2023. június 21., szerda

A református templom és az Elek kúria és a Római katolikus templom

A gótikus eredetű templom már 1631-ben létezett és 1823-ban fejezték be. Egyszerű, téglából épült teremtemplom, déli homlokzatának közepéhez épített négyszögű toronnyal. Két harangja volt, az 1821-i harangot 1859-ben öntötték át. Az északi oldal közepén lévő kiugrás feltehetően a középkorban szentély volt. Nyugati homlokzatának sarkait egy-egy kéttagolású, átlós pillér támasztja. A világítást a déli oldalon négy, a keleti és a nyugatin egy egyszerű ablak biztosítja. A tornyot alul tagolt, magas, gúla alakú sisak koronázza. 



Késő klasszicista épület. A századforduló idején eklektikus stílusban átépített korábbi udvarház, boltozott pincékkel, homlokzatának közepén három tengelyes, nyitott rizalittal. Késő klasszicista épület. A századforduló idején eklektikus stílusban átépített korábbi udvarház, boltozott pincékkel, homlokzatának közepén három tengelyes, nyitott rizalittal. A rizalit az épület homlokzatsíkjából (az építési síkból) kiemelkedő rész, amely rendszerint a teljes épület magasságában végigfut. Azért alkalmazták, hogy a hosszú homloksort függőlegesen tagolják, ezzel élénkítve az épület optikai hatását. 


A római katolikus hit újbóli gyakorlására 1781-ben jelöltek ki a közbirtokosok egy telket templom és paplak építésére. Egy 1828-as kánoni vizsgálat szerint Demecser első, szilárd anyagból készült, fatornyú római katolikus templomát 1796-ban építették, amelyet 1797-ben szenteltek fel. 1813. októberében az egri érsek dekrétumot adott ki a demecseri plébánia felállításáról. Új templomot 1896-ban építették Reizmann Hermann, kisvárdai építési vállalkozó vezetésével. Ez a jelenleg is álló egyhajós, homlokzati tornyos sokszögzáródású szentéllyel kialakított eklektikus téglaépület. Tetőboltozata fa szerkezetű. A plébániaház 1821-ben nyerte el mai alakját. 1996-ban a hívek adományaiból felújították az épületet.




 1875-ben Elek Endre, Szent Teréz tiszteletére a temető dombon kápolnát építtetett. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése