2013. április 25., csütörtök

Egy négyéves gyerek beleesik a jeges folyóba.

 Egy négyéves gyerek beleesik a jeges folyóba. Megpróbálja kimenteni? Persze. És ha 30 évvel később kiderül, hogy a világtörténelem egyik legkegyetlenebb gonosztevője volt, mit gondol majd? Helyesen cselekedett? A kérdések számunkra teoretikusak, de élt egy pap, akinek ezekkel meg kellett birkóznia...

Az eset 1894-ben Passauban történt, ahol az akkor négyéves kisfiú az Inn folyó partján a többi gyerekkel játszva beleesett a jeges vízbe. Egyik társa, Johann Kuehberger utánaugrott és kimentette a fuldokló gyereket.

A történet már eddig is többé-kevésbé ismert volt, de valódi bizonyítékot nem találtak rá (a hitleri propaganda például vehemensen tagadta) – egészen mostanáig. Most azonban előkerült a Donauzeitung egyik korabeli száma, amely leírja az esetet.
A Hitler-család ekkor a németországi Passauban, az osztrák határ mellett élt a Kapuzinerstrassén. Az 1894 januári lapban talált cikk leírja, hogyan esett bele a vízbe egy négyéves kisfiú és hogyan mentette ki „elszánt bajtársa” (a Donauzeitung akkoriban erősen baloldali volt).
"Az áramlás nagyon erős volt"
Az esetről korábban egy könyv is beszámolt már, annak szerzője, Anna Elisabeth Rosmus így írt róla: „Az Inn folyó partjai idilli környezetet biztosítottak a játszani vágyó gyerekeknek. 1894-ben, miközben egy csapat gyerekkel fogócskázott, Adolf beleesett a vízbe. Az áramlás nagyon erős volt, a víz pedig jéghideg, amint egyenesen a hegyekből beérkezett a városba. A fiatal Adolf szerencséjére főbérlőjük fia időben ki tudta húzni a vízből és megmentette az életét”.
A helyiek tudták
Hitler később többször mesélt gyerekkorának passaui epizódjairól, de ezt sohasem említette.
„Passauban mindenki ismerte a történetet. Más, róla mesélt sztorik szerint soha nem tanult meg úszni és szemüveges volt” - írta róla Anna Elisabeth Rosmus. Tisztelt Johann Kuehberger! hálás köszönet az emberiség nevében...


Apja Schicklgruber-ről változtatta nevét Hiedler-re (ez volt mostohaapja neve), de a névváltoztatáskor a hivatalnok valószínűleg elvétette a betűzést, és Hitler-ként jegyezte le a nevet. Később Hitlert támadások is érték emiatt, miszerint nem is igazi Hitler. A szövetségesek pedig Heil Schickgruber feliratú gunyoros szórólapokat szórtak az német utcákra. A gyermek Hitler nem volt jó tanuló, hatodikban meg is bukott, évet kellett ismételnie. Nem érdekelte az iskola, festő szeretett volna lenni. 16 évesen érettségi nélkül hagyta el a gimnáziumot. A Bécsi Művészeti Akadémiára kétszer is megpróbált felvételt nyerni, sikertelenül. Egy egykori náci főtiszt vallomást tett Hitler utolsó heteiről a berlini bunkerben, ahol öngyilkosságát is elkövette feleségével, Eva Braunnal. Kiderül például, hogy imádott enni, bár vegetáriánus volt, szerette az olasz tésztákat, és a bunkerben rengeteg tortát elfogyasztott. (Állítólag egy kisfiú meg is jegyezte: "ez az őrült bácsi még a szőnyeget is megeszi?") Ugyancsak a tiszt számol be arról, hogy a Führer falta a titkárnőket, és igenis szerette a nőket (bár magánéletét tudatosan és szigorúan eltitkolta mindenki elől). Orvosok és mások szerint is csak legenda, hogy homoszexuális volt, bár fiatal korában állítólag undorodott a szextől. Szemérmes volt, nem mert levetkőzni orvosi vizsgálatokkor, nem látták fürdőruhában sem. Ennek ellenére hatalmas vonzereje volt, nyilván hatalmának köszönhetően. Ezernyi német nő rajongott érte, süteményeket, leveleket küldtek neki, felajánlották neki szüzességüket, páran öngyilkosok is lettek miatta, illetve elmeklinikán kötöttek ki. Ő azonban boldogtalanná tette a nőket környezetében. Hangoztatta, hogy nem szereti az okos, intelligens hölgyeket maga körül. (Eva Braunt is csak akkor vette el, amikor már tudta, hogy úgyis öngyilkosok lesznek). Thomass Mann azt írta róla, hogy még gyerekcsinálásra is alkalmatlan volt (kering róla, hogy csak egy heréje volt). Az író arra utalt, hogy sok mindenhez nem értett, például nem tudott lovagolni, sem autót vezetni, habár rajongott az autókért. Nagy hobbija a tekézés volt, de ezt is titkolta, félt, hogy a tekeegyesületek megválasztanák tiszteletbeli elnöknek. Még pincéjében is építtetett egy tekepályát. Hitler multimilliomos volt, Franco tábornoknak 34 ezer márkás Mercedest küldött ajándékba, míg Horthy Miklóst egy 500 ezer márkás jachttal lepte meg. Automatikus ajakleolvasó technikával megfejtették a róla készült némafilmeket is, melyekből kiderül például, hogy szerette  Miki egeret, és politikusai közt kifejtette, hogy megveti a kövér birodalmi marsallt, Göringet, majd hozzáfűzte: " "Való igaz, amit mondanak. A sertések megeszik társaik húsát" .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése