2022. március 23., szerda

A virtuális számítógép fajtái

Virtuális gép fogalma

A virtuális számítógép egy szimulált számítógépet jelent.A virtuális számítógép fizikailag nem létezik: a felépítése csupán egy szimuláció, egy olyan számítógépes program, ami egy létező fizikai számítógépet, vagy egy fizikailag nem felépített számítógép működését szimulálja. Ez valójában egy "teljes számítógép egy másik számítógépen belül".

A virtuális gép (virtuális gép) egy számítógépes rendszer emulációja, ahol ezek a gépek számítógépes architektúrák segítségével biztosítják a fizikai számítógép funkcionalitását. A fizikai eszköz, amelyen a virtuális gépek működnek, Host néven ismert, míg a virtuális gépek Guest néven. Egy házigazdának több vendége lehet.

A virtuális gép típusai

A virtuális gép úgy működik, mint egy számítógép, és homokozóban van a gazdarendszer többi részétől. A vendégen belüli szoftver nem változtathat meg a fogadó rendszer szoftverén. Így a vírusfájlok egy virtuális gép segítségével tesztelhetők a fő számítógépes rendszer befolyásolása nélkül. A virtuális gépet létrehozó és futtató számítógépes szoftver Hypervisor néven ismert. Funkcióik alapján két különböző típusú virtuális gép létezik - a virtuális gépek rendszere és a virtuális gépek feldolgozása.

Virtuális gépek célja

új számítógépek terveinek elemzése, modelezés, kísérletezés,tesztelés
új számítógép-architektúrák kikísérletezése,
számítógépek hibáinak felderítése,
számítógépes programok hibakeresése az eredeti (fizikai) környezetnél rugalmasabban, például operációs rendszerek fejlesztése
fejlesztő cégeknél keresztplatformos szoftverek tesztelése rugalmasan, párhuzamosan többféle géptípuson, operációs rendszeren egy adott jellemzőkkel rendelkező számítógépre írt program futtatása egy más jellemzőkkel rendelkező számítógépen.
Szervertakarékosság és/vagy energiatakarékosság: több szerver (operációs rendszer) a jobb erőforrás kihasználása érdekében egy fizikai eszközön (hardveren) futtatása.

Rendszer szintű virtualizáció

Komplett számítógépek emulálhatók, operációs rendszerrel együtt. 
Előnyei közé tartozik, hogy több operációs rendszer futtatható közvetlen az ún. gazdarendszerből, valamint az elszigeteltségéből adódó biztonságos szoftvertesztelés. (Példaként említhető a különböző kártékony kódok, vírusok tesztelése)

Rendszer virtuális gépek

Az ilyen típusú virtuális gépek teljes virtualizációt biztosítanak. A valódi gép helyettesítőjeként funkcionális funkciókat biztosítanak az egész végrehajtásához operációs rendszer . A hardver erőforrások megosztása és kezelése több környezetet alkot a gazdagépen. Ezek a környezetek elszigeteltek egymástól, de ugyanazon a fizikai gazdagépen vannak. Így ezek biztosítják az időmegosztást több egyszeres feladattal rendelkező operációs rendszer között.

Hanggenerátor

Lehetővé teszi a memória megosztását a különböző virtuális gépek között egy számítógépen operációs rendszer , memória túlkötelezettségi rendszerek alkalmazhatók. Az azonos tartalmú memóriaoldalakat meg lehet osztani több, ugyanazon fizikai állomáson lévő virtuális gép között. Ez csak olvasható oldalaknál nagyon hasznos.

2). Folyamat virtuális gépek (VM)

Ezek a virtuális gépek más néven Application virtual machines, Managed runtime environments. Ez a típusú virtuális gép normál alkalmazásként fut a gazdagép operációs rendszerén belül, egyetlen folyamatot támogatva. A folyamat megkezdésével jön létre, és a folyamat befejeztével megsemmisül. Platformfüggetlen biztosítására szolgál programozás környezetet a folyamathoz, lehetővé téve számára, hogy ugyanúgy végrehajtsa a többi platformon.

Folyamat-Virtuális-Gép

Ezeket tolmácsok segítségével valósítják meg, és magas szintű absztrakciókat biztosítanak. Ezeket a Java programozáshoz használják, amely Java virtuális gépet használ a programok futtatásához. Van egy speciális esete egy virtuális gépnek, amely a számítógépes fürt kommunikációs mechanizmusát vonja át. Ezek a fürt fizikai gépeinként egy folyamatot tartalmaznak. Ezek segítik a programozót abban, hogy az összekapcsolás és a kommunikációs folyamat helyett az algoritmusra koncentráljon virtuális gép operációs rendszerben . Az ezen a virtuális gépen futó alkalmazás hozzáfér az összes operációs rendszer szolgáltatáshoz. Párhuzamos virtuális gép, Üzenetátadási interfész példák ezekre a virtuális gépekre (VM).

VMware
Kernel-based Virtual Machine
VirtualPC
Xen – natív hypervisor
VirtualBox (az Oracle terméke)
KVM
Nem szigorúan véve virtuális gép, de ide sorolható még:

Java virtuális gép (az Oracle terméke) – Geronimo J2EE
Linux chroot
Solaris Containers
FreeBSD jail – operációs rendszer szintű virtualizációs megoldás
Parallels MacOSX – Windows futtatása Macintosh gépeken

Előnyök

A virtuális gépek néhány előnye a következő:

A virtuális gépek biztosítják a szoftver kompatibilitást a rajta futó szoftverekkel. Így a virtualizált gazdagépre írt összes szoftver a virtuális gépen is futni fog.
Elkülönítést biztosít a különböző típusú operációs rendszerek és folyamatok között. Így az egyik virtuális gépen futó processzor operációs rendszer nem módosíthatja a többi virtuális gép és a Host rendszer folyamatait.
Ezek biztosítják a beágyazást, és a virtuális gépen lévő szoftver módosítható és vezérelhető.
A több operációs rendszert futtató gazdagép számára ezek különféle szolgáltatásokat nyújtanak, például kettős indítás nélkül, fájlok átvitele virtuális gépek között, az egyik operációs rendszer hibája nem befolyásolja a gazdagépen lévő másik operációs rendszert, a freash operációs rendszer könnyen hozzáadható.
Ezek jó szoftverkezelést biztosítanak, így ezek futtathatják a gazdagép teljes szoftverkötegét, futtathatják a régi operációs rendszert stb.
Itt lehetőség van hardveres erőforrások megosztására független szoftvercsomagokkal és a terhelés kiegyensúlyozására, a virtuális gépek átvihetők a különböző számítógépekre.
Így a modern számítástechnikai rendszerek egyre összetettebbé válnak, amelyek különböző, szorosan együttműködő szoftver- és hardver-összetevőket tartalmaznak. Itt a virtualizáció összekapcsolási technológiaként működik. A virtuális gépek inkompatibilis alrendszereket készítenek együttműködésre. A hardver erőforrások rugalmasabb és hatékonyabb felhasználását is biztosítja több operációs rendszer között. Ezek biztosítják az interoperabilitást a hardver, a rendszerszoftver és az alkalmazások között. 

https://azure.microsoft.com/hu-hu/overview/what-is-a-virtual-machine/

Fogalmak

Egy Active Directory-címtár legmagasabb szintje az erdő (forest)
ami egy vagy több bizalmi kapcsolatokkal (trust) 
összekötött tartományt (domain)
magába foglaló egy vagy több fa (tree) összessége.

 A tartományokat DNS-beli névterük azonosítja. 
A címtár objektumait a Directory Information Tree (címtárinformációs fa, DIT) adatbázisa tárolja, 
ami három partícióra bomlik, ezek: 
az objektumok tulajdonságait leíró sémapartíció (schema partition),
 az erdő szerkezetét (tartományokat, fákat, helyeket) leíró konfigurációs partíció (configuration partition) és a tartomány objektumait tartalmazó tartományi partíció (domain partition). 
Ezeken kívül létezhetnek alkalmazáspartíciók (application partition) is.

Röpdolgozatok kérdései

Virtuálisgép fogalma
tipusai
célja
előnyei
Rendszerszintű virtualizáció

Folyamat virtuálisgép
Forest
Trust
Domain
Tree

Címtár részei
sémapartició
konfig part
domain part
Hypervisor

A hypervisor – vagy magyarul hiperfelügyelő – olyan szoftver vagy hardver, ami virtuális számítógépek futtatását végzi. A számítógépet, ami a hypervisort működteti hosztnak nevezzük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése