2011. március 20., vasárnap

Ingyenes programok kiskönyvtáraknak

Az itt felsorolt szoftverek nagyrésze használható kiskönyvtárakban, de vannak amik csak otthon magáncélra. Mielőtt használatba venné kérem ellenőrizze, hogy nem változott-e meg a felhasználhatóság feltétele!

Operációsrendszer:

Temérdek operációs rendszert használhatunk ingyen. A legtöbb ingyenes operációs rendszer a Linux kernelre épül.
A magyar fejlesztésű OS-t szeretném először ajánlani, ami a legrégebbi magyar fejlesztésű operációs rendszer az UHU Linux, ami magán célú felhasználásra ingyenes. (Ha meg szeretnéd vásárolni eredeti csomagolásban, akkor sem haladja meg a 10 000 HUF-ot.) Az UHU Linux disztribúció temérdek funkciójával méltán veszi fel a versenyt a drága operációs rendszerekkel. Teljes értékű szoftvert kapsz számítógépedhez ha az UHU Linuxot választod. Kiemelkedő funkciói mellett nem elhanygolható az OS biztonságossága, ugyanis a Linuxok nagy erénye a vírusokkal való ellenállás és biztonságosság.
Letölthető:
http://uhulinux.hu/office/letoltes

A következő az openSUSE 11.2 az openSUSE disztribúció eddigi legstabilabb változata, amely egy kifejezetten általános célú felhasználásra alkalmas, ingyenes operációs rendszer. Az openSUSE Linux az egyik legkönnyebben használható önálló operációs rendszer, amely mindenki számára teljesen ingyen érhető el és legelterjedtebb Linux-disztribúció.
Letölthető:
http://hu.opensuse.org/Telep%C3%ADt%C3%A9s

A harmadik az Ubuntu egy Debian alapú szabad, nyílt forrású operációs rendszer amelynek, fejlesztői elsősorban a felhasználók igényeit és a használhatóságot tartják szem előtt. Az Ubuntu egy népszerű, könnyen kezelhető, sokoldalú, látványos megjelenésű operációs rendszer. A legkisebb netbookoktól, a laptopokon és az asztali számítógépeken keresztül egészen az adatközpontokban lévő óriási kiszolgálókig mindenhol megállja a helyét. A rendszer szabadon letölthető, használható, továbbadható, tanulmányozható és módosítható igényei szerint. Ingyenesen használhatja üzleti célra is.
Letölthető:
http://ubuntu.hu/letoltes/ubuntu

Szövegszerkesztő:

Az ingyenes AbiWord segítségével gyakorlatilag minden olyan formázást elvégezhetünk, amely a Wordben is megtalálható. Így például képeket, táblázatot, felsorolást, sorszámozást, töréspontot, oldalszámot, keltezést, mezőt vagy akár szimbólumot is beszúrhatunk a függőleges és vízszintes vonalzóval ellátott dokumentumképbe. Beállíthatjuk a betűtípust, a stílust, valamint a bekezdéseket is igényeinknek megfelelően határozhatjuk meg. A műveletek természetesen visszavonhatóak vagy megismételhetőek. A szöveget három hasábba oszthatjuk fel, valamint lehetőségünk van az oldal nagyítására és kicsinyítésére is. Helyesírás-ellenőrzője a magyar nyelvet is támogatja. Felépítése erősen hasonlít a Microsoft szövegszerkesztőjéhez, így ennek és a választható magyar nyelvnek köszönhetően könnyedén kiigazódhatunk az AbiWord felületén. Mellette szól ingyenessége, egyszerűsége és legfőképp alacsony gépigénye. A nyílt forráskódnak köszönhetően az alkalmazás fejlesztését rengeteg felhasználó segíti.
Letölthető:
http://www.abiword.com/downloads/abiword/2.6.0/Windows/abiword-setup-2.6.0.exe

Az Open Office is ingyenes, több platformon is kiválóan működő szövegszerkesztő program. Kicsit lealacsonyító ez a szövegszerkesztő kategória ezért azt mondom hasonlatos a Word nevű programcsomaghoz, de ez meg még rosszabb hasonlat, mert több annál és jobb is. Mit is kapunk az ingyenes OpenOffice programcsomaggal: Writer (szövegszerkesztő); Calc (Táblázatkezelő szoftver); Base (SQL adatbázisba szervezett adatainkat tudjuk manipulálni, kimutatásokat készíteni); Impress (multimédiás bemutatok készítéséhez ); Math (képletszerkesztő); Draw (az egyszerű rajoktól a bonyolult interaktív tervekig mindent tud) . Nagy előnye, hogy az ingyenes Solaris operációsrendszeren és Linuxon is fut, persze Windowson is.

Letölthető:http://letoltes.szoftverbazis.hu/fb33888f2b77b1e911c053c5c50e18d96631ed99/4d85608a/openoffice3/OpenOffice.org_3.2.1hu.exe

Képszerkesztő:

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) valódi sztár az ingyenes képszerkesztők között, dacára annak, hogy puritán felülettel áldották meg (viszont már javában dolgoznak az újon). Egyik nagy előnye, hogy több platformon is fut, így Windows, Linux vagy éppen OS X környezetben is használhatjuk. Valószínűleg Linuxon és Windowson érzi magát otthon a leginkább, OS X-en sajnos még mindig X11 alapokon nyugszik, így az újabb Apple gépeken nemcsak ronda (mármint a rendszer többi alkalmazásához viszonyítva), hanem viszonylag lassú is. Viszont egy kis kiegészítővel akár Leopard alatt is használhatjuk. Az OS X-es nyűgöket leszámítva bátran kijelenthető, hogy a legsokoldalúbb ingyenes képszerkesztőről beszélünk éppen, amely ráadásul teljesen magyar felülettel rendelkezik. A használatát erősen szokni kell, de ha ez sikerült, nagyon hatékony eszköz lehet akár családi képeink retusálásához, akár grafikai munkákhoz. Az a minimum, hogy kezeli a rétegeket, tud maszkolni, klónozni, elmosni, maszatolni, fakítani és sötétíteni, egyszóval mindent, ami a montázsok készítéséhez és a képretusáláshoz szükséges. De még útvonal-szerkesztőt is találunk benne, ami az ingyenes programokra nem jellemző, viszont sok esetben nagyon hasznos. Az egyetlen komoly gond a CMYK támogatás hiánya, bár ezt szkriptekkel részlegesen orvosolhatjuk. Ez persze DTP probléma, az otthoni felhasználók megvannak nélküle, de a webre, multimédiára dolgozókat sem zavarja. A GIMP-ben találunk színtérképet, hisztogramot, és általában mindent, amire egy professzionális képszerkesztőben szükségünk lehet. Lenyűgöző számban állnak rendelkezésre effektek és szűrők is, de akinek ez nem lenne elegendő, a Script-Fu-nak köszönhetően interaktív sémákat is használhat (gombok, minták, logók, kompozíciók létrehozása egyetlen kattintással). Fájlformátumok tekintetében nincs ok a panaszra, minden népszerű formátumot képes beolvasni a program, még a PSD-ket is, a rétegek megtartásával. Menteni már nem tud ez utóbbi formátumba, de minden másba igen (a rétegeket a saját formátumában menthetjük el).
Ha a kissé szokatlan felületét megszokjuk, a GIMP igen hatékony eszköz lehet a mindennapokban. A Gimpshop változat használatával kicsit finomíthatunk rajta, legalábbis billentyűkombinációk és elrendezés szempontjából Photoshop-szerűre alakíthatjuk.
Letöltés: http://www.gimp.hu/kezikonyv/telepites/letoltes

Kiadványszerkesztő:

Kezdőknek az ingyenes PagePlus 9 SE , ami otthoni használatra kitűnő. Rengeteg sablon segíti a kezdő lépések megtételét, ha pedig már belejöttünk, a képeslaptól a könyvig mindent betördelhetünk vele. De készíthetünk meghívókat, prospektusokat, étlapokat, posztereket, és egy kis ügyességgel még PDF dokumentumokat - például szépen tördelt e-bookokat - is, mert bár ez a funkció az SE változatban nincs beépítve, de korábbi cikkünk segítségével az elkészült műremeket bárki „kinyomtathatja” PDF-be, szintén ingyen. Sablonokat letölthetünk még az internetről is, ha az alapkészlet kevésnek bizonyulna. A programban rajzeszközöket is találunk, így a különböző formák gyors megrajzolásához sem kell kilépnünk, és különféle szövegeffekteket is használhatunk a programon belül. A program használatához szükségünk lesz egy ingyenes aktiválásra, amelyet a PagePlus 9 SE első indításakor végezhetünk el.

Letölthető: http://www.serif.com/FreeDownloads/Download/?add=PagePlusStarterEdition

Profiknak a Scribus a maga módján professzionális tördelőprogram, akár DTP munkára, nyomdai előkészítésre is használhatjuk (van CMYK kezelés is). Felépítésében és működésében amúgy is igyekszik követni a „nagyokat”, bár például a szövegek kezelése kicsit talán túl van bonyolítva, legalábbis elég kusza a hozzá tartozó panel és a külön használható szövegszerkesztő modul is. Viszont ingyen van, ami, tekintve a hasonló szoftverek árát, azért elég meggyőző lehet néhány esetben, ráadásul gyorsan hozzá lehet szokni a használatához Otthonra persze több mint tökéletes, és itt most elsősorban erre koncentrálunk. A Scribus igazi profi, nem túl szép, de jól használható felülettel Az EPS, PDF és SVG export lehetőség kifejezetten hasznos, és a szerkesztett anyagokat bármikor átvihetjük másik gépre a Collect for Output... menüpontot használva (ez a magyar verzióban is így szerepel). Ilyenkor a fontokat, képeket és minden beállítást egy kiválasztott mappában tárol el a program. Amúgy néhány remek extrát is kapunk, ilyen például a vonalkód-szerkesztő, a betűtípus előnézet ablak, a színkerék, és persze a helyesírás-ellenőrző és elválasztó modul (magyarul is). Természetesen használhatunk mesteroldalakat és a különleges karakterek beillesztéséhez is kapunk segítséget.
Letöltés: http://www.letoltokozpont.hu/letoltes_file.php?k=42&a=3152

Videószerkesztő:

Ingyenes, teljes verziós videoszerkesztő program az Avidemux legújabb 2.4.3-as kiadása. Külön kezeli a videó és hangsávot, a beépített effektusokkal tovább színesíthetjük a videókat. Természetesen lehetőségünk van a megnyitott filmek átméretezésére, újratömörítésére, darabolására is. Az elkészített videókat, klippekket pedig akár közvetlen kiírhatjuk CD/DVD lemezekre. A következő videóformátumokat támogatja a szoftver: AVI, DivX, MOV, FLV, XviD, MPEG ½, MPEG 4.

Letölthető:
http://download.berlios.de/avidemux/avidemux_2.4.3_win32.exe

A TrakAx_Installer_2_0 a nagy, fizetős programok képességeivel vetekedik ez az ingyenes audio-videó szerkesztő- és keverőprogram.
Zeneszerkesztéshez és keveréshez léteznek professzionális alkalmazások, valamint hobbistáknak szánt olcsóbb szoftverek is. Ahhoz azonban, hogy megismerkedjünk az ilyen jellegű programokkal, nem kell pénzt kiadnunk, elég, ha kipróbáljuk a furcsa nevű, ingyenes TrakAXPC-t. A program hang- és videosávok keverésére egyaránt használható, és a zenét hangmintákból, a mozgóképet pedig klipekből állíthatjuk össze egyszerű, „vidd és dobd” módszerrel. Gyakorlatilag végtelen számú hang- és videosávot használhatunk, ezeknek csak a rendelkezésre álló memória mérete szab határt. Gépünket automatikusan végigkeresi a számára használható hang- és videominták után, de természetesen magunk is készíthetünk ilyeneket, akár mikrofon, akár egy webkamera segítségével. Csak zenéket, vagy zenével aláfestett videókat is létrehozhatunk. Emellett a program le tudja menteni egy CD zeneszámait, valamint hang- és képhatásokat is használhatunk. A telepítő felrak jó néhány hangmintát, továbbiakat a szerzők weboldaláról lehet vásárolni.

Letölthető:http://www.letoltokozpont.hu/letoltes_file.php?k=14&a=3103

Hangszerkesztő:

Ingyenes az Audacity és minden szempontból a legsokoldalúbb a hangszerkesztő programok között. Az Audacity egy tökéletes, cross-platform hangszerkesztő, amely működik Windowson, Linuxon és OS X-en egyaránt. Szinte mindent tud, amit a nagyok, vagyis félelmetes mennyiségű szűrőt és effektet találunk benne, export esetén támogatja az OGG, MP3, WAV, FLAC, AIFF és MP2 formátumokat, de külső programok, modulok segítségével az elkészült hanganyagot akár más formátumba is exportálhatjuk. Betölteni pedig szinte minden népszerű formátumot képes. Az effektek mennyiségére, testreszabhatóságára egyáltalán nem lehet panaszunk, s van még egy ritka jó tulajdonsága is a programnak, nevezetesen a Draw Tool, amelynek a segítségével könnyedén módosíthatjuk a „tüskéket” a hullámsávban. Zajszűrés, különféle grafikus analízisek segítik a munkát, s ha szükséges, akár több sávon is dolgozhatunk egyszerre. További pozitívuma, hogy magyar nyelvű felülettel is ellátták (bár ez a legújabb bétára még csak részben igaz), tartalmaz ID TAG szerkesztőt, és beépülő modulokkal bővíthetjük a tudását. A fejlesztők oldaláról is letölthetünk néhány hasznos plug-int és VST modult. Otthonra az Audacity több mint tökéletes. Akinek túl bonyolult annak ajánlom a Wavosaur és a WavePad ingyenes progrmamokat.

Letölthető:
http://hu.openoffice.org/about-downloads.html

Prezentáció szerkesztő:

A Prezi egy újszerű flash alapú eszköz a hagyományos prezentációs eszközök helyére kíván lépni a dinamikus, mozgalmas látásmódjával. A Prezi könnyen kezelhető, kreatív megoldást nyújt előadóknak, tanároknak, és mellesleg használta ingyenes. Online használható, nem kell telepíteni, kezdő előadóknak kiváló. Itt használható ingyen: http://prezi.com/
Ajánlom még a Zoho Show-t amit elérhetünk: http://show.zoho.com/login.do
Prezentáció készítésre használható még az Open Office Impress programja is.

Vírusírtók és kémprogramírtók:

A HijackThis egy ingyenes program, ami megakadályozza a böngészőnk nem kívánt oldalakra való átirányítását. A szoftver nem az alkalmazásokat felügyeli, hanem azokat a metódusokat ismeri fel, amelyekkel más webhelyekre irányíthatják át a böngészőnket.
A HijackThis adatbázisa rendszeresen frissül, hogy naprakész legyen az újabb és újabb támadások elkerülése érdekében.
letöltés:http://download.chip.eu/hu/download_getfile_hu_2160343.html?s=http://dl03.chip.eu&f=/9702/HJT_Install.exe&t=4ba6565b&sign=14f7164c57be576955db03801f466192&dl_type=dl_hs


A SpywareBlaster szoftver megvédi a számítógépünket a kémprogramoktól, megakadályozza azok telepítését. A kémprogram blokkoló képes a káros ActiveX vezérlők és a cookie-k megfékezésére, valamint a System Snapshot eszköz segítségével a szoftver megjegyzi a rendszerünk tiszta állapotát, és fertőzés esetén segít a visszaállításában.
letöltés:http://download.cnet.com/3001-8022_4-10196637.html?spi=29af39b74543b29396d407825fe7629a&part=dl-SpywareBl


A Spyware Terminátor ellenőrzi a memóriát, a háttértárolókat és a regisztrációs adatbázist - kémprogramok után kutatva. Alkalmas spyware, adware, worms, hijacks, keyloggers, IE Toolbars, BHOs stb kártevők felismerésére és semlegesítésére. Adatbázisa online frissíthető.
http://letoltes.prim.hu/letoltes/fajl/2675/


A SUPERAntiSpyware Free Edition otthoni használatra ingyenes hatékony, kis rendszerigényű kémprogram-eltávolító eszköz, mely napi frissítésű adatbázissal és helyreállító funkciókkal is rendelkezik. A SUPERAntiSpyware a legalaposabb szkenner a piacon. Multi-Dimensional Scanning és Process Interrogation technológiával vizsgálja át a fájlokat így sokkal alaposabb mint a többi AntiSpyware.
A SUPERAntiSpyware, többdimenziós szkennelési képessége és eljárás-kivizsgáló technológiája révén igen magas fokú biztonságot képes nyújtani a kémprogramokkal szemben. Fejlesztői szerint könnyedén megbirkózik az olyan fertőzésekkel, mint amilyen például a WinFixer, a SpyAxe vagy a SpyFalcon. Emellett rendelkezik egy úgynevezett Repair Systemmel is, mellyel a megszakadt Internet-csatlakozások állíthatók helyre, szerkeszthető/tisztítható a Registry, a Desktop stb.
Hatékonyan használható: Spyware, Adware, Malware, Trojans, Dialers, Worms, KeyLoggers, HiJackers, Parasites, Rootkits ellen.
Szintén nagy előnye az alkalmazásnak, hogy ingyenessége ellenére naponta frissített adatbázissal rendelkezik.Az otthoni használatra ingyenes szoftverrel hatékonyan védekezhetünk a különféle kémmodulok és spyware-k ellen. Online adatbázis frissítés, számtalan beállítási lehetőség, apró méret jellemzi a programot. Fizetős változata valós idejű védelmet is biztosít.
Letölthető: http://letoltes.prim.hu/letoltes/fajl/2117/


A Microsoft Security Essentials eddig csak otthonra volt ingyenes. A vállalat most módosította a feltételeket és legfeljebb 10 PC-vel rendelkező kisvállalatok számára is engedélyezi a használatát. A modern biztonsági csomagokkal ellentétben a Security Essentials "csak" kártevővédelmet tartalmaz, tűzfalat és webbiztonsági komponenseket nem, ugyanis ezek megtalálhatók a Windowsban és az Internet Explorerben (vagy más böngészőben. A Microsoft naponta többször frissíti a Security Essentials adatbázisát, illetve a program automatikus frissítést hajt végre akkor is, ha valamiféle gyanús tevékenységet észlel a PC-n.
Letölthető: http://letoltes.szoftverbazis.hu/e01dcf3b5816d100f95d81f6bb241ef1ac7bb5d3/4d864104/microsoft_security_essentials_xp_v1.0.2498_32-bit__magyar_/mssefullinstall-x86fre-hu-hu-xp1.exe

A-squared Free 4.5 egy ingyenes magyar nyelvű szoftver eltávolítja a Trojans, Spyware, Adware, Worms, Keyloggers, Rootkits, TrackingCookies, Boot, Dialers és egyéb károkozót a rendszerünkről: 700000 kártevőt ismer fel. Használata nagyon egyszerű: négy keresőmódszer közül választhatunk, így kezdők is könnyen elsajátíthatják a kezelését. Automatikus adatbázis frissítés, fertőzések karanténba különítése, vagy eltávolítása jellemzi. A szoftver magyarításához frissíteni kell online a programot, majd újra indítást követően a bejelentkező képen található menüben választhatjuk ki a nyelvet. Az ingyenes magyar nyelvű szoftver eltávolítja a Trojans, Spyware, Adware, Worms, Keyloggers, Rootkits, TrackingCookies, Boot, Dialers és egyéb károkozót a rendszerünkről: 700000 kártevőt ismer fel. Használata nagyon egyszerű: négy keresőmódszer közül választhatunk, így kezdők is könnyen elsajátíthatják a kezelését. Automatikus adatbázis frissítés, fertőzések karanténba különítése, vagy eltávolítása jellemzi.

Letölthető:http://download.cnet.com/3001-8022_4-10262215.html?spi=8faa05fcf2a59fa1908a071217c3f567&part=dl-6251182

A Malwarebytes Anti-Malware valós idejű lehetőséget biztosít különféle kártevők eltávolítására, amely során a rendszerleíró-adatbázis mellett a háttértárolókat, illetve a futó folyamatokat is ellenőrzi és megakadályozza indulásukat. Az ellenőrzések történhetnek gyorsított módszerrel, illetve mélyebb részletesebb vizsgálattal. Adatbázisa online frissíthető.

Letölthető:http://download.cnet.com/3001-8022_4-10804572.html?spi=1019789129648c6cd12b35f76058a0d0&part=dl-10804572

A Spybot - Search & Destroy 1.6.2 ingyenesen használható spyware-semlegesítő, mely a regisztrációs-adatbázisban és a rendszerünkben található kémprogramokat keresi meg és semlegesíti. A program adatbázisa online frissíthető. A TeaTimer kiegészítőjével pedig állandó védelmet biztosíthatunk.

Letölthető:http://letoltes.szoftverbazis.hu/288fec7683f2364f34c74790d9316e9149a77709/4d86496e/spybot---search-and-destroy-v1-6-2-46--magyar--ID6/spybotsd162.exe

Az Ad-Aware megkeresi és semlegesíti a programokban, a regisztációs-adatbázisban és a merevlemezen található spyware, kém-modulokat. Adatbázisa online frissíthető. Az SE változat kezelésében sokban megegyezik az ezt megelőző változatokhoz. Újdonság: hatékonyabb keresés, felismerés, új keresőmotor stb.

Letölthető:http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/ad-aware-se-personal-v1-06r1-UR10.html

IObit Security 360 Beta 1.1
IObit Biztonság 360 egy fejlett kémprogramok és virusirtó segédprogram, amely érzékeli, eltávolítja a legmélyebb fertőzések, és védi a PC különböző lehetséges spyware, adware, trójai, keyloggers, robotok, férgek és eltérítő

http://download.chip.eu/hu/download_getfile_hu_5191903.html?s=http://dl01.chip.eu&f=/215730/is360setup.exe&t=4b4c8604&sign=c01eb3edc2dd433cafb9328ad233d21d&dl_type=dl_hs

Az itt közölt információkat az internetről vettem a közölt letöltési helyekről!


Mai idézet: "...Et ecce sunt novissimi qui erunt primi, et sunt primi qui erunt novissimi..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése