50mV/div - 10V/div).
- Bemeneti impedancia: 10MOhm.
- Alacsony telepfeszültség kijelzése.
- Utolsó 100 mért adat tárolása a memóriában.
- Automatikus kikapcsolás 5-60 perc tétlenséget követően (állítható, kikapcsolható).
- VAC, VDC, AAC, ADC ellenállás, kapacitás, frekvencia
- Időalap: 0.20us/div - 20s/div.
- Időalap pontossága: +/-0.01% + 0.1div.
- Vertikális felbontás: 8 bit.
- Érzékenység: 50mV/div - 200V/div.
- Pontosság: +/-5% + 0.1div.
- Automatikus nulla hivatkozás DC és dB mérésnél.
- Trigger szint: +/-12div (lépésenként 0.1div).
- Trigger pozíció állítás: +/-6div (lépésenként 0.1div).
- Kurzor mérési funkciói: dV, dt, 1/dt (frekvencia).
- Automatikus mérési pontosság: +/-5% + 0.1div.
- Maximális valósidejű felbontás: 100Msps.
- Csatlakozók: DC/AC/GND.
- Felosztás: +/-4.8div vertikális, +/-12.8div horizontális.
- Automatikus mérési funkciók: Vp-p, Vavg, RMS, dBm.
- Rekord hosszúság: 12.8div.
- Nonlinearitás: +/-1bit.
- 12-16 órás működés akkumulátorról.
- Töltési idő: "3 óra.
- Tápellátás: beépített LiPo akkumulátorról vagy AC tápegységről.
- Működési magasság: 0-2000m.
- Tárolási hőmérséklet: -10°C-60°C.
- Működési hőmérséklet: 0°C-50°C.
- Működési páratartalom: maximum 75%.
- Súlya: 325g (tok és egyéb kiegészítők nélkül).
- Méretei: 86mm × 186mm × 32mm.
- Tápegység: 110V-250V bemenet, 7.5V/500mA kimenet.
- CE minősítés.

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0042_mereselmelet/ch13s02.html
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_531_programirany/ch05.html
http://centroszet.hu/tananyag/elektro_new/6.2_kozepertekek.pdf



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése