2021. március 30., kedd

Konkrét algoritmusokra példa

      

A folyamatábra nem más, mint algoritmusok grafikus megjelenítése. Az egyes elemi lépéseket alakzatok segítségével jelenítjük meg, majd ezeket nyilakkal kötjük össze, amelyek meghatározzák az egyes tevékenységek végrehatásának sorrendjét. A különböző jellegű tevékenységekhez különböző alakzatok tartoznak.

Start- és Vége szimbólumStart- és Vége szimbólum: Ezek az ellipszis alakzatok határozzák meg azt, hogy hol kell elkezdenünk az algoritmus végrehajtását, illetve azt, hogy mikor értük el a lépéssorozat végét. A Start szimbólumból maximum egy lehet egy folyamatábrában. Csak egyetlen kifelé irányuló nyíl indulhat ki belőle és befelé irányuló nyíl nem kapcsolódhat hozzá. A Vége szimbólumból több is szerepelhet egy folyamatábrában, mindig elegendő pontosan egy végjel. Egy vagy több nyíl is mutathat irányába, viszont nem indulhat ki belőle egy sem. 

Elemi lépésElemi tevékenység: Egy téglalap alakzatban szereplő egyszerű és egyértelmű lépés, amely nem igényel további magyarázatot. Az alábbi ábrán szereplő tevékenység például egy értékadás, ami azt jelenti, hogy az X nevű mennyiség (más néven változó) értéke legyen innentől kezdve 1. Egy vagy több bemenő nyíl és pontosan egy kimenő nyíl tartozhat hozzá.

Input- és Output szimbólumInput- és Output szimbólum: A legtöbb algoritmusnak szüksége van valamiféle bemeneti adatra. Ezt általában a felhasználó a végrehajtás során fogja csak megadni és ezt az értéket fogja az algoritmus felhasználni (hasonlóképpen, mint az általánosítást bemutató példában). A kapott érték mindig eltárolásra kerül az alakzatban megadott nevű mennyiségben. Máskor az algoritmus egy eredményt szolgáltat, közölni szeretne valamit a felhasználóval. A kimenet lehet például egy mennyiség értéke (mint a lenti példában), másrészt lehet egy egyszerű szöveg, mint például a „Szia!” üzenet. A szövegkonstansok mindig macskakörömben szerepelnek, így tudjuk őket megkülönböztetni a mennyiségnevektől. Ezekből a szimbólumokból csak egy nyíl mutathat kifelé.

Feltétel szimbólumFeltétel szimbólum: A folyamatábrák legösszetettebb szerkezetű és működésű eleme. Egy csúcsára állított rombuszban egy állítás szerepelhet. Az állítás egy logikai kifejezés, amely vagy igaz, vagy hamis kell kegyen. Miután kiértékeltük ezt a feltételt, azaz meghatároztuk az igazságtartalmát két lehetőség közül választhatunk. Ha a feltétel igaz, akkor amentén a nyíl mentén kell folytatnunk a végrehajtást, amely felé az igaz (esetleg az igen) szó van írva. Ha az állításról kiderül, hogy hamis, akkor a hamis (esetleg a nem) címkével ellátott nyíl mentén kell tovább haladnunk. Tehát a rombuszból mindig két felcímkézett nyíl mutat kifelé az oldalán.

Beágyazás szimbólum: Előfordul, hogy egy folyamatábrában alkalmaznunk kell egy alapvetően több lépésből álló utasítássorozatot. Ha azt már korábban definiáltuk, leírtuk, de most nem szeretnénk ezt újra megtenni, akkor használhatjuk a dupla oldalú téglalap alakzatot a beágyazás szimbólumaként. Ezzel valósíthatjuk meg a korábban tárgyalt egyik algoritmus módosítási módszert. Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy ki szeretnénk számolni az x mennyiség N. hatványát, ami alapvetően egy számos lépést tartalmazó tevékenység, de itt most csak hivatkozunk erre a korábban valószínűleg már leírt algoritmusra, mint egyfajta új elemi lépésre. A beágyazás szimbólumhoz kapcsolódó nyilakról ugyanazt mondhatjuk el, mint az elemi tevékenység esetén. Beágyazás szimbólumBizonyos elemek esetén tehát előfordulhat, hogy több mint egy befelé mutató nyíl kapcsolódik hozzájuk. Ilyen esetben használhatjuk azt a jelölést, amikor az alakzat felé tartó nyilak egy pontban találkoznak és innen már csak egyetlen nyíl halad tovább az adott alakzat felé. (Később számos példát látunk majd rá.)



Próbáljátok kideríteni a folyamatábrából milyen feladatot ír le.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése