2021. szeptember 13., hétfő

NI ELVIS II munkaállomás


A National Instruments által gyártott NI ELVIS II Series (ELVIS - Educational Laboratory Virtual Instrumentation Suite), egy elsősorban oktatási célokra tervezett integrált mérő és jelgeneráló eszköz, mely lehetővé teszi a különböző kapcsolások egyszerű megépítését, azok gerjesztését, valamint jeleinek visszamérését. Működtetéséhez nincs szükség külső oszcilloszkópra illetve függvénygenerátorra, csupán egy számítógépre illetve az eszköz működtetésére szolgáló szoftverekre úgy, mint az NI LabVIEW és az NI Multisim megfelelő verziójára illetve az eszköz illesztő szoftverére. Előnye, hogy a fenti funkciókhoz tartozó hardver komponenseket integrálva tartalmazza az eszköz, az adatok megjelenítése pedig különböző szoftverek segítségével történik, így lehetőség van ezen lehetőségek módosítására, valamint bővítésére.

Fontos, hogy mielőtt megkezdené az NI ELVIS II Series használatát, az Ön és eszközeinek biztonsága érdekében tekintse át annak felépítését.

NI ELVIS II Series munkaállomás felépítése
Jelen fejezet az eszköz megismerésére szolgál, telepítését egy későbbi fejezet valamint az [2] forrás fogja ismertetni, de lényeges, hogy még mielőtt nekilátna a telepítésnek ismerje meg az eszköz működését valamint a hardveres felépítését, mivel a nem megfelelő használat valamint bekötés az NI ELVIS II vagy más eszközök károsodásához vezethet.

Az NI ELVIS II Series szoftveres oldalról alapesetben LabVIEW-alapú komponenseket valamint eszközöket használ, melyek bemutatása a későbbiekben történik meg. Hardveres oldalról a berendezés két fő részegységből épül fel. Az alap egy bővíthető munkaállomás, mely tartalmaz többek között beépített:

állítható tápforrást,

függvénygenerátort,

digitális multimétert,

oszcilloszkópot.

A második részegység egy bővítő egység, mely szabadon cserélhető. Itt lehetőség van a felhasználási célnak leginkább megfelelő próbapanel kiválasztására, melyekből több különböző típus is elérhető. Jelen esetben egy NI ELVIS II Series alap próbapanel kerül felhasználásra illetve egy későbbi fejezetben ismertetésre is kerül.

Az eszköz működtetéséhez, pontosabban a hardware oldal beüzemeléséhez elegendő csupán a hozzá tartozó tápegység, egy USB kábel valamint egy személyi számítógép. Az alapvető felépítést illetve a szükséges komponenseket az [NI ELVIS II Series rendszer felépítése] szemlélteti.
1 Személyi számítógép

4 NI ELVIS II Series próbapanel

 
2 USB kábel

5 AC/DC tápegység

 
3 NI ELVIS II munkaállomás

6 Tápkábel illetve tápcsatlakozó
Munkaállomás visszajelzői, kapcsolói és csatlakozói
A munkaállomáson számos csatlakozó valamint visszajelző LED lett elhelyezve. A hátoldalon találhatóak az [Az NI ELVIS II Series rendszer hátsó nézete] által szemléltetett helyeken a tápellátáshoz tartozó és a kommunikációs csatlakozók, valamint az eszköz főkapcsolója. Továbbá ha szükséges az eszköz lezárható egy Kensington biztonsági aljzat segítségével, így meggátolva annak elmozdítását illetve elvitelét.1 Munkaállomás főkapcsolója

4 Kábelkötegelő nyílás

2 AC/DC tápforrás csatlakozója

5 Kensington biztonsági aljzat

3 USB csatlakozó

 
Az eszköz előlapjának jobb oldalán találhatóak a visszajelző LED-ek, a kapcsolók valamint a különböző feladatokat ellátó vezérlőelemek.

A munkaállomás és a számítógép közötti kapcsolat állapotáról két visszajelző LED tájékoztatja a felhasználót, ezen LED-ek az USB LED-ek, melyek nemcsak ki- és bekapcsolt állapotot vehetnek fel, hanem színűkkel is jelzik a kommunikáció kiépítésének sikerességét, valamint státuszát ([Az NI ELVIS II Series munkaállomás a próbapanellel együtt felül nézetből]/(9)):

Kész (Ready) – Ezen LED akkor világít, ha az NI ELVIS II Series eszköz megfelelően konfigurálva van és készen áll a számítógéppel való kommunikációra




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése