2017. november 22., szerda

PHP webhely

PHP-webhely létrehozása IIS-kiszolgálón
 Érvényes: Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012

Ez a dokumentum a PHP-webhelyek IIS-kiszolgálón történő létrehozásának forgatókönyvét tekinti át. A dokumentum további tudnivalókra és a forgatókönyvvel kapcsolatos közösségi forrásokra mutató hivatkozásokat is tartalmaz.

Ez a jegyzet a saját webkiszolgálót beállítani kívánó felhasználóknak egyaránt segítséget nyújt az IIS telepítéséhez és PHP-webalkalmazások kiszolgálására történő konfigurálásához.



1. lépés: Az IIS-webkiszolgáló telepítése

Az IIS és az IIS-alapú alkalmazások a webplatform-telepítővel (Web-PI) telepíthetők. A Webplatform-telepítő a frissítéseikkel együtt telepíti a kínált webes platformok legújabb verzióit. További információk a Webplatform-telepítőről és annak telepítéséről. Ha a Webplatform-telepítővel telepíti az IIS-t, ugorjon a 2. lépésre.

A műveletet a Windows kezelőfelületének használatával és a parancssorból egyaránt végrehajthatja.

Az IIS telepítése a Windows Server 2012 kezelőfelületének használatával

A Kezdőképernyőn kattintson a Kiszolgálókezelő csempére, majd az OK gombra.
A Kiszolgálókezelőben válassza az Irányítópult lehetőséget, majd kattintson a Szerepkörök és szolgáltatások hozzáadása hivatkozásra.
A Szerepkörök és szolgáltatások hozzáadása varázslóAlapismeretek lapján kattintson a Tovább gombra.
A Telepítés típusának kiválasztása lapon válassza a Szerepköralapú vagy szolgáltatásalapú telepítés lehetőséget, majd kattintson a Tovább gombra.
A Célkiszolgáló kijelölése oldalon válassza a Kiszolgáló kijelölése a kiszolgálókészletből lehetőséget, adja meg a számítógép nevét, és kattintson a Tovább gombra.
A Kiszolgálói szerepkörök kiválasztása lapon válassza a Webkiszolgáló (IIS) lehetőséget, majd kattintson a Tovább gombra.
A Szolgáltatások kiválasztása oldalon tekintse meg az előre kiválasztott funkciókat, és kattintson a Tovább gombra.
A Webkiszolgálói szerepkör (IIS) lapon kattintson a Tovább gombra.
A Szerepkör-szolgáltatások kiválasztása lapon tekintse meg az előre kiválasztott szerepkör-szolgáltatásokat, majd kattintson a Tovább gombra.
noteMegjegyzés

Telepítse az IIS 8 statikus tartalmat szolgáltató webkiszolgálókhoz tartozó alapértelmezett szerepkör-szolgáltatásait.



A Telepítendők megerősítése lapon hagyja jóvá a kijelölt összetevőket, és kattintson a Telepítés gombra.
A Telepítési folyamat lapon erősítse meg, hogy a Webkiszolgáló (IIS) szerepkör és a szükséges szerepkör-szolgáltatások telepítése sikeresen megtörtént, majd kattintson a Bezárás gombra.
Az IIS telepítésének sikerességét az alábbi cím webböngészőbe történő beírásával ellenőrizheti:
http://localhost 
Ekkor az IIS alapértelmezett kezdőlapja jelenik meg.
Az IIS telepítése a Windows 8 kezelőfelületének használatával

A Kezdőképernyőn írja be a Vezérlőpult kifejezést, majd a keresési eredmények között kattintson a Vezérlőpult ikonra.
A Vezérlőpulton kattintson a Programok, majd a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása elemre.
A Windows-szolgáltatások párbeszédpanelen kattintson az Internet Information Services lehetőségre, majd kattintson az OK gombra.
Ez a művelet telepíti az IIS 8 alapértelmezett szolgáltatásait. Csak a statikus tartalmat szolgáltató webkiszolgálókhoz tartozó alapértelmezett szolgáltatásokat telepítse.
Az IIS telepítésének sikerességét az alábbi cím webböngészőbe történő beírásával ellenőrizheti:
http://localhost 
Ekkor az IIS alapértelmezett kezdőlapja jelenik meg.
Az IIS telepítése a parancssorból

Írja be a következő parancsot egy rendszergazda jogú parancssorba vagy egy parancsfájlba:
Start /w pkgmgr /iu:IIS-WebServerRole;IIS-WebServer;IIS-CommonHttpFeatures;IIS-StaticContent;IIS-DefaultDocument;IIS-DirectoryBrowsing;IIS-HttpErrors;IIS-HealthAndDiagnostics;IIS-HttpLogging;IIS-LoggingLibraries;IIS-RequestMonitor;IIS-Security;IIS-RequestFiltering;IIS-HttpCompressionStatic;IIS-WebServerManagementTools;IIS-ManagementConsole;WAS-WindowsActivationService;WAS-ProcessModel;WAS-NetFxEnvironment;WAS-ConfigurationAPI 

2. lépés: Webhely hozzáadása

Ez a lépés azt ismerteti, hogyan adhat hozzá egy webhelyet az IIS-hez az IIS-kezelő felületén vagy az Appcmd.exe eszköz parancsainak egy parancssori ablakban történő futtatásával.

Webhely hozzáadása a felhasználói felület használatával

Nyissa meg az IIS-kezelőt. 
Ha Windows Server 2012 rendszert használ, a Kezdőképernyőn kattintson a Kiszolgálókezelő csempére, majd az OK gombra. A Kiszolgálókezelőben kattintson az Eszközök menüre, majd az Internet Information Services (IIS) kezelője parancsra.
Ha Windows 8 rendszert használ, a Kezdőképernyőn írja be a Vezérlőpult kifejezést, és a keresési eredmények között kattintson a Vezérlőpult ikonra. A Vezérlőpulton kattintson a Rendszer és biztonság, majd a Felügyeleti eszközök, végül pedig az Internet Information Services (IIS) kezelője elemre.
A Kapcsolatok ablaktáblában kattintson a jobb gombbal a Helyek csomópontra, majd válassza a Webhely hozzáadása parancsot.
A Webhely hozzáadása párbeszédpanelen található Hely neve mezőbe írja be a webhely rövid nevét.
Ha nem az Alkalmazáskészlet mezőben látható alkalmazáskészletet szeretné használni, kattintson a Kijelölés gombra. Az Alkalmazáskészlet kiválasztásapárbeszédpanel Alkalmazáskészlet listájából válasszon egy alkalmazáskészletet, majd kattintson az OK gombra.
A Fizikai elérési út mezőben adja meg a webhely mappájának fizikai elérési útját, vagy kattintson a tallózás gombjára (...), és a fájlrendszerben navigálva keresse meg a mappát.
Ha az előző lépésben megadott fizikai elérési út távoli megosztásra mutat, a Csatlakozás másként elemre kattintva adja meg azokat a hitelesítő adatokat, amelyek jogosulttá teszik az elérési úttal jelzett mappa elérésére. Ha nem használ ilyen hitelesítő adatokat, a Csatlakozás másként párbeszédpanel Alkalmazásfelhasználó (átmenő hitelesítés) beállítását használja.
A Típus listában válassza ki a webhelyhez használni kívánt protokollt.
. Ha statikus IP-címet kell megadni a webhelyhez (alapértelmezés szerint ez Az összes hozzá nem rendelt értékre van beállítva), az IP-cím mezőben adja meg az IP-címet.
A Port mezőben adja meg a portszámot.
Az Állomásnév mezőben megadhat egy állomásfejléc-nevet a webhelyhez (de ez nem kötelező).
Ha semmilyen módosítást nem kell végrehajtania a webhelyen, és azt azonnal szeretné elérhetővé tenni, jelölje be a Webhely azonnali indítása jelölőnégyzetet.
Kattintson az OK gombra.
Webhely hozzáadása a parancssorból

Használja a következő szintaxist egy rendszergazda jogú parancssorban vagy egy parancsfájlban:
noteMegjegyzés

Ahhoz, hogy ez a szintaxis működjön, a parancsot az alábbi könyvtárból kell futtatni, vagy hozzá kell adni a könyvtárat az elérési úthoz: %windir%\system32\inetsrv



appcmd add site /name:string /id:uint /physicalPath:karakterlánc /bindings:karakterlánc 
A name változó a webhelyhez hozzárendelni kívánt név, az id változó pedig a webhelyhez hozzárendelni kívánt pozitív egész szám. Egy webhely az appcmd eszközzel történő hozzáadásához csak a name és az id változók megadása szükséges. Ha azonban a bindings és a physicalPath attribútumok értékének meghatározása nélkül ad hozzá egy webhelyet, a webhely nem indul el.
A physicalPath változó a webhely tartalmának fájlrendszerbeli abszolút elérési útját adja meg.
A bindings változó a webhelyhez való hozzáféréshez használt információkat tartalmaz. A protokoll/IP-cím:port:állomásfejléc alakban kell megadni. A http/*:85: kötéssel például úgy állítható be egy webhely, hogy minden IP-cím és tartománynév (más néven állomásfejléc és állomásnév) esetében a 85-ös porton figyeljen a HTTP-kérelmekre. A http/*:85:marketing.contoso.com kötés ugyanakkor úgy állítja be a webhelyet, hogy az összes IP-cím és a marketing.contoso.com tartománynév esetében figyeljen a HTTP-kérelmekre a 85-ös porton.
Ha olyan contoso nevű webhelyet szeretne hozzáadni, amelynek az ID változója 2, a tartalma a c:\contoso mappában található, és az összes IP-cím és a marketing.contoso.com tartomány esetében a 85-ös porton figyel a HTTP-kérelmekre, akkor írja be az alábbi parancsot a parancssorba:
appcmd add site /name:contoso /id:2 /physicalPath:c:\contoso /bindings:http/*:85:marketing.contoso.com 

3. lépés: A névtelen hitelesítés konfigurálása

A névtelen hitelesítés anélkül biztosít hozzáférést a felhasználóknak a webhely nyilvános területeihez, hogy felhasználónevet vagy jelszót kellene megadniuk. A névtelen hitelesítést beállíthatja az alapértelmezett névtelen felhasználói fiókkal (IUSR), vagy a névtelen felhasználók számára beállíthat egy helyi felhasználói fiókot is.

A névtelen hitelesítés konfigurálása a felhasználói felületen

Az IIS-kezelő Szolgáltatások nézetében kattintson duplán a Hitelesítés lehetőségre.
A Hitelesítés lapon válassza a Névtelen hitelesítés lehetőséget.
A Műveletek ablaktáblában a Szerkesztés gombra kattintva beállíthatja a rendszerbiztonsági tagot (a felhasználói hitelesítő adatokat), amellyel a névtelen felhasználók csatlakozhatnak a webhelyhez.
A Névtelen hitelesítő adatok szerkesztése párbeszédpanelen válassza a következők egyikét:
Ha egy adott felhasználói fiókot szeretne beállítani, mellyel az IIS hozzáférhet a webhelyhez vagy alkalmazáshoz, válassza az Adott felhasználó lehetőséget. Ezután a Beállítás gombra kattintva megnyithatja a Hitelesítő adatok beállítása párbeszédpanelt, és itt megadhatja az identitáshoz tartozó felhasználónevet és jelszót. Ezt követően kattintson az OK gombra.
Ha azt szeretné, hogy az IIS-folyamatok az alkalmazáskészlet tulajdonságlapján aktuálisan megadott fiókkal fussanak, válassza az Alkalmazáskészlet identitása lehetőséget. Ez az identitás alapértelmezés szerint az IUSR fiók.

ImportantFontos

Az IUSR fiók használatakor a névtelen felhasználók minden ehhez a fiókhoz hozzárendelt belső hálózati hozzáférést megkapnak.

Kattintson az OK gombra a Névtelen hitelesítő adatok szerkesztése párbeszédpanel bezárásához. 
A névtelen hitelesítés konfigurálása a parancssorból

Az alábbi szintaxissal módosíthatja a névtelen hozzáférés alapértelmezett fiókját:
appcmd set config /section:anonymousAuthentication /userName:karakterlánc /password:karakterlánc 
A username változó adja meg a fiókot, melyet az IIS a névtelen hitelesítéshez használ, a password változó pedig a jelszót, amely a konfigurációs fájl alapbeállítása szerint titkosított. Ahhoz például, hogy a névtelen hozzáféréshez egy Moe nevű fiókot használjon pssword1 jelszóval, írja be a következő parancsot a parancssorba:
appcmd set config /section:anonymousAuthentication /userName:Moe /password:pssword1 

4. lépés: Az alapértelmezett dokumentumok beállítása

Ha egy, a webhelyre érkező ügyfélkérelem nem tartalmaz dokumentumnevet, az IIS egy olyan fájlt fog keresni, amelynek a neve meg van adva alapértelmezett dokumentumként. Az alapértelmezett dokumentum neve általában Default.htm. Megadhatja az alapértelmezett dokumentumok neveinek egy listáját is, fontossági sorrendben felsorolva azokat.

Az alapértelmezett dokumentum beállítása a felhasználói felületen

Az IIS-kezelő Szolgáltatások nézetében kattintson duplán az Alapértelmezett dokumentum lehetőségre.
A Műveletek ablaktáblán kattintson a Hozzáadás lehetőségre. 
A Név mezőbe írja be a fájl nevét, melyet hozzá szeretne adni az alapértelmezett dokumentumok listájához, majd kattintson az OK gombra. Ekkor ez a fájlnév megjelenik az alapértelmezett dokumentumok listájának elején.
Ha kijelöl egy alapértelmezett dokumentumot a listában, majd a Műveletek ablaktáblában a Feljebb vagy a Lejjebb gombra kattint, módosíthatja a fájl precedenciáját.
Ha kijelöl egy alapértelmezett dokumentumot a listában, majd a Műveletek ablaktáblában az Eltávolítás lehetőségre kattint, bármely olyan fájl nevét eltávolíthatja, melyet nem szeretne alapértelmezett dokumentumként használni.
Az alapértelmezett dokumentum beállítása a parancssorból

A következő szintaxissal adhat hozzá egy fájlnevet az alapértelmezett dokumentumok listájához:
appcmd set config /section:defaultDocument /+files.[value='karakterlánc'] 
A string változó adja meg a fájl nevét, amelyet hozzá szeretne adni a listához. Ahhoz például, hogy a home.html nevű fájlt adja hozzá az alapértelmezett dokumentumok listájához, a következő parancsot írja be a parancssorba:
appcmd set config /section:defaultDocument /+files.[value='home.html'] 
Ha el szeretné távolítani a home.html nevű fájlt az alapértelmezett dokumentumok listájából, a következő parancsot adja meg a parancssorban, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
appcmd set config /section:defaultDocument /-files.[value='home.html'] 

5. lépés: A statikus tartalom tömörítésének konfigurálása

Lehetősége van úgy beállítani a webkiszolgálóját, hogy az tömörítse a statikus tartalmat, hogy így hatékonyabban használhassa fel a sávszélességet, és növelje a webhelye teljesítményét.

A statikus tartalom tömörítésének konfigurálása a felhasználói felületen

Az IIS-kezelő Szolgáltatások nézetében kattintson duplán a Tömörítés lehetőségre.
A Statikus tartalom tömörítésének engedélyezése lehetőség bejelölésével konfigurálhatja az IIS-t úgy, hogy az tömörítse a statikus tartalmat.
A Statikus tömörítés mezőben adja meg a következő beállításokat:
Bejelölheti a Csak az ennél a méretnél (bájtban megadva) nagyobb fájlok tömörítése: lehetőséget, és megadhatja a minimális fájlméretet, mely esetén szeretné, ha az IIS tömörítést végezne. Az alapértelmezett méret 256 bájt.
A Gyorsítótár könyvtára szövegmezőben adja meg egy helyi könyvtár elérési útját, vagy kattintson a tallózás gombjára (…), majd keresse meg a könyvtárat. A statikus fájlok a tömörítés után ebben az átmeneti könyvtárban vannak gyorsítótárazva, amíg el nem évülnek, vagy meg nem változik a tartalmuk. Az ideiglenes könyvtárnak egy helyi meghajtó egy NTFS fájlrendszerű partícióján kell lennie. A könyvtár nem lehet tömörített, és nem lehet megosztva.
Bejelölheti a Lemezterület-korlát alkalmazáskészletenként (MB) lehetőséget, és megadhatja azt a területet megabájtban, melyet az IIS alkalmazáskészletenként maximálisan felhasználhat a statikus tartalom tömörítéséhez. Ha például 20 alkalmazáskészlet van a kiszolgálón, és a Lemezterület-korlát a 100 értékre van beállítva, a maximálisan felhasznált lemezterület 2GB lesz. Ha a Lemezterület-korlát alkalmazáskészletenként (MB) lehetőségre kattint, és megad egy számot az alatta található szövegmezőben, az IIS automatikus karbantartást végez az ideiglenes könyvtárban, mely során a határ elérésekor a legrégebben használt fájlokat törli. Az alapértelmezett érték alkalmazáskészletenként 100 MB.
A Műveletek ablaktáblában kattintson az Alkalmazás elemre.
A statikus tartalom tömörítésének konfigurálása a parancssorból

A statikus tartalom HTTP-tömörítésének engedélyezéséhez írja be a következő parancsot a parancssorba, majd nyomja le az Enter billentyűt:
appcmd set config /section:urlCompression /doStaticCompression:True 
A statikus tartalom tömörítésének beállításait az alábbi szintaxissal konfigurálhatja:
appcmd set config /section:urlCompression /minFileSizeforComp:int /directory:karakterlánc /maxDiskSpace:int 
A minFileSizeforComp változó a fájlok minimális méretét adja meg bájtban ahhoz, hogy tömörítésre kerüljenek. Az alapértelmezett érték 256. A directory változó azt a könyvtárat adja meg, amelyben a statikus fájlok tömörített verziói átmeneti tárolása és gyorsítótárazásra kerülnek. Az alapértelmezett érték a következő mappa:
%Rendszermeghajtó%\inetpub\temp\IIS Temporary Compressed Files 
A maxDiskSpace változó határozza meg azt a területet megabájtban, melyet az IIS alkalmazáskészletenként maximálisan felhasználhat a statikus tartalom tömörítéséhez. Az alapértelmezett érték alkalmazáskészletenként 100 MB. 
 https://technet.microsoft.com/hu-hu/library/hh994578(v=ws.11).aspx



További PHP-beállítások tervezése

A PHP konfigurációs és környezeti beállításai a telepítéskor létrehozott PHP-mappában (például: C:\PHP) lévő Php.ini fájlban találhatók. A következő szakaszokban olyan beállításokat talál a Php.ini fájlhoz, amelyek javítják a PHP és a Windows együttműködését.

Szükséges beállítások

extension_dir = <A BŐVÍTMÉNYEK ELÉRÉSI ÚTJA>
Az extension_dir beállítás arra a könyvtárra mutat, amelyben a PHP-bővítmények találhatók. Az elérési út lehet abszolút (például C:\PHP\ext) vagy relatív (például .\ext). A Php.ini fájlnál mélyebben lévő bővítmények az extension_dir beállításban megadott mappában találhatók. Ha a megadott bővítmények nem az extension_dir beállításban megadott könyvtárban vannak, akkor a PHP a parancsfájl végrehajtásakor figyelmeztető üzenetet küld, és előfordulhat, hogy az alkalmazás a hiányzó funkciók miatt hibásan működik.

extension = xxxxxx.dll
Minden engedélyezett bővítményhez szükséges egy kapcsolódó extension = direktíva, amely közli a PHP-vel, hogy az indításkor az extension_dir beállításban megadott mappa mely bővítményeit kell betölteni.

log_errors = On
A PHP hibái a PHP hibanaplózási lehetőségével is feljegyezhetők. A funkció együttműködik az alább ismertetett error_log direktívával, és hibaüzenetek küldhetők vele egy fájlnak vagy szolgáltatásnak (például a syslog számára). IIS alatti futtatáskor a log_errors beállítást érvényes  error_log beállítással kell engedélyezni. Ellenkező esetben a FastCGI az indítási üzeneteket (amelyek jóindulatúak is lehetnek) hibaeseménynek tekinti, aminek eredményeként HTTP 500 visszaadott hibakód jön létre a böngészőben.

error_log = <a_hibanaplófájl_elérési_útja>
Az error_log beállításban a PHP-hibanaplót tároló fájl abszolút vagy relatív elérési útját kell megadni. Az IIS-szolgáltatásnak tudnia kell írni a fájlt. Ez a fájl leggyakrabban különböző ideiglenes könyvtárakban található (például: C:\inetpub\temp\php-errors.log). Ez az IIS számára is használható helyre, a PHP-alkalmazások futási helyének közelébe helyezi a naplót.

cgi.force_redirect = 0
Ez a direktíva szükséges az IIS alatti futáshoz. Olyan könyvtárbiztonsági szolgáltatásról van szó, amelyre számos más webkiszolgálónak is szüksége van. Ha azonban IIS alatt engedélyezi, akkor a PHP-motor nem működik Windows rendszerben.

cgi.fix_pathinfo = 1
Ezzel a beállítással a PHP a CGI-specifikáció szerint fér hozzá a valós útvonal-információkhoz. Az IIS FastCGI-implementációjának szüksége van erre a bővítménykészletre.

fastcgi.impersonate = 1
Az IIS alatt futó FastCGI támogatja a meghívó ügyfél biztonsági jogkivonatainak megszemélyesítését. Ez a beállítás lehetővé teszi, hogy az IIS definiálja azt a biztonsági környezetet, amely alatt a kérelem fut.

fastcgi.logging = 0
Ha a PHP-t az IIS rendszerrel használja, a FastCGI protokoll naplózási funkcióját le kell tiltani. Ha engedélyezi, akkor a FastCGI protokoll az összes osztály összes üzenetét hibaeseménynek tekinti, az IIS pedig egy HTTP 500 kivételt hoz létre.

Választható beállítások

max_execution_time = ##
A direktíva meghatározza azt a maximális időtartamot, ameddig egy adott parancsfájl végrehajtható. Az alapértelmezett érték 30 másodperc. Néhány alkalmazásnak ennél több időre van szüksége a kötegműveletek feldolgozásához (ha például a Gallery2 több képet tölt be egy távoli helyről). Ugyanakkor azonban 300 másodpercnél hosszabb végrehajtási időt sem tanácsos megadni, mert a kapcsolat más részei gyakran nem tudnak támogatni ennyire hosszú végrehajtási időt.

memory_limit = ###M
A PHP-folyamathoz rendelkezésre álló memória (MB-ban). Az alapértelmezett érték 128 MB; ez a legtöbb PHP-alkalmazáshoz elegendő.

display_errors = Off
Ez a direktíva határozza meg, hogy kerüljenek-e hibaüzenetek a webkiszolgálónak visszaküldött adatfolyamba. Ha a funkció be van kapcsolva, akkor a PHP az error_reporting direktívával definiált hibaosztályokat a hibafolyam részeként visszaküldi az IIS számára. Számos nyílt forráskódú alkalmazás @ karakterrel bevezetett parancsok végrehajtásával kerüli meg a hibajelentések adását. Ez a beállítás lehetővé teszi, hogy az alkalmazások felügyeljék a hibakezelést.

Levelezési funkciók
A PHP alapértelmezés szerint a webkiszolgálóval megegyező rendszeren lévő SMTP-kiszolgálón keresztül küldi a kimenő leveleket. A Windows-telepítések általában külön rendszereken tárolják a webkiszolgálókat és a levelezőkiszolgálókat.



1. lépés: Az IIS és a PHP telepítése
 Érvényes: Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012

A PHP-alapú webhelyek létrehozásának e lépésében az IIS és a FastCGI telepítésére, a PHP és a WinCache bővítmény letöltésére és telepítésére, valamint a PHP-alkalmazás feltöltésére kerül sor.

Az alábbi listában láthatók a lépés végrehajtásához szükséges feladatok:

1.1. Az IIS telepítése
1.2 A PHP telepítése a Webplatform-telepítővel
1.3. A PHP letöltése és manuális telepítése
1.4. PHP-alkalmazás felvétele
Amikor elkészült, győződjön meg arról, hogy az IIS és a PHP telepítése sikerült, és a PHP-alkalmazást felvette a webhelyére. Ezután folytassa a következővel: 2. lépés: A PHP-beállítások konfigurálása.

1.1. Az IIS telepítése

Az IIS és az IIS-alapú alkalmazások a Webplatform-telepítővel (Web-PI) telepíthetők. A Webplatform-telepítővel néhány egyszerű kattintással telepíthetők a kínált webes platformok legújabb verziói. A Web-PI használatával bármely új eszköz vagy frissítés letölthető és telepíthető, köztük a PHP is. További információk és a Web-PI telepítése

Ha nem a Webplatform-telepítővel telepíti az IIS-t, telepítheti azt manuálisan is. Az IIS manuális telepítéséhez kövesse az alábbi lépéseket.

Az IIS telepítése Windows Server 2012 rendszeren
A kezdőlapon kattintson a Kiszolgálókezelő csempére, és kattintson az OK gombra.

A Kiszolgálókezelőben válassza az Irányítópult lehetőséget, és kattintson a Szerepkörök és szolgáltatások hozzáadása elemre.

A Szerepkörök és szolgáltatások hozzáadása varázslóAlapismeretek lapján kattintson a Tovább gombra.

A Telepítés típusának kiválasztása lapon válassza a Szerepköralapú vagy szolgáltatásalapú telepítés lehetőséget, és kattintson a Tovább gombra.

A Célkiszolgáló kijelölése lapon válassza a Kiszolgáló kijelölése a kiszolgálókészletből lehetőséget, jelölje ki a kiszolgálót, és kattintson a Tovább gombra.

A Kiszolgálói szerepkörök kiválasztása lapon válassza a Webkiszolgáló (IIS) lehetőséget, és kattintson a Tovább gombra.

A Szolgáltatások kiválasztása lapon tekintse át az alapértelmezés szerint telepítendő, előre kiválasztott szolgáltatásokat, majd válassza a CGI elemet. Ezzel a beállítással telepíti a FastCGI protokollt is, amely ajánlott a PHP-alkalmazásokhoz.

Kattintson a Tovább gombra.

A Webkiszolgálói szerepkör (IIS) lapon kattintson a Tovább gombra.

A Szerepkör-szolgáltatások kiválasztása lapon tekintse át az alapértelmezés szerint telepítendő, előre kiválasztott szerepkör-szolgáltatásokat, majd kattintson a Tovább gombra.

System_CAPS_noteMegjegyzés

A statikus tartalmat biztosító webkiszolgálókhoz elegendő az IIS 8 alapértelmezett szerepkör-szolgáltatásait telepíteni.

A Telepítendők megerősítése lapon erősítse meg a választott összetevőket, és kattintson a Telepítés elemre.

A Telepítési folyamat lapon erősítse meg, hogy a Webkiszolgáló (IIS) szerepkör és a szükséges szerepkör-szolgáltatások telepítése sikeresen megtörtént, majd kattintson a Bezárás gombra.

Az IIS telepítésének sikerességét az alábbi kifejezés webböngészőbe történő beírásával ellenőrizheti:

http://localhost

Ekkor az IIS alapértelmezett kezdőlapja jelenik meg.

Az IIS telepítése Windows 8 rendszeren
A Kezdőlapon írja be a Vezérlőpult nevet, és a találatok között kattintson a Vezérlőpult ikonra.

A Vezérlőpulton kattintson a Programok elemre, majd a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása lehetőségre.

A Windows-szolgáltatások párbeszédpanelen kattintson az Internet Information Services elemre, tekintse át az alapértelmezés szerint telepítendő, előre kiválasztott szolgáltatásokat, majd válassza a CGI elemet. Ezzel a beállítással telepíti a FastCGI protokollt is, amely ajánlott a PHP-alkalmazásokhoz.

Kattintson az OK gombra.

Az IIS telepítésének sikerességét az alábbi kifejezés webböngészőbe történő beírásával ellenőrizheti:

http://localhost

Ekkor az IIS alapértelmezett kezdőlapja jelenik meg.

1.2 A PHP telepítése a Webplatform-telepítővel

A PHP-t a Webplatform-telepítővel (Web-PI) ajánlott telepíteni Windows vagy Windows Server rendszerre.

A PHP manuális telepítése
Nyissa meg a böngészőben a következő webhelyet: Microsoft Webplatform-telepítő 3.0.

Kattintson a Letöltés, majd a Futtatás gombra.

A Webplatform-telepítő ablakának felső részén kattintson a Termékek lehetőségre.

Kattintson a Keretrendszerek lehetőségre, majd válassza ki a PHP jelenlegi verzióját. (A cikk írásának pillanatában az aktuális verzió a PHP 5.3.13.)

Kattintson a Telepítés gombra.

A Webes platform telepítése lap a PHP verzióját és a telepítendő függőségeit jeleníti meg.

Kattintson az Elfogadom gombra.

A Web-PI telepíti a PHP-csomagokat.

Kattintson a Befejezés gombra.

1.3. A PHP letöltése és manuális telepítése

Ha a PHP letöltése és manuális telepítése mellett dönt, az ebben a részben szereplő eljárások útmutatást nyújtanak a következő feladatok elvégzéséhez:

A PHP és a WinCache bővítmény letöltése
A PHP és a WinCache telepítése
A PHP telepítési mappájának hozzáadása a Path környezeti változóhoz
Kezelőtársítás beállítása a PHP-hoz
Alapértelmezett dokumentumbejegyzések felvétele a PHP-hoz
A PHP-telepítés tesztelése
Az eljárás egyszerűségének megtartása érdekében telepítse, de ne konfigurálja a WinCache bővítményt. A WinCache konfigurálása és tesztelése a 2. lépés: A PHP-beállítások konfigurálása során végezhető el.

A PHP és a WinCache letöltése és telepítése
Nyissa meg a böngészőben a PHP Windows rendszerhez tartozó letöltési oldalát, és töltse le a PHP 5.3-as, nem szálbiztos verziójának zip-csomagját.

System_CAPS_cautionFigyelmeztetés

A PHP 5.4-es verziója nem tud együttműködni a WinCache bővítmény 1.1-es verziójával. Amíg ez a probléma nem oldódik meg, használja a PHP 5.3-as verzióját.

Töltse le a WinCache bővítményt (Php_wincache-svn20110402-5.2-nts-vc6-x86.zip) a Windows rendszerhez készült PHP-kiterjesztések listájából.

Bontsa ki az összes fájlt a PHP .zip-csomagjából egy tetszőleges mappába, például a C:\PHP\ mappába.

Bontsa ki a WinCache .zip-csomagját a PHP kiterjesztéseket tartalmazó mappájába (\ext), például a C:\PHP\ext mappába.

A WinCache .zip-csomagja egyetlen fájlt tartalmaz (Php_wincache.dll).

Nyissa meg a Vezérlőpultot, kattintson Rendszer és biztonság lehetőségre, majd a Rendszer elemre, végül a Speciális rendszerbeállítások lehetőségre.

A Rendszer tulajdonságai ablakban válassza a Speciális fület, majd kattintson a Környezeti változók lehetőségre.

A Rendszerváltozók csoportban válassza a Path változót, majd kattintson a Szerkesztés lehetőségre.

A Változó értékéhez adja hozzá a PHP telepítési mappájának elérési útját (például ;C:\PHP). Kattintson az OK gombra.

Nyissa meg az IIS-kezelőt, a Kapcsolatok panelen válassza ki számítógépe állomásnevét, majd kattintson duplán a Kezelőtársítások lehetőségre.

A Művelet panelen kattintson a Modultársítás hozzáadása lehetőségre.

A Kérelem elérési útja mezőbe írja be a *.php szöveget.

A Modul menüben válassza a FastCgiModule lehetőséget.

A Végrehajtható fájl mezőbe írja be a Php-cgi.exe fájl teljes elérési útját (például C:\PHP\Php-cgi.exe).

A Név mezőben adjon meg egy nevet a modultársításhoz (például FastCGI).

Kattintson az OK gombra.

A Kapcsolatok panelen válassza ki számítógépe állomásnevét, majd kattintson duplán az Alapértelmezett dokumentum elemre.

A Művelet panelen kattintson a Hozzáadás gombra. Írja be az Index.php nevet a Név mezőbe, és kattintson az OK gombra.

Kattintson újból a Hozzáadás gombra. Írja be a Default.php nevet a Név mezőbe, és kattintson az OK gombra.

A PHP-telepítés tesztelése
Nyisson meg rendszergazdaként egy szövegszerkesztőt, például a Jegyzettömböt.

Egy új fájlba írja be a következő szöveget: <?php phpinfo(); ?>

Mentse a fájlt C:\inetpub\wwwroot\Phpinfo.php néven.

Nyisson meg egy böngészőt, és adja meg a következő URL-címet: http://localhost/phpinfo.php

Ekkor egy szépen formázott weblap jelenik meg, amelyen az aktuális PHP-beállítások láthatók.

1.4. PHP-alkalmazás felvétele

Az IIS és a PHP telepítése után már felvehet PHP-alkalmazásokat a webkiszolgálójára. Ez a rész azt ismerteti, hogy miként állíthat be PHP-alkalmazásokat egy olyan IIS-webkiszolgálón, amelyen telepítve van a PHP. A PHP-alkalmazások fejlesztéséről itt nem esik szó.

PHP-webalkalmazás felvétele
Nyissa meg az IIS-kezelőt.

Windows Server 2012 esetén a kezdőlapon kattintson a Kiszolgálókezelő csempére, és kattintson az OK gombra. A Kiszolgálókezelő irányítópultján kattintson az Eszközök menüre, majd az Internet Information Services (IIS) kezelője parancsra.
Windows 8 esetén a kezdőlapon írja be a Vezérlőpult nevet, és a találatok között kattintson a Vezérlőpult ikonra. A Vezérlőpulton kattintson a Rendszer és biztonság, majd a Felügyeleti eszközök, végül az Internet Information Services (IIS) kezelője elemre.
A Kapcsolatok ablaktáblában kattintson a jobb gombbal a Helyek csomópontra, majd válassza a Webhely hozzáadása parancsot.

A Webhely hozzáadása párbeszédpanelen található Hely neve mezőbe írja be a webhely rövid nevét.

Ha nem az Alkalmazáskészlet mezőben látható alkalmazáskészletet szeretné használni, kattintson a Kijelölés gombbal. Az Alkalmazáskészlet kiválasztása párbeszédpanel Alkalmazáskészlet listájából válasszon egy alkalmazáskészletet, majd kattintson az OK gombra.

A Fizikai elérési út mezőben adja meg a webhely mappájának fizikai elérési útját, vagy kattintson a tallózás gombra (...), és a fájlrendszerben navigálva keresse meg a mappát.

Ha az 5. lépésben megadott fizikai elérési út távoli megosztásra mutat, a Csatlakozás másként elemre kattintva adja meg azokat a hitelesítő adatokat, amelyek jogosulttá teszik az elérési úttal jelzett mappa elérésére. Ha nem használ ilyen hitelesítő adatokat, a Csatlakozás másként párbeszédpanel Alkalmazásfelhasználó (átmenő hitelesítés) beállítását használhatja.

A Típus listából válassza ki a webhelyhez használni kívánt protokollt.

Az IP-cím mező alapértelmezett értéke Az összes ki nem osztott. Ha statikus IP-címet kell megadni a webhelyhez, írja be az IP-címet az IP-cím mezőbe.

A Port mezőben adja meg a portszámot.

Az Állomásnév mezőben megadhat egy állomásfejlécnevet a webhelyhez (de ez nem kötelező).

Ha semmilyen módosítást nem kell végrehajtania a webhelyen, és azt azonnal elérhetővé szeretné tenni, jelölje be a Webhely azonnali indítása jelölőnégyzetet.

Kattintson az OK gombra.



A WinCache-bővítmény beállítása

Ezen eljárás végrehajtása előtt töltse le és telepítse a PHP-t és a WinCache-bővítményt, az 1.3. A PHP letöltése és manuális telepítése című lépésnek megfelelően. A WinCache-bővítményről a 2.1. A WinCache-konfiguráció tervezése című lépésben olvashat bővebben.

A WinCache PHP-bővítmény beállítása
A Windows Intézőben nyissa meg a PHP telepítési mappáját, például a C:\PHP mappát.

Válassza ki a php.ini - development vagy a php.ini - production fájlt, és nevezze át php.ini-re.

Nyissa meg a php.ini fájlt egy szövegszerkesztőben, és szúrja be az alábbi sort a fájl végére: extension = php_wincache.dll.

Mentse el és zárja be a php.ini fájlt.

A beállítások módosításainak érvényesítéséhez indítsa újra a PHP-hez tartozó IIS-alkalmazáskészleteket.

A WinCache-konfiguráció és egyéb PHP-beállítások megtekintése
Nyisson meg egy szövegszerkesztőt.

Egy új fájlba írja be a következőket: <?php phpinfo(); ?>

Mentse a fájlt c:\inetpub\wwwroot\phpinfo.php néven.

Nyisson meg egy böngészőt, és adja meg a következő URL-t: http://localhost/phpinfo.php

Ekkor egy szépen formázott weblap jelenik meg, melyen az aktuális PHP-beállítások láthatóak. A WinCache-bővítmény beállításai a wincache nevű szakaszban jelennek meg.

System_CAPS_warningFigyelmeztetés

Ha már nincs rá szüksége, törölje a phpinfo.php fájlt.

2.2. További PHP-beállítások konfigurálása

A következő eljárás azt mutatja be, hogyan lehet a PHP.ini fájlban konfigurálni a PHP-beállításokat. A PHP beállításaival kapcsolatban a 2.2. További PHP-beállítások tervezése című lépésben tudhat meg többet.

PHP-beállítások konfigurálása
A Windows Intézőben nyissa meg a PHP telepítési mappáját, például a C:\PHP mappát.

Egy szövegszerkesztőben nyissa meg a php.ini fájlt.

A fájlban keresse meg azt a beállítást, melyet szeretne módosítani.

Ha a beállítás megjegyzésbe van helyezve (a sora pontosvesszővel [;] kezdődik), törölje a pontosvesszőt, majd állítsa be az értéket. Ha nem találja a beállítást, szúrjon be hozzá egy sort a fájl végén.

Mentse el és zárja be a php.ini fájlt.

A beállítások módosításainak érvényesítéséhez indítsa újra a PHP-hez tartozó IIS-alkalmazáskészleteket.

2.3 PHP-bővítmények beállítása

A következő eljárás azt mutatja be, hogyan tölthet le és telepíthet PHP-bővítményeket. A PHP-bővítményekről a 2.3 PHP-bővítmények tervezése című lépésben találhat további információkat.

PHP-bővítmények konfigurálása
Töltse le a kívánt PHP-bővítményt a Windowshoz készült PHP-kiterjesztések listájából.

Bontsa ki a bővítmény .zip-csomaglát a PHP kiterjesztéseket tartalmazó mappájába (\ext), például a C:\PHP\ext mappába.

A Windows Intézőben nyissa meg a PHP telepítési mappáját, például a C:\PHP mappát.

Egy szövegszerkesztőben nyissa meg a php.ini fájlt.

A fájlban keresse meg azt a bővítményt, melyet szeretne konfigurálni.

Ha a kiterjesztés megjegyzésbe van helyezve (a sora pontosvesszővel [;] kezdődik), törölje a pontosvesszőt. Ha nem találja a bővítményt, szúrja be a fájl végére. A következő formátumú sorokkal adhat hozzá bővítményeket: extension = extension_name.dll. Példa: extension = php_soap.dll.

Mentse el és zárja be a php.ini fájlt.

A beállítások módosításainak érvényesítéséhez indítsa újra a PHP-hez tartozó IIS-alkalmazáskészleteket.



A PHP biztonsági beállításainak megadása

A következő eljárás azt mutatja be, hogyan lehet megadni a PHP-beállításokat a php.ini fájlban. A biztonsággal kapcsolatos PHP-beállításokra vonatkozó tudnivalókért lásd: 3.1. Biztonsági PHP-konfigurációs beállítások.

A PHP biztonsági beállításainak megadása
A Windows Intézőben nyissa meg a PHP telepítési mappáját, például a C:\PHP mappát.

Egy szövegszerkesztőben nyissa meg a php.ini fájlt.

A fájlban keresse meg azt a beállítást, melyet módosítani szeretne.

Ha a beállítás megjegyzésbe van helyezve (a sora pontosvesszővel [;] kezdődik), törölje a pontosvesszőt, majd állítsa be az értéket. Ha nem találja a beállítást, szúrjon be hozzá egy sort a fájl végére.

Mentse és zárja be a php.ini fájlt.

A beállítások módosításainak érvényesítéséhez indítsa újra a PHP-hez tartozó IIS-alkalmazáskészleteket.

3.2. A webkiszolgálók és a PHP-alkalmazások biztonsági beállításainak megadása

Ez a szakasz azt mutatja be, hogyan állítson be több webkiszolgálót és adjon meg több alkalmazásbeállítást az IIS webkiszolgálóhoz. Ilyen beállítások a webalkalmazások elkülönítése, a PHP-beállítások webhelyenkénti megadásának engedélyezése és a kérések szűrésének használata. A webkiszolgálók és PHP-alkalmazások biztonsági beállításaival kapcsolatos további tudnivalókért lásd: 3.2. A webkiszolgálók és a PHP-alkalmazások biztonsága.

Webalkalmazások elkülönítése

A következő ajánlások megvalósításával különítheti el a kiszolgálón lévő webhelyeket és webalkalmazásokat.

Használjon webhelyenként vagy webalkalmazásonként külön alkalmazáskészletet.
Korlátozza a webhelyek mappáihoz és fájljaihoz való hozzáférést az alkalmazáskészlet identitás általi hozzáférésre.
Állítson be webhelyenként külön PHP ideiglenes mappákat, és ezekhez csak az alkalmazáskészlet identitása számára biztosítson hozzáférést.
Feltétlenül állítson be hozzáférés-vezérlési listát (ACL) minden webhely gyökeréhez, hogy csak az alkalmazáskészlet identitása férhessen hozzájuk.
Ha az egyes alkalmazáskészletekben egynél több alkalmazás van, érdemes lehet megfelelő számú alkalmazáskészletet létrehozni, majd néhány alkalmazást áthelyezni az új készletekbe.

Alkalmazáskészlet létrehozása
Nyissa meg az IIS-kezelőt.

A Kapcsolatok ablaktáblában kattintson az Alkalmazáskészletek elemre.

A Műveletek ablaktáblában kattintson az Alkalmazáskészlet hozzáadása lehetőségre.

A Név mezőben adjon meg egy egyedi nevet az alkalmazáskészlet számára.

A .NET-keretrendszer verziója elemcsoportban válassza a Nincs felügyelt kód lehetőséget.

Válassza a Felügyelt folyamatkezelési mód lehetőséget. Az Integrált mód használata ajánlott.

Kattintson az OK gombra.

Alkalmazások áthelyezése másik alkalmazáskészletbe
Nyissa meg az IIS-kezelőt.

A Kapcsolatok lapon válassza ki azt a webhelybet vagy webalkalmazást, amelyet át szeretne helyezni.

A Műveletek ablaktáblában kattintson az Alapbeállítások lehetőségre.

A Hely szerkesztése párbeszédpanelen kattintson a Kiválasztás gombra az Alkalmazáskészlet kiválasztása párbeszédpanel megjelenítéséhez, majd válassza ki az alkalmazáskészletet az Alkalmazáskészlet menüből.

Az OK gombra kattintva zárja be a Alkalmazáskészlet kiválasztása párbeszédpanelt, majd az OK gombra kattintva zárja be a Hely szerkesztése menüt.

Alkalmazáskészlet-identitás hozzáadása mappa vagy fájl hozzáférés-vezérlési listájához
Nyissa meg a Windows Intézőt, és keresse meg az adott mappát vagy fájlt.

Kattintson jobb gombbal a keresett mappára vagy a fájlra, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.

Kattintson a Biztonság fülre, majd a Szerkesztés gombra.

Kattintson a Hozzáadás, majd a Helyek lehetőségre, és jelölje ki a kiszolgálót a keresés helyeként.

Az Írja be a kijelölendő objektumok nevét mezőbe írja be az IIS APPPOOL\alkalmazásKészletNeve karakterláncot, ahol az alkalmazásKészletNeve az alkalmazáskészlet identitása.

Kattintson az OK gombra, ismét az OK gombra, majd ismét az OK gombra a párbeszédpanelek bezárásához.

Webhelyenként eltérő PHP-konfiguráció engedélyezése

Ha egyszerre több PHP-alkalmazása fut egy IIS webkiszolgálón, a biztonság fokozása érdekében mindegyik alkalmazáshoz beállíthat egy PHP-folyamatkészletet és egy php.ini beállításfájlt. Ez a szakasz azt magyarázza el, hogyan lehet folyamatkészleteket és több pnp.ini fájlt beállítani az applicationHost.config fájl segítségével.

Adott webhelyhez rendelt PHP-folyamatkészletek

Ha minden webhelyhez saját alkalmazáskészlet tartozik, amely ajánlott gyakorlat az IIS esetében, minden webhelyhez hozzá lehet rendelni egy dedikált a FastCGI folyamatkészletet. Ezt a hozzárendelést az applicationHost.config fájl fastCgi szakaszában végezheti el. A FastCGI folyamatkészletet egyedien azonosítja az application elem fullPath és arguments attribútuma. Ha több FastCGI folyamatkészletet szeretne létrehozni ugyanannak a folyamatnak a végrehajtható fájljához, amilyen például a php-cgi.exe, az arguments attribútum segítségével különböztetheti meg egymástól a folyamatkészlet-meghatározásokat. A php-cgi.exe folyamatok esetében a "-d" parancssori kapcsolóval határozhat meg INI-bejegyzéseket a PHP-folyamatokhoz, és ezzel a kapcsolóval adhatja meg azt a PHP-beállítást, amely a egyedivé teszi az argumentum-karakterláncot.

Ha például van két olyan webhely „website1” és „website2” néven, amelyek mindegyikének saját PHP-beállításokkal kell rendelkeznie, határozza meg a FastCGI folyamatkészletet a következőképpen:

<fastCgi>
  <application fullPath="C:\PHP\php-cgi.exe" 
    arguments="-d open_basedir=C:\Websites\Website1" />
  <application fullPath="C:\PHP\php-cgi.exe" 
    arguments="-d open_basedir=C:\Websites\Website2" />
</fastCgi>
Ez a példa az open_basedir PHP-beállítást használja a folyamatkészletek megkülönböztetésére. A beállítás kikényszeríti azt a korlátozást is, hogy minden folyamatkészlet PHP végrehajtható fájljai csak az adott webhely gyökérmappájában hajthassanak végre fájlműveleteket.

Ezért a website1 webhely PHP-kezelőtársítása a következő lesz:

<system.webServer>
  <handlers accessPolicy="Read, Script"> 
    <add name="PHP via FastCGI" 
      path="*.php" verb="*" 
      modules="FastCgiModule" 
      scriptProcessor="C:\PHP\php-cgi.exe|-d open_basedir=C:\Websites\Website1"
      resourceType="Unspecified" 
      requireAccess="Script" />
  </handlers>
</system.webServer>
A website2 webhely PHP-kezelőtársítása pedig a következő:

<system.webServer>
  <handlers accessPolicy="Read, Script"> 
    <add name="PHP via FastCGI" 
      path="*.php" verb="*" 
      modules="FastCgiModule" 
      scriptProcessor="C:\PHP\php-cgi.exe|-d open_basedir=C:\Websites\Website2"
      resourceType="Unspecified" requireAccess="Script" />
  </handlers>
</system.webServer>
A php.ini fájl helyének megadása

Amikor a PHP-folyamat elindul, különböző beállításokkal határozza meg a beállításokat tartalmazó php.ini fájl helyét. A PHP-dokumentáció részletesen ismerteti a PHP indulási folyamatát. Az egyik olyan hely, ahol a PHP-folyamat keresi a php.ini fájl elérési útját keresi, a PHPRC környezeti változó. Ha a PHP-folyamat talál php.ini fájlt a környezeti változóban megadott elérési úton, azt fogja használni. Ellenkező esetben a PHP-folyamat visszaáll a PHP.ini fájl alapértelmezett helyének használatára. Ezzel a környezeti változóval engedélyezhető az üzemeltető ügyfelek számára saját php.ini-fájlverziójuk használata.

Ha van például két webhely, a „website1” és a „website2” a C:\WebSites\website1 és C:\WebSites\website2 elérési úton, a következőképpen állíthatja be a php-cgi.exe folyamatkészletet az applicationHost.config fájl fastCgi szakaszában:

<fastCgi>
  <application fullPath="C:\PHP\php-cgi.exe" arguments="-d open_basedir=C:\Websites\Website1">
    <environmentVariables>
      <environmentVariable name="PHPRC" value="C:\WebSites\website1" />
    </environmentVariables>
  </application>
  <application fullPath="C:\PHP\php-cgi.exe" arguments="-d open_basedir=C:\WebSites\Website2">
    <environmentVariables>
      <environmentVariable name="PHPRC" value="C:\WebSites\website2" />
    </environmentVariables>
  </application>
</fastCgi>
Így a website1 webhely a C:\WebSites\website1 helyen található saját php.ini-fájlverzióját, míg a website2 webhely a C:\WebSites\website2 helyen található saját php.ini-fájlverzióját használhatja. Ez a beállítás biztosítja azt is, hogy ha a php.ini fájl nem található a PHPRC környezeti változóban megadott helyen, akkor a PHP az alapértelmezett php.ini fájlt használja, amely ugyanabban a mappában található, amelyben a php-cgi.exe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése