2023. február 7., kedd

Rovarok az ételekben


A világ népességének 80% -a Ázsia és Afrika  Dél-és Közép-Amerika lakosai rovarokat esznek nemzedékek óta. A megszárított és porrá őrölt rovarok ízeltlábúak édességben, csokiban, húskészítményben, gyümölcskészítményben megtalálhatók.  A legtöbb fogyasztónak azonban ez fel sem tűnik, mivel kódok mögé rejtik ezeket a termékek csomagolásán. Az élelmiszerekben leggyakrabban használt rovarszármazék a bíbortetűből kinyert ételfesték, a kármin, illetve a sellakként ismert fényezőanyag, ami a lakktetű váladékából készül.Míg a kármint az E-120 kódszám jelöli a címkéken, a sellakot E-904-es számmal tüntetik fel, ezek pedig a leghétköznapibb élelmiszerekben is megtalálhatók a joghurttól kezdve egészen a szalámiig. Bizarrnak tűnnek, félni azonban nem kell tőlük: az egészséges szervezetre teljesen veszélytelenek.

A házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenik meg. A rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. Többek között az ehető rovarfajok a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva sokkal kisebb mértékű ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Természetesen azonban nemcsak jótékony hatásai, hanem veszélyei is lehetnek a rovarfogyasztásnak. A rovarok ugyanis patogén mikrobákkal, toxikus anyagokkal szennyezettek lehetnek, bizonyos részeik nem emészthetők, és az allergiás reakciók kialakulása sem zárható ki, bár a hőkezelés nyújt némi védelmet.
Megtalálható cukorkákban, desszertekben, gyümölcskocsonyákban, húskészítményekben, italokban, joghurtokban. A sellak pedig egyfajta állati eredetű gyanta, amit kozmetikai termékekhez, padló- és bútorfényező szerekhez, gyógyszerekhez és élelmiszerekhez adnak hozzá, hogy a felületük fényes legyen. Gyakran a kármin adja a bevonatos cukorkák, drazsék közül a pirosak színét, így megtalálható többek között az M&M’s drazsékban, a franciadrazséban, a dunakavicsban.

Édességekben szintén találkozhatunk az E120 adalékkal színezőanyagként, lehet a rózsaszín bevonatú fánkokban vagy mignonokban, a marcipán tortadíszekben, gyümölcsös töltött csokikban, mint például a Tibi, Vadász. Emellett még péksüteményben és baconízesítésű kekszben (Tuc) is felhasználják. Ennél is érdekesebb, hogy húskészítménybe is kerül kárminsav. Ott van rengeteg löncshúsban, felvágottban, párizsiban (Pick Harmónia, Pápai Sliced Bologna Sausage, Finonimo, eFeF), virsliben (Kaiser Frankfurter Party, PICK Pickolino, Finonimo), májkrémben (Kaiser, Finonimo), debreceni és lecsókolbászban (Hetvenhetes, Kaiser) és füstölt parasztkolbászban is (pl. Gyarmati). Sőt, kerülhet kármin a piros halikrákba vagy rákízesítésű halrúdba is.

Csomagolt édességekben, gyümölcsökön, kekszekben, ostyákban, gabonapelyhekben, drazsékban is megjelenik az E904. Márkák szerint megtalálható a Perle d’Or Belgian Seashells belga csokoládépralinénál, a Dr Gerard csokiba mártott keksznél, a Kalifa Granada csokiba mártott termékeinél, a Harry Potter Bertie Bott’s Beans ízesítettcukorka-válogatásnál, a Kometa Malabo gyümölcskosárnál, a Rollo és Goodwill Decor Collection gabonagolyóknál, a Szerencsi Paleobon tökmaggal dúsított eritrtites étcsokoládénál vagy éppen a Nobilis csokoládés aszalt gyümölcsös termékeinél. 

A rovar fehérjetartalma a rovar típusától és a fejlődési stádiumál függően a szárazanyag 20-76% -a. Például egy 100g adag szöcske altalában 14–28 gramm fehérjét tartalmaz. Ez az ajánlott napidíj 25-60% -a teszi ki...csak egy kis adag ételből. Egy kifejlett sáska 14 gramm fehérjét, valamint az ajánlott vas adagok óriás 71% -át. A tücskök, a bogarak és a hernyók ezen tápanyagok nagy fehérje és protein források sportolóknak. Engem nem győztek meg,  de az ehető rovarok tenyésztése az emberek és az állatok etetésére javíthatja az élelmezésbiztonságot, támogathatja a fejlődő gazdaságokat, és potenciálisan helyettesítheti a hagyományos takarmányt.

Vélemény

Az európaiak a szarában hempergő disznót megeszik, a nyakából spriccelő vérét összegyűjtik, megsütik és megeszik. Kibelezik, a beleiből kimossák a szart valamennyire, majd a szartól megtisztított bélbe darálják bele a belső szerveit az állatnak, majd sütve megeszik, és még azt mondják mi vagyunk a vadak...
                                                        egy koreai

Videó

https://www.youtube.com/watch?v=iOPeLSmisBk
https://www.youtube.com/watch?v=riIG2cjKe80

Internet
https://foodandwine.hu/2010/11/09/a-rovareves-rovarok-a-tanyeron
https://www.eatcrickster.com/blog/pros-and-cons-of-eating-insects
https://www.euronews.com/green/2023/02/02/fact-check-is-the-eu-really-going-to-force-us-to-eat-insects-without-our-knowledge
https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/edible-insects-conspiracy-bugs-b2216024.html

Irodalom

Taylor, Ronald L., Entertaining with Insects Or: The Original Guide to Insect Cookery, Salutek Publ. Co.
Ramos-Elorduy, Julieta és Peter Menzel, Creepy Crawly Cuisine, Park St. Press, (1998) Naylor, Phyllis R., Beetles Lightly Toasted, Yearling Books, (1989) (9-12 évesek)
Manes, Stephen, Csokoládéval borított hangyák, Apple Publ. (1993) Holt, Vincent M. Miért nem eszünk rovarokat? EW Classey Ltd., Hampton, Middlesex. 1967 (1885).
Taylor, RL Pillangók a gyomromban (vagy: Rovarok az emberi táplálkozásban). Woodbridge Press Publishing Company, Santa Barbara, Kalifornia. 1975.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése