2016. március 1., kedd

Hogyan használjuk hatékonyan a "Google" keresőt


Kulcsszavas keresés és összetett keresés

Hatékonyabbá tehetjük a keresést, ha minél több kereső kifejezést írunk be a keresőkbe, ami relevánsan jellemzi a célt. Ajánlott két vagy több szóösszetételt használni, amelyekkel a keresést specifikálni tudjuk. Az általános helyett a konkrét jellemzőket keressük ezzel szűkíthetjük a találati listát. A szavak szinonimáit például a barátnő szinonimái: társ, pár, partner, kedves, élettárs, csaj, lelkitárs. Kerüljük a több jelentésű szavakat mert azok tévutakra visznek bennünket, mint például az ég vagy föld. Használhatjuk az interneten a szinonima szótárt is: http://szinonimaszotar.hu/
A keresést még sikeresebbé tehetjük, ha adott nyelven indítjuk a keresést. A google.hu felületét használjuk, ha kimondottan magyar nyelvű forrás után keresünk. Kiválaszthatjuk, hogy a keresés
·         a weben,
·         magyar oldalak között,
·         magyarországi oldalak között történjen.
A legtöbb nyelven van már a Google-nek keresője. A google.com vagy google.co.uk oldalakat hívjuk be, ha angol nyelven szeretnénk keresni.
Google vagy google?
A Google keresője nem tesz különbséget a kis- és nagybetű között, tehát ugyanazt a találati listát (SERP) kapjuk függetlenül attól, hogy tulajdonnevek kezdőbetűit kisbetűvel írjuk-e be.
Keresés szűkítése
Lehetőség van a keresést követően új keresést indítani módosított kulcsszavakkal a már meglévő találati lista szerint. Amennyiben szűkíteni szeretnénk a találati eredményeket, akkor használjuk az oldal alján, kék keretben olvasható "találatok szűkítése" funkciót.
Ha nem akarunk lépegetni, állítsuk be a "keresés" gomb melletti "beállítások" gomb segítségével, hogy egy oldalon hány találatot jelenítsen meg a Google (választhatunk 10-es, 20-as, 30-as, 50-es és 100-as bontások közül).
Egy elég is
Ha kevés az időnk, vagy bízunk abban, hogy a Google a számunkra legrelevánsabb oldalt adta ki első helyre, akkor a "Google keresés" helyett kattintsunk a "Jó napom van" gombra – így a találatok kilistázása nélkül közvetlenül érkezünk az első helyet megszerző oldalra.
Kereshetünk szöveget, képet, videót, térképen, hírek könyvek alkalmazások rendezvények, webes  árszerinti logikai stb.


Alapvető keresési operátorok

Vannak könnyen megtanulható jelek, amelyek segítségével a keresést még inkább pontosítani tudjuk. Ez azért fontos, mert így a Google a számunkra legrelevánsabb oldalakat tudja megmutatni. Ezek az ún. operátorok lehetőséget adnak az összetett keresésre, illetve arra, hogy előzetesen kiszűrjük a bennünket nem érdeklő információkat.

Szavak összekapcsolása fix sorrenddel

Ha a kifejezéseket idézőjelek közé tesszük, a Google olyan oldalak listáját nyújtja válaszként, amelyek relevánsak az idézőjelben található mindegyik kifejezésre, az általunk megadott sorrendben. Visszatérve az előző példához, a "németországi nyaralás" szavak idézőjeles használatával a két szó egy kifejezést alkot, és ezáltal csak olyan oldalak szerepelnek a találati listában, amelyekben a kifejezés ugyanígy szerepel.

Vagy egyik vagy másik egyik a kettő közül

Az angol "OR" kötőszót akkor érdemes használni, ha a "vagy-vagy" feltétel szerint szeretnénk keresni. Ha például felnőttoktatásban keresünk akkor az andragógia is annak felel meg tehát felnőttoktatás vagy andragógia feltételekkel kereshetünk.

Mínusz jel kizáró not kapcsolat

Amennyiben a keresést még inkább specifikálni szeretnénk, használjuk a "-" jelet. Fontos, hogy az írásjel előtt hagyjunk szóközt! Használata akkor tanácsos, amikor valamilyen feltételt ki szeretnénk zárni. Ha felnőttoktatást keresünk de nem nyugdíjas oktatást akkor felnőttoktatás -nyugdíjas feltételt adjuk meg.



Advance Search

A címe: https://www.google.ca/advanced_search


A keresés specifikálásához a Google számos eszközt nyújt, amelyeket az Advance Search, azaz a Speciális keresés felületen keresztül érhetünk el.
Ennek segítségével csak olyan oldalak közül kereshetünk, amelyek
·         tartalmazzák az összes kifejezést, amelyek a keresési mezőben szerepeltettünk
·         csak a pontos kifejezést tartalmazzák
·         tartalmaznak legalább egy szót a leírtakból
·         egyik szót sem tartalmazzák a leírtak közül
·         az általunk kiválasztott nyelven íródott oldalak közül történik a keresés
·         az általunk meghatározott fájl-formátumok jelennek meg
·         az általunk meghatározott időpont után megjelent web-oldalak között történik a keresés
·         a kifejezés előfordulása az általunk meghatározott részén van az oldalnak
·         találatok olyanok, amelyek az általunk adott domainen vagy webhelyen vannak
·         általunk kiválasztott felhasználási jogoknak megfelelő oldalak szerepelnek a találati listában
A "speciális keresés" szűrői mellett számos könnyen megjegyezhető utasítással könnyíthetünk a keresésen. Az alábbiakban erre adunk néhány megoldást.

Oldalon belüli keresés

CTRL+F

Ha egy oldalon belül szeretnénk keresni, akkor a keresés mezőbe a kulcsszó után írjuk be a site:domain.hu kifejezést. Ha az MTA tagjai érdekelnek bennünket, a tagok site:mta.hu feltétel megadásával gyorsan egy listán láthatjuk a külső, levelező, rendes stb. tagok sorát.
Speciálisan a site:domain.hu beírásával megtudhatjuk, hogy az adott domainből hány oldalt indexelt be a Google, azaz hány oldalt lát belőle. Sok esetben ez a szám azért alacsony, mert a flashben és képben lévő szöveget a Google nem értelmezi. Ez a magyarázat arra, hogy például az intro-val induló oldalakat a Google nem indexeli.

További speciális operátorok

define:

A define operátorral egy kifejezésnek a leírását kapjuk meg. Ezt akkor érdemes használni, ha értelmezésre, fogalommagyarázatra van szükségünk. A szolgáltatás egyelőre magyarul még nem elérhető, de idegen nyelvű kifejezések megértését segíti.

related:

Hasonló oldalak elérése. A related:domain név.hu utasítással azokat az oldalakat listázza ki a Google, amelyek az adott domain.hu-hoz hasonlítanak. Például a related:origo.hu kifejezésre olyan oldalak listája kerül elénk, amelyek az origo.hu-hoz hasonlóan híreket közölnek.

A Google felhőben további szolgáltatásokat találunk




Google keresési tippek

Annak ellenére, hogy a Google-t akár naponta többször is használjuk, a keresés egyszerűsítését és eredményességét szolgáló lehetőségeket sokszor nem ismerjük, pedig ezek segítségével sokkal gyorsabban megtalálhatjuk a minket érdeklő információkat. Az általános keresési tippeket kiegészítjük néhány könnyen megtanulható, praktikus funkcióval.
Google keresési tippek (angol nyelvű)
Hogy elejét vegyünk a sikertelen keresési találatoknak, nyújtunk néhány ötletet, amelyek segítségével relevánsabb keresési eredményeket kaphatunk. A Google keresőjének mindennapi használata során érdemes ezeket a trükköket alkalmazni, hogy eredményesebben juthassunk a kívánt információhoz.
Lássuk, miként működik a Google keresője!

Google alapvető működése

A Google keresőjének használata közben nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy a Google egy keresőprogram, tehát csak szofisztikált kulcsszavakra tudja nyújtani az elvárt eredményeket. Ahhoz, hogy azokat a találatokat kapjuk, amelyek bennünket érdekelnek, olyan kereső kifejezéseket érdemes használni, amelyeket a Google egyértelműen "megért". Ajánlott tőszavakra, nem ragozott kifejezésekre keresni, illetve több szóból álló keresést elindítani. A Google szabad szavas kereső, azaz a keresett kulcsszavak bárhol előfordulhatnak azokon az oldalakon, amelyeket találati listájában megjelenít.

Oldal tartamának nagyítása kicsinyítése:

CTRL+ +
CTRL+  -



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése