2022. július 14., csütörtök

Az inflációról érthetően

Bizonyos valuták olyan erősek, hogy változásuk jelentős gazdasági anomáliát okoz globálisan. A valuta értéke tükrözi az ország törvényes fizetőeszközének erejét és az ország gazdasági stabilitását. A sikeres gazdaságpolitikát folytató országok valutái értéknövekedést mutatnak. A magas valutaérték azt jelenti, hogy az országban az inflációs folyamatokat kontroll alatt tartják.

Például a CHF esetén 1 CHF 2021.08.16-329 Ft-on jegyezték 2022.08.16-420 Ft-on ami 28%-ot jelent, aki ezt sem érti az menthetetlen! 

 A nemzet jegybankjának kell  gondoskodnia saját valutájának stabilizálásáról, különben a lakosság fizeti meg az árát. A helyes költségvetési és monetáris politika a gazdasági és pénzügyi függetlenség, a hitelek visszafizetésének ütemezése elősegíti az egyensúly fenntartását. Ha egy kormány saját hatáskörében leértékeli valutáját, az súlyos gazdasági veszteséget okoz, ami a lakossági megtakarításokat sújtja. Ezek után 12%-os inflációval etetni a lakosságot, több mint parasztvakítás. Ez azt jelenti hogy most évi 38.8%-ot veszít az aki forintban kapja a fizetését, ami azt jelenti akinek egy évben 1 millió megtakarítása van, az 388,800Ft-ot veszít, sőt 58,000 Ft-al nő az államadósság másodpercenként. A növekvő államadósság, az orosz és kínai hitelek, a külföldi befektetők kényeztetése, a politikai elit extra magas jövedelmei, a korrupció, a nagyvonalú pazarlások, stadionok építése, tőke kölcsönök adása olyan országokba, honnan soha sem kapjuk vissza, a sikkasztások, hibás pénzügyi döntések, CSOK, árstop, a pandémia, a háború, nagyban hozzájárultak a gazdaság hanyatlásához. Az olaj, a gáz és a villamos energia világszerte drágább lett, Az EU korai hibás klímavédelmi intézkedései nem kínálnak alternatívát a tagországoknak. Erős a gazdasági függés az energia nagyhatalmaktól. Az infláció leszorításának záloga a gazdasági függetlenség, lásd erre példának Svájcot. A tiszta energiára való áttérés óriási terhet jelent a magyar lakosság 80%-ának, mert sokan még a gázt sem tudják beköttetni, a nyomorban élők kényszerűségből sokan fával fűtenek. A forráshiányt a tartós élelmiszerek és az energia megadóztatása révén pótolják. A 60.000 Ft körüli rezsi kifizetése több millió embernek gondot okoz. A fizetések alacsonyan tartása társadalmi feszültséget okoz. Az európai bérek tizedéért dolgoznak a magyar munkavállalók, vagy gazdasági menekültként nyugatra mennek. 120.000 ember kénytelen külföldön dolgozni. Több tízezer betöltetlen állás van, amiket minimálbéren akarnak fizetni. A közoktatás rabszolgái a tanárok, akik 42 év munkavisszonnyal 415.150 Ft bruttót kapnak, ami nettó 270,000 Ft-ot jelent, ami egy kezdő szobafestő bérének felelmeg. Így érthető hogy, több mint 16,000 tanári állás betöltetlen.  


Forrás;

https://commodity.com/data/hungary/debt-clock/
https://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-national-debt
https://www.ksh.hu/docs/eng/imf/nsdp.html
https://www.statista.com/statistics/348278/national-debt-of-hungary-in-relation-to-gross-domestic-product-gdp/
https://data.worldbank.org/indicator/GC.DOD.TOTL.GD.ZS?locations=HU






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése