2021. április 20., kedd

A Mocsár család emlékére

Demecser méltán híres zenetanára; Mocsár Sándor (Demecser, 1929. december 29.) zenekari hegedűművész-tanár (Állami Zeneiskola,  Nyíregyháza, Weiner Leó Állami Zeneiskola, Kisvárda, Szabolcsi Szimfonikus Zenekar); 

A Mocsár család a község északi részén, a felvégen telepedett le. Igen jól zenéltek, a lakosság megkedvelte zenéjüket. A községi összejöveteleken, rendezvényeken, különösen a lakodalmakban igényelték fellépésüket. Később divatba jött az éjjeli zene adása a lányos házaknál. A család egyre bővült és a gyerekek örökölték a zenei tehetséget. A prímást, a kontrás, a brácsás kíséretén kívül a cimbalmos is követte. Demecseren kívül a környező községek is igényelték zenéjüket. A családi zenekar a vendéglőben vállalt munkát. Zenéjükkel hangos és hangulatos lett a vendéglő és növekedett a forgalom. Nőtt a zene délutánok, táncesték, teaesték, zenés rendezvények száma. Hétvégeken a községben, vagy a környéken vállaltak lakodalmi zenélést. A családban több generáció nőtt fel, így a banda utánpótlása nem volt problémás. A gyerekek közül Gyula középiskolát, majd zeneiskolát végzett. Kisvárdán már saját zenekara volt. Sándor is tanult, zeneiskolát végzett hegedű szakon. Tanított és játszott a Szabolcs Szinfónikus Zenekarban. Gyakran besegített a családnak a demecseri rendezvényeken. Még nyugdíjasként is gyakran hallottuk hegedűjének szép hangját. Sajnos a többi gyerek nem követte példájukat. Egyedül Sándor lánya végezte el a zeneiskolát. Apját követve játszik a Szabolcs Szinfónikus Zenekarban. 

1 megjegyzés:

  1. Emlékszem mindkettőjükre. Még a Vártanyán laktunk, Gyuszit ott láttam először választékos , elegáns öltözetben járt.Szépen hegedült.Sajnos nagyon hamar elment.Sándorra is emlékszem a későbbiekből amikor már vonaton bejáró diák voltam, Ő pedig a nyíregyházi zeneiskolában tanított.

    VálaszTörlés