2023. április 13., csütörtök

Gyermekláncfű és sokan mások


Nem csodaszer!

A magyar fitoterapeuták jól ismerik ezt a növényt. A pitypang gyökérkivonata a rákos sejteket apoptózissal(sejtöngyilkosság) távolítja el, az egészséges sejteket nem bántja. A kisérleti szer ötször koncentráltabb volt, mint a vény nélkül megvásárolható kivonat, és bizonyítottan elpusztítja a leukémiát, a melanomát és a hasnyálmirigyrák sejtjeit laboratóriumi egerekben. A gyógynövény kivonatok nem helyettesítik a sugár kezelést és a kemoterápiát, inkább támogatják kiegészítik.

Mellékhatásai
A gyereklányok kedvenc tavaszi koszorúfonó alapanyaga, méhelő és egyéb bogár tápanyaga virága pitypang méz alapanyag, a virágfejek tisztítókúrához használhatóak.

Főleg a virágzás előtti friss levélzet remek saláta kiegészítő, rukkolát tökéletesen helyettesíti, kellemes ízű, tápláló ropogtatni való, vegások imádják és természetesen rosttartalma nagyon kedvező a beleknek, alaposan takarít, arról nem is beszélve, milyen magas az ásványi anyag tartalma.

Gyökere

Gyökérdrogja rendkívül sokrétű felhasználású.  Számos tea alap összetevője, tisztítja a májat és az epét, nagyon jót tesz kettes típusú diabéteszeseknek, csökkenti a koleszterint, vérzsír szintet, étvágyjavító, tonizál, megszünteti a székrekedést. Időseknek, vérszegényeknek különösen ajánlott.
Egyszer évente viszont érdemes belőle kúrát csinálni, annak ellenére is, ha valaki tökéletesen egészségesnek érzi magát.

Levelei

Leveleiből érdemes más tavaszi növények társaságában pesztót készíteni: így egész évben élvezhető étek és hatványozottabban több benne a mikroelem, mint a bolti változatokban.
A gyermekláncfűvel kapcsolatosan is fontos felhívni a gyógynövények mellékhatásaira és veszélyeire.

Gyermekláncfű veszélyei

Érdekessége ugyanis, hogy a gyógyhatásai mellett teljesen legális és meglepően erőteljes halluconigén. 
subtoxikus, furcsa dolgokat csinál az ember ha túladagolja.  
A helyes adagolás, mely még nem okoz toxicitást a következő (ez a kúra erősen epe- és májtisztító)
-2, legfeljebb 3 fej virágzás teljében lévő pitypangot nyersen el kell fogyasztani minden kísérő nélkül néhány napig folyamatosan szárastól, majd -néhány nap elteltével fokozatosan növelni az adagot több fejjel, ez a folyamat hetekig (a virágzás ideje alatt) menjen fel napi 7-8 fejre -2-3 év alatt pedig napi 10-14 fejre, szigorúan betartva a fokozatosság elvét Ez idő alatt (2-3 év) a szunnyadó reflexek és használatlan képességek újra alakulnak és könnyen használhatóvá válnak. Nem ajánlatos allergiás reakciókban szenvedőknek. A subtoxikus adag egyszerre, egyidőben való fogyasztásnál körülbelül 17-18 fejet jelent, ettől a mennyiségtől óvakodni kell, komoly víziókat idéz elő felnőtt embernél.

Vadsaláta, keszegsaláta

Szeszkviterpén laktonokat tartalmaz, nem tartalmaz hyoszciamint, általános felhasználása igen széles körű. Nagyon hatékonynak bizonyult arterioszklerózisnál.Remek köhögéscsillapító, használja a homeopátia is felső-légúti betegségek kezelésénél, asztmánál és húgyúti fertőzések csökkentésénél.
Nagyszerűen serkenti az éppen szoptató édesanyák apadó tejét, külsőlegesen megbízható antiszeptikus sebgyógyító.A virágok és a magvak lázcsillapító hatásukról ismertek. Egy korlátozottabb számú, randomizált kettős vak kísérletben bebizonyosodott, hogy a terhességi álmatlanság (insomnia) esetén 20 és 45 év közötti hölgyeknél 98% eredményt hozott napi 1000 mg-os, folyamatos két heti használat mellett. A tesztalanyok egyik fele placebo-t, a másik hatóanyagot kapott. Fontos megemlíteni a gyógynövény mellékhatásait és veszélyeit is, ugyanis legális hallucinogén. Bár a hallucinogén hatása viszonylag enyhének mondható, a hatóanyag tartalom ingadozása miatt házi körülmények között e célra való gyűjtése minimum kockázatos és felelőtlen. A múltban szinte magától értetődően használták alvászavarok kezelésénél, kiválóan lehet keverni verbénával és damiánával, elsősorban cigaretta formájában, egyfajta dohány pótlóként szívják a füstjét. Ebben az esetben a fejlett, de még nem túl idős növény fehér tejnedvét nyerik ki és szárítják meg. Szárítás után egyfajta barna gyantaanyag marad vissza, ebben is nagy hasonlóságot mutatva az ópiummal. Általános fájdalom csillapító, gyulladás csökkentő szer. Tradicionális „repülő kenőcs” alapanyag, helyettesíti az ópiátokat  és/vagy fokozza azok hatását. Az ókorban számos más keverékben is szerepelt, köztük kender társaságában is elfüstölték. 

Veszélyei

Virágzása előtt könnyű összetéveszteni más, ártalmatlan növény levelével, ezért a tavaszi gyűjtő túrákon a kevésbé tapasztaltak kérjék ki gyakorlottabb gyűjtők segítségét. 
A maximum napi beviteli mennyiséget nem ajánlatos túllépni.
Mindamellett, hogy a kettős vak kísérletnél nem volt dokumentálható mellékhatás, tehát biztonságosan adagolható a nők legérzékenyebb, legsebezhetőbb állapotában. Emelt adagoknál allergiás reakciókat, szimpatikus idegrendszeri Etúlzott aktivitást, csökkent bélműködést (ez egyébként is jellemző az ópiátokra) indukál. Nagy mennyiségű, intravénás dozírozásnál orvosi macskagyökér kivonatával együtt ideiglenes lázat, hasüregi fájdalmakat, fejfájást, hátfájást, nyaki merevséget, fehérvérsejt szaporulatot, májműködés enyhe zavarait dokumentálták.

Császárgyökér vagy mestergyökér (mesterlapu) A neve árulkodó. A hegyvidékek egyik legnemesebb, legértékesebb növénye. Extrém erős afrodiziákum. Elsősorban enyhe, alacsony alkoholtartalmú italokban kivonatolták, a sörivó népeknél 4-5 % sörben, a magyaroknál és velük rokon népeknél inkább könnyebb borokban. 

A mestergyökér mellékhatásai és veszélyei

Teljes egészében megegyezik a mandragóra felhasználásával (!), annak pótlója tud lenni azokon az élőhelyeken, ahol a mandragóra már nem él meg. Hallucinogén tulajdonságai szélsőségesek, a legnagyobb óvatosság szükséges a növény előkészítésénél és kivonatolásánál. A napi ajánlott adag, ami még nem okoz víziókat, ebből a gyenge „tinktúrából” 2 pohár. Nagyon nehézzé teszi a gyűjtését, csak a leggyakorlottabbak szeme tudja megkülönböztetni más, nagyon mérgező növények megjelenésétől. A drogot a gyöktörzs adja, gyűjtési ideje késő ősszel, de sokkal ideálisabban február-március hónapokban alkalmas. Igénytelen növény, de előfordulása viszonylag ritka. Nagyrészt emésztési zavarokra terjedt el, de alvászavaroknál, frigiditásra, reumatikus fájdalmakra, légszomjra, asztmára, keringésre, köszvényre egyaránt pótolhatatlan. Kezeli a depressziót, eufórikus állapotot idéz elő, megkönnyíti a kialvatlanságtól elcsigázott testet és elmét. Kivonata serkenti az anyagcserét, felfúvódásra, gyomorbántalmakra, húgyutakra mesés gyógyír.

A mestergyökér felhasználása

A gyökeret alapos tisztítás után erősen tűző napon kell szárítani, előzőleg ajánlatos apróra vágni.
A használatot leszámítva szorosan lezárva szükséges tárolni, mert a szárítást követően is könnyen újra megszívja magát nedvességgel, és bepenészedik. A kivonatai elsősorban alkoholosak, de kenőcsbe is, teaként is, fürdővízbe áztatva is elképzelhető. Utóbbi a ritkább eset, ilyenkor a szára is felhasználható, de ezen kívül csak a gyökér használatos. Egyik nagy érdekessége, hogy a távol-keleten a bőr fehérítésére, pigment-foltok eltüntetésére használják a kivonatát, amely annyira népszerű és hatékony, hogy egyik kínai, koreai vagy japán nő fürdőszobájából sem hiányozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése