2021. január 15., péntek

Mit tegyünk, ha számítógép melegszik


A személyi számítógép, laptop és még egy telefon is sok részből áll. Némelyikük általában működés közben hőt termel. Az eszközök viszont különféle hűtőrendszerekkel rendelkeznek, amelyeknek hűteniük kell az alkatrészeket a túlmelegedés okozta károk elkerülése érdekében. De ha a processzor túlmelegszik, mit kell tenni? Hogyan lehet meghatározni a túlmelegedést és kijavítani a helyzetet? Itt kitérünk a fő okokra magas hőmérséklet processzor és hogyan lehet ezeket kijavítani.

A túlmelegedési tünetek általában a következők:

Önkéntelen leállítás.
Rövid vagy hosszú fagy.
Hangos ventilátor zaj.
A processzor hőmérsékletének ellenőrzése a BIOS-on keresztül

Programokkal vagy a BIOS segítségével ellenőrizheti, hogy a számítógép mely elemeit fűti. A második esetben megtudhatja a hőmérsékletet és azt, hogy a processzor mennyire túlmelegszik, ha egy ilyen funkció természetesen jelen van a BIOS firmware-ben. Ennek a módszernek a hátránya, hogy képtelen ellenőrizni, hogy terhelés alatt van-e túlmelegedés: nehéz HD videó nézésekor, játékok vagy stresszteszt során.

A számítógép újraindításakor ismételten meg kell nyomnia a gombot Töröl vagy F2, F10 a BIOS-ba történő belépéshez (a kulcs modelltől függően eltérő lehet).
Az az idő, amikor a kulcs elindul, nagyon rövid, ezt meg lehet tenni ellenőrzéskor POST, általában a kívánt gomb ugyanazon a képernyőn jelenik meg a gyártó logójával, mint egy sor: Nyomja meg a DEL gombot a telepítés futtatásához.


BIOS menü különböző modellek különbözik, és az alaplapok régebbi verzióiban túlnyomórészt angol. A modernebb BIOS-alaplapokban (csak most ez már UEFI) találhat egy orosz kezelőfelületet, de ha az alaplap BIOS-nyelve angol, akkor a H / W Monitor, Status, PC Health szakaszokban keresse meg a hőmérséklet-érzékelőt.

CPU hőmérséklet monitorozása
Megtudhatja, hogy a számítógép processzora mennyire túlmelegszik egy harmadik féltől származó szoftver segítségével, és bármilyen körülmények között figyelemmel kíséri a számítógép állapotát. Nagyon sok hasonló szoftver található az interneten, de számos elég jó program létezik: AIDA64 és Everest - két program, amelyet joggal lehet ikertestvéreknek nevezni. A programokat egy fejlesztő készíti, szinte azonos menükkel és szinte ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik. Fizetettek, de 30 napos ingyenes próbaidőszakkal rendelkeznek, amikor a program korlátozások nélkül használható.

Miután letöltötte és telepítette a fenti programok egyikét a számítógépére, futtassa azt.
Válassza ki az ablakban a "Számítógép" részt, az aloszlopban pedig az "Érzékelő" részt. A munkaablak középső részén a processzormagok aktuális hőmérséklete és néhány egyéb paraméter jelenik meg, de érdekel minket a hőmérséklet.



Minden processzornak megvan a saját, a gyártó által meghatározott hőmérsékleti határértéke, amelynél a számítógép leáll, ha túlmelegszik. Normál esetben készenléti állapotban lévő processzor esetén a hőmérsékletnek körülbelül 35-45 ° C-nak kell lennie, terhelés alatt (játék vagy stresszteszt során) pedig 70 ° C-nak. Ezen értékek túllépése helyrehozhatatlan következményekkel járhat. Ezenkívül, amikor a processzor túlmelegszik, felmelegszik és alaplap más elemekkel együtt, amelyek esetleg kudarcot vallanak.




Egy másik jó ingyenes, egyszerű program a GPU-Z. A segédprogram valós időben mutatja a processzor és más elemek hőmérsékletét, valamint néhány egyéb jellemzőt.

A por az elektronikus eszközök legnagyobb ellensége
Kezdetben meg kell határozni, hogy a számítógép processzora miért túlmelegedik. A processzor és a számítógép vagy laptop egyéb alkatrészeinek túlmelegedésének fő és elsődleges oka a por. Mindenhol és mindenütt van, a nyílásokon keresztül jut be a számítógépházba rendszer egységeamelyek hűtés céljából keringetik a levegőt. A ventilátorok a levegővel együtt beszívják a port, amely aztán minden komponensre leülepszik, és végül meglehetősen tisztességes réteggé növekszik. A por megzavarja a hőátadást, sőt rövidzárlatot is okozhat. Ezért a személyi számítógép és a laptop rendszeregységét rendszeresen meg kell tisztítani.




A számítógép tisztítása a portól
A számítógép elporolása nagyon egyszerű. A rendszeregység oldalsó fedele rá van erősítve hátsó tok két csavar (a legtöbb esetben). Nem nehéz eltávolítani. Miután kinyitotta a rendszeregységet, láthatja, mennyire poros, de ne hízelgjen magának, még egy nagyon kis porréteg is túlmelegedést okozhat. Ezért egy egyszerű eszközkészlettel kell felfegyverkeznie, amely magában foglal egy kefét (a kefén ne legyenek fém elemek, hogy elkerülhető legyen a statikus elektromosság okozta rövidzárlat), egy doboz sűrített levegővel, szalvétákkal és egy porszívóval.

Mielőtt kinyitná a rendszeregységet, ne feledje, és jobb, ha elkészít egy diagramot, hogy hol és mit kell csatlakoztatni, mivel a csatlakozók helytelen csatlakoztatása károsíthatja a számítógépet. Mielőtt leválasztaná az összes vezetéket további intézkedés el kell távolítania a statikus elektromosságot a testéből: csak folyó vízben kell kezet mosnia. Statikus elektromosság az alkatrészek vagy a számítógép házának megérintése rövidzárlatot okozhat, és ennek következtében károsíthatja a számítógépet. A készülék kikapcsolása után 5 percet kell adni neki, hogy álljon, amíg a maradék töltés elmúlik.

Most tisztíthat. A por nagy része a forgó elemek körül, a hűtőkön és az alattuk lévő radiátorokban koncentrálódik. Porszívóval óvatosan távolítsa el a port, amely felhalmozódott a processzor és más könnyen hozzáférhető területek körül. Érdemes megjegyezni, hogy egy porszívóhoz keskeny orrú fúvókát kell használnia (könnyebb vele összegyűjteni a port). Az is kívánatos, hogy gumi legyen. Nagyon óvatosan kell eltávolítani a port porszívóval az alaplap apró alkatrészei körül, véletlenül letörhetnek, és akkor a számítógép egyáltalán nem kapcsol be. Egy sűrített levegős doboz segítségével fújja ki a port olyan nehezen elérhető helyekről, ahol nehéz kefét és porszívót beszerezni.


A termikus paszta cseréje
Miután megtisztította a rendszeregységet a portól, tanácsos azonnal cserélni a hőpasztát. Ha a számítógép több mint 2 éves, és soha nem nyitották meg, akkor a termikus paszta, amely szoros kapcsolatot biztosít a processzor és a hűtő hűtőborda között, valószínűleg száraz, és nem biztosítja a megfelelő hűtést. Ez túlmelegíti a processzort és kikapcsolja a számítógépet.

A hűtőbordát a hűtővel együtt eltávolítjuk (általában több könnyen levehető klipszel vannak rögzítve), a ventilátort is le kell választani az alaplapról.
Távolítsa el a régi hőpaszta maradványait a processzorról, és hűtőbordát szalvétákkal. És vigyen fel egy új vékony réteget.



Fontos, hogy itt ne vigyük túlzásba - elvégre még a legdrágább hőpaszta hővezetési tényezője is sokkal rosszabb, mint a legolcsóbb hűtőborda hővezető képessége, így egy meglehetősen szilárd hőpasztaréteg kegyetlen viccet fog játszani, és a rossz hőátadás miatt még jobban felmelegíti a processzort. A termikus pasztának csak egy cseppre van szüksége, szó szerint egy gyufafejről. Egyenletesen kell alkalmazni és elosztani a processzor platformján (használhat egy régi műanyag kártyát).

Ezután szorosan nyomja meg a radiátort az eredeti helyzetébe állítva, és pattintsa be a rögzítőket. A radiátor nem ingadozhat vagy ingadozhat. A portól való tisztítás és a hőpaszta cseréje után csatlakoztassa az összeset perifériák, valamint az összes I / O chipet. Ezután bekapcsolhatja a számítógépet tesztelés céljából.

Az alaplap túlmelegedése
A számítógépben nem maga a processzor tud még felmelegedni, hanem az érzékelő. Úgy tűnik, hogy a processzor túlmelegszik. Ha a tisztítás megtörtént, a hőpasztát kicserélik, és az indikátorok továbbra is túl magasak, akkor további hűtést telepíthet a rendszeregységbe az alaplap fújásához. Vagy telepítsen egy erősebb hűtőt a processzorra (a régi nem biztos, hogy megbirkózik a hűtési feladattal).

A laptop megtisztítása a portól
Amikor egy laptop processzora az erős porosság miatt túlmelegszik, itt minden valamivel bonyolultabb. És ha maga soha nem szedte szét a laptopot tisztítás céljából, akkor hagyja a szervizközpontra. Mivel a laptop hátlapjának csavarjai különböző hosszúságúak, illetve csavarással, egyidejűleg rajzot kell készítenie. A laptop belsejében minden sokkal kisebb és kompaktabb, mint a rendszeregységben, és van esély arra, hogy valamit károsítson. A hűtőrendszer a különböző laptop modelleknél is különbözik.


Tipp: Tisztítsa meg laptopját vagy számítógépét legalább kétévente. A hőpasztát ugyanolyan gyakorisággal cserélje. Ha vannak állatok a házban, akkor a tisztítást legalább évente egyszer, és lehetőleg félévente el kell végezni, mivel az állati szőr pihe a porral együtt kerül a rendszeregységbe.

Nyáron általában meleg van, és néha külső tényezők miatt a laptop processzora túlmelegszik. Mit tegyünk ebben az esetben, hogyan hűtsük le? A hűtőrendszer kívülről szívja be a levegőt, és ha egy fülledt nyári napon a szoba már forró, akkor a forró levegő nem sokat segít. Külső hűtőbetétekkel lehet hűteni a laptopot. Ez csökkenti a processzort is, elkerülve a magas hőmérséklet rájuk gyakorolt \u200b\u200bkáros hatásait.



A számítógép túlmelegedése vírusfertőzés miatt

A processzor túlmelegedése kirobbanthatja a vírusfertőzést. Érdemes vírusokat keresni, és ezt célszerű vagy felhőalapú víruskeresővel végrehajtani, vagy telepíteni egy mást, miután eltávolította az álló víruskeresőt. A számítógépben található rosszindulatú kód már megfertőzheti víruskereső program vagy álcázza magát, ami megakadályozza, hogy a víruskereső a fertőzést lássa.

A Svchost.exe betölti a rendszert
Ellenőriznie kell, hogy az svchost.exe betöltötte-e a rendszert - ez a dinamikus könyvtárakból betöltött szolgáltatások kiegészítő folyamata. De néha egy vírust el lehet rejteni egy rendszer folyamatának leple alatt, ill rosszindulatú kódhogy folyamatosan elindít néhányat rendszerfolyamata CPU betöltése, ami túlmelegedéshez vezet.

Annak megállapításához, hogy vírusfertőzésről van-e szó, meg kell adnia a "Feladatkezelőt" - Ctrl + alt + Del.
Nyissa meg a "Folyamatok" fület, és nézze meg, hogy az svchost.exe folyamat 100% -ig töltődik-e egymagos, 50% -ot kétmagos processzorral és 25% -ot 4 maggal. Ha van, akkor ez a tettes. Emiatt a processzor túlmelegszik, ami azt jelenti, hogy ki kell kapcsolni.
A szokásos Svchost.exe folyamat a SYSTEM vagy a Hálózati szolgáltatás felhasználónév alatt lesz aktív. Ha ez a folyamat név alatt aktív számlaakkor nagy valószínűséggel vírusról van szó. Miután letiltotta a betöltési folyamatot, át kell vizsgálnia és telepítenie kell egy új álló víruskeresőt.



A konfliktus miatt szoftver a processzor túlmelegszik, mit tegyek?

Csakúgy, mint a Svchost.exe folyamat esetében, itt is meg kell adnia a "Feladatkezelőt", alapjáraton a "Rendszer üresjárat" folyamatnak körülbelül 99% -ot kell elfoglalnia. Ha nem ez a helyzet, és valamilyen más folyamat elfogyasztja az erőforrások egy részét, akkor valószínűleg ez konfliktusos szoftver. Előfordulhat, hogy az illesztőprogram vagy néhány szoftver helytelenül van telepítve.
Ha a processzor túlmelegedik, és a számítógép leáll az ütköző szoftverek miatt, mit tegyünk? Ebben az esetben meg kell határoznia, hogy ez a folyamat melyik programhoz tartozik, és újra kell telepítenie. Az operációs rendszerrel együtt kalóz összeállításban telepített illesztőprogramok gyakran ütköznek. Itt csak egy tanács van: licencelt szoftverek használata és a különféle feltört, kalóz programok elkerülése operációs rendszer... Engedély nélküli szoftverek használata esetén, különösen operációs rendszerek esetében, nagy a valószínűsége a letöltési és telepítési hibáknak. automatikus frissítések... Ennek eredményeként konfliktus és túlmelegedés következik be.
A telefon bemelegszik
Gyakran megfigyelheti a telefon processzorának túlmelegedését. Ez leggyakrabban a nagy mennyiség folyamatok, alkalmazások egyidejű futtatása hosszú hívás közben vagy töltés közben. A telefon túlmelegedése töltés közben leggyakrabban egy rossz minőségű töltő vagy egy már lejárt vagy sérült akkumulátor, valamint a csatlakozó érintkezőinek koszos volta miatt következik be. A telefon lehűléséhez töltsön le olyan alkalmazásokat, amelyek figyelemmel kísérik és időben figyelmeztetik a kritikus hőmérsékleteket.




Összegezve

A túlmelegedés problémái, bár nem mindig nyilvánvalóak és gyakran nehezen meghatározhatók, a legtöbb esetben nagyon gyorsan megoldódnak, kivéve a hűtőrendszer meghibásodását, ahol az alkatrészeket vagy az egész rendszert egészében ki kell cserélni. Most már tudja, miért túlmelegszik a processzor, és hogyan lehet javítani. Legyen egészséges számítógéped, könnyű munka és élvezze az idejét kedvenc számítógépén!

A számítógép túlmelegedése az egyik gyakori probléma, amellyel a legtöbb felhasználó előbb-utóbb szembesül.

A közkedvelt tévhitektől eltérően nemcsak nyáron, hanem télen is előfordulhat, mert a modern nagy teljesítményű PC-k olykor sokkal gyorsabban melegednek, mint elődeik. Ebben a cikkben megnézzük, miért melegszik a számítógép, és hogyan segíthetünk ebben az esetben.

Okok és megoldások
Tehát mi lehet a rendszeregység fűtésének oka?

Közülük érdemes kiemelni:

Por
A PC-s rendszeregységet úgy tervezték, hogy állandó légáramlás legyen benne, amelyet hűtők biztosítanak. Ez egy létfontosságú folyamat, amely hűvös állapotban tartja a rendszert. A levegővel együtt por kerül az egységbe, amely felhalmozódik az elemeken, és a számítógép leáll. Ezért rendkívül fontos a por időben történő megtisztítása.

A következőképpen kell végrehajtani:




Szárított termikus paszta

Az egyik fő oka annak, hogy a számítógép gyorsan felmelegszik, az is, hogy nincs hőpaszta a processzoron. Hőcserét biztosít a hűtőborda és a processzor között, és rendkívül fontos ennek az elemnek a működéséhez, amely kulcsszerepet játszik a teljes rendszer működésében.



Idővel kiszárad, és már nem képes ellátni funkcióját. A folyamat túlmelegedésének következményei katasztrofálisak lehetnek a számítógép számára - a fagyástól a teljes meghibásodásig.

Ez a probléma csak a hőpaszta cseréjével oldható meg:

nyissa meg a rendszeregységet;
óvatosan csavarja ki a processzor ventilátorát és magát a processzort;
vigyen fel egy vékony réteg termikus pasztát az aljára;
tegye vissza az elemeket;
ellenőrizze, hogy biztonságosan vannak-e rögzítve.
Fontos! Termikus zsírt vásárolhat a helyi szaküzletben.


Gyenge szellőzés
Egy másik tényező, amely a számítógép felmelegedését okozhatja, az elégtelen szellőzés. Általában a beépített hűtőknek elegendőnek kell lenniük hatékony munka rendszerben, de nyáron vagy intenzív üzem közben a rendszer a szokásosnál jobban felmelegedhet.



Ebben az esetben további ventilátorokat vásárolhat és telepíthet. Fordítson különös figyelmet a processzorhűtőre - elég erősnek kell lennie, mert a számítógép sebessége ettől függ.

Érdemes megfontolni, hogy a hűtőelemek számának növekedésével a PC által keltett zaj is növekedni fog.

Figyelem! Gyakran a felhasználók a további hűtés reményében kinyitják a rendszeregység fedelét. Amint azt a gyakorlat megmutatta, ez a módszer hatástalan, és csak még nagyobb porfelhalmozódáshoz vezet a rendszer belsejében, és a belső elemei károsodásának veszélyéhez vezet.

Csíszolja le az érintkezőket, és csatlakoztassa jól az összes elemet
Ha nem tudja meghatározni, miből melegszik a számítógép, akkor figyeljen az elemei közötti érintkezésre. Bizonyos esetekben a gyenge kapcsolat a hőmérséklet emelkedéséhez vezethet, amely átkerül más alkatrészekbe.



A probléma megoldásához meg kell tisztítani a hibás kapcsolatokat. Ehhez használhat például egy szokásos radírt.

Figyelem! Az érintkezők tisztításához némi tapasztalat szükséges a számítógép belső elemeivel kapcsolatban. Javasolt ezt a folyamatot szakemberekre bízni.


Tápellátási problémák
Komoly probléma, amely a PC teljesítményének általános csökkenéséhez vezet, amikor a számítógép tápellátása nagyon felmelegszik. Ez az elem ellenáll a nagy terhelésnek, és elsősorban feszültség- és hőmérsékletingadozásoktól szenved.



Rendszeresen (kb. 2 évente) erősebbre kell cserélni, hogy megvédje a rendszert a vis maiortól. A tápegység cseréjének egyik fő jele a jellegzetes zümmögő hang. Ha megjelenik, tanácsos azonnal gondolkodni a cseréjén, mert egy ilyen elem nem fog sokáig tartani.

Helyes PC telepítési hely
A számítógép helyes elhelyezkedése az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a számítógép teljesítményét.

Telepítéskor ügyeljen a következő pontokra:


Fontos! Helyezze a számítógépet úgy, hogy semmi ne akadályozza a körülötte lévő levegő keringését. Ha a szellőzőnyílások el vannak zárva, az nemcsak túlmelegedéshez, hanem a számítógép teljes meghibásodásához is vezethet. Forró levegő, ha nem találja a megfelelő kimenetet, a rendszer belsejében maradhat, és a hőmérsékletét kritikus szintre emelheti.

Cserélje ki a házat
Egy elavult eset a számítógép túlmelegedését is okozhatja. Mit lehet tenni ebben az esetben? Kevés lehetőség van - ki kell cserélnie.


Új doboz kiválasztásakor kövesse az alábbi irányelveket:

válasszon egy tokot, amely tökéletesen illeszkedik az alkatrészekhez;
győződjön meg arról, hogy van-e elegendő hely további hűtőkhöz;
figyeljen a szellőzőnyílások jelenlétére - elég nagynak kell lenniük;
jó esetben hűvösebb tartókat is tartalmaznia kell.


Új eset kiválasztásakor először is figyeljen rá belső szervezet, de nem külső kialakítás... A legfontosabb funkciót kell ellátnia - védenie kell a számítógép összes elemét, elegendő helyet biztosítva számukra a hűtéshez és a normál működéshez.

Nem baj, ha a tok kissé nagyobbnak tűnik, mint a rendszer elemei. A további hely mindig plusz, mert a jövőben szükség lehet további ventilátorokra, vagy egyes elemeket nagyobbakra cserélhet.

Helytelen radiátor rögzítés
A radiátor helytelen felszerelése az egyik tényező, amely a rendszer túlmelegedéséhez vezethet. Ha hasonló probléma merült fel, azonnal ellenőrizze, hogy ez az elem mennyire van biztonságosan rögzítve, hogy minden rögzítőelem van-e, tántorog a helyén.



Különösen fontos a radiátor megfelelő rögzítése a hőpaszta cseréje után, mert helytelen helyzete nemkívánatos következményekhez vezethet. Nagyon egyszerű azonosítani az elem problémáit, mert közvetlenül nagyon felmelegszik. Kapcsolja ki a számítógépet, és néhány perc múlva, miután hagyta az alkatrészeket kissé lehűlni, manuálisan ellenőrizze.

Reméljük, hogy az ebben a cikkben tárgyalt információk segítettek megbirkózni egy olyan általános problémával, mint a rendszer túlmelegedése.

Ne feledje - az elemek nem kívánt felmelegedésének elkerülése érdekében a megelőző intézkedések nagyon fontosak:

a PC tisztaságának folyamatos gondozása;
helyes helye;
az elavult alkatrészek időben történő cseréje;
megfelelő szellőző rendszer.
>
A személyi számítógép meglehetősen összetett eszköz, amely számos összetevőből áll, amelyek egészében működnek. Ez az egész folyamat nem maradhat észrevétlen, ezért a PC alkatrészei terhelés alatt felmelegednek. Minden alkatrésznek megvan a saját küszöbértéke a normál hőmérsékletre, de néha túlmelegedés léphet fel, ami negatívan befolyásolja az eszköz teljesítményét és működési állapotát.


Mi a teendő, ha a számítógép nagyon felforrósodik? Hogyan lehet diagnosztizálni a túlmelegedést? Ennek elkerülése érdekében gondoskodnia kell a számítógépéről. Lépésről lépésre kitaláljuk, mi van!

A túlmelegedés fő "tünetei"
A következő jelek alapján megértheti, hogy számítógépe túlmelegedik:

Ha a túlmelegedés egyik jele bekövetkezik, akkor érdemes diagnosztizálni és megtudni, hogy a személyi számítógép melyik alkatrésze.

Különféle kellemetlen következményekhez vezethetnek:

az alkatrészek kopása és későbbi meghibásodása;
megnövekedett energiafogyasztás;
egy személyi számítógép lelassulása;
a rövidzárlat valószínűsége.
Túlmelegedő processzor
Számos módja van a processzor túlmelegedésének megállapítására. A CPU normál hőmérsékletének túllépése a következő tünetekkel jár:

a személyi számítógép fagyása 2-10 perc alatt a bekapcsolás után;
spontán leállítás vagy kék képernyő;
játékokban és programokban elmarad.
A normál hőmérséklet sokféle processzor esetében 50 fok alatt van. Egy alkatrész terhelés alatt akár 65–70-ig is felmelegedhet. A fenti leolvasások túlmelegedést jeleznek.

Többféle módon megtudhatja.

BIOS
A BIOS megmutatja a számítógép alkatrészeinek hőmérsékletét. Itt megtudhatja a processzor fűtését és a CPU feszültségjelzőjét, valamint sok más információt a számítógépéről.


 A BIOS az alapvető bemeneti-kimeneti rendszer, alaprendszer bemenet kimenet
Néha előfordul, hogy a BIOS-nak nincs oszlopa, amely jelzi a hőmérsékletet, vagy a felhasználó egyszerűen nem tudja, hogyan jutjon el ehhez a menühöz. Az alábbi programok kiválóan alkalmasak hőmérséklet-szabályozásra:

Az alkalmazás méri a processzormagok és a CPU egészének hőmérsékletét, és lehetővé teszi a hűtők kezelését is.


 SpeedFan - számítógépes program a beépített hűtők forgási sebességének szabályozásával
Fizetett alkalmazásamely minden információt megmutat a hőmérsékletről. Az egyik legerősebb ilyen típusú segédprogram.


 AIDA64 - FinalWire Ltd. műtők ellenőrzése alatt álló személyi számítógép alkatrészeinek teszteléséhez és azonosításához windows rendszerek
Ingyenes szoftver, amely megmutatja a processzor hőmérsékletét és a magok terhelését. Meg tudja jeleníteni az információkat a tálcán.

 A Core Temp egy egyszerű, kompakt CPU hőmérséklet-figyelő alkalmazás
Ha meggyőződött arról, hogy a processzor túlmelegszik, akkor elkezdheti hűteni. Nem minden módszer alkalmas kezdőknek, ezért először azokat az alapvető műveleteket vesszük figyelembe, amelyek terhelés alatt 5-10 fokig süllyedhetnek, és egyszerűek.

A por mindig felhalmozódik a rendszeregységben, és ez a számítógép túlmelegedésének egyik fő oka. A készüléket havonta egyszer, stabil terhelés mellett meg kell tisztítani. Ne legyen lusta a nehezen hozzáférhető helyeket vékony szalvétákkal letörölni, de a legjobb eredmény érdekében vásároljon egy doboz sűrített levegőt, hogy sikeresen fújja a port a repedésekből. A tisztítást a teljes rendszeregységben kell elvégezni.


 A számítógép tisztítása a portól javítja a teljesítményt
Hűtőrendszer
Győződjön meg arról, hogy a rendszeregység hűtő- és légkondicionáló rendszere képes kezelni a terhelést. Gyakran előfordul, hogy egy gyenge hűtőt és egy szerény esetben légkondicionáló rendszert terveznek egy erős processzor hőmérsékletének fenntartására. Fontolja meg a hatékony hűtőrendszerek megvásárlását. A hűtők között olcsó és jó minőségű lehetőségeket találhat:

ID-Cooling DK-03 -  Az egyik legolcsóbb lehetőség a piacon, amely az árával megbirkózik a fő feladattal - magabiztosan hűti a processzort. Ha érdekel egy minőségi költségvetési lehetőség, akkor ez a hűtő először tökéletes.
 Az ID-COOLING DK-03 hűtőt korlátozott magasságú házakhoz tervezték, és ez a paraméter csak 63 mm.
DEEPCOOL GAMMAXX 300 - 1400 rubel. Kiváló CPU hűtő, 12 hónap garancia, réz alap és három hőcső. Alacsony energiafogyasztás és elfogadható költségek teszik ezt a hűtőt kategóriájában a legjobbak közé.
 Hűtő A DEEPCOOL GAMMAXX 300 univerzális hűtő intel processzorok és az AMD
Deepcool Lucifer V2 - 3000 rubel. A hűtő használata nagyon egyszerű, és lehetősége van további ventilátor felszerelésére. Nagy esetekben gond nélkül illeszkedik, annak ellenére, hogy a hőcsövek nem szabványosan vannak elhelyezve.
 Hűtő A DEEPCOOL Lucifer V2 támogatja a processzor passzív hűtését az abszolút csendes rendszer kialakítása érdekében
Noctua NH-U14S - 6000 rubel. Prémium hűtő, amely még a legforróbb processzorokat is képes hűteni. Erőteljes fújás közepes méretekkel. Egy óra alatt 140 köbméter levegőt vezet.
 Ez az eszköz más legnagyobb sebességgel munka és tökéletes a magas hőelvezetésű processzorokhoz
Ha a processzor terhelése nagy, akkor érdemes megnézni a processzor vízhűtését. Erre alkalmas (10 000 rubel). Ez az egyik jobb rendszerek vízhűtés Svájcból. Az alumínium hűtőbordák és a tartós tartók megakadályozzák a processzor túlmelegedését.
 Hűtőrendszer Az Arctic Cooling Liquid Freezer 240 300 wattig képes megbirkózni a processzor hőelvezetésével
Ha a hűtőrendszer megfelelően működik, és nem keletkezett por a processzoron, akkor a túlmelegedés problémája talán a szárított hőpaszta. A cserélési eljárás bizonyos ismereteket igényel a személyi számítógép tulajdonosától. Először ki kell kapcsolnia a készüléket, óvatosan távolítsa el a hűtőt a processzorból, távolítsa el a régi hőpasztát és vigyen fel egy új réteget. A legjobbak közül érdemes kiemelni:

Arctic Cooling MX-4 - 
DEEPCOOL Z9 - 
Coollaboratory Liquid PRO - 

 Amikor a hőpaszta kiszárad, a számítógép nagyon felmelegszik, és a processzor és a videokártya meghibásodhat.
A processzor frekvenciájának csökkentése
Nem szabad belemenni a processzor frekvenciáinak csökkentésébe anélkül, hogy megértené a tápegység mechanikáját. A megnövekedett hőmérséklet problémája akkor merülhet fel, ha a processzor túlhajtása után a felhasználó nem biztos abban, hogy hűtőrendszere megbirkózik-e az alkatrész új frekvenciáival és hőmérsékletével. Érdemes visszagörgetni a túlhúzást a CPU hőmérsékletének normalizálása érdekében.

Scalping (csak haladó felhasználóknak)
Ez a hőmérséklet-csökkentési módszer lehetővé teszi, hogy terhelés alatt állítsa vissza a processzor 10-20 fokot, de csak azt használja hozzáértő emberekaki megérti a skalpolás folyamatát. Valójában eltávolítjuk a processzor felső rétegét, csökkentve annak térfogatát, ami jelentősen csökkentheti az egész eszköz hőmérsékletét.

Videokártya túlmelegedése
A számítógép második leggyakrabban túlmelegedő alkatrésze a videokártya. Leggyakrabban túlmelegednek a hűtés hiánya és a nagy terhelés miatt. A mellékelt hőmérséklet-csökkentő rendszerek nem képesek megbirkózni feladatukkal. A videokártya túlmelegedésének fő tünetei:

haldokló képernyő;
műtárgyak és egyéb grafikai hibák megjelenése a játék során;
a beépített ventilátor hangos zajt hall.
A videokártya hőmérsékletét a CPUID program segítségével tudja megtudni. Nem csak a videokártya, hanem más alkatrészek hőmérsékletét is képes megmutatni. Használhatja az AIDA 64 vagy az MSI Afterburner alkalmazást is, amelyek megváltoztathatják a hűtő forgási sebességét és túlhúzhatják a készüléket.

 CPUID - az összeállítási nyelv utasításainak memóriája az x86-os processzorok számára, a processzorral kapcsolatos információk megszerzésére szolgál
A videokártya normál hőmérséklete alapjáraton 30-50 fok. Terhelés alatt a hőmérséklet akár 80 fokig is emelkedhet. A fenti leolvasások jelzik az eszköz túlmelegedését.

A videokártya hőmérsékletét az alábbiak szerint csökkentheti.

A készülék tisztítása a portól
Ez a módszer abban az esetben segít, ha az összes PC-alkatrész van, mert a hűtőben és a videokártyán beszorult por valóban hozzájárul a fűtéshez és a teljesítmény romlásához.


 A legtöbb mozgó alkatrész, azaz ventilátorlapátok és a szomszédos radiátorok
A szárított hőpaszta cseréje egy videokártyán kissé bonyolultabb, mint egy processzoron. Néha a grafikus chiphez való eljutáshoz szükséges a ház szétszerelése és a hűtő eltávolítása. Ezután gondosan el kell távolítania a régi hőpasztát, és újat kell felhordania.


 A termikus paszta cseréje csak a számítógép két részében szükséges: a processzor és a videokártya (pontosabban a grafikus processzor)
A legdrágább videokártya-egységeken a hűtők gyakran nemcsak elég erősek, hanem rövid élettartamúak is, ezért időnként ki kell cserélni őket. Jobb, ha ezzel a kérdéssel fordul a mesterhez.


 A hűtő fő jellemzői a zajszint és a levegő teljesítménye
Ez ritka, de előfordul. A videokártya gyári túlhúzása túlzottan elvégezhető, így a hűtőelemek nem birkóznak meg a feladattal, és a készülék túlmelegszik. Érdemes szakemberekkel kapcsolatba lépni, vagy saját maga tanulmányozni a videokártya túlhúzásának és leépítésének folyamatát.


 Videokártya vagy processzor túlhúzásával a felhasználó növelni kívánja az elektronikus számítógép teljesítményét
Más alkatrészek túlmelegedése
Az alaplap túlmelegedése és véletlen hozzáférésű memória nagyon ritkán fordul elő. Az alaplap melegebb lehet, mint a déli és az északi híd. A problémát úgy oldják meg, hogy további ventilátorokat szerelnek a tokba.


 Ennek oka lehet a hibás alkatrészek, a por és a szennyeződés.
A RAM túlmelegedése leggyakrabban a hibás áramlást vagy az alkatrészek hibás összeállítását jelzi. Ezt úgy kezelik, hogy kicserélik a szerszámot, vagy megjavítják az alaplapon lévő RAM foglalatokat.

A tápegység túlmelegedése két okból következik be: a készülék belsejében felhalmozódott por és maga az áramellátás elégtelen energiája. Az első problémát az alkatrész tisztításával oldják meg, a másodikat pedig egy új tápegység kiválasztásával, amelynek teljesítménye megfelel a rendszeregységbe telepített alaplapnak, processzornak és videokártyának.


 A keskeny folyosókon és hasadékokban felhalmozódó por idővel komoly károkat okozhat, így a számítógép megfelelő tisztításának ismerete elkerülheti ezeket a problémákat.
A merevlemez túlmelegedése leggyakrabban annak aktív használata miatt következik be. A további hűtés megoldja a problémát, ha a készülék 50 fok fölé melegszik.

A túlmelegedés megelőzése
Könnyebb figyelmeztetni, mint kijavítani! Éppen ezért a személyi számítógépének folyamatos megelőző karbantartása és rendszeres gondozása lehetővé teszi az alkatrészek túlmelegedésének elkerülését. Annak érdekében, hogy már ne tegyünk fel hasonló kérdést, érdemes számos megelőző intézkedést megtenni:

a rendszeregység tisztítása a portól;
a hőmérséklet dinamikájának figyelemmel kísérése;
a számítógépház szellőzésének hatékonyságának ellenőrzése;
a ventilátor fordulatszámának optimális értékeinek beállítása;
az energiafogyasztási rendszer helyes beállítása;
az illetékes kábelkezelés a rendszeregységen belül, és a ház elhelyezése jól szellőző helyen.
A túlmelegedés megakadályozására vonatkozó egyszerű szabályok betartásával elfelejtheti a következményeket és a felhasználást személyi számítógépanélkül, hogy aggódna a magas hőmérséklet miatt.

A számítógép túlmelegedése sok felhasználó számára általános probléma. A megoldás a gondos hozzáállásban és az időben történő intézkedésekben rejlik. A személyi számítógép gondozása és a magas hőmérséklet elleni küzdelem az elkövetkező évek során is működni fogja készülékét.

Ma elmondom, mit kell tennie, ha a számítógépe nagyon felforrósodott. Néha a túlmelegedés a számítógép állandó lefagyását, néha leállását is eredményezi. A számítógép három fő összetevője, amely túlmelegedhet cPU, grafikus kártya és Tápegység... Ezen esetek túlmelegedésének oka az esetek 90% -ában triviális -

Tehát a te a számítógép nagyon forró vagy akár a túlmelegedés miatt leáll? Mit kell tenni?

1. lépés. Határozza meg, melyik készülék túlmelegedik.
Ehhez telepítenie kell egy tesztprogramot - a SpeedFan segédprogram a legalkalmasabb erre a célra. Opcióként olyan programokat is használhat, mint az Aida32, Aida64, az Everest vagy a SiSoft Sandra - ezeknek van egy részük is a számítógépes hőmérséklet-érzékelőkkel kapcsolatos információk megjelenítésére.

Miután meghatározta a túlmelegedés eszközét, folytassa a 2. lépéssel.

2. lépés. A szükséges eszköz összerakása.
A számítógép tisztításához Phillips csavarhúzóra, lapos csavarhúzóra, közepes csúcsú nedves törlőkendőre és sűrített levegős tartályra lesz szükség a por fújásához:

A légdoboz alternatívájaként használhat egy régi porszívót, amely fújhat, vagy autó kompresszorát. Ez utóbbival az igazságnak meg kell birkóznia, mivel az autó fedélzeti hálózatáról működik.
Ha a processzor túlmelegszik - szükséges megvesz szintén termikus paszta KPT-8 vagy ALSIL-3.

3. lépés. Tisztítás.
Ha a számítógép tápellátása túlmelegszik:

1. Távolítsa el a számítógépes rendszer fedelét.
2. Húzza ki az egység tápkábeleit a kiegészítőkből. Néhány modern tápegység esetében a kábeleket egyszerűen le lehet választani magáról az áramforrásról - ez még kényelmesebb.
3. Csavarja le a tápegységet rögzítő csavarokat, és távolítsa el.
4. Szétszereljük az áramellátást.
5. Légdoboz segítségével fújja át az áramellátást. Figyelem, ha sok a por belsejében, jobb, ha az áramellátó egységet az erkélyre vagy a lépcsőházba viszi, és ott kifújja.
6. Mindent fordított sorrendbe állítva és ellenőrizve a munkát.

Ha a processzor túlmelegszik:
1. Távolítsa el a számítógépes rendszer egység fedelét.
2. Csavarhúzóval távolítsa el a hűtőt - a ventilátort, a hűtőprocesszort és az alatta lévő hűtőbordát. Tegye ezt nagyon óvatosan és óvatosan, hogy a csavarhúzó ne károsítsa az alaplapot és ne sérüljön meg.
A ventilátorlapátokat nedves ruhával vagy ruhával kell megtisztítani a portól.
Ha a ventilátor működés közben zajong, akkor gépolajjal kenheti meg. Ehhez húzza le a matricát, és csepegtessen egy kis olajat a csapágyba:

Ezt követően visszahelyezzük a matricát a helyére.
Légdoboz segítségével fújja át a hűvösebb radiátort:

3. Nedves törlőkendővel törölje ki a megmaradt hőpépet a processzorból, és tegyen fel újra egy vékony réteget.
4. Mindent fordított sorrendben állítson össze és ellenőrizze a munkát.
Ha ezt követően a processzor még mindig túlmelegszik, próbálja meg teljesen kicserélni a hűtőt.

Ha a videokártya túlmelegszik:
A videokártya hűtőrendszerének megtisztításához leggyakrabban nem is kell eltávolítania - csak fújja le a videokártya hűtőventilátorát és radiátorát egy kannából:

Ha a videokártya terjedelmes és nagy rendszer hűtés, akkor ebben az esetben minden bizonnyal jobb leszerelni és kifújni, majd visszatenni a helyére.
Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze, hogy a videokártya ventilátora működik-e. Ha nem működik, akkor újat kell vásárolnia.

Tanács ! Annak érdekében, hogy a rendszeregység normális légkeringést biztosítson, 2 ventilátort kell felszerelni a ház szokásos helyeire - egyet fújásra, egyet fújásra.

Minden második személyi számítógép elkezd "hibát okozni" az alkatrészek túlmelegedése miatt. És minden harmadik elbukik emiatt. De a legtöbb esetben ez nem történik meg azonnal, és a felhasználónak elegendő ideje van a probléma korai megoldására.

Annak kiderítéséhez, hogy a számítógép miért hevül túl, fontos megérteni a hűtőrendszer működését és felismerni a hőmérséklet emelkedésének jeleit. Azt is megtanulja, hogyan kell figyelni a rendszer érzékelőit és kiküszöbölni a túlmelegedés fő okait.

PC hűtőrendszer - röviden a lényegről
A számítógépes szellőzés megfelelő megszervezése a stabil működés kulcsa. A processzor, a videokártya és az alaplap működés közben melegebbé válik. Feltétlenül hűtő radiátorokkal vannak felszerelve (passzív rendszer). A hatás fokozása érdekében ventilátort rögzítenek a radiátorhoz, és ezt a kialakítást már hűtőnek is hívják. Gyorsan eltávolítja a meleget a forró elemből, de ventilátorok hiányában a házon a hűtő hatékonysága jelentősen csökken.

Az alábbi kép a rendszeregység optimális légkeringésének diagramját mutatja:

A kék nyilak a friss levegő beáramlását jelzik a tok elülső, oldalsó és alsó részéből (a ventilátorok szívók). A piros jelzi a forró áramok felszabadulását az áramellátó légcsavarokkal, a rendszeregység hátulján és tetején.

A kritikus számítógép-hőmérséklet tünetei
Az alkatrészek túlmelegedését mindig jellegzetes jelek kísérik. Ahogy a mesterek mondják: "A felhasználók leggyakoribb panasza a rendszer lelassulása." Soroljuk fel a gép által küldött leggyakoribb jeleket:

A számítógép "lelassul", azaz. a programok sebessége csökken;
Az operációs rendszer újraindul vagy leáll;
Csipogó hang hallható az egységről (ha az alaplap hangszóróval van felszerelve);
A ventilátorok zaja növekszik;
Torzulások (műtárgyak) jelennek meg a képen.
A fenti tünetek mindegyike szintén jellemző a vírusos rohamra. Ezért nem lesz felesleges ellenőrizni a rendszert a "trójaiak" hiányában.

Hogyan lehet megszüntetni a túlmelegedés okait?
Ha nem találnak vírusokat, akkor valószínűleg a rendszer túlmelegszik, és meg kell vizsgálni annak belső elemeit. A felhalmozódott por a PC összeomlások leggyakoribb oka. A ház falán, az elektronikus táblákon és a hűtők hűtőbordáin van elhelyezve. Ezért a számítógép minden részét rendszeresen tisztítani kell (legalább félévente egyszer).

A legjobb, ha közepes méretű kefét és porszívót használ a belső rész tisztításához. Ecsettel tisztítják a port az összes alkatrésztől, a porszívó pedig eltávolítja az eltávolított szennyeződéseket. A tisztítás befejezése után indítsa el a számítógépet, és értékelje annak teljesítményét.

Ha az állapot nem javul, tesztelje a ventilátorokat a számítógép nyitott oldalsó fedéllel történő bekapcsolásával. Ha hibás ventilátort talál, cserélje ki egy újra.

A következő ok a hűtőtartó gyengülése. Óvatosan mozgassa az összes radiátort, hogy ellenőrizze ezt a problémát. Az egyértelmű visszahatás azt jelzi, hogy újratelepíteni kell a hűtőt.

A szárított hőzsír túlmelegedést is okozhat. A hűtők felszerelésekor egy speciális hővezető vegyületet visznek fel a csatlakoztatott részekre. Idővel kiszárad, elveszíti tulajdonságait. Ezért 3-4 év folyamatos működés után ajánlott a paszta ellenőrzése vagy cseréje.

Ha ezen okok kiküszöbölése nem oldja meg a problémát, lépjen kapcsolatba szolgáltatóközpont a részletesebb diagnosztika érdekében.

A rendszer érzékelőinek megfigyelése AIDA szoftverrel
Online felmérések szerint a felhasználók 70% -a nincs tudatában a PC hőmérsékletének ellenőrzésére szolgáló programok létezéséről. De a túlmelegedés forrásának időben történő észlelése megakadályozza a drága alkatrészek károsodását. Vizsgáljuk meg az ilyen programok működésének elvét az AIDA 64 alkalmazás példáján keresztül.

Miután elindította a segédprogramot a Start ablakban, kattintson a Számítógép ikonra:

A rendszer rövid átvizsgálása után kiértékeljük az olvasmányokat:

Fentről lefelé a hőmérséklet látható alaplap, központi processzor (CPU), videokártya (GPU dióda) és merevlemez... A következő blokk információkat jelenít meg a ventilátor sebességéről.

A következő indikátorok tekinthetők normál hőmérsékletnek:

CPU. A problémák általában 60 vagy annál magasabb fokon kezdődnek. A normál alapjáraton 35 - 40.
Alaplap. Ideális esetben nem haladhatja meg a 35 fokot. A 40–45 indikátorok tolerálhatók.
Videokártya. Maga a videokártya ereje függ. A modern emberek számára a 65 - 75 mutató teljesen normális, több órás terhelés mellett. A régiek számára ez kritikus mutató.
HDD. 30-35 fok normális.
Következtetés
Megfelelő gondozás hiányában bármely számítógép előbb-utóbb szembesül a túlmelegedés problémájával. Ezért próbálja meg rendszeresen elvégezni az alkatrészek megelőző ellenőrzését és tisztítását, valamint figyelni az érzékelők állapotát. És akkor a számítógép erőforrása jelentősen megnő, és a rendszer sok éven át örömmel tölt el a stabilitással.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése