2017. november 22., szerda

ASP fogalma

Mi az ASP?

Dinamikus weboldalak készítését lehetővé tévő osztályok és komponensek együttese. Az ASP.NET-tel a szerveren (tipikusan egy webszerver vagy Internet információs szerver) tárolt adatokból állítunk elő HTML-oldalakat, amit a kliensek könnyen megjeleníthetnek -- használjanak bármilyen webböngészőt, Netscape-et vagy mást.
Az ASP (Active Server Page) a Microsoft által jegyezett technológia, mely az IIS(Internet Information Server) kiegészítéseként lehetővé teszi dinamikus weboldalak, web alkalmazások és XML Web Service -ok írását. Az ASP oldalak írását számos beépített objektum teszi egyszerűvé. Minden objektum gyakran használt funkciók egy csoportját valósítja meg, melyek hasznosak dinamikus oldalak fejlesztésénél. ASP 2.0 -tól 6 ilyen beépített objektum van: Application, ASPError, Request, Response, Server és Session. A legtöbb ASP alkalmazást VBScriptben írták, de bármely más Active Script motor is kiválasztható.
A felhasználó tevékenységét egy eseményvezérelt modellen alapuló mechanizmus segítségével dolgozzák fel. Ha például a felhasználó egy nyomógombot megnyom, vagy egy szövegbeadási mezőt kitölt, vagy épp egy rádiógomb állapotát megváltoztatja, akkor egy ehhez tartozó eseménykezelő fog lefutni a szerveroldalon. A szerveroldalon ezeket az eseménykezelőket megírhatjuk akár C#, akár Visual BASIC.NET, akár más .NET alapú nyelveken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése