2010. december 22., szerda

Vásárlás, átutalás, bankolás

Bizalmas adatait védeni kell a nyilvános hálózatokon történő átvitelkor. Internet-címét mindig a billentyűzettel adja meg. A hozzáférési adatokat válassza meg gondosan és kezelje ezeket óvatosan. Ha az online hozzáférés során jelszavak kerülnek alkalmazásra, akkor válasszon nehezen kitalálható betű/szám-kombinációt. Ha lehetséges, csak saját számítógépről intézze online vásárlásait és banki ügyeit. Óvatosan kell eljárni a nyilvános helyeken elhelyezett számítógépekkel, mint például az internet-kávézókban , könyvtárakban, reptereken. Minden online banki ügyintézés után jelentkezzen ki ("Logout"), és a banki tranzakció után törölje ki a köztes tárolót (cache) a számítógépén. Az Internet Explorerben ehhez válassza ki az "Extrák" menüben az "Internet Opciók"-at. Az "Időleges Internet adatok"-ban használja az "Adatok törlése" parancsot - ügyeljen arra, hogy a "Minden külső adat törlése" mezőre kattintson. A Netscape-nél a megfelelő parancsokat a böngészősáv a "Beállítások" alatt az "Adatkezelés", "Bővítés" alatt, a Firefox-nál kattintson a böngészősávban az "Extrák"-ra, és utána a "Beállítások"-ra. A cache törlésének módját ott az "Adatvédelem" alatt találja meg.
Csak legális és megbízható forrásokból származó programokat használjon. Általában arra kell ügyelni, hogy ne töltsön számítógépére bizonytalan származású szoftvert. Ezek károkozókkal (pl. Spyware) lehetnek ellátva, és az Ön adatait kikémlelhetik. A veszélyes Tool-okhoz tartoznak pl. a szörf-turbók, amelyek lehetővé teszik a kívülállóknak az adatlopást.
Védje számítógépét a hozzáféréstől. Használja ki a lehetőséget, amelyet operációs rendszere a merevlemez védelmére tartalmaz. Határozzon meg egy jelszót, amelyet a startoláskor, vagy a képernyővédőről lehet lekérni.
Alkalmazzon aktuális vírusvédő szoftvert és tűzfalat. Az internetes fertőzések megelőzésére használt programokat folyamatosan frissítik. Vigyázzon arra, hogy a frissítéseket (patcheket) mindig az Ön szoftver-kiszolgálójának oldalairól töltse le és telepítse. Telepítse fel az aktuális biztonsági frissítéseket az operációs rendszere számára. Egy operációs rendszerben gyakran előfordulnak biztonsági hézagok, amelyeket aktualizálással meg lehet szüntetni. Ezért ügyelni kell arra, hogy a frissítéseket rendszeresen letöltse a gyártó internetes oldaláról. Állítson be egy napi limitet, ezzel megakadályozhatja hogy nagyobb összeget emeljenek le számlájáról.
Ne reagáljon a phishing-mailekre. A bankok sohasem utasítják Önt, hogy adja meg bizalmas adatait e-mailben. Ha ilyenféle üzeneteket kap, értesítse bankját erről, de semmi esetre se kövesse az e-mail utasításait.
Tiltsa le banki hozzáférését, ha bármi gyanúsat észlel. Ezt vagy telefonon keresztül a bankjánál teheti meg, vagy az Online Banking ablak megfelelő funkciójával.
pénzintézetek az online banki ügyintézéshez különböző biztonsági szabványokat kínálnak, amelyekről Önnek is előzőleg mindenkor informálódnia kell.A bankok által alkalmazott kapcsolatokat ma általában az SSL útján kódolják. A legtöbb bank ezenkívül alkalmaz egy felhasználói interfészt is, amely egy kiegészítő kódolásról gondoskodik. Ez a módszer nagyon magas biztonsági szintet enged meg, mert mind az ügyfél azonosítása, mind az adatátvitel biztosítása megvalósul. Még, ha a hozzáférési jelszavakat a számítógépben tárolják is, akkor sem ér semmit a támadóknak a jelszavakhoz való hozzájutás, mert a számlához való hozzáféréshez a chipkártyára is szükség van. A felhasználónak szüksége van mindenesetre ehhez egy saját szoftverre és egy chipkártya-leolvasóra is.

Mai idézet: "...Vulpes pilum mutat, non mores...."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése