2022. július 19., kedd

Erdő mező gyümölcsei

A régi öregek még ismerték ezeket a  vagy gyümölcsöket. Az  erdőkben, a réteken, a mezőkön sokféle gyümölcstermő növényt találunk ma is. Évszázaddal ezelőtt dédszüleink az élelmiszereik egy részét  gyűjtögetéssel szerezhették meg. A begyűjtött gyümölcsöt elfogyasztották, vagy feldolgozták vagy letárolták és ezeknek a magvai a ház környékén a földbe kerültek, kikeltek.

Én is gyűjtöm ezeket a növényeket, a szeder vagy fekete málna nagyon egészséges, a kertemben a kerítés mellé ültettem vegyesen a málnával jól megvannak együtt.

Vadalma, vadkörte, berkenye Demecserben szüleim udvarán volt mint ahogy az eperfa. Sok természetjáró jól ismeri a vadalma  és a vadkörte fák kellemes gyümölcsét. Ezek helyben fogyasztva is enyhítik a turista fáradalmát, de valamennyit érdemes a válltáskába is tenni belőlük, jóllehet hosszú ideig nem igen tárolhatóak., mert leszedve tovább érnek és rothadni, penészedni kezdenek.
A vadalma, más néven vackor kicsi, zöld és savanyú. Vadhúsok mellé szószként elkészítve ajánlott. A demecseri kertünkben és a szőlőben is volt egy fa.

A naspolya szedés után még savanyú, később érik meg. Akkor jó, amikor már egészen puha. ha megcsípi a fagy akkor a legjobb. Nekem a Kabalási nyaralóm kertjében van egy hatalmas fa.

A galagonya különböző lomberdőkben (ritkábban fenyvesekben), erdőszéleken, cserjésekben, füves lejtőkön, napos legelőkön még a Kékestetőn is megél.Közepesen száraz vagy üde, meleg agyag-, vályog- vagy homoktalajokon nő. A galagonyabokrok akár 500 évig is élhetnek. Virágzási ideje május-június között van.

A fekete bodza egyre inkább kultúrnövénnyé alakul, mert jelentékeny területű ültetvényeket telepítenek ebből az élelmiszeripar által keresett gyümölcsfajból, de azért  vadon és a kertekben is lépten- nyomon lehet találkozni a bodzabokor nagy,  fehér virágzataival. A virágokból igen kellemes ízű és illatú üdítő ital készül, az  érett bogyókat pedig lekvár készítésére használják fel. A virágokat és a bogyókat is lehetőleg olyan helyről gyűjtsék, ahol tiszta és pormentes a levegő!


Homoktövis
A laza homoktalajokon is megél az igénytelen, hőséget és szárazságot jól elviselő homoktövis, amelyet ugyancsak egyre nagyobb területeken telepítenek, mert a sárgás-vörös bogyói sok C-vitamint tartalmaznak és gyógyászati célokra is megfelelnek. Figyelem! A homoktövis kétlaki növény, tehát csak a nőivarú bokrok teremnek bogyókat; a hím- és a nőivarú egyedeket vegyesen kell telepíteni!

Vad barack Általában étkezési célra nevelik a kertekben a vad őszibarackot is, ugyanúgy, mint a nemesített formákat. Kevesen tudják, de ezen kívül sok más haszna is van. A fa törzséből sérüléseken kifolyó gumiszerű gyanta rágógumiként használható. A magja megtörve ehető, de változó mennyiségű ciánt tartalmaz, ugyanúgy, mint a sárgabarack és a mandula magja. Szerencsére a magas cián tartalmú mag keserű, az ilyet ne edd meg, de vannak fák, amiknek a magja jóízű. Az ilyet bátran fogyaszthatod.

Vad körte ligetekben, főleg az erdőszegélyen, valamint erdőből kialakított legelőkön 

Vadmeggy és vad cseresznye Nem nemesített, hanem vadon növő fa apró gyümölcse; különösen a törpe cserjés sajmeggy finom.
 

Mogyoró földi vagy bokros, erdei, száraz gyümölcs erdőszéleken, tisztásokon, félárnyékos helyen tenyészik, hímbarkái a legkorábban jelzik a tavasz ébredését, érett termései pedig igen táplálóak.

Málna sárga piros sokféle van belőle.

Ribizli, fekete vagy piros magas C vitamin tartalmáról ismert.

Köszméte vagy egres ki hogy ismeri.

Kökény, vagy som egész Európában elterjedt bogyótermésű cserje a kökény, több, termesztett szilvafajtának is egyik őse lehetett. Sötétkék bogyóját az első fagyok után ajánlatos szedni, mert előtte az ízük igen fanyar. A fagyhatást manapság már a háztartási hűtőszekrénnyel is pótolhatjuk!

Csipkebogyó ősidők óta szinte egész Európában gyűjtik a vadrózsák (gyepürózsa, Rosa canina) termését, a csipkebogyót, amely lekvárnak feldolgozva jelentős mennyiségű A és C-vitamint, valamint szerves savakat és pektint tartalmaz, a  termése pedig közismert népi gyógyszer. 


Eper fekete fehér változatban gyerekkorom gyümölcse, az eperfákat szívesen ültették a falusi portákra, mert a gyümölcse kedves csemegének számított nem csak a gyerekeknek, de a kacsáknak és a libáknak is.

Szamóca már május végén-június elején érik a napos erdőszéleken az élénkpiros gyümölcsű, illatos, zamatos erdei szamóca (Fragaria vesca), nagy örömet szerezve a kiránduló gyerekeknek. Olykor lehet azonban még találni különleges illatú, nagyobb szemű muskotályos szamócát (Fragaria elatior), sőt csattanó epret (Fragaria collina) is, amely utóbbi – leszakításkor – csattanó hangot ad.

Kiwi több évtizede megismert és jól bevált gyümölcsfaj, amely a szőlőklíma növénye. A régebbi fajták még egyivarúak voltak, vagyis egy tövön vannak hím- és nővirágok is. Vegyi növényvédelmet csak különleges esetekben kíván, ezért nagyon praktikus házikerti gyümölcs.

Datolyaszilva (khakiszilva) lassan növő, de hosszú életű fa, amely igen kellemes zamatú, édes gyümölcsöt terem. A hazai teleket jól átvészeli. Nyersen fogyasztható, de szörpöt, dzsemet, befőttet is készítenek belőle.

Nashi a japán körtének is nevezett gyümölcsöt igen nagy területen termelik Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában. Nálunk is volt egy jelentős területű ültetvény belőle, de kivágták. Csillogó lombjukkal és fehér virágaikkal díszei a kertnek, lédús, ropogós gyümölcse pedig friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Japán szilvák a nektarin őszibarack és a szilva keresztezéséből származó, óriás gyümölcsöt termő fajták jól akklimatizálódnak a hazai viszonyokhoz.

Josta régebben ismert, de lassan terjedő bogyósgyümölcs. Sötétkék bogyói folyamatosan érnek és szedhetőek. Frissen, gyümölcslé és szörp formájában fogyasztható.

Áfonya egyre divatosabb bogyós gyümölcs, amelyből jellegzetes zamatú mártás és gyümölcsíz készíthető. Csak savanyú talajon fejlődik kielégítően. Sok féle létezik belőle. Vörösáfonya, elsősorban érdemes megemlíteni, a bogyóban gazdag szénhidrát, karotin és pektin. Ez az édes-savanyú vadon termő bogyó cserjékön nő - alulméretes örökzöld évelők. A gyümölcsök fényesek, kis piros gömbökre hasonlítanak (átmérőjük legfeljebb 0,8 cm). Érett nyár végén és ősszel.

Lapos őszibarack több fajtája régen közismert volt, de gyenge termőképességük miatt kiszorultak a termelésből. Az új fajták (pl. Little Pinocchio) igen szép virágokat nyitnak és az öntermő virágokból augusztusban érnek be a pogácsa alakú gyümölcsök.

Goji kárminpiros gyümölcsöt érlelő bokor nem igényel különösebb kezelést és növényvédelmet, házikertbe ideális, mert öntermékeny, gyümölcse kiemelkedően sok antioxidáns anyagot, C-vitamint és nyomelemet tartalmaz. Teája fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Cranberry az áfonyával rokon bogyós gyümölcsfaj nagy, rubinpiros gyümölcsöket érlel. A belőle készült gyümölcslé erősíti az immunrendszert, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére hatásos.

Vad szilva igénytelen, gyors növekedésű szilva, melyet népiesen ringlónak is neveznek. Hamar termőre fordul és általában évről évre megörvendeztet bennünket bő termésével. Sokféle színben sárga piros kék.


A völgy gyöngyszeme. A gyógyászatban figyelemre méltó szép növényt használnak. A növényekből készült cseppek megnyugtatják, erősítik a szívet. De a gyöngyvirág is mérgező növény. Különösen veszélyesek az ehető gyümölcsök, amelyeket gyakran az augusztusi erdőben látnak.

Kő bogyó  - legfeljebb 30 centiméter magas lágyszárú növény. Jellemző tulajdonság a földön elterjedt hosszú hajtások. A bogyó meglehetősen nagy, 4 gyümölcsből álló, nagy csonttal rendelkező gyümölcsből áll. Nyár közepén érleli, ízlés szerint lédús gránátalma hasonlít.

Kányafa  - kicsi skarlátgyökér-drupe, amely levélfán nő fel kis csoportokban. Nem tudom, hogy lehetetlen. És jobb, ha összegyűjtjük az első fagy után. Előttük nem édes, hanem keserű-savanyú ízű.

Törpemálna. Füves, félig cserjés növényeken, legfeljebb 30 cm magasságban növekszik, a gyümölcs együttes csírája, átmérője legfeljebb 1,5 cm. Összekeverhető a málnafélékkel, ha nem a sápadt narancs árnyalatú és a torta-édes íz miatt nem. Gyűjtse össze őket júliusban és augusztusban.

Rowan gyümölcsök  - Egy másik ehető bogyó az erdőben. Csokrokban (például viburnum) nőnek magas fákon, néha 10 méter magasságra. A gyümölcsök sűrűek, kicsik, átmérőjük legfeljebb 1 cm. Finom, ízléses, ám keserű, mert nem csak eszik, hanem lekvárt, kompótot készítenek, mézet vagy cukrot öntenek.

Áfonya - A külső kék, ha összetörik - lila lesz, és eltávolítva a bőrt, láthatja, hogy a test zöld. A bogyó egy ágon cserjén nő, amelynek magassága általában 30-50 cm (legfeljebb - 1 m). Könnyű összekeverni a fekete áfonyaval (erről később). A fényesebb szár és a törött edény azonban megkülönbözteti. És a fekete áfonya bogyós, zamatos ízű.

Fekete áfonya. Valójában megkülönböztethető az áfonyától, nem csak a fent megjelölt jellemzőkkel. Természetesen ezek hasonló vadon termő bogyók. A fekete áfonya továbbra is sötétebb, a belsejében pedig lila. Mellesleg, közvetlenül az erdőben is végezhet ellenőrzési tesztet: kenje meg a kezét bogyóléval, majd próbálja lemosni. Nem működött, sötét lila árnyalat maradt a bőrön? Így van.


Lonc  - vad bogyó, "kék" színű, de hosszúkás alakú. Egy harangra emlékeztet - még az "alsó" is sima. Az íze egyedülálló - édes, keserű, enyhén savanyú árnyalatú. De a legfontosabb dolog az, hogy a kék lonc komplex ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. És korán érik - június elején.
FEKETE ERDEI BOGYÓK
  A természetben ez az árnyék tiszta megnyilvánulása szerint nem. De van egy csomó dolog, hozzávetőleges színű. Például a szeder. A bogyó cserjékön nő, amelyek szárát éles tövis borítja, mert az ülésnek szoros kesztyűt kell megragadnia. A gyümölcs szinte fekete, de valójában sötét lila. Van egy könnyű érintés, amelyet könnyű eltávolítani.


földi szeder  - bogyó érdekes. először a szokásos méretéhez (legfeljebb 2 cm-ig) növekszik, majd árnyalattá válik - a zöldből pirosra, majd barnara, majd telített sötét lila színűre válik.


Fekete cseresznye és homoktövis  - még egy szinte fekete bogyó. Gyakran összekeverik őket. A bogyók kicsik, kerek, fán nőnek. De a gyümölcsök kis csoportokban nőnek, rózsaszín ágon. Oldalról úgy tűnik, hogy a fát hosszú, sötét fülgyűrűk díszítik. A homoktövis ritkán nő - 5–7 bogyós gyümölcs az ágon, sűrűen borítva levelekkel. A cseresznye kellemes, édes-összehúzó ízű. A Kušina keserű-savanyú és nem aromás. Gyógyászatban használják, és hozzáadják alkohol-tinktúrákhoz.


Ribizli fekete piros sárga! Nagy bogyók nőnek a cserjékre,de a legédesebb a fekete bogyó.


Erdei eper - Sokan csak erre az édes bogyóra mennek az erdőbe. Napos tisztásokon, a fűben nő. A híres bogyóval való hasonlóság miatt, amelyet sokan szerettek a tejszínnel, őt erdei szamócának nevezték.


vörösáfonya  - A tűlevelű gombos erdőkben sokan szívesen járnak. Teljesen minden faja ehető. A gömb alakú piros bogyós gyümölcsök gazdagok a C-vitaminban. Összege összehasonlítható azzal, hogy mennyi grapefruit, citrom és narancs található. A áfonya K, B, PP vitaminokat és sok más, a test számára szükséges anyagot tartalmaz. Talán ez a leghasznosabb mocsári erdei bogyó.


crowberry  - Érdekes finomság. Alacsony cserjékön nő, amelyek levelei inkább fenyőtűkhez hasonlítanak. Távból nézve borókanak tűnhet. De nem - ez egy bokor, ehető bogyókkal. Savasak, és húsuk gyakorlatilag nincs. Belül a lé! 

 
Mézbogyó vagy ehető lonc, nem fagyérzékeny akár a -40 fokot is elviseli.
Számos loncfajtát nagyon gyakran tenyésztenek a kertekben, gyönyörű díszcserjékként, csoportokhoz, sikátorokhoz és patakokhoz. Az orosz fajok nyár elején, azaz május végén és június közepéig virágzik. Közép-Oroszországban meglehetősen gyakran az erdő szélein és a ligetek mentén található.

vörösberkenye

borbolya 

Madár-cseresznye 

Kutya rózsa 

Mérgező a Berry tiszafa WOLFBERRY (FARKAS, WOLFBERRY) farkasbot

Vigyázat! A nem átgondolt telepítések kiölik az őshonos növényvilágot!
Az invazív fajok az emberi egészségre is veszélyesek, de súlyos veszélyt jelentenek az őshonos flórára és faunára is, nem beszélve a mezőgazdaságra a vadgazdálkodásra, vagy a halászatra gyakorolt káros hatásokról. Hova lettek az őshonos fajok? 
Jó példa erre, az akác erőszakos betelepítése, ami a nyár a nyír és a tölgy területek drasztikus visszaszorítását eredményezte. Mivel Európában nem őshonos, így inváziós fajnak számít, annyira agresszív módon képes terjedni, hogy a legtöbb országban már fenyegeti az őshonos növényfajokat. Eredetileg a futóhomok megkötésére hozták be, de pár száz év alatt uralkodóvá vált. A betelepített növénnyel eddig ismeretlen kártevőket is betelepítünk ami a biológiai egyensúly felborítását eredményezi. A túlszaporodott behurcolt özönfajok irtása óriási teremet jelent az országok számára. A nem átgondolt erdőtelepítési stratégia oda vezetett, hogy mindenütt akácerdők uralják az őshonos növényeket kiszorítva a földeket. Magyarország összes erdejének negyede akác főfafajú, az 1990-2020 között mezőgazdasági területekre telepített új erdőknek a fele akácerdő. Az európai akácosok fele Magyarországon található, igénytelen, gyorsan növő, 1700-as évek elején került Tessedik Sámuel által az Alföldre Amerikából.

Ehető gyomnövények

Csipkerózsa 
Erdei mályva
Fekete bodza
Kerek repkény
Komló
Kerti laboda
Mezei sóska
Mezei katáng
Martilapu
Nagy csalán
Parlagi ligetszépe
Pásztortáska 
Pongyola pitypang
Sóskaborbolya
Galambbegy saláta
Tyúkhúr
Vad százszorszép
Zamatos turbolya 

Rendszerzve
Gyógynövények
akácvirág, angelikafűgyökér, angyalgyökér, aranyvesszőfű, anyarozs, áfonyabogyó és -levél, ánizs mag, árnikalevél, árvacsalán (árvacsalánfű) levél és gyökér, árvácskafű, babhüvely (babhéj), bazsalikom (bazsalikomfű), beléndek, benedekfű, bengekéreg, bodzabogyó, gyökér, és virág, bojtorjángyökér, borókabogyó, borsmenta levél, cickafarkfű, citromfű levél, csalángyökér és levél, csabaíre (csabafű), csillagánizs, csipkebogyó, diólevél, erdei mályva, ezerjófű, édesgyökér, édeskömény, fagyöngy levél fecskefű, fehérmályvagyökér és levél, fehér üröm, fekete üröm, fekete ribizli és levél, fehérárvacsalán, fodormentalevél, füstikefű, fűzfakéreg, és levél, füzike, galagonyabogyó és virág, gyermekláncfű gyökér, levél, és virágszár, gyömbérgyökér, gyöngyviráglevél, gyűszűvirág, hársfavirág, ibolyagyökér, iglicgyökér, izlandi zuzmó, izsópfű, japán rózsa, kakukkfű, kálmosgyökér, kankalingyökér, kaporlevél és mag, kaszkarillakéreg, komlóvirágzat, koriandermag, kőrisfalevél, kökénybogyó és virág, körömvirág, kálmosgyökér, kukoricahaj, lapugyökér, legyezőfű, lenmag, lestyángyökér, levendula, libapimpófű, macskagyökér, martilapu, mákgubó, maszlag, meténg, mezei katáng, Molyhos ökörfarkkóró, nadragulya, nyárfarügy, nyírfalevél, olajfűzlevél, orbáncfű, orvosi székfű (kamilla), orvosi ziliz, őszi kikerics, papsajtlevél, parlagi ligetszépe, pasztinákgyökér, pemetefű, petrezselyemgyökér és levél, pipacs, porcikafű, porcsinfű, pásztortáska (pásztortáskafű), rebarbaralevélnyél és gyökér, ribizli, ricinusmag, rozella, rozmaringlevél, római kamilla, rózsalevél és virágszirom, sáfrányvirágbibe, sáfrányos szeklicevirág, sasfű, sóskaborbolya, szagos müge, szamócalevél, szappanfű, szarkalábvirág, szederlevél, szegfűbors, szegfűszegvirágbimbó, szentjánoskenyérfa, szurokfű virágzó hajtása, szúrós gyöngyajakfű, tavaszi hérics, tarackgyökér, tárkonylevél, tárnicsgyökér, tormagyökér és levél, tisztesfű, turbolya, tyúkhúr (tikhúr), tüdőlevél, kocsányos tölgyfakéreg, lándzsás útifű mag és levél, ürömfű, vadgesztenye, varjúháj, vasfű friss hajtása, veronikafű, vérontófű, vidrafű és levél, vörös acsalapu, zellergyökér és -levél, zsurló, zsályalevél, zsidócseresznye

Fűszernövények
angelikafű, angosztúra, angyalgyökér, ánizs, áfonya, babér, bazsalikom, berkenye, bodza, boróka, borágó, bors, borsikafű, borsmenta, cikória, curry, csillagánizs, édesgyökér, édeskömény, fahéj, fehér üröm, fekete üröm, fekete nadálytő, fodormenta, fokhagyma, fűszerkömény, fűszerpaprika, galangal, görögszéna, gyömbér, illatos ibolya, izsópfű, kakukkfű, kardamomi mag, kaszkarilla, kökény, körömvirág, kapor, kapribogyó, kálmos, koriander, kurkuma, levendula, lestyán, mák, majoránna, metélőhagyma, mézga, métellevél, mustármag, nőszirom, rebarbara, rozmaring, rómaikömény, szarvasgomba, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, szezám, szurokfű (vadmajoránna, oregánó), sáfrány, sáfrányos szeklice, szömörce, tárkony, torma, turbolya, vadrózsa, vanília, vasfű, vöröshagyma, zsálya

Ehető növények
aszat, bakszakáll, ballagófű, bojtorján, bojtorjánsaláta, borbálafű, csalán, csicsóka, csorbóka, deréceveronika, fehér libatop, fehérhere, földimogyoró, galambbegysaláta, habszegfű, kakaó, kányabangita, kányazsombor, kávécserje (kávébab), kerekrepkény, kerti laboda, keserűfű, kóladió, mák, medvehagyma, medvetalp, nadálytő, napraforgó, olajfa (olajbogyó), őzsaláta, parajlibatop, pásztortáska, pereszke, podagrafű, gyermekláncfű (pongyola pitypang), porcsin, ragadós galaj, feketefenyő (fenyőmag), repcsényretek, susulyka, sziksófű, tarlórépa, tengeri kömény, tyúkhúr, vadkáposzta, vadpasztinák, vadrepce, vérfű, vízi menta, orvosi vízitorma, vöröshere, zsázsa

Termesztett gyümölcsök
húsos gyümölcsök: alma, birs, cseresznye, egres, eper, faeper, földicseresznye, görögdinnye, kajszibarack, kivi, kopasz kivi (weiki), körte, málna, meggy, naspolya, nektarin, őszibarack, ribizli, ringló, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő
csonthéjas magvak: dió, mandula, pisztácia, szelídgesztenye

Vadgyümölcsök
húsos gyümölcsök: berkenye, csipkebogyó (vadrózsa), erdei szamóca, fekete áfonya, fekete bodza, feketeribizli, galagonya, hamvas szeder, homoktövis, kökényszilva, közönséges boróka, madárberkenye, som, tőzegáfonya, vadcseresznye (madárcseresznye), vadalma, vadkörte, vadszeder, vörös áfonya

Zöldségek
articsóka, brokkoli, burgonya, cékla, csemegekukorica, csicsóka, feketegyökér, hagyma, karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó, kerti saláta, kínai kel, padlizsán, paprika, paradicsom, paraj, pasztinák, petrezselyem (fehérrépa), rebarbara, retek, spárga, sárgarépa, sóska, tomatillo, tök, uborka, zeller Hüvelyesek bab, lencse, sárgaborsó, szója, zöldborsó

Déligyümölcsök
húsos gyümölcsök: acai, ananász, avokádó, banán, citrom, datolya, édes granadilla, füge, grépfrút (grape fruit), gránátalma, jujuba, kaktuszfüge, kaktuszgyümölcs, közönséges földicseresznye, kuruba, licsi, lime (zöldcitrom), mandarin, mangó, maracuja, narancs, naranjilla, óriás passiógyümölcs, papája, perui földicseresznye, pomelo, rambután, tojásdinnye csonthéjas magvak: kesudió, kókusz, földi cserje mogyoró, közönséges mogyoró, vérmogyoró, dió 

Gabonák
árpa, búza, cirok, köles, kukorica, rizs, rozs, zab lóhere tritikálé amaránt, chia, hajdina, kinoa

Ipari növények
cukornád, cukorrépa, dohány, gyékény, gyapot, juta, kender, komló, len, repce, szentjánoskenyérfa

Gombák

Kedvencek
málna,szőlő,szeder,ribizli,naspolya,áfonya,homoktövis,
Terülőrózsa, Sárga délvirág

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a talajtakaró növények telepítése.

Ezek a virágok – bár nem teljesen ugyanolyanok, mint a fű – bezöldítik a területet, ezáltal remek helyettesítői lehetnek a gyepfelületnek.
Ahhoz azonban, hogy meg legyünk elégedve a végeredménnyel, legalább ugyanannyi feltételt kell teljesíteniük, mint a gyepnek:

Minél kevesebb gondozást kell igényelniük
Egybefüggő, de közben taposható felületté kell válniuk
Tartósnak, igénytelennek kell lenniük
Az erre leginkább alkalmas talajtakaró növények:

Molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum)
Római kamilla (Chamaemelum nobile)
Örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum)
Kúszó veronika (Veronica repens)
Kis meténg (Vinca minor)
Fehérhere (Trifolium repens)
Korzikai menta (Mentha requienii)
Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum)
Kúszó pázsitszulák (Dichondra repens)
Csillagpázsit (Cynodon dactylon)
Kamcsatkai varjúháj (Sedum kamtschaticum)
Ezek közül sajnos nem mindegyik számít taposható talajtakaró növénynek, de amennyiben a gyepfelületet inkább esztétikai szempontból szeretnénk pótolni, egyikkel sem fogunk rosszul járni.
Vannak azonban taposható talajtakaró növények is köztük: a csillagpázsit például – ahogy a neve is sugallja – eléggé hasonlít az igazi gyepre, olyannyira, hogy nemesített változatát fűmagként értékesítik.
Fontos azonban tudni, hogy itthon gyomnövényként tartják számon – emiatt nem csoda, hogy rendkívül igénytelen.

Amennyiben egy fokkal igényesebb növényt választanánk, de szeretnénk, hogy a választott talajtakaró megfeleljen a fentebb meghatározott kritériumoknak is, inkább a kúszó pázsitszulákhoz hasonló talajtakaró növényeket érdemes választanunk – ekkor azonban a taposhatóság nem biztos, hogy megvalósulhat.

Amikor tehát a gyepet más növényekkel pótoljuk, lerövidíthetjük a kertgondozással töltött időt, de teljesen kiiktatni biztosan nem fogjuk, vagy csak kompromisszumok – például a taposhatóság – árán.
Emellett pedig az sem mindegy, hogy az adott növény télálló-e vagy sem. A legtöbb kerttulajdonos ugyanis szeretné, ha a gyepfelület télen is megtartaná élénk színét a többi növényre jellemző fakó kopárság közepette.

A naspolyában a druidák és a rómaiak a hosszú élet titkát látták. Nagy Károly 800-ban a királyi kert kötelelző növényei közzé emelte. A naspolya  gyulladáscsökkentő, naspolya, bőrápolás, hidratáló, torokgyulladásra, szájüreg, koleszterinszint, vashiányra, vérszegénység, csonterősítő, antioxidáns, székrekedésre, hasmenésre, vérzéscsillapító, vesekő hajtó. Vérzés ellen használják. Szaharózt tartalmaz. Pektin b1 b2 Ca,K,Fe,Mg. Vese és májvédő. Megfázás torokfájás vesehomok. Hemoglobin termelést segíti. Az Alcheimer kór okozta demencia ellenszere. Leverléből tea szájfertőtlenítő. Hasmenés pihentető. Vesekő ellen. Emésztés puffadás. Hőemelkedés hashajtó. Belsővérzés. Bélgyulladás, fogyókúra. Vércukorszint és koleszterinszínt. Savtúltengés. A naspolya az ősz vége felé október és november között érik. A téli hónapok értékes növénye, mivel gyümölcsének igen magas a C-vitamin tartalma. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található.  Rendkívül magas C-, B-, E- és A-vitamin tartalma. Kiemelkedő a naspolyában található vas, kálcium, kálium, magnézium, cink, mangán és réz mennyisége, jelentős a csersav és a pektin tartalma.  Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni. A népi gyógyászatban a naspolya fa kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzetét pedig vesekő esetén fogyasztották. Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faragtak belőle, a sétabotok és a szélmalmok fa alkatrészeinek kedvenc alapanyaga volt, később pedig faütőt használó sportok során vették hasznát. Ma is használják faszobrászati és faipari célokra. A naspolya Közép-Ázsiából származó növény és rokona az almának, körtének és a birsnek is. A mediterrán vidékeken, Törökország keleti részén, Iránban, illetve az egész Kaukázusban honos. Az 1400-as évekből származó magyarországi írásos emlékek nespula néven említik a naspolyát, azonban nem lehet tudni, hogy mióta terem hazánkban is. Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben. A gyümölcsnek pár fok mínusz jót tesz, mivel a gyenge fagytól édesebbé, zamatosabbá válik és a fán is bepuhul. Novemberben azonban már szüretelhető még keményen, mivel utóérő. A növény távol-keleti rokona, a japán naspolya. A naspolya gyógyhatásai;  a naspolya pektintartalma védelmezi az emésztőrendszert, a pektin a bélbe kerülve védőréteget alkot a nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon segíthet,  segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is,  lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását,   magas C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt immunrendszerünk természetes erősítője, javasolt fogyasztása vashiány esetén is, vérszegényeknek különösen javasolt,    csonterősítő hatású, gyulladáscsökkentő, főleg szájüreg- és torokgyulladásnál,     helyreállítja a vér koleszterinszintjét, a bőrápolásban is segítségünkre lehet a naspolya, hidratáló és regeneráló hatása miatt is érdemes alkalmaznunk, mivel a naspolyából készült készítményeket minden bőrtípus esetén nyugodtan használhatjuk.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése