2021. november 29., hétfő

IRÁNYÍTÁS SZABÁLYOZÁS ÉS VEZÉRLÉS

A szabályozás és a vezérlés két, egymástól eltérő irányítási folyamat. De miben is áll a különbség? A szabályozás egy zárt kör, melynek feladata az adott jellemző állandó értéken tartása. Ennek elérésére visszacsatolást alkalmaz a rendszer, egy érzékelő segítségével mért változásra reagál. A vezérlés ezzel szemben nyitott kör, nincs visszahatással a vezérelt folyamatra. A körülmények változására nincs kompenzálás a rendszerben.

Nézzünk meg egy egyszerű példát: egy adott szoba hőmérsékletének beállítását. Vezérlési parancsnak tekinthetjük azt, ha adott mértékben kinyitjuk a radiátort. A rendszer a működésében nem veszi figyelembe a változó tényezőket, amilyen a külső időjárás (besüt-e a nap, fúj-e a szél, stb.) vagy a beépített hőtermelők (és ezen nemcsak a fűtésre alkalmas berendezéseket értjük, hanem minden gépet, ami hőt termel, így például a számítógépet is).


Szabályozás és vezérlés röviden
Az sem mindegy, hogy hány ember tartózkodik a helyiségben és éppen mit csinálnak, hiszen az emberi test is lead több-kevesebb hőt a térnek, amiben tartózkodik. Mindezekre a zavarjelekre a vezérlés nem reagál, a rendszer változatlanul folytatja a működést.

A szabályozás ezzel szemben egy érzékelő segítségével méri és jelzi a változást, és kezeli az előbb említett zavarokat. A visszacsatolásnak köszönhetően pontos értéktartást tesz lehetővé. Már egy olyan egyszerű eszköz, mint a szobatermosztát is képes ezáltal az épületeink komfortját növelni és az energiafogyasztást csökkenteni, hozzájárulva az egyéni gazdasági és a globális környezeti érdekek teljesüléséhez egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése