2014. december 14., vasárnap

Alapfogalmak


Bit - Az információ legkisebb egysége, értéke 0 vagy 1 lehet. Nevét az angol binary digit (=kettes számrendszerbeli szám) kifejezésből kapta. Bit mélység (Bit depth) - lásd Színmélység Bitmap - 1.) Pixeles képábrázolást alkalmazó fájl (formátum). Az ilyen képet felnagyítva mindig megjelennek a pixelek, a részletek recések, "rágottak" lesznek. 2.) Színmód; a program 1 bit adatot rendel egy képponthoz, így az vagy fekete vagy fehér lehet. Ilyen színmódban dolgoznak a faxok, sok hátránya miatt azonban képfeldolgozásra nem alkalmas. BMP (Windows Bitmap) - Pixeles képfájl-formátum, a Microsoft fejlesztése, a Windows belső képformátuma, ezért a legtöbb Windows alatt futó program képes értelmezni és felhasználni. Veszteségmentes tömörített változata az RLE. Előnye, hogy 1-24 bit színmélységig minden tárolható benne és Windows környezetben univerzális. Hátránya, hogy nem támogatja a CMYK színábrázolást és a kísérő információk (vágógörbék, alfacsatornák) használatát, ezért nyomdai felhasználásra nem alkalmas.

Brightness (fényerő) - A színek egyik alaptulajdonsága a HSB rendszer szerint, a színezet és a telítettség mellett. A programokban az értéke legtöbbször 0 (fekete) és 255 (fehér) között változik.

B&W - Fekete-fehér, az angol Black & White rövidítésből. Sokszor az 1bit színmélységű, csak fekete és fehér képpontokat tartalmazó képek jelölésére használják, megkülönböztetve a szürkeárnyalatostól.

Buffer - lásd Puffer

Burst - Sorozatfelvétel digitális fényképezőgéppel. Egyes típusok képesek rá, hogy amíg az exponáló gombot lenyomva tartjuk, gyors egymásutánban készítsenek felvételeket. A képek számának a rendelkezésre álló operatív memória szab határt.

Byte - Az információmennyiség mértékegysége; 1 byte = 8 bit. 1 byte-on 256 különböző számérték ábrázolható (0-255), így alkalmas például a szürkeárnyalatos képek, illetve a színes képek színösszetevőinek jellemzésére.

Caption – lásd »Képaláírás

CCD (Charge Coupled Device) – fényérzékeny érzékelő (töltéscsatolt eszköz),amely a »szkennerekben, digitális fényképezőgépekben és vi deokamerákban a képalkotásért fe lel.Maga a CCD csak a »fényerősség mérésére alkalmas analóg eszköz,ennek jelét digitalizálva »szürke árnyalatos képet kapunk.Színes képek előállításához vörös, zöld és kék (»RGB)szűrőkkel bontjuk fel a képet az elsődleges alapszínekre. Általában plusz egy zöld szűrő található még a CCD mátrixon, ami a kontraszt javítását segíti.

CD (Compact Disc) – Digitális adatok tárolására kifejlesztett,csak olvas ható optikai lemezformátum,650, illetve 700 MB tárolókapacitással. Írható változata a CD-R (Compact Disc Recordable), amely egyszeri adatrögzítést tesz lehetővé, utána szintén csak olvasható.Újraírható változata a CD-RW (Compact Disc ReWriteable), amely már törölhető és újraírható. Az újraírható CD-RW lemezek általában nem olvashatóak régebbi CD ROM-okban.

CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) – Digitális fényképezőgépekben használt fényérzékeny eszköz. Nem olyan elterjedt, mint a »CCD, de a fogyasztása lényegesen kisebb.

CMS (Color Management System) – Színkezelő rendszer, olyan szoftver, amely az egyes berendezések (pl.szkenner – monitor – nyomtató) különböző színterei között előzetes műszeres kalibráció segítségével biztosítja a színhűséget.

CMYK (Cyan,Magenta,Yellow, blacK) – a négy nyomdai alapszín (ciánkék, bíbor, sárga, fekete) rövidítése, a nyomdai felhasználásra alkalmas színmód megjelölésére a programokban. A legnagyobb probléma, hogy a bemeneti és megjelenítő eszközök (szkenner, digitális fényképezőgép, monitor, kivetítő) »RGB rendszerben dolgoznak,míg a kimeneti eszközök (nyomtató, nyomda) CMYK-t használnak. A kettő közötti pontos átalakítás a színkezelő rendszerek (»CMS) egyik legfontosabb feladata.

CompactFlash – A legelterjedtebb digitális adathordozó fényképezőgépekben. A mérete igen kicsi, az adatok megőrzése nem igényel tápfeszültséget és nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért nem is kopik és gyakorlatilag nem hibásodik meg. Különféle gyártók különböző kapacitással készítik, ma már 1GB nagyságrendű kártyák is kaphatók. Az eredeti CF Type I kártyák 5 mm magasak,míg a CF Type II kártyák és egyéb berendezések 9 mm magasak; ide tartozik például az IBM Microdrive, amelyben kb. gyufásdoboz méretűre zsugorítot tak egy winchestert.

Denzitás – filmek, szkennerek, nyomatok jellemzésére használt mérőszám; értéke a visszaverési- vagy fényáteresztési tényező tízes alapú negatív logaritmusából számítható. Célszerű technológiai jellemző a színes és fekete-fehér nyomatok festékrétegeinek, illetve filmek fedettségének ellenőrzéséhez. Méréséhez denzitométert használnak.

Digitális video – Digitalizált képek sorozata, általában »AVI, »MOV vagy »MPEG formátumban. Előállítható videódigitalizáló kártyával analóg jelből (TV vagy videó bemenettel), vagy eleve digitális kamerával. Egyes digitális fényképezőgépek is képesek rövid (néhány másodperces) digitális video rögzítésére.

Digitális zoom – A digitális fényképezőgép vagy kamera képének digitális nagyítása. A nagyításhoz hiányzó »képpontokat, azaz részleteket a gép matematikai közelítéssel számolja, ezért romlik a kép élessége. Hatásában megegyezik a képszerkesztő programok képméret-növelő eljárásaival.

Direktszín – olyan szín a nyomaton, amely nem a négy (»CMYK) nyomdai alapszínből áll össze, hanem eleve a megadott színű festéket használja a nyomda. Jellemző direktszínek az ezüst és az arany. Használatához külön »színkivonat kell. Leggyakrabban a »Pantone színskála kódja szerint adják meg a direktszíneket.

Dobszkenner – Nagy pontosságú, kiemelkedő minőségű – és árú – szkennerek kimondottan igényes, professzionális nyomdai képfeldolgozásra. Az eredetit átlátszó műanyag hengerre helyezik, majd megforgatják. A henger tengelyével párhuzamosan mozog az optikai érzékelőrendszer, ami így kis emelkedésű csigavonalban tapogatja le a képet. A dobszkennerek jellemzően 3,8-4,3 D árnyalati terjedelmet fognak be, 5-10.000 dpi valós felbontást biztosítanak, de áruk a tízmillió forintos nagyságrendben mozog.

dpi (dots per inch – pont per hüvelyk) – A »felbontás mértékegysége megadja, hogy egységnyi hosszon (1 inch=2,54 cm) hány elemi pont fér el. Minél több, ez annál kisebb pontokat jelent, azaz annál nagyobb felbontást. Lényegében megegyezik a ppi (pixels per inch) mértékegységgel; ez utóbbit monitorok és szkennerek jellemzésére használják.

DVD (Digital Versatile Disc) – Digitális információ (video, hang, programok) tárolására alkalmas lemez, amely méretében a »CD-vel azonos, kapacitásában azonban lényegesen meghaladja azt. Az egyik leggyakoribb használata a DVD video; ennek általános paraméterei: képméret: 720×480 (NTSC) vagy 720×576 (PAL) képváltás: 29.97 kép/másodperc (NTSC) vagy 25 kép/másodperc (PAL) sávszélesség: 4~8 Mbps MPEG 2 audio: sztereo, 48 kHz; 192~384 kbps MPEG audio. A számítástechnikában használt DVD lemezeknek létezik írható és újraírható változata is, itt azonban még nincs teljes körű szabvány.

Exposure Bracketing (többszörös expozíció) – Digitális fényképezőgéppel készített felvételek sorozata, általában 3 vagy 5 kép, fokozatosan változtatott expozíciós idővel. Ezzel a módszerrel könnyen ki lehet választani az optimális expozíciót.

Fehéregyensúly (White Balance) – A vörös, zöld és kék komponensek beállítása, hogy a kép legvilágosabb pontja fehér legyen. »Digitális fényképezőgépek esetén ez helyettesíti a napfényes és műfényes film tulajdonságait.

Felbontás (Resolution) – A digitális kép minősége a felbontásától függ, azaz hogy milyen kicsik az őt alkotó »pixelek. Ha kisebbek, mint amit a szemünk meg tud különböztetni, az egyes képpontok helyett folyamatos színeket látunk. Megkülönböztetünk »optikai és »interpolált, azaz számított felbontást. A felbontás mérésére az egységnyi hosszra jutó képpontok számát használjuk, mértékegysége a »dpi. Monitorok és digitális fényképezőgépek esetében nem a dpi értékét adjuk meg, hanem a pixelek számát. A gyakori értékek: QVGA (320×240), VGA (640×480), SVGA (800×600), XGA (1024×768), UXGA (1600×1200).

Firewire (másnéven iLink) – Adatátviteli protokol (IEEE1394), amely a megfelelő csatlakozók és kábel segítségével nagy sebességgel képes adatot cserélni a számítógép és egy külső egység (például videokamera, digitális fényképezőgép, külső lemezmeghajtó) között.

Firmware (gyári program) – Általában »ROM-ban vagy »flash memóriában tárolt program, ami egy eszköz (például digitális fényképezőgép) működését biztosítja.

Fix fókusz – Objektív, amely előre meghatározott gyújtótávolsággal működik, autofókuszálási lehetőség nélkül, a lehető legnagyobb »mélységélességgel.

Flash memória – A digitális „film” a digitális fényképezőgépekben. Korlátlanul és írható, mint a »RAM, illetve »DRAM, ugyanakkor energiaellátás nélkül is megőrzi a tárolt adatokat, mint a »ROM. Főbb típusai a CompactFlash, a SmartMedia és a Memory Stick. Bár lassabb a RAM-nál, de egyre javuló ár/ teljesítmény viszonya a jövőben talán általános adathordozóvá lépteti elő (például fényképek, MP3 stb.) br>

Gamut (színkorlát) – Egy bizonyos berendezésen (monitor, nyomtató stb.) ábrázolható színek összessége, azaz a berendezés-függő színtér. Általában a »CMYK festékekkel dolgozó eszközök, mint a nyomtatók vagy a nyomda, kisebb színtérrel dolgoznak, mint az RGB berendezések. A kettő közti átalakításért felel a »CMS (Color Management System – színkezelő rendszer).

GIF - Webes képformátum, kis helyigénye és hasznos szolgáltatásai kimondottan népszerűvé tették. A GIF állományok színpalettás képek, azaz legfeljebb 256 színt tartalmazhatnak. A GIF lehetővé teszi továbbá az átlátszó területek kezelését is. A GIF különlegessége ezenkívül az animáció: állóképek sorozatát animációként tárolhatjuk egyetlen állományban.

Grayscale (szürkeárnyalatos) – A szürkeárnyalatos képek a fekete-fehér fotókhoz hasonlatosak: a fájlban 8 biten 256 szürke árnyalatot lehet ábrázolni, így folyamatos, lágy tónusátmenetet érzékel.

Halftone – lásd »Raszter

Hisztogram – Eloszlásdiagram, amely a képen található pixelek számát mutatja az árnyalati terjedelem függvényében. Általában nem a számszerű értékei, hanem a jellege érdekes, mert sokat elárul a képről.

Hőszublimáció (Dye Sub) – Nyomtatási eljárás, ahol a szilárd festékanyagot hő segítségével szublimálva (párologtatva) juttatják a nyomathordozó felületére. A közölt hő mennyiségével arányos az átadott festék mennyisége, így a pont színét lehet befolyásolni. Ennek köszönhető, hogy viszonylag kis felbontás (300 dpi) mellett is kiváló képet ad, amely a hagyományos fotókéval vetekszik. Igen költséges eljárás és különleges papírt igényel.

ICC (International Color Consortium) – A színkezelő rendszert (»CMS) és a szabványos színprofiltechnológiát kifejlesztő nemzetközi szervezet rövidítése. Az általuk létrehozott szabvány szerint működő színkezelő szoftverek, mint például a Windows »ICM vagy a Macintosh Color- Sync, .icc vagy .icm kiterjesztésű fájlokat használnak az egyes berendezések színterének jellemzésére.

IEEE-1284 – Kommunikációs szabvány a párhuzamos port használatára, elsősorban nyomtatók, szkennerek és kártyaolvasók számára.

IEEE-1394 – lásd »FireWire.

iLink – A Sony elnevezése a »IEEE- 1394, más néven »FireWire szabványra

Interpoláció – Matematikai közelítés, amelynek segítségével a képek méretezésénél, forgatásánál és torzításánál a program meghatározza az új kép »pixeleit. Mivel az átlagolás elvén működik, mindenképpen kisebbnagyobb minőségromlás lép fel a használatakor.

IR (InfraRed) – lásd »IrDA

IrDA – Adatátvitel infravörös fény segítségével. Elterjedt metódus mobil eszközök összekapcsolására, mint mobiltelefonok, menedzserkalkulátorok, digitális fényképezőgépek stb. Előnye, hogy kábelek nélkül valósítható meg az adatátvitel, hátránya, hogy viszonylag lassú, csak kis távolságra hatékony és az eszközöknek „látniuk” kell egymást.

JPEG (Joint Photographic Experts Group) – Fájlformátum, amely veszteséges tömörítéssel dolgozik. A »GIF mellett a másik legelterjedtebb állományformátum a világhálón. A JPEG tömörítési eljárás veszteséges, de lényegesen hatékonyabb, mint bármilyen más, hagyományos algoritmus. Ezért nagyon közkedvelt minden olyan területen, ahol a kis fájlméret fontos követelmény.

Kalibráció – Az egyes berendezések pontos beállítása megadott szabványos értékhez. Általában a nyomdai előkészítésben résztvevő eszközök (szkenner, monitor, nyomtató, levilágító) kalibrálása a szabványos »ICC profilok elkészítését jelenti a színkezelő rendszer (»CMS) számára. Karakter – A szöveg legkisebb alkotóeleme: egy betű, szám vagy írásjel.

Kártyaolvasó – Olyanberendezés, amely »flash memóriakártyák adatait továbbítja a számítógép felé. Sokkal gyorsabb átvitelt tesz lehetővé, mint a soros port.

Kb (Kilobyte) – Adatmennyiség mérőszáma, 1024 »byte.

Képpont – lásd »pixel.

Képstabilizátor (Image Stabilization) – Olyan optikai vagy digitális rendszer, amely a teleobjektívek bemozdulását csökkenti. Legtöbbször a nagyon nagy gyújtótávolságú objektíveken található, mint a 10X lencse a Sony FD91, FD95, FD97 és CD1000 gépeken vagy a Canon Pro90 vagy az Olympus C-2100UZ.

Kodak PhotoCD – Fájlformátum, a fotó CD a Kodak cég egyedi fejlesztése. A fájlban a kép több felbontásban, „lépcsőzetesen” tömörítve helyezkedik el, azaz a nagyobb felbontású változat csak a kisebbhez képesti változásokat tárolja el. A standard PhotoCD-n összesen 5 ilyen lépcső létezik, a ProPhotoCD-n pedig 6. A Base kép felbontása a monitoréval, illetve a TV-képernyőével azonos, így ezt átalakítás nélkül, gyorsan meg lehet jeleníteni. A Base/16 általában a kép azonosítására szolgál, ikonként, bélyegképként használható. Név méret állománym. tömör. Base/16 192x128 24,5 KB nem Base/4 384x256 98,3 KB nem Base 768x512 1,2 MB nem 4 Base 1536x1024 4,7 MB igen 16 Base 3072x2048 18,8 MB igen 64 Base 4096x6144 72 MB igen (csak ProPhotoCD)

Kontraszt (Contrast) – A kép két – általában közeli – pontjának fényerőkülönbsége, illetve az egész kép jellemzésénél a legvilágosabb és legsötétebb pontok különbsége. Alacsony kontraszt esetén „lapos”, míg nagy kontraszt esetén „kemény” képről beszélünk.

Kromatikus aberráció (Chromatic Aberration) – Nagyobb felbontású (2 Mpixel fölött) digitális fényképezőgépeknél előforduló jelenség, amikor a sötétebb területeket fényes rész övezi. A kontúr mellett megjelenik egy vagy két sor bíbor-lila pixel.

LCD (Liquid Crystal Display) – Folyadékkristály kijelző. Kép megjelenítésére használt eszköz, ahol a folyadékkristály feszültség hatására elszíneződik, így jeleníti meg az egyes »képpontokat. Fejlettebb formája a »TFT képernyő.

LED (Light Emitting Diode) – Fénykibocsátó dióda. Azok az apró piros vagy zöld lámpák, amelyek különféle elektromos berendezéseinkben találhatók. Az Oki nyomtatókban »lézer helyett LED fényforrást használnak.

Lézernyomtató – Xerografikus elven működő nyomtató, ahol a fókuszált fényforrás (lézer) egy fényérzékeny hengert világít meg a létrehozandó képnek megfelelően. Az előzetesen elektrosztatikusan feltöltött henger itt elveszti töltését, így nem fogja taszítani a szintén töltéssel rendelkező szilárd festékszemcséket (»toner). A henger és a festék közé helyezzük a hordozót (papírt), így annak felületén tapad meg a tonerfesték és létrejön a nyomtatandó kép.

Lithium akkumulátor – Lithium alapú áramforrások, amelyek általában újratölthetők. Drágábbak ugyan a NiMH vagy NiCd akkuknál, de nagyobb az élettartamuk és gyorsabban tölthetők.

Makró – Fényképezés nagyon közelről (20 cm-nél közelebbről), általában kis tárgyak megörökítésére.

mAh – Kisteljesítményű elektromos berendezések (például LCD kijelző) energiafogyasztásának mértékegysége, illetve tápok és újratölthető elemek (például »NiMH vagy »NiCd) teljesítményének egysége. A milliAmperehour (milliAmper-óra) rövidítése.

Mb (Megabyte) – Adatmennyiség mérőszáma, 1024 »kilobyte. A »flash memóriák méretét is legtöbbször ebben adják meg.

MD (MiniDisc) – Digitális adathordozó, leginkább egy kis floppylemezhez hasonlít, a Sony fejlesztése. Zene és képek rögzítésére egyaránt használatos.

Megapixel – Körülbelül 1 millió képpont. A digitális fényképezőgépek CCD érzékelőinek minősítésére használt mérőszám. Az 1 Megapixeles kép mérete hozzávetőleg 1280x960 pixel, ami fotónyomtatón kinyomtatva 10×15-ös képnek felel meg.

Mélységélesség (Depth of Field; DoF) – A blendének megfelelően a fényképezőgép fókuszában kisebb vagy nagyobb mélységű területet látunk élesnek. A kisebb blende nagyobb mélységélességet jelent.

Memory Stick – »Flash memória fajta, a Sony fejlesztése, méretben egy rágógumihoz áll közel. Fényképezőgépekben, mp3 lejátszókban használják. Léteznek hozzá olyan befogadó egységek, amelyekkel a számítógép floppy meghajtójában, illetve PCMCIA portján olvasható.

Microdrive – Az IBM által fejlesztett miniatűr merevlemez-meghajtó (winchester), amely mindössze 1 hüvelyk (2,5 cm) széles. Kis mérete és jó ellenálló képessége miatt ideális mobil eszközökbe, mint például a digitális fényképezőgépek. A meghajtó külső háza a CompactFlash Type II szabványnak felel meg, így ezeken a bővítőhelyeken használhatjuk. 170Mb, 340Mb, 512Mb és 1Gb méretekben kapható.

Moiré – A képen az interferencia miatt megjelenő hiba. Lehet nyomai hiba (a »raszterrácsok hibás elforgatása vagy illesztése miatt) vagy szkennelési hiba a CCD sor és nyomat raszterpontjainak interferenciája miatt. Ez utóbbi a szkenner »descreen funkciójával javítható.

NiCd (Nickel Cadmium) – újratölthető akkumulátor típus, az első fejlesztések egyike. Mára szinte teljesen kiszorították a »NiMH akkuk.

NiMH (Nickel-Metal Hydride) – újratölthető akkumulátor típus, sokkal jobb feltöltési-kisütési hatásfokkal, mint a korábbi »NiCd akkuk.

NTSC – Az USA-ban használatos 60 soros TV szabvány, illetve az ahhoz tartozó színtér.

Nyomdai film – Fényérzékeny film, amelyre a »levilágítás során kerül fel a »színkivonatoknak megfelelő kép. A filmet előhíva a nyomólemez-készítéshez használják.

Nyomtatási méretet – A digitális kép mérete nyomtatásban; általában nem egyezik a képernyőn látott 100% mérettel. A nyomtatási méret egyszerűen számolható a kép pixelszámának és »felbontásának (dpi) hányadosaként. Ne feledjük, hogy dpi használatakor a hosszt hüvelykben (»inch) kapjuk!

Optikai Zoom – Fényképezőgépek esetében a valódi zoom objektívet jelenti, nem pedig a sokkal rosszabb eredményt adó »digitális zoomot, ami a fénykép középső részének »interpolált nagyítása. br>

Panoráma kép – Sorozatfelvétellel készített széles kép, amely egy bizonyos pontból körben ábrázolja a látványt. Általában erre készített szoftverre van szükség az egyes felvételek összefűzésére, de ilyet számos digitális fényképezőgéphez mellékelnek. A panoráma kép készítéséhez nagyon ajánlott vízszintezett állványt használni, különben a program sem biztos, hogy megbirkózik a pontos illesztéssel.

Pantone – Színkódolással és festékekkel foglalkozó cég, színazonosító rendszerük gyakorlatilag szabványnak tekinthető. A cég által készített színskálákon felsorolt színekhez egy-egy kódszám tartozik, amely alapján a nyomda pontosan tudja, milyen színű festéket állítson elő. Elsősorban »direktszínek megadásához használják, de sokszor általános célokra – például céglogó színeinek meghatározására – is a Pantone számot adják meg.

Parallaxis – Közeli fényképeken megfigyelhető jelenség, ahol a kereső és az objektív közötti távolság már relatíve számottevő, így nem azt látjuk, amit fényképezünk. Ez a probléma tükörreflexes és LCD keresős digitális fényképezőgépek esetén nem jelentkezik.

Párhuzamos port – Csatolófelület a számítógépen; leggyakrabban nyomtató vagy szkenner csatlakoztatására használják, de az »USB szabvány terjedésével egyre inkább háttérbe szorul.

PC Card – Olyan, bankkártya méretű eszköz, amely tartalmazhat akár »Flash memóriát vagy bővítőkártyát (hálózati kártyát, modemet vagy akár merevlemezt), elsősorban hordozható számítógépek számára. Két méretben terjedt el: a »Type I, illetve II kártyák egyszeres, míg a »Type III kártyák kétszeres bővítőhely-magasságot igényelnek.

PCMCIA – A hordozható számítógépek bővítőhelye(i), ahová a PC Cardok illeszthetők. A megfelelő adapterrel az egyik leggyorsabb adatátvitelt biztosítja a CompactFlash, illetve SmartMedia kártyákról.

PDF (Portable Document Format) – Az Adobe által az »Acrobat szoftvercsaládhoz fejlesztett fájlformátum. Platform- független, szöveget, képet, vektoros ábrát és betűtípusokat (fontokat) egyaránt képes tárolni, így bármilyen kiadványt képes megjeleníteni az ingyenes Acrobat Reader. PDF fájlt immár több programból is készíthetünk, és néhány szoftver lehetőséget ad a megnyitásukra is, bár olyan módon szerkeszteni a PDF-et, ahogy például szövegszerkesztőknél megszoktuk, nem lehet. A PDF állomány jelentősen tömöríti a benne tárolt adatokat, méghozzá az azok típusához legmegfelelőbbnek ítélt módszerrel. Emellett interaktivitást is rendelhetünk a fájlhoz, linkeket, űrlapokat készítve így. Pen (toll) – A grafikai szoftverekben (elsősorban az Adobe programjaiban) a vektoros rajzoláshoz használt eszköz. Photo CD – lásd »Kodak PhotoCD Photoshop – Az »Adobe cég által fejlesztett képszerkesztőprogram. Ma már a digitális képfeldolgozásban és nyomdai előkészítésben szinte szabványnak számít.

Pixel (képpont) – Pixelnek nevezzük a kép egyes pontjait, ami önálló színnel rendelkezik. Ha a képpontok kellően kicsik, azaz a »felbontás nagy, szemünk nem tud különbséget tenni az egyes négyzetek között és folyamatos árnyaltokként észleljük a látványt. A szkennerek és a digitális fényképezőgépek minden esetben pixeles képet adnak.

Proof – Magyarul próbanyomást helyettesítő eljárás; olyan eljárás, amelynek során megpróbálunk minél pontosabb és színhűbb képet kapni a nyomdai végtermékről. Lehet digitális, ahol »tintasugaras, »lézer vagy »hőszublimációs berendezésen készül a kép, közvetlenül a fájlból, vagy analóg, ahol a kész »nyomdai filmek felhasználásával állítják elő a színes képet. Ez utóbbi a rácsstruktúra ellenőrzésére is lehetőséget ad.

RAW (Nyers képformátum) – A RAW különleges eset a fájlformátumok között, hiszen nem más, mint az adott kép nyers adatait tartalmazó fájl, minden egyéb kísérő információ nélkül. Ennek köszönhetően platformfüggetlen, bár kezelése kissé nehézkes.

Retusálás – Képek részleteinek megváltoztatása, általában, hibák, sérülések javítása. Alkalmas komolyabb beavatkozásokra is, ahol a kép eredeti tartalmát megváltoztatjuk (például parkoló autók eltüntetése utcaképrôl). A digitális retusálás lényege, hogy a kijavítani kívánt területre a kép más, ép részeirôl vett mintát másoljuk és összemossuk a környezetével.

RGB (Red, Green, Blue) – A három fénytani alapszín (vörös, zöld, kék) rövidítése, illetve a képernyôs megjelenítésre alkalmas színmód megjelölése a programokban. Minden fénnyel dolgozó eszköz (szkenner, digitális fényképezôgép, monitor, kivetítô) RGB rendszerben dolgozik, míg a kimeneti eszközök (nyomtató, nyomda) »CMYK-t használnak. A kettô közötti pontos átalakítás a színkezelô rendszerek (»CMS) egyik legfontosabb feladata.

RS-232 – lásd »soros csatlakozás

SCSI – Nagy sebességű, fürtözhető adatátviteli szabvány, elsősorban a számítógép és a meghajtók, illetve perifériák között. A régebbi Macintosh típusokon alapkiszerelésben SCSI buszt használtak. Ma már sok területről kiszorította a »FireWire és az »USB szabvány.

Sharpen (élesítés) – Optikai csalódáson alapuló eljárás, amely a digitális képfeldolgozás során azt a hatást kelti, mintha a kép élesebb lenne. Tényleges élesítést digitális úton nem lehet elérni, csak a megfelelő optika használatával. Egyes szoftverekben életlen maszk (Unsharp Mask) néven találjuk, amely a neve ellenére szintén az élesítést szolgálja. Ismerik SSFDC (Solid State Floppy Disc Card) néven is.

Soros csatlakozás (Serial Port) – PC-ken szabványos (RS-232) illesztőfelület, amely bizonyos perifériák (egér, modem, digitális fényképezőgép stb.) csatlakoztatását teszi lehetővé. A lehetséges csatlakozások közül a leglassúbb.

TFT (Thin Film Transistor) – Folyadékkristályos elven működő színes megjelenítő (képernyő).

TIFF (Tagged Image File Format) – A nyomdai előkészítés legelterjedtebb képi formátuma. Platformfüggetlen és minden színmódot támogat, amit a »Photoshop ismer, ideértve a »CIE Lab módot is (de kivéve a »duplexet). Képes a »vágógörbe és az »alfacsatornák tárolására, és újabb verziókban a Photoshop rétegeit is elmenthetjük TIFF-be. Többféle tömörítést is használhatunk a TIF formátumon belül.

Tintasugaras nyomtató (Inkjet) – Folyékony festékkel dolgozó nyomtató, a tintacseppeket apró fúvókákkal juttatja a papírra. Olcsó eljárás, de a folyékony festék miatt a papírminôség jelentôsen befolyásolja az eredményt.

Tömörítés (Compression) – Általánosságban adatállományok (fájlok) méretének csökkentésére használatos eljárás, ami tartalomtól függetlenül működik. Számos képi fájlformátum alkalmaz ilyet. A »JPEG kimondottan képi adatok tömörítésére alkalmas, veszteséges tömörítést használ – ennek hatásfoka sokkal jobb, mint a hagyományos eljárásoknak, de ezért a minôségromlással kell fizetnünk.

Túlexponált – Túl világos kép, ahol a sötét árnyékos részek fakónak tűnnek, a világos részletek pedig homogén fehér foltokká olvadnak össze.

USB (Universal Serial Bus) – Csatolófelület, amely újabb és gyorsabb, mint a »párhuzamos és »soros portok és számos eszköz csatolását lehetővé teszi: szkennerek, nyomtatók, digitális fényképezőgépek, külső meghajtók, modemek, billentyűzetek, egerek stb. További előnye, hogy a kábelen az adat mellett tápfeszültség is van, így a kisebb energiaigényű berendezéseknek nem kell külön táp.

Video Out – Digitális fényképezôgépeken, illetve videókártyákon annak jelzése, hogy az eszköz képes NTSC és/vagy PAL rendszerű videójel kiadására, azaz a képek megjelenítésére TV képernyôn.

Vörösszem (Red-Eye) – A vaku fényének visszaverődése a szem érhártyájáról vörösre színezi a fotón az alany pupilláját. A vörösszem leggyakrabban az automatikus fényképezôgépek esetén jelenik meg, ahol a vaku közel van az objektívhez és az alany belenéz a lencsébe. A korszerűbb fényképezőgépek képesek csökkenteni ezt a hatást azáltal, hogy a vaku elővillan és ezért az alany pupillája összeszűkül.

Zaj (Noise) – Hiba a digitális képen; a pixelek valós értéke kis százalékban eltér az elméletileg szükséges értéktől, ez különösen a sötét részeken látszik. Az így megjelenő kék, zöld és piros szemcsék rontják a kép minőségét. Jó megvilágítással ezt a hibát csökkenthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése