2021. június 2., szerda

Elektromos autók mobiltelefonos távvezérlése


Diákjaim kérdzték; hogy lehet-e mobilról vezérelni az autót? 
- Ennekfeltétele az hogy OBD vagy OBD2 interfésszel kell rendelkeznie az autónak, ahoz kell csatlakoztatni a (KlavKarr 110) diagnosztikai tokját. Néha elég nehéz. Az OBD szabvány bevezetése óta minden jármű szabványos 16 tűs csatlakozóval rendelkezik. Nekem Suzuki Vitarám van abban az OBD II aljzat a pedálok felett helyezkedik el. 
Az előírás szerint a dokkolónak a jármű utasterében kell lennie, persze márkától és modelltől függően lehet, hogy nem könnyű megtalálni. Tehát ha  telefonon szeretné irányítani autóját, csatlakoztathatja okostelefonját az autóhoz, és néhány kattintással átveheti az irányítást felette. Ez az alkalmazás egy univerzális távirányító minden típusú autóhoz. A lámpákat, a motort vagy az ablaktörlőket egyetlen kattintással bekapcsolhatja a mobiltelefon képernyőjén. Az automatikus parkolás valóban csak egy kattintás a mobilunkon. Nem mindegy hogy melyik applikációt töltjük le a mobiltelefonunkra. Az elektromos autók mobiltelefonos távvezérlése komoly kockázatitényezőt jelent a felhasználónak. 


Európában csak 2020-tól jelenik meg a  telemetrikai megoldások. A legújabb fejlesztés a telematikai funkció, azaz mobiltelefonos távoli elérést kínál egyes elektromos autó típusokhoz, amelyekhez a gyártó nem kínált hasonló opciót. A megoldás lényege, hogy egy GPRS modemet tartalmazó eszközt kell csatlakoztatni a jármű diagnosztikai (ODB2) aljzatához. Az eszköz tartalmaz egy adatforgalmat biztosít SIM kártyát, így interneten keresztül fogadhatjuk az eszköz által az autóból kiolvasott információkat és küldhetjük el a parancsokat. A megoldás ugyan egyszeri beruházást igényel, azonban később csak egy minimális havi költsége van a mobil szolgáltató felé, szemben a gyári megoldásokkal, amelyekért gyakran havidíjat kérnek a cégek. Mivel a berendezés számos (és egyre több) autótípussal képes együttműködni, így aki megvásárolja, egy későbbi autócserénél áthelyezheti az új autójába, mivel nem igényel bonyolult beszerelést, a legtöbb autónál csupán csatlakoztatni kell a ODB2 aljzathoz. Amint látjuk hogy megjelentek a Bluetooth-os, Wifis eszközök, és egy kis zsebdiagnosztikára már egy tetszőleges okostelefon is alkalmas.

Íme az OBD WIFI vagy Bluetooth OBD2 Mini vezeték nélküli adapter szkenner hibakód a jármű Mini eszközökhöz - Csatlakozás WiFi-n keresztül Android telefonokhoz. Mimagunk is írhatunk alkalmazást hiszen a forráskód szabad.  Ha felkészültek vagyunk automatikusan bejelentkezzünk az autó a Plugshare vagy Chargemap alkalmazásokkal a rendszerbe és átvesszük a vezérlést.

https://www.youtube.com/watch?v=i-JhSM_hIEY


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése