2018. április 17., kedd

Túlélés

1. Rizs
A kutatók úgy találták, hogy a fehér rizs 30 évig is fenntartja a tápanyagtartalmát és ízét,  ha oxigénmentes konténerekben 40 fok alatti hőmérsékleten tárolják. A barna rizs már rosszabb választás, mert  a természetes korparéteg miatt csak 6 hónapig őrzi meg tápanyagát.


2. Méz
A mézet nevezik az egyetlen ételnek, ami valóban örökké tart. Ez a szorgos méhek által készített édes, folyékony nektár tényleg sokáig eláll, hiszen nincs benne elég nedvesség, ami elősegítené a baktériumok szaporodását. A legrégebbi méz állítólag 5500 éves, és még mindig ehető.

3. Só
A nátrium-klorid, vagy más néven konyhasó mint ásvány már nagyon régóta megtalálható a Földön. Évszázadok óta használják, más élelmiszerek tartósítására is. A só a szekrényben nem tart örökké, de a jódozott változata 5 évig simán eláll.

4. Szójaszósz
Sokban függ a szósz összetevőitől és adalékanyagitól, de a szójaszósz a sótartalmának köszönhetően nagyon sokáig eláll felbontatlan állapotban. Felbontás után is évekig nem romlik meg, és bátran lehet vele ízesíteni az ételeket.

5. Cukor
Mint minden élelmiszernél, itt is a helyes tárolás határozza meg az eltarthatóságot. Ha száraz helyen tároljuk a cukrot, akkor örökké tudjuk használni, hiszen semmi baja nem lesz. A tejpor és a kristálycukor légmentes csomagolásban a legjobban megőrzi a minőséget. Ha azonban nedvesség éri például a barna cukrot, akkor sincs baj, még mindig ehető állapotú, miután kicsit megpuhult.

10 étel, ami szinte sosem romlik meg
6. Szárazbab
A kutatók ugyanúgy vizsgálták, mint a rizst, és rájöttek, hogy a szárazbab is hasonló módon viselkedik. Ez a zöldség még 80 év után is tartalmaz fehérjét és tápanyagokat, amikor már minden más megromlott körülöttünk.

7. Tiszta juharszirup
A kutatók a tiszta juharszirupot azok közé az élelmiszerek közé sorolják, amik korlátlan ideig megőrzik minőségüket. Ellenállnak a penészgombáknak, és a mikroorganizmusoknak, amik más élelmiszereket simán megtámadnak. A bontatlan juharszirup örökké tart, de felbontás után előfordul, hogy penész jelenik meg rajta. Ha felforraljuk, és átöntjük egy másik edénybe, akkor újra tisztává tehetjük, és örökké tárolhatjuk.

8. Tejpor
Az íze nem annyira jó, de az egyik fő ok arra, hogy a tejpor létezik, az, hogy tovább eltartható, mint a friss tej. Ugyancsak könnyebb szállítani és tárolni. Légmentesen, nedvességtől elzárva nagyjából örökké felhasználható.

9. Röviditalok
Ha eljön az idő, akkor dobd ki a krémlikőröket, hiszen ezek gyorsan megromlanak. Csak tiszta röviditalokat őrizz meg, mert ezek kevésbé romlanak meg. Persze a párolgás őket sem kerüli el, de egy jól zárható üvegben évekig lehet tárolni őket. Ugye mindenki hallott már több száz éves rumokról és whiskykről, amik vagyonokat érnek, és még mindig ihatók?

10. Pemmikán
Ez az észak-amerikai indián eredetű étel és tartósítási módszer, amivel a legjobban lehet a húst tartósítani. A pemmikán fő összetevője a vadhús, amit napon vagy tűz mellett keményre szárítottak, majd faggyúval kevertek. Kerül ebbe a masszába bogyós növények termése is. Ezzel az eljárással és egy bőr erszényben a hús sokáig eláll. Később lehet szárazon enni, vagy meleg vízzel felfőzve elfogyasztani.

Előnyök és hátrányok

A konzervek előnyei, hogy sokáig eltarthatóak. Sok fontos tápanyagot megőriznek, például a fehérjéket, valamint az A- és D-vitamint. Mikrobamentesek, ezért nem okoznak mérgezést. Ellenben magas a sótartalmuk. A készételek színe és állaga minőségileg elmarad a házilag főtt ételekétől, nem annyira gusztusosak. Van olyan konzervétel, amelyik pépesebb, mint a házi, ezért a doboz formáját megtartja, amikor a tányérra kerül, villával szét kell nyomkodni.

Dobozba zárt ételek

A konzervdobozul szolgáló bádogdobozt megtöltése után hajlítással vagy forrasztással légmentesen lezárják. Kinyitás után nem zárható le újra. A gyártás alkalmával az élelmiszereket szétadagolják ezekbe a dobozokba, majd olyan magas hőmérsékletűre hevítik őket, amelyen a kórokozók elpusztulnak, így növelve az eltarthatóságukat. A konzervek szavatossági ideje általában egy év, de akad köztük olyan is, mint például az olajos hal, amelyik 4-5 évig is eláll. A dobozok alján vagy tetején látható szavatossági idő azt jelenti, hogy az étel minősége ennek lejárta után már nem olyan jó, mint előtte volt, és nem azt, hogy megromlott. Ha viszont a szavatosság lejárta óta eltelt idő 3 hónapnál hosszabb, inkább dobjuk ki a konzervet.

A minőségromlás mértéke

A konzervekben levő tápanyagoknak csak kis része semmisül meg az előállítás és a tárolás során. A fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, az A- és D-vitamin megmaradnak. A magas hőmérséklet hatására a C-vitamin lebomlik. A főzés és a tartósítás hatására az íz, a szín és az állag megváltozik, emiatt sajnos ezekbe az ételekbe több só kerül, mint amennyit otthon használunk.

Óvintézkedések:

- Ha a felnyitott ételt nem egyszerre fogyasztjuk el, mindig vegyük ki a fémdobozból és rakjuk át légmentesen zárható tárolóedénybe, mert a levegővel való érintkezés során a fémtől az étel rossz mellékízt kap. 2 napon belül mindenképpen fogyasszuk el.

- A rozsdás, horpadt dobozú konzervet felnyitás nélkül dobjuk ki, főleg akkor, ha a lezárás vonalán sérült meg a doboz. A felpúposodott, torz konzervdobozban gáz termelődött és kórokozók szaporodtak el benne, ezért ezt is azonmód ki kell dobni.

Pekándió
Mogyoró
Tonhalkonzerv
Aszalt gyümölcsök
Szárított zöltségek
Szárazbab
Kókusztej
GHI
Olivaolaj
Ecet
Fűszerek
Zsemlemorzsa
BúzaLiszt
Kukoricaliszt
Szárított és füstölt hús, sózott hús
Konzervek
Keksz
Energiaitalok
Palackozott víz
gyógyszerek
pálinka
vanilia
instant kávé
fahéj

cukor
ecet
olaj
kukoricakeményítő
juharszirup
méz
propolisz
propur
Télifülőke gomba termesztése  (Flammulina velutipes)
gyufa, térkép, iránytű, ivóvíz, elemlámpa és elemek, illetve kötszerek és gyógyszerek
 instant kávék és tésztaételek
Gombák
csoki
chipsz
keksz
lekvár
laska csiperkegomba termesztés
füstölt szalonna tepertő
zsír
foghagymakrém
paprikakrém
por paprika
por fokhagyma
tojáspor
A lejárati dátumok olyanok, mint a fenyegető leadási határidők: feletted lebegnek, de ha egyszer eljönnek, megszívtad.
Legalábbis sokan ezt hiszik. Néha azonban semmi baja nincs az ételnek 1 nappal, héttel, hónappal vagy évvel a lejárati idő eltelével.
Honnan tudsod, hogy az ételt még megeheted? Nehéz megmondani, mikortól változik meg az étel íze és szaga, mondja Alan Aragon, táplálkozási szakértő. “AKkor is bizotonságos lehet egyes ételek elfogyasztása, mikor már büdös vagy furcsán néz ki.”
Egy alapszabály: “Minél több feldolgozott és mesterséges anyagot tartalmaz, annál tovább maradhat a polcon a lejárati dátum után is. Ha nincs benne víz, nincs helye a mikróbáknak, hogy elszaporodjanak. A sok tartósítószert is ezért használják. A kivételek a húsok. Ezeket semmiképp ne fogyaszd el, mituán lejárt a szavatosságuk. Lisztériát is tartalmzhatnak, mely akár meningitiszt is okozhat.
Aragon felvázol néhány tippet, hogy ne kelljen annyi dologgal teletömnöd a kukád:
Konzervek: 1-4 évig jók általában, de ha hűvös, hideg helyen tárolod, akár 3-6 évig is eltarthatóak.
Fagyasztott ételek: olyanok, mint a konzerves kaják, sokáig elállnak. A húsokra viszont ez nem igaz.
Tojás: tedd egy nagy tál vízbe, így megnézheted, hogy jó-e. Ha lemerül, edd meg, ha feljön a tetejére, dobd ki. A baktériumok elszaporodása miatt lebeg a víz tetején, ilyenkor már tényleg ne használd fel.
Tészta: amíg nem bűzlik, nyugodtan fogyaszd el. Nincs benen víz, így nincs mitől félned.
Kenyér: a fagyasztóban tovább is eláll, mint a kenyértartóban. Ha nem penészes, nyugodtan eheted.
Friss zöldség és gyümölcs: nézd meg alaposan, szagold meg és tapogasd meg- így azért meg tudod állapítani, hogy rendben van-e.


http://www.vil-for.hu/hun/main.php?id=37





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése