2021. február 25., csütörtök

Pénzügyi tudasság


FELNŐTTKÉNT GONDOLKODNI ÉS GONDOSKODNI! 

A családi kasszához való hozzájárulás fontossága. Sokkal jobban megbecsüljük azt amiért megdolgozunk! 


FELELŐSSÉG!

Amikor a 15. életévét betölti gyermekünk, már hivatalosan is vállalhat diákmunkát a nyári szünetben. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a nyarat hasznosan töltse, és egy újabb megerősítés lehet számára arra vonatkozóan is, hogy a pénzért bizony mindenkinek meg kell dolgozni.

DIÁKMUNKA NYÁRI MUNKA!

A saját munkájának gyümölcse a saját keresete, amelyről már ő döntheti el, hogy mire költi. Kiváló lecke lehet ez arra, hogy megtanulja, amit szeretne elérni, azért bizony tennie is kell.  

SAJÁT SZÁMLA!
Önálló életre nevelés fontossága.
Diákszámla a pénzügyi tudatosság erősítésére  

TUDATOSSÁG!
 
És ha már munka, akkor eljött az ideje annak is, hogy gyermekünk saját bankszámlával és hozzá tartozó bankkártyával rendelkezzen. Tanítsuk meg neki, hogyan használhatja helyesen a bankkártyát. Mutassuk meg neki a saját kártyáinkat is, és magyarázzuk el a különbséget az egyes fajták között annak megfelelően, hogy a saját pénzünket vagy a bank pénzét költjük, vagyis hogy betéti vagy hitelkártyáról van-e szó.

Minél később vezetjük őt be a pénzügyi rejtelmekbe, annál nehezebb lesz.  

PÉNZÜGYI TERVEZÉS!

A diákszámla megnyitását követően pedig akár utalhatjuk is neki a havi zsebpénzt. Tinédzserként ugyanis már akár heti több ezer forintot is adhatunk gyermekünknek.

Biztosra vehetjük azonban, hogy ő is legalább egyszer bele fog esni abba a hibába, hogy túl gyorsan elkölti a pénzét. 

Hagyjuk hibázni, hiszen ebből fog a legtöbbet tanulni. Ha ez bekövetkezik, akkor se adjunk neki többet arra a hónapra. A következetes pénzügyi nevelés ugyanis ebben a korban is nagyon fontos.

KÖZÖS TERVEZÉS!

Számoljuk ki együtt, hogy ha a zsebpénzének egy kis részét félreteszi, akkor akár 1-2 év alatt is a kis összegekből mennyi pénz lesz. Az összegyűlt pénzből pedig akár egy nagyobb értékű dolgot is vehet majd magának. Ezt az összeget egy külön megtakarítási számlán is kamatoztathatjuk neki.

DIÁKHITEL!

A középiskola vége felé pedig közösen megtervezhetjük a jövőjét. Mivel szeretne foglalkozni, hol szeretne továbbtanulni? Milyen anyagi lehetőségei vannak mindehhez? Érdemes kitérni a diákhitelre és a lakáshitelre is, hogy pontosan megismerje a lehetőségeit.

Ezzel pedig máris szóba hozhatjuk az egyéb hitelfajtákat is. Próbáljuk meg a saját életünkből vett példákkal bemutatni, hogy mi a különbség a hitelkártya, az áruhitel, a folyószámlahitel vagy a személyi kölcsön között. 

ÁLMOK ÉS VÁGYAK!

Magyarázzuk el ezeknek a termékeknek az előnyeit és a hátrányait is. Ne csak azt lássa maga előtt, hogy megvehet bármilyen nagyobb értékű dolgot, hanem legyen tisztában azzal is, hogy csak akkora törlesztőrészletet vállalhat, amekkorát biztonságosan fizetni is tud.

Világítsunk rá a már ismert megtakarítási termékek mellett azokra is, amelyekről még nem hallott, vagy hallott ugyan, de nem tudja, mit is jelent pontosan. Ilyen lehet például a lekötött betét és az értékpapírok közötti különbség, vagy a megtakarítási számla és a tartós befektetési számla közötti eltérés.

FELELŐSSÉG ÉLETBIZTOSÍTÁS!

Ne felejtsük ki az életbiztosítások bemutatását sem, hiszen ezek megtakarítási és biztosítási résszel egyaránt rendelkeznek, ezért az egész családot védik egy nem várt esemény bekövetkezésekor.

A PÉNZÜGYI TUDATOSSÁGRA NEVELÉS LEGFONTOSABB ESZKÖZE A SZÜLŐI PÉLDA

Láthatjuk, hogy sokszor nekünk, szülőknek sem olyan egyszerű eligazodni a pénzügyi rengetegben. Éppen ezért érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni a megfelelő pénzügyi szokások kialakítása érdekében.  Ahogy a mindennapi életben, úgy a pénzügyek terén is elengedhetetlen a példamutatás és a következetesség, hogy később, amikor majd gyermekünk felnő, megfelelően bánjon a pénzzel. Ha gyermekünk azt látja, hogy mi is takarékoskodunk, és nem költjük el minden hónapban teljesen a fizetésünket, akkor számára is ez lesz a követendő minta. 

TAKARÉKOSSÁG BEFEKTETÉS!

A tudatos pénzügyi nevelés és a példamutatás mellett a másik óriási segítség, amit gyermekünknek adhatunk nem más, mint az, ha megfelelő anyagi biztonságban indítjuk útjára a nagybetűs életben, vagyis nem a nulláról kell elindulnia.

SARKALATOS KÉRDÉSEK VÁZLATOSAN!

  1. Mennyi a bevétel?
  2. Mennyi a rezsi?
  3. Étkezésre?
  4. Utazásra?
  5. Szórakozásra?
  6. 30 napra elosztva?
  7. Takarékosság?
  8. Előrelátás?
  9. Lehetőségek?
  10. Célok?
  11. Megtakarítás befektetése?
  12. Hozam?
  13. Pénzügyi döntés?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése