2017. június 1., csütörtök

A struktúrált kábelhálózat kialakítása

Fontos érvek a kábelezési rendszerek mellett a strukturált kábelhálózat kialakítása

A fémvezetők között kábelfajták sokasága található számítógépes hálózatok kábelezéséhez. Ennek az elsődleges oka a számítógépgyártók stratégiai döntése saját hálózati technológia kifejlesztésére vonatkozóan, valamint a megfelelő szabványok hiánya.

Gyakran használt kábeltípus pl. a Coax RG58, Coax RG 59, Twinax, IBM Type 1, telefonkábel stb. A kábelezés ráadásul különböző topológiában készülhet (csillag, gyűrű busz). Ez nem ritkán ahhoz vezetett, hogy heterogén számítógépes környezetben a munkahelyekhez többfajta kábeltípust, különféle topológiákban kellett vezetni.

Az ilyen helyzetet elkerülendő és a kábelezés formális irányelveinek kidolgozásához hozta létre 1992-ben az EIA/TIA (Electronics Industries Axxociation / Telecommunications Industries Association) az EIA/TIA-568 szabványt. E szabványt tartalmazza az Európában érvényes EN-50 173 szabvány is.

Ez lehetővé teszi különböző gyártók minden szolgáltatásának (telefon, adatfeldolgozás, multimédia, ATM stb.) és rendszerének ugyanazon strukturált kábelezésben történő megvalósítását.

A strukturált kábelezéssel az alábbi célok érhetők el:

végberendezéstől független kábelezés megvalósítása

homogén hálózati infrastruktúra különböző rendszerekhez

a szükséges kábelmédiumok csökkentése

egységes csatlakozási lehetőség és csatlakozótípus telefonokhoz és adat-végberendezésekhez

rugalmasság a távközlési igények terén
A strukturált kábelezés felépítése

Elvekben a strukturált kábelezés három fő csoportból áll:


Harmadlagos vagy vízszintes kábelezés

A harmadlagos vagy vízszintes kábelezés egy adott szinten vezetett kábelezés a fali csatlakozótól az emeleti rendezőig, és az alábbiakat tartalmazza:

fali csatlakozó

5. Kategóriájú, illetve 300 MHz-es nagysebességű adatkábel a fali csatlakozótól a rendezőig

emeleti rendező
A kábelezés rendszerfüggetlen, és ezért csillagformában készül, amely lehetővé teszi Ethernet, Token Ring, aszinkron adat-végberendezések, Fast Ethernet, VG-AnyLAN, ISDN, ATM, TWINAX adat-végberendezések, Apple Local Talk, telefon / távmásoló stb. használatát.

Fali csatlakozó

Az RF 45 Jack kapcsolóegységekbe is helyezhető (pl. Berker, Gira Jung, Ackermann).

Zármodul szerelőkerettel

Fedőlap

RJ-45 Jack

A nagysebességű adatkábel 5. kategóriájú, illetve 300 MHz-es Jackhez csatlakozik. A színkód a Jack csatlakozón is megtalálható a hibás bekötés elkerülése végett. A Jack ezek után zármodulba vagy a 45o-os modulba kerül, a modult pedig bepattintják a szerelőkeretbe. Ezt az üregbe csavarozzák, majd a szerelőkeretre felerősítik a fedőlapot.
Az RJ45 csatlakozó érintkezőinek kiosztása az EIA/TIA-568A /EN 50 713 szabvány szerint:

Az RJ45 csatlakozó

Bekötéskor a 8 színkódos vezetéket először a Jack felső részén levő foglalathoz helyezik, méretre vágják, majd fogóval az érintkezőbe sajtolják, ahol a huzalok és az érintkezők között hidegkötés jön létre. Ez a huzalokat légmentesen elzárja a környezettől, és véd a korróziótól.

A zármodul a Jack-ben levő kontaktusokat védi a portól. A dugó kihúzásakor ezt beépített rugó zárja önműködően.

S/UTP kábel

UTP Cat. 5. Kábel (4 érpár)
Az itt ábrázolt S/UTP kábel (Screened Unshielded Twisted Pair) 5. kategóriájú kábel, azaz ATM-hez szükséges átviteli sebességet tesz lehetővé. A kábel fóliaárnyékolást tartalmaz, amely véd a külső elektromágneses behatástól és megakadályozza az elektromágneses kisugárzást (ez EN 50 022 és EN 50 024 szabványnak megfelelően).

 Emeleti rendező

Az emeleti rendező általában lemez- vagy üvegajtós, 19” szekrény. A szekrénybe moduláris OMNI paneleket csavaroznak. A kereskedelmi forgalomban levő OMNI panelek 16, 32, 48 vagy 64 csatlakozót tartalmaznak.

48 csatlakozós Patch panel
A fali csatlakozóból érkező kábeleket hátulról vezetik a szekrénybe, a fali csatalakozóként is használt 5. kategóriájú, illetve 300 MHz-es Jack csatlakozóra kötik, és az OMNI panel hátuljához rögzítik. Ez a kiindulópont különböző szolgálatok (pl. telefonalközpont) csatalakozásához. Ehhez további panelt csavaroznak fel az alközpontból jövő telefonkábelek csatlakoztatásához. Az aktív hálózati elemeket (pl. Ethernet Hub, Token Ring MAU, kapcsoló, Router stb.) is rendezőbe szerelik.

Patch kábelek

Az ún. átkérő kábellel történik a rendezés, azaz a telefoncsatlakozások a telefonpanel megfelelő portjára kerülnek, az Ethernet számítógépek az Ethernet Hubra stb.


Az 5. kategóriájú, illetve 300 MHz-es átkérő kábelek 1 m, 3 m, 5 m és 15 m hosszban és különböző színekben állnak rendelkezésre a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.



Természetesen két vagy több szint is ellátható egyetlen rendezőről, ha azt a maximális kábeltávolságok megengedik. Kisebb épületben minden összeköttetés egy központi rendezőre csatlakoztatható, így a    átveszi a   funkcióját.


  elvi rajza

A   alapvetően az emeletek közötti összeköttetés, és a hálózat nagyságától függően két funkciót tölthet be. Ha az épületek közötti   áll rendelkezésre, átveszi az emeleti rendező és a LAN elemek csatlakozását az  hez. Ha a hálózat csak egy épületre terjed ki, a   átveszi az   szerepét, azaz gerincként van jelen. Ekkor rendszertől függően sodrott érpárokból álló, vagy fényvezető kábelek alkalmazhatók. A fényvezetőket elő lehet készíteni, azaz a kábelt méretre vágva és a megfelelő csatlakozóval lehet szállítani. Ezáltal a szükséges kábelkötés elmaradhat. Az optikai kábelt, így csak le kell fektetni, és máris csatlakoztatható. Az ST-dugót is ugyanabba a moduláris OMNI panelbe csatlakoztatják. Fényvezető átkérő kábellel csatlakozik a   a végberendezésre, hubra vagy kötődobozra. A csatlakoztatott emeleti rendezőket úgy kell elhelyezni, hogy az épületben minden pont a maximális kábelhosszak figyelembe vételével elérhető legyen. Ez általában legfeljebb 100 m a rendező és a végberendezés között (megfelel az Ethernet és Token Ring előírásainak). Üzembiztonsági okokból ajánlatos a   szegmentálása.

Az   alkotja az egyes épületek, illetve helyszínek közötti összeköttetést (gerinc). Általában fényvezetőt alkalmaznak alaptechnológiaként. Az alkalmazott száltípusok átviteli eszközként szolgálhatnak mind a “hagyományos” hálózattopológiákhoz (Ethernet, Token Ring), mind a nagysebességű hálózatokhoz (FDDI, ATM), valamint a telefonhoz.


Jellemzők

Kibővített szélessávú technológia:

végpontok közötti átviteli sebesség 155 MBit/s feletti adatátviteli sebesség sodrott érpárnál

1 GBit/s feletti adatátviteli sebesség optikai kábelnél

Kevés alkotóelemből áll, így nincs szükség különleges szerszámokra 

egyszerű a telepítés, csökken a telepítés ideje

Nyitott minden alkalmazásra:

adat

videó / multimédia

beszéd

menedzsment

Nemzetközi szabványok:

EIA/TIA 568

ISO/IEC DIS 11 801

EN 50 173 

EN 50 022, EN 50 024

Időtálló

tartós alkalmazások

kibővített alkalmazások (fejlett technológiák)

Gyártó- és hálózatsemleges:

IBM, DEC, NOVELL, HP stb.

Ethernet, Fast Ethernet, VG AnyLAN, Token Ring, FDDI, ISD, ATM


Fontos érvek a kábelezési rendszerek mellett

Egységes kábelezés, amely minden számítástechnikai eszköz és telefonkészülék használatát biztosítja

Strukturált és dokumentált, ezért bármikor újra előállítható

Gondos tervezés esetén nincs szükség utólagos kábelezésre

Egységes kábelezés, amely minden számítástechnikai eszköz és telefonkészülék használatát biztosítja

Problémamentes költözés

A hálózatvezérlést megkönnyíti a szigorú hierarchia

A csillagtopológiájú    miatt 

nő a hálózat biztonság

hatékonyabb a védelem jogosulatlan használat ellen 

leegyszerűsödik a felhasználók nyilvántartása

A kábelezési költségek az épület beruházási költségeinek részévé válnak, a villany- és vízvezetékhez hasonlóan, így a 

kiadások az irodabérletbe, és nem a számítástechnikai költségekbe épülnek be

Lényegesen kisebb utólagos költségek, miután költözés esetén nincs szükség pótlólagos kábelezésre

Átépítésnél nem lépnek fel zavarok

Irodahelyiségek bérbe adásánál a bármely LAN típushoz használható kábelezés növeli a bérlemény értékét, és 

gondoskodik arról, hogy a bérlőtől függetlenül mindig a megfelelő kábelezés álljon rendelkezésre

Jóval 100 MBit/s feletti, jövőbeni alkalmazásokhoz is használható lesz.


   




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése