2017. június 1., csütörtök

Korszerû LAN típusok

    Napjaink nagy kérdése az, hogy a 100 Mbit/s-os, nem üvegszál alapú hálózatok közül melyik fog elterjedni. Mire az IEEE foglalkozni kezdett az ilyen gyorsabb rendszerekkel, két megoldás is létezett már. Természetesen a "jó szokást követve" ezek mindegyike szabvánnyá vált. E két hálózat versenye folyik napjainkban. Mindegyikhez rengeteg hardver elem kapható, az árak pedig bármely felhasználónak megfizethetõ szintre csökkentek. Megjósolható, hogy néhány éven belül a 100 Mbit/s-os LAN-ok egyeduralkodóvá válnak.

A két 100 Mbit/s-os hálózat a következõ :

A 100 Mbit/sec Fast Ethernet ( 100 Base-T )

   A rendszer az eredeti Ethernet minden tulajdonságát megtartotta, csak a keretek átviteli sebességét emelte 100 Mbit/sec-ra. Nem is készítettek neki új szabványt, a 802.3 bõvítéseként definiálták. Átviteli közege lehet csavart érpár vagy optikai kábel, ettõl függõen három típust különböztetünk meg :

100Base-TX
Átviteli közegként két category 5 csavart érpárat használ.

100Base-T4
Átviteli közegként négy category 3,4 vagy 5 csavart érpárat használ.

100Base-FX
Átviteli közegként üvegszálat használ.

A 100VG-AnyLAN rendszer

   A rendszer a sebességen kívül megváltoztatta a közeghozzáférési módot is. A központi hub egy "igény szerinti prioritás"-t alkalmaz. Ez drasztikus váltás volt, így új szabvány számot kapott : IEEE 802.12-ként szerepel. A fantázianév magyarázata néhány újabb tulajdonságot is mutat :

100, mert 100 Mbit/sec sebességû ;
VG (Voice Grade), mert már cat. 3 minõségû sodrott érpáron is mûködik, igaz viszont, hogy az érpárakból négy is szükséges.
Any, mert Ethernet és Token ring kereteket is tud továbbítani ;
LAN, mert LAN rendszerrõl van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése