2015. november 17., kedd

Online rádió készítés egyszerűen

Winamp telepítése

A winamp telepítésének folyamata az 1-es ábrán tekinthető meg. A winamp telepítésének folyamata az 1-es ábrán tekinthető meg. A képekre kattintva az ábrák nagyban is megtekinthetők.

Először is azt a programot kell telepítenünk, mely a zenéket fogja játszani a rádiónkban. Ez a program a winamp, mely több mint 15 éve az egyik legnépszerűbb multimédiás lejátszó program.

    Első lépésben kattintsunk a letöltött program telepítőjére. Ekkor elindul a telepítő és első lépésben a program nyelvét kell kiválasztanunk.
    A választás után kattintsunk az OK gombra.
    A második lépésben csak egy kis listát kapunk arról, hogy milyen lehetőségeink lesznek a program használatakor. Nyomjunk a tovább gombra.
    Harmadik lépésben az általános szerződési feltételeket olvashatjuk. Kattintsunk az Elfogadom gombra.
    Negyedik ablakban azt adhatjuk meg, hogy a későbbi rádiós zenék lejátszásához szükséges winampot hova telepítsük.
    Ötödik lépésben azoknak a kiegészítőknek a listáját láthatjuk, melyek a winamp mellé feltelepülnek. Kivéve, ha mi kivesszük a checkboxokból a pipát. Kattintsunk a Tovább gombra.
    Hatodik képernyő ablakban azt adhatjuk meg, hogy a lejátszónk milyen helyekről érhető el. Kattintsunk a Telepítés gombra.
    Hetedik lépésben a telepítést követően kiválaszthatjuk, hogy milyen kinézete legyen a lejátszónak. Lépjünk a következő lépésre a Tovább gombbal.
    A telepítés utolsó lépésében azt adhatjuk meg, hogy milyen fájlok esetén induljon el automatikusan a winamp. Válasszuk a Befejezést.
    Az 1-es ábra kilencedik lépésében láthatjuk az indító képernyőjét a winampnak. A kis ablakban pipáljuk be azt, hogy Ne jelenjen meg a továbbiakban ez az üzenet. Majd válasszuk a Bezárás gombot.
    Már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy kedvenc zenéinket hallgathassuk. Ehhez kattintsunk a bal felső sarokban a Fálj menüpontra, majd a lenyíló menüben válasszuk a Mappa megnyitás menüpontot. Az itt megnyíló ablakban válasszuk ki azt a könyvtárat, melyben kedvenc rádióban is megszólaló zenéink vannak.

Ezzel a lépéssorral sajnos még csak a harmadánál járunk annak a folyamatnak, hogy saját rádiónk lehessen. A következőkben annak a kiegészítőnek a telepítését mutatom be, mely összeköti majd a winampot a rádiós szerverrel.
Shoutcast DSP telepítése

A telepítés elkezdéséhez először töltsük le a shoutcast programot.

    Első lépésként duplán kattintsunk a letöltött fájlra, melyet követően a telepítés varázsló üdvözöl minket. Menjünk a Next gombra.
    Következő lépésben el kell fogadnunk az I Agree gombbal a felhasználási feltételeket.
    Harmadik lépésben azt adhatjuk meg, hogy hova kerüljön telepítésre a plugin. A varázsló automatikusan a winamp telepítési könyvtárát ajánlja fel.
    Kattintsunk a Next gombra.
    Ezután láthatjuk a pluszban feltelepülő kiegészítések listáját. Itt maximum a dokumentáció kerülhet fel pluszban.
    Utolsó lépésben pedig a telepítés befejezése ablak fogad minket. Válasszuk a Finish gombot.
    Ezek után automatikusan elindul a winamp és vele a SHOUTcast Source ablak is.

Az ablakban olyan dolgokat kell megadnunk mint, Server Address, Port, Password stb. Ahhoz, hogy ezeket megtudjuk adni, szükségünk van egy rádiós szerverre, amihez tudunk csatlakozni.
Listen2MyRadio regisztrációs

Amit Én most ajánlani fogok az a Listen2MyRadio ingyenes szolgáltatása. Jelenleg úgy érzem, hogy ez minden kezdő rádiósnak elegendő lehet. Ami számomra meglepő, hogy 5000 hallgatót is fogadhatunk. Jelenleg a magyar rádiós berkekben kevés rádió mondhatja el magáról, hogy ennyi online rádióhallgatója van.

    Először is keressük fel az alábbi oldalt -> http://www.listen2myradio.com
    Keressük meg a SING UP FOR FREE ACCOUNT gombot, melyen keresztül a regisztrációs formra kerülünk. Itt adjuk meg adatainkat, majd a CREATE MY ACCOUNT gombra kattintva fejezzük be a regisztrációnkat. Ezek utána megadott e-mail címre kapunk egy aktiváló linket. Erre kattintva tudjuk aktiválni regisztrált fiókunkat. Ha erre rákattintottunk akkor ezek után próbáljunk meg belépni az oldalra.
    Ha beléptünk, akkor a 3. ábrán a második képkockán lévő kép fogad bennünket. Kattintsunk a "press here to install: here" linkre.
    A következő lépésben meg kell adnunk a rádió főbb adatait. Így például a címet, a leírást és ami a legfontosabb a "brodcaster password"-öt.
    Ezeket ha megadtuk és sikeresen elmentette a rendszer, akkor a következő oldalon újra a Press Here linkre kattintsunk.
    A következő oldalon azt tudjuk kiválasztani, hogy a rádiós szerverünk mely országban legyen. Én az UK-s szervert választottam.
    Ezután egy átvezető oldalra jutunk, ahol a piros Radio Details linkre kattintva juthatunk el arra az oldalra, ami a szerver adatait tartalmazza.

Shoutcast DSP beállítása

Ez a lépés az utolsó nagy lépés, melynek során a DSP plugin kerül beállításra, mely azért felel, hogy a lejátszónk és a rádiós szerver kapcsolatban legyen. Ha véletlen bezártuk volna a winampont és ezzel bezárult volna a DSP ablaka is, akkor a winamp indítását követően a winapmban az ablak tetején a Beállítások menüpont / Beállítások / Bővítmények / DSP/Effekt és ezen belül a Nullsoft SHOUTcast Source DSP v.2.3.3 lehetőséget keressük, majd a konfigurálás gombot nyomjuk le.

    A korábban regisztrált listen2MyRadio fiókunkban menjünk ide -> Fiókadatok
    Itt az oldal közepén találjuk az IP, PORT, Streaming password értékeket.
    Ha megvannak a keresett adatok, akkor a 4. ábra 1-es képhez hasonlóan a DSP plugn ablakban meg kell adnunk a Server Address-t, melyhez az IP-t kell írni. Porthoz, a PORT értékét. Passwordhoz a Streaming password után taláható értéket kell írnunk.
    Ezután kattintsunk a Directory fülre. Itt megadhatjuk, hogy a rádió szerver státusz oldalon milyen weboldal cím jelenjen meg, és mi legyen a Stream címe.
    A következő fül az Encoder, melyen beállíthatjuk, hogy milyen minőségben szóljon rádiónk és milyen kódolással legyen továbbítva. Itt mindenképpen válaszuk MP3 Encoder-t.
    Ezután menjünk a Titles fülre, melyben azt tudjuk megadni, hogy a rádió státusz oldalon mi jelenjen meg az Current Song mezőben. Maradhat az alapbeállítás, vagyis, hogy a winamp aktuálisan játszott számának címét jelenítse meg.
    Ha ezeket megadtuk, akkor kattintsunk a Connect gombra. Ha sikeresen elindult az adatforgalom, akkor Sent feliratban folyamatosan nőni fog az elküldött adatmennyiség.
    A 4. ábra 5-ös képrészleten pedig azt tudjuk beállítani, hogy a rádiónk mely forrásból szóljon. Alapból a winamp van megadva. Azonban ha például mikrofont is használunk, akkor válaszuk a soundcard lehetőséget. Ezzel akár pl ha kedvenc számaink csak youtube-on vannak meg, akkor a youtube-ot elindítva a rádióban is azok a számok fognak szólni.

Kérdezhetnénk, hogy hol tudjuk hallgatni a rádiónkat?! Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először menjünk vissza a Fiókadatokba a listen2myradio oldalon. Ott pedig keressük meg a következő szöveget "D.N.A.S panel of your radio here". Itt kattintsunk a "here" linkre. Ekkor átkerülünk a rádió szerver státusz oldalára. Itt a felső sorban látható a LISTEN menüpont. Itt a felső sorban látható a LISTEN menüpont. Töltsük le listen.pls fájlt és mentsük el vagy küldjük tovább ismerőseinknek. Ennek a fájlnak a megnyitásával van lehetőség a rádió hallgatására. Ezen az oldalon még láthatjuk, hogy jelenleg hány felhasználó hallgatja rádiónkat. Mióta megy egyhuzamban a rádiónk. Mi a rádió címe, valamint mi az aktuálisan játszott rádió sláger címe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése