A papsajtot Isten kenyerének nevezték, mesélte nagymamám. Az ínséges időkben a háború alatt megettük azt is. A hadifogságban, a túlélés egyetlen esélye volt. Több száz ehető növény van, amin csak átlépnek az emberek, tanuld meg kisunokám, hogy a természetben csak a buta ember hal éhen. Fűben fában orvosság van, de nem minden papsajt! Kapáláskor sok növényről tudtam meg, hogy mi ehető, és mi gyógyító hatású. Most a papsajtról fogok írni. Légcsőhurutoknál, bronchitis, mellhártyagyul-ladásnál, gyulladáscsökkentésre, vérzésel-állításra, vízhajtásra (húgyúti rendszer), bőrlágyításra, hashajtásra (emésztőrendszer problémáira), köptetőnek. Csillapítja a köhögési ingert, rekedtség, torok-, mandula-, fogínygyulladás elleni öblögető- és gargarizálószer (száj és garat irritációja ellen). Külsőleg borogatásként használták horzsolásokra, csípésekre, duzzanatokra, aranyérre és fekélyekre, daganatokra, köszvényes fájdalmakra, ekcéma, kéz- és lábdagadásra. Hatására a duzzadt szövet meglágyul, s könnyebben gyógyul. Könnytermelésre (váladékozó szem) is jó a borogatása. Levelei, magvai, hajtásai frissen fogyasztható, nyersen salátákban vagy főzve. Termésének sajt íze van, főzete gyomorfekély, bélhurut (bevonószerként) ellen bizonyult hatásosnak. Nyálkája miatt főzéskor a víz besűrűsödik. Főzetet készíthetünk, ha egy marék szárított növényt 1 liter hideg vízbe tesszük, majd forrás után még 2-3 percig főzzük. Fürdővízben kelések, furunkulusok, fagyási sérülésekkor alkalmazták, valamint enyhíti a köszvényes fájdalmakat. Nyálkatartalma folytán irritációcsökkentő hatású cserzőanyagai összehúzó tulajdonsággal ruházzák fel. A virágja színezőanyag. A levelek salátának (nyersen, akár főzve is – főzeléknek) vagy régen gyökeréből lisztet őröltek, de a magvak is fogyaszthatóak nyersen és főzve. Csersav, foszfor, kálcium, nitrogén, vas, C, A1, B2, B3-vitaminokat tartalmaz. Dédapáink a papsajt leveleit július v. augusztus havában, vagyis virágnyílás idején gyűjtötték. A leveleket a szárrészektől megtisztítva ponyván, vékony rétegben terítve, gyorsan meg kell szárítani a zöld szín megőrzése végett. Közvetlen tűző napfénynek ne tegyük ki, különben megfeketedik. 5 kg frissből lesz 1 kg száraz levél. Magról szaporodik, amit kora tavasszal kell elvetni és 2 hét múlva már csírázik is. A növény levelét, legfeljebb 3 cm hosszú nyélrésszel lecsípve kell gyűjteni (“csípett” papsajtlevél). Gyűjthető szedőfésűvel is, de az így gyűjtött (“fésűs” papsajtlevél) levelek kevésbé jó minőségűek, mert a levelek hosszabb nyélrésszel leszakadnak. Az egész föld feletti növény is gyűjthető. Szárításkor közvetlen napfényen nem érdemes, mert könnyen megfeketedhetnek a levelek, amúgyis a szárítással a nyálkatartalmat elveszti, ezért érdemes frissen felhasználni. Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése