2021. november 28., vasárnap

Kvantumszámítógép


Több tucat kvantumszámítógép van a világon. A quatumrészecskék párhuzamosan több dimenzióban képesek egyszerre számolni. Minél több qubitet kapcsolunk össze összefonódással atomi szinten szuperpozicióban annál gyorsabban kapjuk meg az eredményt, tehát az idő töredékére zsugorodik. Abszolút 0 fok körül kisérleteznek egyesek. (273,15) Számítási kapacitása exponen-ciálisan megnő a feladatmegoldások száma egyszerre több szálon futnak. Vannak akik hűtéssel tudják a részecskéket rávenni a megfelelő működésre, a bemenő mikrohullámú impulzusok befolyásolják a részecskék állapotát, de a kínaiak ezt is überelték. A nanoszkopikus méret az elemi részecskék viselkedése alacsony hőmérsékleten, abszolút nullára hűtve számtalan makrojelenséget eredményez, mint a szuperfolyékonyság és a szupravezetés. Tehát párhuzamos algoritmusok futnak egyszerre töredékére csökkentve az időt. Az eredmények amplitúdója árulja el a helyes eredményt, ami egy időben változó mennyiség.
A qubitek teljes szeparációja a megoldás kulcsa. A szuperpozició minden variáció eredményét kiadja, de akár a műveletet figyelheti egy közben futó algoritmus.
Megjelentek a qutritek amik már 3 állapotba állítják a fotonnyalábot. Mondhatjuk hogy az exponenciális változások is exponenciálisan változnak.  Óriási verseny van már most is a világ kvantumszámítógép-fejlesztő műhelyei között! A kínaiak  kvantum fölénye kitapintható. Az optikai elven működő kvantum számítógép már szoba hőmérsékleten működik, ritka földfém ionokkal szennyezett szervetlen kristályok fotoncsapdázásával, ahol kristályhibákkal építik a számítógépet. Akik szilicium alapon dolgoznak elektronokkal zsákutcába jutottak. A Kínai optikai számítógépek tükrökkel dolgoznak. A világban  8 különböző módon fojtatnak kutatásokat. Az USA-ban már felhőben tesztelik a fotoncsapdás quantum számítógépeket. Óriási verseny van a quantum piacon, a cél a quantum internet elérése. Egymást túllicitálva jelennek meg a Quantum Computing Control System (QCCS) rendszerek, amik több mint 100 szupravezető és spin qubit vezérlésére készülnek. A quantum részecskék lézer segítségével veszik rá a megfelelő működésre, a szuperpozícióban egyszerre lehetnek több állapotban, így egy esemény modellezésnél egyszerre számol az összes lehetőségekkel. A qubitek összefonódásával exponenciálisan csökken az idő. A variációk párhuzamos számítása töredékére csökkenti a rá fordított időt. Az amplitudó komplex lineáris kombináció, valószínű mi lesz a jó kimenetel, persze ezek ki is üthetik egymást ha ellentétes előjelűek. Ami közelit a 0-hoz az lesz a jó megoldás. A legkisebb környezeti változás, hő, mágnesesség, befolyásolhatja az eredményt. A közben futó algoritmus feladata felismerni a végeredményt. Gyerekcipőben járnak még, de biztatóak az eddigi eredmények.
Tucatnyi paradigma indult el, a kínaiak a fény, optika és a tükrök segítségével gyökeresen más technológiát dolgoztak ki, kvantum fölényre tettek szert. 200mp alatt végeztek el egy olyan feladatot, amit eddig 10000 évig tartott volna, de  tizmilliárdszoros sebességet értek el a kínaiak a párhuzamos műveletü optikai kvantum számítógépe. A világ első kvantum számítógépe, a kínaiaké neve Gemini. 55kg a súlya. 2 qbit teljesítménnyel. Főleg adatbázisokban való gyors keresésre való. 50000USD az ára, de ahogy elterjed az ára le fog menni 5000 USD-ra. A párhuzamos művelet a jelszótörésre is igaz, ami azt jelenti akinek van 2qbites Gemini, az bármit fel tör pillanatok alatt. Az algoritmus kiszűri az egyetlen helyes választ. A két qbit közti csatolást egy photon hozza létre. Photolitográfiával lehet létrehozni a struktúrát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése