2016. június 26., vasárnap

Hogyan indítsuk el a gyereket az olvasóvá nevelés rögöd útján?

 A szülő feladata megszerettetni az olvasást. Ha túlterhelt a gyerek, akkor mindenképpen szórakoztató könyvet ajánljunk.  Hogy mitől válik egy könyv ilyenné? Humor, kaland és fantázia összegyúrva. Ha a szülő is azt olvassa amit a gyerek idézhetnek egymásnak belőle, van közös téma.  A Rejtő által írt ponyvairodalom szórakoztató könnyed olvasmány, ami lassan átvezethet a mélyebb tartalmú könyvek világába. A groteszk és szarkazmusokkal átszőtt cselekmény görbe tükröt tartva az olvasó elé, terel szelíden a helyes irányba. Azok akik elítélik a ponyvairodalmat, azoknak hiányos a műveltségük, mert;
 Bessenyei
Vörösmarty
 Csokonai
Karinty
Petőfi
Arany
Jókai
Illyés

és még sokan írtak olcsó könyveket, mert megakarták szólítani azokat, akik még nem indultak el az olvasás rögös útján. Rejtő Jenőt tekintik a ponyvairodalom királyának. Humoros kalandregényei mellett, rengeteg könyvet fordított. A pokol zsoldosai, Menni vagy meghalni című könyvei komoly mély értékeket hordoznak. Elsősorban humoros témájú könyvek írójaként ismert: művészetében dominál a nyelvi humor, a többjelentésű/félreérthető kifejezésekre épülő fordulatai, szóviccei beépültek a mindennapi életünkbe. Persze a regényeken kívül írt színpadi jeleneteket, kabarétréfákat és operettszövegeket, színdarabokat is.  Mielőtt pálcát törnél felette, tudnod kell, hogy Karinthy Frigyes, Kabos Gyula, Salamon Béla, Latabár Kálmán mind olvasták írásait és legjobb barátai voltak. A mélyről jött emberek számára a biblia, a kalendárium és a filléres könyvek, vagy a képregények jelentették az első lépéseket. Az e-könyvek divatot teremtettek, használjuk ki.


A szülő szeretné olvasásra nevelni a gyermekét, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. Fontos a minta, amit lát a szülőtől, az első fokozat az ismerkedés a könyvekkel, ezt főleg szórakoztató irodalommal tudjuk elérni. Ha megbeszéljük a könyv tartalmát egy szórakoztató olvasmány kapcsán, felébresztjük a vágyat egy másik könyv olvasására.  Keressünk együtt egy jó könyvet a könyvtárban. A céltalan böngészés kutatás öröme akár könyvtárban, könyvesboltban, antikváriumban segít megszerettetni a könyveket. A könyv legyen a gyereknek érdekes különleges izgalmas, szórakoztató. Legyen egyszerű a nyelvezete? Legyen nagy betűkkel, lazán tördelve? Minél fiatalabb a gyerek annál fontosabb a sok illusztráció.  Szeresse meg az olvasást.  Az olvasásba azok a szövegek vezetnek be nagyobb sikerrel, amik rövidek. Hamarabb adnak sikerélményt, sőt esetleg még viccesek is. Rövid karcolatokkal kezdjük, amik mulattatnak. A kezdeti unalmat jól ellensúlyozza, ha a gyermeked illusztrált szövegek olvasásával kezd, és mindketten ugyanazt olvassátok. Az információéhség felébred, ha érdekes információkat kap a gyerek a könyvből.  A Föld ragadozói, A csatahajók, A túlélés technikái, stb. Ezek a könyvek egészen rövid fejezetekre tagoltak, amik között szabadon lapozgathat gyermeked. A kép segíti őt a szöveg megértésében, és sokkal érdekesebbé teszi az olvasást is! Ami pedig felkelti az érdeklődését, azt el is fogja olvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése